A hitre miért kellene büszkének lenni? A hit valami eredmény?
Én nem fogom Katy vagy Péter módjára magyarázni a vallási tételeket mert magam sem hiszem, de a hit értelmét tagadni nem lehet. És egyoldalúan látni a világot sem. legalább Diderot módjára próbálj komplexebben látni.
Többet nem válaszolok erre.
Mustafa!
Köszönöm a válaszaidat! A hit szerintem is fontos, de a hit jellegét ugyanúgy lehet egyoldalusítani, mint egy világértelmezést. Az ember tudati, lelki hozzáállása a világ dolgaihoz rendkívül komplex, olykor értelmezhetetlen, de a tanulmányozása szép és komoly feladat.
A hit, mint egy tudati tényező is rendkívül szerteágazó és benne van a cselekedeteinkben. Ez viszont nem a vallás privilégiuma, az is csak használja. ( egy ateista inkvizítor )
Kedves Filoszmen, érdekes téma volt. :)
Tudod van egy kicsit olyan érzésem, hogy talán egyes barátaink ezen az oldalon félnek bevallani, /aztszem Te is :) /
hogy valmiben hisznek.
Valamiben, Valakiben hinni nem szégyen, a hiszékenység az probléma.... az nagy baj
Meggyözödésem, hogy mindnyájan hiszünk valamiben, amit nem láthatunk szemeinkkel, de van bizonyíték a létezésére, bárhogyan is fogalmazzunk.
Katy
Bocs Mustafa, de ez a tipikus vallási téveszme. Vagyis azt hinni, hogy a vallási hitnek a nem vallási hit az ellentéte és tulajdonképpen csak egy döntés, hogy az ember melyik oldalba kapaszkodik. Tévedés!A vallási hitet inkább egy individuális téveszme alapozza meg, amire az egész hite épül, nevezetesen.." Nekem közöm van Istenhez, egy Világalkotóhoz, egy időben és térben végtelen entitáshoz, akinek Én fontos vagyok, tehát a legkevesebb, hogy hiszek a létezésében és minden következményében, ami Nekem csak jó lehet, különben miért teremtette volna ezt a világot? "
Ellenben aki nem hiszi, inkább bizonyíték hiányában tagadja, mintsem bizonyíték hiányában higgyen. Ekkor jön a vallásos nagyképűség, amikor az Isten létét kétségbevonó tábort egyfajta ateista arroganciával azonosítja. Pedig ez éppen egyfajta szellemi szerénység. El sem tudnám képzelni, hogy egy végtelen hatalmú lény haverjának higgyem magam, aki nekem teremtette a világot, a természetet, a flórát és faunát. Ennél nagyobb vallási önelégültség és nagyképűség nincs is. A Isteni szeretet a halálon, rosszon, kegyetlenkedésen keresztül megnyilvánuló szeretet megnyilvánulás. És ebben hisznek.
Ezért a vallásos nem eredmény, hanem inkább a gondolkodás szabadságának a zsákutcája, legfőképp világnézeti, értelmezési tekintetben. Gondolkozás és értelmezés helyett inkább egyfajta elfogadás és mindenfajta kritikai érzék megszűnése jellemző. Így lehet tömegeket irányítani, ez is a célok között van. És így lehet egy táborba hívni mindenkit.
Ezért a vallásos hit nem egy pozitív eredmény és nem tévesztendő össze a " hit egy tevékenység eredményében, önmagam erejében, a tudásban, belső erőben, kisugárzásban, logikában..." kifejezésekkel...
Persze mint mindig, ez csak az én véleményem...kár, hogy igaz. Ezért kiállhatatlan vagyok, kötekedő..., de csak vallásos szempontból, amit örömmel vállalok is...
Mustafa!
Mégis válaszoltál, köszi! :)))
Végigolvastam az összes választ, igazán érdekes hozzáállások vannak.
Én nem vagyok vallásos, habár a legkevésbé sem ellenzem a vallást, amíg az nem agresszív, valamint nem terjeszkedő szándékú... Ameddig csak az egyén saját lelki békéjét szolgálja, szerintem oké.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, az erre való büszkeséget nem is igazán nevezném büszkeségnek, inkább csak védekezésnek a kritikusokkal szemben. Ha valamire esetleg valóban büszkének lehet lenni a hittel kapcsolatban, akkor az, ahogy már mások is írták, az általa vezérelt életmód. Ha valaki békére, szeretetre, mások segítésére meg miegyébre törekszik, még ha csak pusztán azért is, mert "Isten ezt várja el tőle", az mindenképpen pozitívum. És ha ennek ő tudatában van, ilyen értelemben erre valóban lehet büszke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!