Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Paradoxon a Bibliában?

Csdg kérdése:

Paradoxon a Bibliában?

Figyelt kérdés

Pl.: Mózes Első könyve 1/26:

Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik.

vagyis nem csak egy Isten van? Ha a képmásukra alkották az embert, akkor Isten létformája sem lélekszerü... Csak értelmes és nem fanatikus comment-eket várok.

2014. okt. 13. 23:20
1 2 3 4 5 6
 21/55 anonim ***** válasza:

r. restinel elég fura dolgokat ír, érdemes lenne alaposan megvizsgálni.

"1. Jezus pontos eletkorat nem lehet tudni"

-->Ez igaz, viszont annyira nem is lényeges. Az evangéliumokból tudjuk, hogy körülbelül 30 éves volt a fellépése idején. Ez bőven elegendő adat, hiszen az evangéliumok a hangsúlyt nem az életrajzára, hanem a 3,5 éves szolgálatára teszik, mert ez volt az ő fontos az életében, különösen a kereszthalála.

"2. Jezus mikor es hol szuletett pontosan csakis feltetelezes es a tudomanynak is kinokat okoz mert sok minden nem stimmel a Bibliai irassal parhuzamosan "

-->A tudomány nem foglalkozik a teológiai kérdésekkel, ilyen szempontból. Ha a kezedbe veszel egy középiskolásoknak írt történelmi könyvet, akkor láthatod, hogy az általad említett kínoknak híre-hamva sincs. A bibliai leírosok pedig helyesek, tudjuk, hogy a Júda földjén található Betlehemben született. A születés idejét azonban nem adja meg a Biblia, mert nem tartja fontosnak, a nyilvános szolgálatának az elkezdését pedig igen. Dániel próféta idői próféciájából - amely kb 600 évvel Krisztus előtt íródott - tudjuk, hogy a Messiásnak egészen pontosan i.sz. 27 őszén kellett fellépni. Ez be is teljesedett.

"3. A valos idosyamitasunk a 2000-evek vegere kiderult hogy valojaban tevesen szamolodnak az evek ugyanis a Jezushoz kotodo adatokat erdekes modon "Isteni ihletre" tevesen irtak le igy kb ket vagy harom evvel elteres van.

-->Tévedsz. Az evangéliumok az akkori kornak megfelelő időszámításban íródtak, az eltérés nem az evangélisták adataiból adódnak, hanem Dionysius Exiguus időszámításából, akit megértek, hogy az eddigi összes időszámításokat egyesítse, és készítsen egy új számítást Krisztus születésétől. Itt a Exiguus (nem 2-3 hanem) 4-5 évet tévedett. Innen az eltérés.

"A Bibliahoz ragaszkodok mindvegig tagadtak es elvetetettek annak lehetoseget hogy barhol is letezne elet a Foldon kivul, de a Vatikan megis belatta "tevesen informalta oket" a Biblia es megis letezhet mas civilizacio."

-->Ez nem igaz. A Biblia több utalást is tesz arra, hogy vannak rajtunk kívül más értelmes lények is a világegyetemben (gondoljunk csak a szeráfok és a kerubok rendjére). De ezek a termetmények viszont nem azonosak azokkal a rosszindulatú idegen lényekkel, amelyek a fantáziafilmekben és egyes "beszámolókban" szerepelnek. Ezek a teremtmények majd csak Krisztus második eljövetelekor fognak megjelenni itt a földön, amikor elkísérik az Urat erre az újtára.

"5. Idokozben arra is rajottek hogy az "Isteni ihletesu Bibliaban" teves irasok vannak es javitani kell a megszokott "Mi atyank aki a mennyekben vagy" mert rosszul vestuk be a dogmat."

Először is, nem a Biblia betűi, hanem a szerzők voltak ihletettek. A "Mi Atyánk", pedig tudomásom szerint minden görög szövegben ugyanúgy szerepel. Nem hallottam arról, hogy a szövegtanúk közt eltérések lennének. A legújabb szövegkritikai kiadáson alapuló Rúf 2014 is ugyanúgy adja vissza emlékeim szerint, mint a Károli, csak minimális stilizálással.

"Tovabba arra is ra kellett jonnie sok hivo embernek hogy szinte barmelyik "Isteni kozvetito" gazdagabbb anyagiakban, mint szellemiekben, pedig milyen eskut is tesznek le a vallasi vezetok ? Igaz hivokent ezt tudni kell."

Csakhogy ez nem minden esetben van így. Nem minden egyház biznisz-egyház.

2014. okt. 14. 17:56
 22/55 anonim ***** válasza:
26%

A kérdésre válaszolva:

Isten nem egy személy, hanem maga a szeretet (ezt fejezi ki a Szentháromság tanítása, ahol nem a személyek összessége, hanem maga a három személy közötti SZERETET az egy Isten).

Az ember, mint Isten képmása is csak szeretetben nyilvánulhat meg. Egy ember nem önmagában, csak másokkal való viszonyában lehet Isten-képmás. A Szentháromságos Isten legtökéletesebb képmása az emberi család: ahogy az Atya és a Fiú közötti szeretet olyan erős volt, hogy új életet (világot) teremtett, úgy a férfi és nő közötti szeretet ereje is új életet teremt.

Ez a teremtő szeretetközösség az, amit az "képmásunkra" szó alatt értünk. Isten nem lehet egyedül, mert Isten maga a szeretet, és egyedül nem lehet saját magunkat szeretni - ugyanígy az Isten-képmás ember is csak másokhoz való viszonyában, a szeretet révén értelmezhető emberként.

2014. okt. 14. 18:11
 23/55 anonim ***** válasza:

4-es válasz 3-as részére:

Péld.8-

14.

Enyém a tanács és a valóság, én vagyok az eszesség, enyém az erő.

15.

Én általam uralkodnak a királyok, és az uralkodók végeznek igazságot.

16.

Én általam viselnek a fejedelmek fejedelemséget, és a nemesek, a földnek minden birái.

17.

Én az engem szeretőket szeretem, és a kik engem szorgalmasan keresnek, megtalálnak.

18.

Gazdagság és tisztesség van nálam, megmaradandó jó és igazság.

19.

Jobb az én gyümölcsöm a tiszta aranynál és színaranynál, és az én hasznom a válogatott ezüstnél.

20.

Az igazságnak útán járok, és az igazság ösvényének közepén.

21.

Hogy az engem szeretőknek valami valóságost adjak örökségül, és erszényeiket megtöltsem.

22.

Az Úr az ő útának kezdetéül szerzett engem; az ő munkái előtt régen.

23.

Örök időktől fogva felkenettem, kezdettől, a föld kezdetétől fogva.

24.

Még mikor semmi mélységek nem voltak, születtem vala; még mikor semmi források, vízzel teljesek nem voltak.

25.

Minekelőtte a hegyek leülepedtek volna, a halmoknak előtte születtem.

26.

Mikor még nem csinálta vala a földet és a mezőket, és a világ porának kezdetét.

27.

Mikor készíté az eget, ott valék; mikor felveté a mélységek színén a kerekséget;

28.

Mikor megerősíté a felhőket ott fenn, mikor erősekké lőnek a mélységeknek forrásai;

29.

Mikor felveté a tengernek határit, hogy a vizek át ne hágják az ő parancsolatját, mikor megállapítá e földnek fundamentomait:

30.

Mellette valék mint kézmíves, és gyönyörűsége valék mindennap, játszva ő előtte minden időben.

31.

Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban.

32.

És most fiaim, hallgassatok engemet, és boldogok, a kik az én útaimat megtartják.

33.

Hallgassátok a tudományt és legyetek bölcsek, és magatokat el ne vonjátok!

34.

Boldog ember, a ki hallgat engem, az én ajtóm előtt virrasztván minden nap, az én ajtóim félfáit őrizvén.

35.

Mert a ki megnyer engem, nyert életet, és szerzett az Úrtól jóakaratot.

36.

De a ki vétkezik ellenem, erőszakot cselekszik az ő lelkén; minden, valaki engem gyűlöl, szereti a halált!

2014. okt. 14. 18:38
 24/55 anonim ***** válasza:
23+ Ez a fenti rész Jézusról szól, még megtestesülése előtt.
2014. okt. 14. 18:39
 25/55 anonim ***** válasza:
0%

1-eske, sétálj el Jeruzsálem utcáin, és mindazokon a helyeken amiket a Biblia szépem megjelöl, és majd utána gondolkodj el azon, hogy oktalanul sose tégy ilyen kijelentést:)Arról már ne is beszéljünk, hogy sorra kerülnek elő leletek, amelyek a Bibliát igazolják.

De javaslom szíves figyelmedbe: Grüll Tibor kutatásait és írásait. Ha nem tudnád ki ő, akkor súgok: A Pécsi tudományegyetem vezetője.Nemzetközileg többszörösen elismert régész.

2014. okt. 14. 18:46
 26/55 anonim ***** válasza:

1-eskének segítségül, és némi fejlődésül:

[link]

2014. okt. 14. 18:48
 27/55 anonim ***** válasza:
2014. okt. 14. 18:52
 28/55 A kérdező kommentje:

#18 köszönöm, hogy leírtad, és én biztos nem kövezlek meg, mert "hívő" létemre van értelem is bennem, hogy átgondoljam, mi az ami elfogadható és mi az ami baromság... persze nem azt jelenti, hogy amit én hiszek az jó, de legalább elgondolkodok rajta, hogy miben is hiszek...

köszönöm azoknak, akik értelmes érvekkel hozakodtak elő. mivel nem mivel nem veszekedés, hanem elgondolkodtatás volt a cél. a lényeg, hogy azokkal lehet értelmesen beszélni, akik nem hisznek fanatikusan sem vallásilag, sem tudományosan, hanem nyitottak mindenre. mivel miden változhat, amint sikerül igazolni.

na de visszatérve a kérdésre... én inkább elvetem a szentháromság elméletét, mivel a bibliai írások tényszerűen olyan időben íródtak, amikor nem egy Istenben hittek az emberek. ahogy a biblia is írja és itt is észre vették páran Ábrahám istenéről van szó. vagyis ténylegesen a sok közül kiválasztott egyről. aki történetesen a bibliát író személyek erkölcsi mivoltát is tükrözi. ami viszont nem feltétlen egyezik meg a mai elfogadottal... pl.: én nem adnám oda senkinek a feleségem, csak hogy ne öljenek meg és legyen mit ennem... Ábrahám ezt megtette... nem is egyszer. még is jutalmat kapott, akiket meg átvert, azok büntetést.

ezeket az írott tényeket viszont lehet magyarázni így is-úgy is, még is tiszta a jelentésük.

2014. okt. 14. 19:25
 29/55 Napfonat ***** válasza:

Az őskeresztényi világban több szekta létezett. Egyik ilyen szekta a gnosztikusok szektája volt.

313-ban Nagy Konstantin engedélyezte a keresztény vallást, 391-ben pedig Nagy Theodosius császár kizárólagossá tette azt a birodalomban! Innentől kezdve a zsinatokon kitalált formában lehetett csak a kereszténységet tanítani és terjeszteni.

Ez a többi korai keresztény szekta vesztét jelentette! A gnosztikusokat üldözni, és brutálisan irtani kezdték, tanaikat halállal büntették! Így elrejtették tekercseiket erre-arra, Nag Hamadiban, vagy a Holt-tenger környékén barlangokban!

A Jézus tanításait szó szerint vevő szekták "földalatti mozgalomként" léteztek tovább, ennek ellenére a gnosztikus és manicheista tanok lassan (1000 év alatt) eljutottak valahogy a Balkánra, ahol bogumil néven új szekta nőtte ki magát! A mai Bulgária és Bosznia területein éltek. Innen továbbjutott Itáliába, majd Franciaországba is az eretnek tan, létrehozva a kathar és templomos mozgalmakat, amelyek talaján az alkímia is gyökeret vert, később pedig a rózsakeresztes tanok vitték tovább!

Ez az eretnek vallás pedig azt tanította, hogy a mindenható egyetlen Isten (a Jézus által Atyának nevezett Isten) rengeteg alacsonyabb rendű Istent teremtett, amelyek egyike a zsidók istene, Jahve! Ezt a gnosztikusok demiurgosznak nevezték, amely kifejezés a platonizmusból származik, de eszmeisége sokkal régebbi!

E tanok szerint tehát Jehova (és a tobbi alacsonyabb rendű isten) világok sokaságát teremtették, benne az emberrel.

Ez a tanítás maradhatott benne a Bibliában, amikor arról ír, hogy teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra!

2014. okt. 14. 21:12
 30/55 anonim ***** válasza:
Támadnak a barlanglakó vallásosak menekülés, aki tud bújjon el! A magyarázatok árnyéka kerül fölétek!!!
2014. okt. 14. 22:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!