Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Istennek van szabad akarata?

Istennek van szabad akarata?

Figyelt kérdés
2014. nov. 12. 01:27
1 2 3 4 5 6 7
 21/64 A kérdező kommentje:
Én megindoklom amit írok, ellenben veled. Megmondtam, hogy azért köszönök el, mert egy másik kérdésnél be van bizonyítva, hogy a szabad akarat és a mindent tudás összeegyeztethetetlen. Ha valami kifogásod van azzal szemben, akkor írd meg és ne sértegess.
2014. nov. 12. 18:45
 22/64 anonim ***** válasza:
Nem volt abban semmi sértegetés, hogy kimertem mondani, hogy sötét vagy, mint az éjszaka. Én is elég sok érvet leírtam számodra, hogy miért nem állja meg a helyét az, amit "vallasz"..., de mindjárt kiindulhatnál abból, hogy ide is feltételezni merem, hogy szabad akaratodból irkálsz?! :D Ha ez nem elég bizonyíték és érv számodra, akkor mi kell még? Lehet, hogy Isten nem akarná, hogy lázadj ellene, vagy hogy ide irkálj, de mint írtam a szeretet erősebb tulajdonság, mint a szabad akarat, így nem fog téged megakadályozni abba, hogy így tegyél. Ettől még Neki is van szabad akarata. Csak szeretetből nem úgy dönt, ahogy az úgy fest számodra érthetetlen. Legalábbis Ő biztos, hogy nem. Ezért is írtam és kérdeztelek arról is, hogy ugyan a szeretet tulajdonságát miért hagyod ki? Innét kezdve mit érdekeljen engem, hogy egy másik topikba mi volt kifejtve? :D Bocs, hogy nem érdekel. De az érved nagyon gyenge hadi lábakon áll.
2014. nov. 12. 21:29
 23/64 anonim ***** válasza:
Azért még továbbra is várom a válaszodat arra a kérdésemre, hogy ide te is önként, szabad akaratodból írsz ugye? :D Ergo, van szabad akaratod, és megnyugodhatsz, hogy Istennek is van. Vagy esetleg vki kényszerít arra, hogy ide irkálj? :D
2014. nov. 12. 21:33
 24/64 anonim ***** válasza:
A jövő nem létezik, ezért a mindentudás a jelenre vonatkozik. De ha látná a döntéseinket előre, akkor is mi döntöttünk volna úgy.
2014. nov. 12. 21:42
 25/64 anonim ***** válasza:
Mi az, hogy a jövő nem létezik? :D Úgy nem, mint a jelen az tény és való, de 5 perc múlva is jövő van, ergo létezik, csak mire elérjük addigra jelen lesz. / Csak, hogy kötekedjek, azért írtam! :D /
2014. nov. 12. 21:49
 26/64 A kérdező kommentje:

Nem ez a téma, de azért megkérdezném, hogy létezik-e olyan, hogy te sértegetsz valakit? Vagy bármit mondasz az csakis tény lehet? És konkrétan milyen érveket hoztál fel? Mert most egy se jut eszembe.

A kérdésedre a válasz pedig az, hogy nem, most nem szabad akaratomból írok. Azért írok, mert az agyamban az atomok úgy rendeződtek el, hogy ezt leírjam. Ha ezt te tagadod, akkor tagadod, hogy a fizikai törvények szerint működik az agyad is. De ezt már leírtam.

2014. nov. 12. 21:55
 27/64 anonim ***** válasza:

A jövőt befolyásolják a döntéseink, így bármi lehet.

Nem tudod megmondani, hogy 5 év múlva hol fogsz dolgozni és az Úr sem, mert nincs mit megmondai.

De ha megtudná mondani, akkor is a te döntéseden is múlt, nem az ő eröltetése. (amit megtehetne)

Aki ismeri a jelent, az viszont elég jól rálát a jövőre.

2014. nov. 12. 22:01
 28/64 A kérdező kommentje:
Ha nem látja a döntéseinket, akkor nem mindentudó. Ezt értem. Viszont ha látja a döntéseinket, akkor már a teremtéskor is látta, így szándékosan teremtette ilyenre a világot. Én elfogadom azt, hogy nem ismeri a jövőt, de akkor ezt kéne mondani a keresztényeknek is.
2014. nov. 12. 22:29
 29/64 anonim ***** válasza:

A szándékos kifejezés szerintem azért nem pontos, mert nem ő adta szánkba a döntést.

Persze korrigálhatott volna bármikor...

Tény, hogy ha nem akarná az Úr, nem volna bűn és fájdalom. Így valószínűleg akarja.

2014. nov. 12. 22:35
 30/64 anonim ***** válasza:

26: kérdező, ok, bocs, ha sértésnek vetted, nem annak szántam, ha élőben beszélgetnénk és úgy mondtam volna neked, akkor láttad volna te is, érezted volna te is, hogy nem volt annak szánva, így neten vissza olvastam újra, és valóban túl nyers lehetett, és lehet én is megsértődtem volna. Na mindegy, élőben másképp reagáltad volna tőlem le, de igaz nem is ismersz. Erről neten, ugyan régi motoros vagyok, de rendszeresen erőszeretettel megfeledkezem. Szóval még egyszer bocs a "sértésért"!

Amit pedig válaszoltál, arra pedig az én válaszom: aha, ott a dohányzás, az aztán eléggé függővé teszi az embert és eléggé befolyásolja az ember szabad akaratát, hát még az agyban levő molekulákat stb., még is aki elakarja hagyni, az eltudja hagyni. Akkor, hogy is van ez? :D Annak az illetőnek se volt szabad akarata az agya és függősége felett? :D

2014. nov. 12. 22:35
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!