A hitre miért kellene büszkének lenni? A hit valami eredmény?
Kedves Filoszmen,
akkor megpróbálom a saját szavaimmal visszaadni a hit szót és hogy az valaminek az eredménye-e?
Például hiszek abban, amit a saját szemeimmel nem láthatok, de bizonyítékok vannak a létezésére. Hogy itt bütykölöm most a Pc-t, ezt föleg látom, hallom, érzem..
Nem kell hogy higyjek benne... ez egy valóságos tapasztalat most nekem.
Te engem nem látsz, én sem Téged, de elhiszem, hogy létezel, Te elhiszed, hogy én vagyok. Azt hiszem hogy Te férfi vagy, /de tényleg? lehetsz esetleg egy 85 éves nénike? :D no most én ezt honnan tudjam?
Te honnan tudhatod hogy én ki vagyok? :)
Hogy én azt elhigyjem, hogy Te egy inteligens, iskolázott jó modorú férfi vagy, nekem ahhoz valami bizonyítékra van szükségem....ugyanúgy fordítva /persze, hogy elhigyjed én egy jól nevelt hölgy vagyok :D/
Tehát ahhoz hogy valamit elhigyjünk, tényleg alapos bizonyítékokra van szükségünk.
Például nem látjuk a Föld vonzó erejét, de van elég tapasztalatunk kicsi korunktól, mit jelent ha elesünk...bizony az fáj
Katy
Kedves Katy!
Hogy ne légy bizonytalanságban, 43F...:)))
Hogy mennyire vagyok jól nevelt nem tudom, de keresztény és vallás ellenes kommentjeimet tekintve biztos egy arrogáns tahónak tartanak, ami egyenes arányban van a vallási bigottizmussal.))
Amiről egyébként beszélsz szimpla empíria, amit a tudatod alakított ki a világról az évek során. A tapasztalatok alapján. Nem az elképzelések alapján tudod, hogy a gravitáció bizony fájdalmas, hanem tapasztaltad. Mint minden mást.
A hit mindaddig csak egy tudatos elképzelés, amíg nem realizálódik az alanya.
Vallásos hittel kapcsolatban mi realizálódik???
Igen ebben a megkozelitesben igazad van , viszont gyanus vagy nekem :)
szerintem nem ertetted amit mondtam... Te ugyebar eloszor azt irtad h az ima nincs hatasal az emberekre, es en erre hoztam fel cafolatot.
En sem gondolom h egy sebtében elmormogott ima befolyasolna az egyen viselkedeset.Az imatkozashoz eleve kell egy kiforrott tudatallapot. Csak olyan szemely kepes erdemi imat vegezni akinek megingathatatlan a hite Istenben ( meg ha sokszor vetkezik is)
Szoval a valaszom igen ha az adott ima vegzojenek tudatalattijaban nincsen sem hit sem a tarsadalmi moràl békjòja.
akkor az csak ures beszed.
Egyeb esetben igenis pallerozza az adott hivo szemelyiseget megnyugtatja a szivet es emlekezteti a szovetsegere a teremtojevel.
Fogd fel ugy mint egyfajta meditativ allapotot.
Ha megengedsz meg egy barati eszrevetelt.?sokszor latom a kommentjeidet vallasi kerdeseknel es velemenyem szerint mindig ugyanabba a zsakutszaba furdusz be.
Realitast ,raciot keresel abban h miert hisznek masok Istenben.
Nos valoszinuleg magadtol is rajottel mar de nincs benne racio es nincs cafolhatatlan bizonyitek . Eppen ez a probatetel eszenciaja ami idegileg tacsravag sokakat
HIGGY A LATHATALANBAN!
Egyesek hajlandoak erre,nem mert tudjak h igaz , egyszeruen szeretnenek hinni benne. A vilag felfedezesenek ezt a modjat valasztottak , helyesnek tartjak es kialnak mellette.Ha csupan emiatt itelsz minket ostobanak akkor az ugyanolyan bigottsag mint amit egyes hivoktol tapasztalhattal.
Nem akarsz hinni ?nem latod ertelmet? Hat akkor ne tedd!
De kerlek banj egyenlo partnerkent azokkal akik megteszik.
es ne add elo a szende szuzet mert lattam h beszelsz a tanukkal meg a tobbiekkel
Remelem nem bantalak meg mindezzel eskuszom ,nem celom.
Kedves Filoszmen, a vallásos hittel az fog realizálódni, amit a jövöre megjövendölt Isten szava.
Bár nem igen szereted, ha a Bibliából idézek. Pál apostol amikor a szeretetröl beszélt, az 1.Korinthus 13:8-ban azt írja, hogy a szeretet megmarad, de a nyelvek eltöröltetnek a jövendölések szintén.
Igen ha beteljesednek a jövendölések, valósággá válnak.
Én hiszek /de igazán tények alapján Isten létezésében, hatalmában.... nem hiszékenységgel, mély hittel, bizonyítékok alapján.
Éppúgy mint ahogyan Te is hiszel, hogy az áram agyoncsap, még ha nem látod is, bárhogyan is a számodra elfogadhatatlan kifejezés a "hit", hiszed....
Képzeld, láttam egy dokumentum filmet az elöbb a Big-bang-ról, több tudós nézetével, igazán nagyon érdekes, érdekfeszítö volt. Te juttál az eszembe, el is nevettem magam /bocs, nem kicsúfolásképpen, de nem csak Te, hanem itt azok a barátok, akik annyira védekeznek a "hit" szó ellen, mintha az tudósnak megalázó lenne...
szóval az egyik tudós így fejezte ki magát "hiszem hogy ez így van ....."
Katy
Kedves Katy!
Nem mindegy hogy valaki hiszi vagy tudja.
Én nem hiszem hogy megcsap az áram én tudom.
Én nem hiszem hogy valami le esik a gravitáció miatt, én tudom, én láttam. A tudós pedig szubjektíven kifejezte magát. Ez az ő nézőpontja.
A kérdésre pedig, a hit általi cselekedet az eredmény elsősorban. Végül is közvetetten büszke lehet az ember a hitére.
Lehet valaki már ezt válaszolta, nem olvastam végig.
Ha a hit szerinted döntés, te tudnál hinni elhatározásból? Nem HISZEM. Képtelenség.
A hitből nem ered bölcseség??? Hallottál már Bölcsekről? Szerinted a dalai láma nem elég bölcs? Éppen a hit a bölcsesség, a bölcselet és bölcsészet melegágya.
Üdv Mustafa!
E szerint minden tudós bölcs ember, hiszen a vallásosak mindig azt hajtogatják, hogy a tudományhoz is hit kell. ( amúgy nem, de legyen ) Miárt akarod összekötni a bölcsességet, bölcseletet a vallással? A bölcsességnek semmi köze sem a valláshoz, sem a hithez. Azt mondod Dalai láma, én azt mondom Arisztotelész, Nietzsche, Heidegger...a bölcseletnek sokkal inkább a tudáshoz, az élettapasztalatokhoz, a megélt időhöz és a jellemhez van köze.
A hitnek mi köze a bölcsességhez? Az utolsó mondatot Nietzschéről nem értem...
Sőt, továbbmegyek, a Bibliában nincsenek vallási bölcsességek. Vallásos szemléletbe ágyazott általános emberi gondolatok, melyeket azonban az antik filozófia sokkal szélesebben, mélyebben már megalapozott, miközben a bölcsességre való törekvés az élet szerves része volt, a harccal együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!