Istennek van szabad akarata?
Kérdező: valóban nem tőled kérdeztem a dolgokat, de végül is édes mindegy. Amiket említettél azok még mindig nem magyarázzák meg, hogy hogy függnek össze egymással. Max. csak azt mutatja meg még inkább, hogy a szabad akarat fogalmával, mint olyannal ebben a témában marhára nem vagyok továbbra se tisztában. :D Persze érthetik egyesek szó szerint is, de akkor talán nem Istent kellene úgymond ezzel támadni, hanem az értelmezést magát! :D :D :D
Egyébként egy kérdés: te dönthetsz úgy, hogy segítség nélkül repülni akarsz? Dönthetsz. Max. következményei lesznek pl. nem sikerül. Ettől még a szabad akaratod adott rá, mert eldöntötted, hogy már pedig ezt akarod. Isten is mindentudó, és szabad akarattal is rendelkezik, de épp a szabad akarat miatt, mivel mindenki számára adott még is beleütköznek dolgokba. Láthatja előre Isten is a jövőt attól még, hogy szabad akarata van, de mivel neked is van, ezért ütközhetnek egymással. Ettől független Isten anélkül, hogy a szabad akaratodat befolyásolná, elérheti a saját akaratát feléd. Pl. szeretettel. Fordítsuk meg a kérdést! Tudod, hogy mikor nincs saját szabad akaratod? És, hogy ki ill. mi veheti mindezt tőled el? :D
Végül, Isten az embereket az ő hasonlatosságukra teremtette, gondolod, hogy nekünk megadta ezt, de magának már nem? Hogy adhatna vmit át nekünk, ha saját magának nincs belőle? De még egyszer hangsúlyozom, a mindent tudás, a jövőben látás nem befolyásolja a szabad akarat miben voltát. Mellesleg a szeretetéről miért feledkezel meg? Ha nem feledkeznél erről a tulajdonságáról is meg, akkor fel se merült volna benned kérdező ez a kérdés sem! :) Már pedig azt, azért gondolom te is tudod, hogy a szeretet viszont mindennél, minden tulajdonságnál nagyobb. :)
Ha az embernek úgy gondolod van szabad akarata, akkor cáfolod azt, hogy az ember agya a fizika törvényei szerint működik vagy azt, hogy a szabad akaratot az agy készíti el. Ez lehet cáfolni, én determinista vagyok, így maradok annál a megoldásnál, hogy nincs szabad akaratom.
"Láthatja előre Isten is a jövőt attól még, hogy szabad akarata van, de mivel neked is van, ezért ütközhetnek egymással."
Akkor mégse látja a jövőt?
"De még egyszer hangsúlyozom, a mindent tudás, a jövőben látás nem befolyásolja a szabad akarat miben voltát."
Nem is mondtam. Azt mondtam, hogy ha van szabad akarata, akkor tudatosan teremtette olyanra a világot, amilyenre. Ha nem lenne szabad akarata, akkor egy véletlenszerű világ jött volna létre.
"Mellesleg a szeretetéről miért feledkezel meg?"
Mert nem vagyok hívő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!