Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért teremtette isten a világot?

Openyoureye kérdése:

Miért teremtette isten a világot?

Figyelt kérdés
Mi volt a célja vele? Valóban egy szelektáló környezetet alkotott csak, hogy kiválogassa a jó és rossz embereket? Ennél azért több értelme is kellene, hogy legyen, nem? Már az ember is képes multifunkciós készülékeket alkotni, az isten vajon miért nem? Ráadásul a szelekciót sokkal egyszerűbben is el lehetne végezni. Ez olyan, mintha kifejleszteném a világ legkomolyabb számítógépét és utánna arra használnám, hogy két egyjegyű szám összeadásának és kivonásának eredményét ellenőrizze amiket én számoltam ki, szóval tudom, hogy az eredmény jó e vagy sem. Mire fel kellett ekkora felhajtást csapni ahhoz, hogy megtudja azt amit már korábban is tudott: Az egyik vagy másik ember jó e vagy rossz? Valahogy ennek nem látom értelmét. Bocs, ha szűklátókörűnek tartotok, ezért is tettem fel a kérdést, mire jó még a megalkotott világ, mert én más értelmét nem látom ha a bibliai isten elvárásait nézem.

2014. ápr. 3. 18:05
1 2 3 4 5
 21/42 A kérdező kommentje:

eric_one-nak:

"Nagyon kiforgatod a szavakat, és nem megérteni akarod hanem csak és kizárólag belekötni."

- Kiforgatom? Én inkább úgy mondanám, másképp értelmezem.

"A Biblia Istenről két lényegi tulajdonságot állít!"

- Lényegében ezen két alaptulajdonsággal rendelkezik az ember is: Szeretet és gyűlölet. Akkor mivel is több a te istened? Nem lehet, hogy alábecsülöd a mindenható hatalmát és olyan kicsinyes jelzőkkel tudod csak illetni, melyeket egy átlagos hétköznapi ember is birtokol? Valahogy elég szegényes a fantáziájuk a vallásosaknak.

"Tehát Istenről nem csak az tudható hogy féltőn szerető, hosszan tűrő, megbocsájtó Isten, hanem az is hogy igaz bíró."

- Aha, újabb két emberi tulajdonság. Mondok is rá egy példát: A gyermekét védő anya. Van esetleg valami olyan is a tarsolyodban amit nem emberektől lett lenyúlva?

"Felhívnám a figyelmed, hogy egyik tulajdonságát sem lehet a másik rovására túlhangsúlyozni! "

- Nem e? Pedig az Istened állítólag pont ugyan ezt teszi a halálunk után. Megítéli, melyik tulajdonságod volt domináns és irány az örök szenvedés, vagy a menyország ahol igazából nem tudni mitől lesz olyan jó.

"Tehát a szeretet Istene és a harag és bosszúállás Istene egy és ugyanaz. Idézek az ószövetségből és az újszövetségből is"

- Remek. Tehát hasnolóra számíthat az ember, mint egy bíróságon. Jó ezt is megtudni. Meg kell, hogy mondjam: Szánalmasan gyér a fantáziátok.

"A szeretet Istenétől tehát nem idegen a bosszúállás. Az Ő vonatkozásában, vagyis amikor Ő teszi, a bosszúállás tehát nem negatív, hanem pozitív erkölcsi valóság."

- Ha ha ha! Ezt ugye te sem gondolod komolyan! Tehát amit ő tesz/tett és ember életeket követel, az pozitív, míg ha egy ember követi el ugyan azt akkor az negatív és pokolbéli léttel fenyegethető meg!

KETTŐSMÉRCE VESZÉLY!!!

A következő bekezdésedet inkább nem is firtatom. Kultúráltan nem lehetne megfogalmazni azt amit gondolok erről.

legvégül pedig:

Hiába példálózol nekem itt bibliai idézetekkel, hisz pont eme hamis képet festő iromány ellen vagyok és a kérdésem is ezen gondolatok alapján született meg.

Még arra lennék kíváncsi, hogy melyik felekezethez tartozol, csak hogy be tudjam azonosítani, kik terjesztik ezen gondolatokat, mert asszem sokszor fogok hivatkozni ezen logikai összefüggéstelenségben szenvedő 2 írásodra. Ha jól tippelek tanu vagy, igaz?

2014. ápr. 7. 02:02
 22/42 eric_one ***** válasza:

A "beszéd" stílusodon volna még csiszolni, hogy mit ne mondjak...

Nem vagyok tanú, nem értek egyet a tanúk hitvallásával.

Azt is leírtam neked hogy bibliai világnézetem van, az alapján fogalmaztam meg a válaszomat is, sőt idéztem is belőle. Nem úgy mint neked, akinek semmilyen alapja nincs a hitvallásodat nézve, csupán az elmédben fantáziálsz róla, hogy ilyen meg olyan nem lehet az Isten. De ez csak egy kőkemény materialista, földhöz ragadt, ál-humanista világnézetre vall. De Isten igazságai megrengetik ezeknek a világnézetnek az alapjait, és ki tudsz jönni belőle. Ehhez az kellene hogy nyitottabb szívvel közelítsd meg a témát. Most pedig reagálnék a válaszodra:

""A Biblia Istenről két lényegi tulajdonságot állít!"

- Lényegében ezen két alaptulajdonsággal rendelkezik az ember is: Szeretet és gyűlölet. Akkor mivel is több a te istened? ""

Persze hogy ezzel rendelkezik az ember, hiszen Isten hasonlatosságára lettünk teremtve azt írja a Szentírás. De mivel több? Hogy ezt megértsd tudnod kell a görög nyelv (amelyen az Újszövetség is íródott) különbséget tesz a szeretet-és-szeretet között. Három fajta szeretetet különböztet meg, az erosz, a filosz, és az agapé.

Az ÉROSZ a vágyakozó, a testi szexuális jellegű szeretet, a FILIA a baráti, vagy lelki szeretet, ide tartozik a szerelem is, és az AGAPÉ az önzetlen, önfeláldozó szeretet megnyilvánulása. Isten agapé módon szeret minket, sőt ez Istennek nem egy tulajdonsága, hanem ez maga a lényege is, ezt tette nyilvánvalóvá, láthatóvá Jézus Krisztus kereszthalála.

János 3,16 "Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.

A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében."

Ebből láthatod meg az önfeláldozó szeretetet, mert az emberek is meghalnak egy jó ügyért, vagy egymásért, és vannak ilyen hősök, de ki az aki egy bűnözőért, egy tolvajért, vagy egy gyilkosért, egy pedofilért, vagy egy rettenetesen szadista utolsó aljas tömeggyilkosért feláldozná a fiát? Te megtennéd? Gondolom nem, de Isten ezt tette meg, minden emberért, minden bűnösért, mert mindenki bűnét magára vette ott a kereszten, hogy nekünk ne keljen bűneinkért megfizetni. Ő fizette meg ezt az adósságunkat. Ez a megváltás lényege, megváltott minket az örök halálból, és bár a megváltás egyetemes, mindenkire érvényes, mindenkiért történt, és kegyelemből volt, tehát meg nem érdemelt ajándékként kaptuk mindezt. Mégis ezt az ajándékot át is kell venni Tőle, akkor lesz csak a miénk.

Ezt írod:

"Hiába példálózol nekem itt bibliai idézetekkel, hisz pont eme hamis képet festő iromány ellen vagyok és a kérdésem is ezen gondolatok alapján született meg."

-A Biblia az Istenhit alapja, mércéje. Nincs benne ellentmondás egy sem, akik ezt szokták állítani azok mind ismeret hiányában teszik ezt. Azt a bizonyos ismeretet pedig leginkább Isten Szellemétől a Szent Szellemtől származik. Aki azért jött, hogy az Egyházban Jézus Krisztus személyét fölmagasztalja, és minden hívőt elvezessen a Fiúval való személyes közösségre, valóságos Isten ismeretre és imádatra, és minden igazságra.

ezt írod:

"Még arra lennék kíváncsi, hogy melyik felekezethez tartozol, csak hogy be tudjam azonosítani,"

-Hát Te már Istent is beskatulyáztad úgy látom, és elmondom hogy a Hit Gyülekezetéhez tartozom, de úgy látom sajnos ezzel az információval is csak az előítéletedet élteted.

2014. ápr. 7. 15:32
 23/42 A kérdező kommentje:
Ja bocs elfelejtettem válaszolni, mert írtam még ki egy pár kérdést. Úgy vélem a vitánk már nem aktuális. Talán máskor, máshol ismét összefutunk. Addig is minden jót ;)
2014. ápr. 14. 10:02
 24/42 A kérdező kommentje:

eric_one-nak:

- Mivel egy másik kérdésnél külön megkértél rá, tessék a válaszom:

"Azt is leírtam neked hogy bibliai világnézetem van, az alapján fogalmaztam meg a válaszomat is, sőt idéztem is belőle. Nem úgy mint neked, akinek semmilyen alapja nincs a hitvallásodat nézve, csupán az elmédben fantáziálsz róla, hogy ilyen meg olyan nem lehet az Isten. "

- Jah, hogy a biblia és bármely tudománnyal foglalkozó, bizonyítékokkal alátamasztott tényeket közlő könyv közé te egyenlőségjelet tettél! Ez igen. Na akkor most erre mit mondjak. Tényként kezelsz egy olyan, könyvben elhangzó kijelentést/kijelentéseket amikre mind a mai napig nem lehet és nem is tudsz bizonyítékkal szolgálni. Remek.

Ezzel szemben azt mondod, hogy az én kijelentéseimnek semmi alapja. Persze, aki a logikát nem ismeri, annak igen nehéz felismerni azt, még ha a szeme előtt is van.

"De ez csak egy kőkemény materialista, földhöz ragadt, ál-humanista világnézetre vall."

- Szerinted. Ezen nem fogok veled vitatkozni. Akinek el kell magyarázni a logika fogalmát, annak sajnos nem tudok segíteni.

"De Isten igazságai megrengetik ezeknek a világnézetnek az alapjait, és ki tudsz jönni belőle."

- A logikát és ésszerű gondolkodást a világ minden kincséért, de még az Istened kedvéért sem adnám fel.

"Hogy ezt megértsd tudnod kell a görög nyelv (amelyen az Újszövetség is íródott) különbséget tesz a szeretet-és-szeretet között. Három fajta szeretetet különböztet meg, az erosz, a filosz, és az agapé. "

- Bocs, de nem tudom elfogadni az érvelésed. Ez olyan mintha azt mondanád, nem igaz, hogy csak savanyú íz van, mert van kicsit savanyú, közepesen savanyú és nagyon savanyú. Az, hogy szétbontod a szeretet fogalmát és kisebb egységekhez tulajdonságokat társítasz, úgy mint kicsi nagy nagyobb, még nem hoztál létre új fogalmat.

"vagy egy rettenetesen szadista utolsó aljas tömeggyilkosért feláldozná a fiát? Te megtennéd? Gondolom nem, de Isten ezt tette meg, minden emberért, minden bűnösért, mert mindenki bűnét magára vette ott a kereszten, hogy nekünk ne keljen bűneinkért megfizetni."

- Te komolyan nem látod mekkora butaságot beszélsz? Had mutassam be egy példával amit te próbálsz magyarázni nekem:

Te ellenem elkövetsz valamit amiért nagy haragra gerjedek és hatalmamban áll akár elpusztítani is. De kitalálom, hogy nem öllek meg, inkább a fiamat öletem meg, hogy megbocsássak neked és ne kelljen meghalnod.

Érted?

Én, a mindenható képtelen vagyok felülbírálni azokat a szabályokat amiket hoztam és inkább egy kiskaput keresve oldom meg úgy a helyzetet, hogy "nekem" tetszen a megoldás és elmúljon a haragom.

Ha ezt nem érted, sajnos nincs miről tovább beszélgetnünk.

"-A Biblia az Istenhit alapja, mércéje."

- A hamis istenkép alapja, mércéje. Istent nem könyvekből meg régi írásokból ismerheted meg, hanem ha igazi hívő lennél, személyes megismerésekből. De ezt hiába magyarázom annak aki csak könyvből szakember, a való életben/életről és annak működéséről halvány lila gőze sincs. Itt pedig nem a tudományok megismerésére gondolok(pedig jó példa lenne az is mert azt is Isten teremtette:) hanem pont arról, amit a biblia is ír: Nem kell templomokba járni, hgy hozzá imátkozz, mert ott van mindenütt, stb. Lehetne még sorolni a sok ellentmondást, de mivel nem vagy hajlandó kielemlni a buksid a könyvből és szétnézni a világban amit az Urad teremtett számodra, akkor én mit mondhatnék? Légy boldog a bibliáddal, imádd azt és ennyi. Te inkább biblia imádó vagy mint Isten, én így látom.

"Nincs benne ellentmondás egy sem, akik ezt szokták állítani azok mind ismeret hiányában teszik ezt. "

- Ha-ha-ha :) Minden ismeret hiányában? Ez még viccnek is rossz. Az itt felétett kérdések mögött olyan érvek vannak, melyek szinte egyike sem talált magyarázatra. Az, hogy TI azzal letudjátok a dolgot, hogy: Ti hülyék vagytok, nem is értitek az egészet, azok a legkisebb jóindulattal sem nevezhetők érveknek. Ezzel ugye tisztában vagy?

"Hát Te már Istent is beskatulyáztad úgy látom"

- Miért, talán szégyenled a vallási hovatartozásod? Ez olyan mint megkérdezni valakitől: te nős vagy, vagy van gyereked. Szóval, nem kell a mártírt játszani azzal, hogy közlöd a Hit gyülekezetéhez tartozol. Mint mondtam(nem tudom emlékszele még rá) nem a vallás ellen vagyok, hanem a biblia ellentmondásai ellen. De skatulyázz be nyugodtan te is és vegyél egy kalap alá a többi ateistával :) Csak halkan jegyzem meg: Nem vagyok ateista ;)

Ja és egy jótanács:

- Ha az elkövetkezendőkben nem úgy tekintesz majd az itt feltett kérdésekre, mint a vallásod támadásaira, hanem, mint egyszerű kérdésekre amit talán neked is érdemes megvizsgálni(mert a nyakamat rá, hogy magadtól soha nem gondolkodtál még el ilyeneken), akkor talán te is tanulhatsz majd valamit a dologból. A világ megismerése nem isten ellenes dolog, mint ahogy azt te képzeled, sem a dogmatikus tények megkérdőjelezése és újragondolása. Az igazság ezredig felülvizsgálatra is igazság marad, mért félsz hát tőle?

2014. ápr. 28. 06:52
 25/42 János114 ***** válasza:

Kerdezo azt allitos filozofus vagy csupan, akkor sem kellen ilyen agressziven ervelned masokat serthetsz vele.

Artatlanul teszed fel a kerdest aztan meg alig varod h szetboncold a valaszokat.

MENŐ :)

Elemezd az enyemet is!

Az Isten azert teremtette az embereket hogy ot szolgaljak!

Azt mondos hogy ez onzo.

De tudod mi az Istenszolgalat?

Az hogy segitesz akin csak tudsz . Kedves vagy az emberekhez, tiszteled a szuleidet fentartod a kapcsolatot a rokonaiddal, mindig figyelsz a higeniadra es az egeszsegedre, adakozol abbol amivel Ő ellat teged ... es hasonloak

Ez igy azert mar nem onzo.

Nehanyan irtak h Isten nem lat a jovobe.. ez nem igaz nem mertek fel Isten az Ő mércéjevel . Mindentudo es mindent lato. Nem csak a jovot latja de mar a vilag teremtesekor tudta mi lesz az ido vegeig minden variacioban. Ez a fajta gondolatmenet magasan feletteall az emberi felfogasnak. Ezert van sok veszeledes ebbol tul " butak " vagyunk hogy kelloen atlassuk.

Azt mondod kegyetlen dolog h ilyen tudassal hagyja szenvedni az embert, Tevedsz. A szabad akarat lenyege az hogy a jo es a rossz fogalmanak tudataban cselekedhetsz nem vagy teljesen osztonleny.Mi masert jutalmazna vagy buntetne mint az evilagon szerzett tetteidert.

Mar a teremteskor tudja h az adott szemely pokolra jut vagy menybe es ezert konyortelenseg.

Tevedsz ... valoban Isten donti el hogy hova kerulsz de nem oroszrulett modszerrel hogy mondjuk minden masodik rossz legyen es kesz

Minden pillanatban probara tesz tetezve azzal hogy tobb variacioban is latja mit tennel. Igy tudja h a lelked rosszra hajlamos

Folyt kov....

2014. máj. 9. 14:38
 26/42 A kérdező kommentje:

Üdvözlet kedves barátom(János114),

- Agresszivitásom valóban szembeötlő és már másoktól is megkaptam ezt, szóval igyekszem mérsékelt hangnemben válaszolni neked, ha már mármutattál eme rossz tulajdonságomra.

"Artatlanul teszed fel a kerdest aztan meg alig varod h szetboncold a valaszokat.

MENŐ :)

Elemezd az enyemet is!"

- :) Szívesen leírom mit gondolok arról amit írtál, tessék:

"De tudod mi az Istenszolgalat?

Az hogy segitesz akin csak tudsz . Kedves vagy az emberekhez, tiszteled a szuleidet fentartod a kapcsolatot a rokonaiddal, mindig figyelsz a higeniadra es az egeszsegedre, adakozol abbol amivel Ő ellat teged ... es hasonloak

Ez igy azert mar nem onzo. "

- Ezzel szerintem nem Istent szolgálod, csak kedves lehet neki az amit teszel, a kettő nem ugyan az. Pl a szüleid nem azért vállaltak téged, hogy ha felnősz sikeres üzletemberként jól keresve támogasd őket, bár ez jó eső érzéssel töltheti el őket.

Az ok amiért itt vagy egészen más. Akkor is szeretnek ha sikeres gazdag ember vagy és akkor is ha átlagos ember, kis családdal, de boldogan. Nem a leendő tetteid miatt vállalták, hogy legyen egy gyermekük, ennek egész más oka kellett, hogy legyen és ehhez is kapcsolódik a kérdésem, miért teremtette Isten a világot és benne az embereket? Ráadásul ha még mindig kitartasz az mellett, hogy Isten az embert szolgálatra teremtette, akkor válaszolj már meg nekem egy kérdést: Mi az amiben mi emberek szolgálhatnánk egy mindenható lényt? Az Isten-Ember közti különbség hasonló lehet(ha nem nagyobb) mint az Ember-Egysjtű közti szakadék. Mivel tudna egy embert szolgálni egy marék egysejtű? Ugye érted az iróniát? Nincs olyan szolgálat ami elengedhetetlenül fontos lenne Isten számára az emberektől. Porszemek vagyunk egy univezumnyi gépezetben. Ha Istent behelyettesítjük egy tudóssal aki kíváncsiságból kutatja a világegyetemet és a számításaihoz egy szuper számítógép is napokig-hetekig esetleg hónapokig végez el egy számítást, mi értelme lenne egy számológéppel(ember és a szolgálata) nekiülni számolgatnia a számításait?

Egyszerűen logikátlannak tartom, hogy Isten azért teremtette volna az embert, hogy szolgálja őt. Ennyi.

"Nehanyan irtak h Isten nem lat a jovobe..

ez nem igaz nem mertek fel Isten az Ő mércéjevel "

- Valóban így van, jól látod! Az emberek hihetetlen mértékben ledegradálják azt, akit a világ teremtőjének vélnek. Annyira kicsinyes és önző tuljadonságokkal aggatják tele, mint haragtartó, hirtelen haragú, dühös Isten, melyeket még egy EMBER is jobban tud kontrollálni, mint mondjuk a keresztény Isten LOL.

Ha egy ember tud uralkodni az érzelmein, akkor egy Isten akitől mindezt kaptuk, hogy nem képes? Megbüntetni azokat akik nem viselkedtak jól egy adott intervallum alatt? Ez kész röhej. Vizsgáljuk meg kicsit jobban ezt a halál utáni pokol-vagy-mennybe kerülős dolgot.

Ugyebár Isten időn kívül álló entitás. Szereti az embereket, mégis megszab nekik egy intervallumot az időben, melyben be kellene bizonyítaniuk, hogy méltók arra, hogy a mennybe kerüljenek. A tájékoztatás erről részleges, sőt nem hivatalos. Hogy értem ezt? Ha valóban szeretek valakit és annak ultimátumot adok(mert ez bizony az: ha nem viselkedsz, repülsz)akkor azt minden lehetséges módon a tudtára adom, hogy felkészülhessen rá és sikeresen vegye az akadályokat. Ellenben a való világban:

1, Nem történt kinyilatkoztatás Isten létezéséről mely mindenki számára egyértelmű/nyilvánvaló és elfogadható lenne.

2, Nem magyarázta el mit és miért vár el tőlünk.

3, Mindezt ráadásul megfejelte időbeli intervallummal(kinek kevesebb, kinek több), ami alatt ezt teljesítenünk kell: A neki tetsző életet kell, hogy éljük.

Ezek a pontok nemcsak értelmetlenné, de igazságtalanná is teszik a küzdelmet, ezért is gondolom, hogy a teljes koncepció hibás megállapításokon nyugszik. Ha feltételezzük Isten létezését akkor a világ működése egész máshogy zajlik, ez biztos.

Ezen kijelentésem alátámasztása pedig a következőképp hangzik: Ha körülnézünk a világban, mindennek pontos menetrendje, ideje, fokozata, stb. van. Minden esemény logikus következmények ésszerű sorozatán nyugszik, így a korábban említett: - Szeretlek titeket, de hogy viszonozzátok, arra én csak megadott időt szabok.. - gondolat felrúgná ezen harmonikus rendet. A képlet nagyon egyszerű: Ha Isten képes volt létrehozni egy olyan világot/univerzumot, melynek működésébe nem kell, hogy beleszóljon(önfentartó vagy örökmozgó) azaz tökéletes, akkor magának az Istennek is tökéletesnek kellene lennie. A keresztény Istenkép viszont nem tükrözi ezt a tökéletességet. A világ folyamatos működése nem kérdéses, szóval valószínűleg

a lefestett Istenképpel van a baj, melyet valószínűleg emberek találtak ki. Szerintem. És ezzel vissza is tértünk a kijelentésedhez: Az emberek saját elképzeléseikhez viszonyítják az Istent és képtelenek felfogni, hogy képességei messze meghalahatják a legvadabb elképzeléseiket is.

"Nem csak a jovot latja de mar a vilag teremtesekor tudta mi lesz az ido vegeig minden variacioban"

- Ez ismét egy nagyon jó meglátás és kiemelném a MINDEN VARIÁCIÓBAN kifejezést, mert ez itt a lényeg!

" A szabad akarat lenyege az hogy a jo es a rossz fogalmanak tudataban cselekedhetsz nem vagy teljesen osztonleny.Mi masert jutalmazna vagy buntetne mint az evilagon szerzett tetteidert. "

- Szerintem a szabad akarat lényege egész más, de most nem megyek bele, így is elég hosszúra sikeredett már a válaszom. És hogy miért jutalmaz vagy büntet?

Ha figyelmesen olvastad a fent leírtakat már rájöhettél, hogy a jelenlegi Istenkép hibás. Most lehet újat mondok, de se nem büntet sem jutalmaz Isten. Mondjuk ahhoz, hogy ezt megértsd jobban el kellene gondolkodnod, milyen is lehet a valódi Istenkép. Képes lennél rá?

El tudnád csak egy kicsit is felejteni a beléd rögzült képet és megalkotni egy új, igazán szerető képet róla aki legalább olyan mint a legeslegkedvesebb ember akit valaha is ismertél? És ezzel még mindig csak az emberi tulajdonságoknál tartunk. Ugyebár egy Isten ezt jócskán felülmúlja, nem?

Ha ezzel megvagy máris szöges ellentétet fedezhetsz fel a kersztény Isten és a valódi Istenkép között. Most hagyom, hogy kicsit emészd a dolgot :)

Azt hiszem meg is vagyunk, remélem elégedett vagy úgy mint terjedelmében mint minőségében a válaszommal. Kíváncsian várom a folytatást...

Üdv

Openyoureye

2014. jún. 8. 06:55
 27/42 János114 ***** válasza:

Udv kedves Open

Kezdem a valasz befejezesevel .Nem hianyzott sok de be kellet fejeznem es utana nem jartam az oldalon napokig.

Az lett volna a vege hogy,

Az Isten nem szorakozasbol teremtette a vilagot hanem igazsaggal ebben biztos vagyok ha szorakozast akart volna azt onmagatol elerheti . Hogy miert teremtett a vilagot es? Ezt nem tudom pontosan es fenhejazas azt allitani hogy tudom . Sok oka lehet sokfelekeppen magyarazzak de senki sem tudhatja . De az Isten nem tartozik feleloseggel a tetteiert. Csak azt mondja egy dolognak hogy legyen es az lesz.

Szamomra ez eleg , de mond el a te verziodat szerinted miert?

Tudom h te kerdezted elobb :) de akkor is.

Tovabba pontositanek a valaszomon. Szerintem igazad van abban hogy az ember se nem segithet se nem arthat Istennek egyaltalan ,nem szorul rank emberekre sem egyetlen teremtmenyre, mi szorulonk az o kegyelmere amit meg is ad mindenkinek legyen az akarmilyen gonosz vagy halatlan .

Ettol fuggetlenul sajatos ertelemben vett szolgak vagyunk es ugy jarhatunk a kedveben ha neki tetszo eletet elunk es erofesziteseket teszunk

Mert ugye a rossznak lenni konnyu :)

Aztan "megvadoltal" hogy kereszteny dogmaktol atitatott gondolkodasmodom korlatoz abban hogy felfogjam azt amit irsz. Nos ezt cafolnam . Nem vagyok kereszteny es pontosan ertem mire gondolsz csupan nem ertek egyet.

En muszlim vagyok.

Gondolom kialakult velemenyed van rolunk es megertelek ha nem akarod folytatni az eszmecserenket ,sokszor megkapom ezt ...

De azert leirom ,szoval harom pontban erveltel arrol hogy miert igazsagtalan elvarni egy embertol hogy

2014. jún. 10. 21:36
 28/42 János114 ***** válasza:

De azert leirom ,szoval harom pontban erveltel arrol hogy miert igazsagtalan elvarni egy embertol hogy Istennek tetszo eletet eljen

Nos ha tenyleg ugy lenne ahogy mondod akkor valoban gonosz dolog lenne. es teljesithetetlen elvaras :D

Mazli hogy nem igy van :)

1. Pont. Cafolata

Nem tortent egyertelmu kinyilatkoztatas.

Dehogy nem Isten minden nephez kuldott profetakat a legtobben azonban eluldoztek sot megoltek oket . A legismertebbek Tora ,Evangeliumok, Koran. Nem a kinyilatkoztatasok hianya a gond. De az emberek egyre csak ketelkednek .

2. Pont Cafolata

Ezekben a kinyilatkoztatasokban igenis elmagyarazta hogy hogyan eljunk es azt is hogy miert

Mondjuk igazad van abban hogy miert reszet a kereszteny tanitasok igencsak elferditik es kerulgetik a forro kasat eppen ezert valasztottam az iszlamot. De barmely vallas alaphan is elsz ha azt oszinte szandek vezeti bizonyara boldogulni fogsz.

Sokan kerdezik h miert nem kuld meg mindig profetat vagy mutat csodakat. Ne feltsd el hogy regebben megtette es azt mondtak varazslo aztan meg akartak olni oket. A modern korban miert lenne ez maskepp ma.

Isten csak akkor kuld profetat ha az elozo tanitasa elveszett vagy az emberek onkenyesen atirjak. Peldaul Jezusnak is az volt a kuldetese hogy helyes utra terelje izrael eltevedt nepet.

Mohamed tanitasa azonban tisztan fenmaradt ,az mas kerdes hogy ki menyire koveti.

Ez szubjektiv velemeny nem kell fennakadnod rajta :)

A 3. Pont cafolata

Idokorlat.: Nos az emberi elet valoban rovid , hogy a Koranbol idezzek" Az evilagi élet a túlvilàghoz képest annyi mint egy csepp vìz az òceànhoz képest"

De szerintem ezert halasak lehetunk eppen elegendo ido hogy felfedezzuk a teremtett vilagban rejlo szepseget es halasak lehessunk neki mindenert .

Ha megengedsz egy jo tanacsot kedves baratom ha csak az tart vissz az oszinte hittol hogy nem erted a vilag teremtesenek okat akkor ne aggodj mert a tudasszomjad egy nap kielegittetik.

Tovabba amit a szabad akaratrol irtam azt az Isten ember viszony vonatkozasaban ertettem szoval igazat adok neked mashogy is meg lehet kozeliteni.

A keresztenyseg altal lefestett Istenkeprol is reszben igazad van sok magat keresztenynek vallo ember szuklatokoruen all hozza Isten jellemzesehez.

Hirtelen ennyi jut eszembe :)

Viccelek atgondoltam a valaszt es remelem nem komolyan veszed.

Ja es koszi hogy ilyen higgadtan valaszoltal

Remekul fejlodsz eteren :)

Varom a valaszod

Addig is légy jò!!

2014. jún. 10. 22:42
 29/42 A kérdező kommentje:

Üdv, János114

"Az Isten nem szorakozasbol teremtette a vilagot hanem igazsaggal ebben biztos vagyok ha szorakozast akart volna azt onmagatol elerheti ."

- Stimt.

"Szamomra ez eleg , de mond el a te verziodat szerinted miert? "

- Rendben, de majd kicsivel lejebb, mert előtte még meg kell válaszolnom pár dolgot.

"Ettol fuggetlenul sajatos ertelemben vett szolgak vagyunk es ugy jarhatunk a kedveben ha neki tetszo eletet elunk es erofesziteseket teszunk "

- Ez is igaz, úgy mint ahogy nekünk sincs szükségünk az utódaink segítségére, de jól esik, ha olyannal foglalkoznak mely számunkra is kedves.

"En muszlim vagyok.

Gondolom kialakult velemenyed van rolunk es megertelek ha nem akarod folytatni az eszmecserenket ,sokszor megkapom ezt ... "

- Nincs kialakult véleményem a muszlimokról, nem kell szabadkoznod.

Most pedig a cáfolatokra:

1,"Dehogy nem Isten minden nephez kuldott profetakat a legtobben azonban eluldoztek sot megoltek oket . A legismertebbek Tora ,Evangeliumok, Koran. Nem a kinyilatkoztatasok hianya a gond. De az emberek egyre csak ketelkednek . "

- Az egyértelműt szó szerint értettem. Nem követek és próféták által, hanem megjelenne mint egy hatalmas nagyúr az égen és mindenki előtt bizonyítaná nemcsak hatalmát, de létét is. Nem hiszem, hogy lehetetlent kérek. Ennek ellenére sokkal inkább burkolózik a homályba és küld inkább prófétákat, mintsem mindenki előtt egyértelművé tenné nemcsak létét, hanem kívánalmait is.

2,"Ezekben a kinyilatkoztatasokban igenis elmagyarazta hogy hogyan eljunk es azt is hogy miert

Mondjuk igazad van abban hogy miert reszet a kereszteny tanitasok igencsak elferditik es kerulgetik a forro kasat eppen ezert valasztottam az iszlamot. De barmely vallas alaphan is elsz ha azt oszinte szandek vezeti bizonyara boldogulni fogsz. "

- Mivel másabb egy erklölcsös életet élő ateistától egy hívő? Mivel cselekszik többet egy hívő egy ateistánál? Megmondom: imádkozik és hisz. Miért? Mert valamely oknál fogva ő hiszi, hogy az istene létezik és kedves akar hozzá lenni. Ha az első pont teljesült volna(azaz az előző), nem lennének ateisták... Asszem az ateista emberek cselekedetei, hogy nem imádnak olyat, mely számukra nem létezik nagyon is érthető.

3, "" Az evilagi élet a túlvilàghoz képest annyi mint egy csepp vìz az òceànhoz képest"

De szerintem ezert halasak lehetunk eppen elegendo ido hogy felfedezzuk a teremtett vilagban rejlo szepseget es halasak lehessunk neki mindenert . "

- Hálásak? Talán igazad van. De mint te is írtad a mi időnk: csepp a tengerben. Nos, már csak azt kell megértened, hogy ha valakit szeretek és azt szeretném, hogy velem maradjon, nem szabok időkorlátot, hogy megtanuljon és megismerjen olyan sejtelmes dolgokat, melyekről nem történt igazi, mindenki által elfogadott kinyilatkoztatás. Mondok egy példát. A történelem könyvből ismert szinte bármely esemény az egész világon mindenki által elfogadott, sőt! Az hogy a Hunok nagyon jó harcmodorral rendelkeztek, az az egész világon ismert annak ellenére, hogy akkor senki sem élet a mostani emberek közül, mégis mindenki számára elfogadott tény. Ha Isten is megmutatta volna magát akkor azt is tényként kezelnék akár a mai naptól és senki sem kételkedne benne. Ezután elég kevés ember lenne aki megkérdőjelezné hatalmát(de biztos lennének olyanok is). Bocs, nagyon elkanyarodtam a lényegtől. Tehát visszatérve a lényegre:

A jelenlegi válogatás az emberek közt nekem nagyon hasonló a spártai csecsemők vizsgálatához. Ugye ismered a tőrténetet: Amelyik úgy tűnt nem életre való levetették egy szikláról. Elég kevés esélyt és IDŐT adtak a számára, hogy bizonyítson. Hozzáteszem kiskoromban én is elég nyeszlett voltam, legkisebb és pehelysúlyú a suliban. Mára ennek ellentéte. Szóval idővel megemberesedtem.

Azt szeretném ezzel mondani, hogy lehet valakinek nem elég egy élet, hogy bizonyítsa rátermettségét. Ráadásul az a tényező is rájátszik a dologra, hogy a kinyilatkoztatás nem olyan egyértelmű és mindenki számára elfogadott, mint egy történelmi esemény. Ezért nem is hibáztatható senki, ha nem tesz eleget Isten elvárásainak. Szerintem. Huh, ez kicsit hosszúra sikerült és még a te kérdésedre nem is válaszoltam :)

"Ha megengedsz egy jo tanacsot kedves baratom ha csak az tart vissz az oszinte hittol hogy nem erted a vilag teremtesenek okat akkor ne aggodj mert a tudasszomjad egy nap kielegittetik. "

- :) Kedves, erre is kitérek majd a kérdésed megválaszolásánál.

"Ja es koszi hogy ilyen higgadtan valaszoltal"

- Nincs mit.

"Remekul fejlodsz eteren :) "

- Nem is gondolnád mennyire... De hamarosan meglátod.

Nos, nem is maradt már mint megválaszolnom a kérdésed: "mond el a te verziodat szerinted miert?"

- Huh, ez elég bonyolult, nem is tudom hol kezdjem és mennyire rövidítsem le, mert én általában nem gondolom át amit mondani akarok, csak írom, ahogy jön az ihlet :) Az egészet a saját elképzelésem tükrözi(mondjuk sok helyről kaptam hasonló visszajelzést) és nem fogom minden mondat után leírni, hogy szerintem, szóval ennek tükrében olvasd:

- Véleményem szerint van Isten. Az ok amiért megteremtett minket az az, hogy jobban megismerje a világot és egyben önmagát. Mi a részei vagyunk Istennek és minden tapasztalat amit megszerzünk egyben az övé is lesz. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy mi olyan kis tapasztalat és tudás gyűjtő szerkentyűk vagyunk. Isten ugyan úgy vágyik az új dolgok felfedezésére és megismerésére mint mi --> az ő képére lettünk teremtve, hogy a bibliát idézzem. Az ember nem egy halandó valami, a testünk, csak ideiglenes "ruha" mely arra hivatott, hogy olyan dolgokat élj át amik elősegítik a fejlődésed. A központban a lélek fejlődése áll. Jelenleg olyan szinten állunk, amikor meg kell ismernünk a jó és rossz közti különbségeket és tapasztalatokat gyűjtve TÖBB ÉLETEN ÁT fejlődjünk. AEgy idő után nem kell ismét leszületnünk a Földre, hanem új célokkal más feladatkört fogunk ellátni. Ennek folyamata még nem teljesen világos, de tanítókként segítjük majd a még leszületésre váró lelkeket. Sajnos minden apró részletet még én sem tudok/értek de nap mint nap jövök rá újabb és újabb dolgokra melyek megerősítik a hitem: az elképzelésem helytálló. Asszem dióhélyban ennyi. Arról, hogy hogy jutottam eme felismerésre, honnan és kiktől tanultam azt amit tudok és mik azok a bizonyítékok melyek biztossá teszik azt számomra, hogy nem tévedek, azokról oldalakat tudnék még írni. Azért is nem megyek bele mélyebben, mert minden ember hite más és más attól függően, milyen lelki szinten van. Az a tudás amivel jelenleg rendelkezik Istenről és a világról pontosan megfelelő arra, hogy elére és megtapasztalja azt amiért leszületett a Földre. Senkinek sem tudom a fejlődését siettetni főleg akkor nem, ha nem is akarja. Bármennyire is szeretném megosztani az emberekkel jelenlegi tudásom, nem hallgatnák meg, süket fülekre találna, mert egyszerűen nem kell még tudniuk erről. Az, hogy itt most erről beszélünk/beszélgetünk sem véletlen. Ja igen a KARMA,majd el felejtettem. Az is része az életünknek de nem olyan formában ahogy sokan képzelik. A karma abban segít, hogy elvégezd azt/azokat a feladatokat amiért leszülettél. Úgymond foyamatosan noszogat és olyan élethelyzeteket teremt amiből meg kell tanulnod bizonyos dolgot. Ha bővebben érdekel ezt is ki tudom fejteni.

Úgy gondolom, egyenlőre ennyi elég. Még annyit fűznék hozzá, hogy vannak a világban olyan emberek akik tanítók és olyanok akik azt hiszik, hogy azok. Nem kérkedésből, de megtanultam az évek során felismerni azokat az információkat amik igazak és amik nem fedik a valóságot és ezek nagyon hasznosnak bizonyultak életem során. Remélem ez örökre megmarad nekem. Egyébként ennek is nagyon érdekes története van :)

Ja és, hogy nehogy azt hidd, hogy egy begyepesedett gyökérrel van dolgod aki térítgetni akarja itt az embereket, nem vetem meg sem a nőket, sem az alkoholt, drogokat, a zenei ízlésem igencsak eltér a normálistól, korábban punk korszakomat éltem, jelenleg hardstyle-t hallgatok, nem igazán van szükségem irányításra az életben, mindig a magam ura voltam, be és kipróbáltam sokmindent, olyat is amit nem kellett volna. Ha szembejönnél velem az utcán, nem is gondolnád, hogy én és az aki a fentebbi sorokat írta, egy ember :) Örök lázadó vagyok, bár mostanra megtanultam kicsit jobban kordában tartani és a figyelmem bizonyos dolgok kutatására öszpontosítani... Ez lett az eredménye.

Minden jót,

Openyoureye

2014. jún. 14. 21:10
 30/42 János114 ***** válasza:

Tisztelt kolega :)

Mindenek elott . Emlitetted hogy kivancsi vagy az arcomra a valasz olvasasakor.Hat mosolyogtam mert jo a hozzaallasod. Bar dunztom sincs h mi az a hardstyle zene de hat ... senki sem tokeletes :) hehe ezt muszaly volt

Szoval ami a temankat illeti,had kezdjem diplomatikusan mint te .

Minden amit irok az sajat velemeny amit tapasztalati es elmeleti tudasomra alapozok ,nem vagyok mindentudo.

Legyen ez a parbeszed ket szabadbolcsesz filozofalasa :)

1 tema.

Miert nem mutatja magat az Isten?Ok azt allitod hiszel benne a te sajat felfogasodban.

Szoval gondolj bele.. O teremtette a vilagot es fenn is tarja azt O teremtett minden eloleny meg teged is. Vegtelen erovel es tudassal biro entitas, es meg O bizonygassa nekunk h letezik!!! Ez elegge pofatlan kérés, nem de!? :)

A Korànban (amit en igaznak tartok) azt olvastam hogy amikor Isten megteremtette Adamot az elso embert akkor. Kivette az agyekabol az osszes valaha megszuleto embert es feltett egy kerdest. Nem En vagyok e az egyetlen Isten . Az emberek azt mondak h igen.Ezt azert tette h az itelet napjan senki se fellebezzen.

Tovabba Adam kozvetlenul beszelt Istennel es feladatul kapta hogy mondja el utodainak amit latott, az emberek viszont gyengek es elhagytak oseik hitet.De az Isten nem hagyja magara az embereket h elvesszenek ahogy te akarod eloadni mindig profetakat kuldott hogy visszahozzak a tudast .A legtobbet kinevettek meghurcoltak es megoltek. Azonban korunkban nincs ra szukseg hiszen rendelkezesunkre all minden vallasi tudas amivel Istennek tetszo eletet elhetunk.Az mas teszta hogy sokan figyelmen kivul haggyak ezeket.

Igazabol nem ertem h milyen bizonyitekot varsz talan azt h minde emberoltoben egyszer megjelenjen az egen hogy ne feletsuk el :)

peldaul megjelelenik egyszer 2000 ben ok mindenki hisz levideozzak szep az elet :) aztan ezer ev alatt ugyis sokan ketelkedni fognak megcafoljak meghazudtoljak es megint ugyanott vagyunk.

De eleve irrelevans a dolog ha akarna o maga vezetne egyenes utra egyenkent minden embert. Azonban igy tesz minket probara.

Tudod az Isten minden teremtett dolognak felajanlotta a szabad akaratot, vagyis h ne az isten akaratanak vesse ala magat hanem a sajat szerzett tudasa alapjan boldoguljon, a helyes uton eles jutalma es a bunbe eses butetesenek fugvenyeben. A kihivast csak az ember fogadta el.

folyt kov

2014. jún. 26. 18:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!