Miért teremtette isten a világot?
moonlightsentinel-nek:
Viccesen: Belenéz a mindent tudó gömbjébe és a jövőt ismerve megállapíthatja rögtön, hogy az akit éppen megalkotott, az jó e avagy rossz.
Komolyan:
Mivel az ember teremtése valószínűleg nem megy úgy, mint a karikacsapás(már csak a bonyolultságából adódóan sem), ezért úgy vélem isten nem egy futószalagon gyártja a lelkeket, hanem jelen van a létrehozásukkor. Arra akarok kilyukadni, hogy nem lehet isten közreműködése nélkül embert alkotni. Szerintem. Ha jelen van, tudja milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni az épp teremtés alatt álló ember. Ebből a tudásból és asaját maga által létrehozott ok-okozati rendszerű világ szabályai értelmében könyedén levezethető, hogy az illető adott körülmények között felnőve, milyen emberré válik.
PL: Ha sütsz egy süteményt, a hozzávalókból tudni fogod milyen ízű lesz. Annak ismerete, hogy szeretni fogja e a családod akinek sütöd: Nyilvánvaló válsz rá, hogy igen, mivel olyat sütsz amit szeretnek. Ismered őket és az ízlésüket is, sőt azt is tudod, hogy mire elkészül éhesek lesznek mert délben ettek és most délután 5 van.
A lényeg, hogy részinformációkból könnyedén megállapítható, hogy milyen lesz a megalkotott ember és hogy fog viselkedni bizonyos környezetben. Ennek tudatában kijelenthető(ráadásul a jövő ismeretét még bele sem kalkuláltam), hogy a személyt úgy ismeri, mint a tenyerét, így tudja, hogy jó illetve rossz ember lesz e.
És mi volna, ha most egy időre félretennéd a bibliai nézeteid, és a szűk látókörűséged sötét árnyékából kilépve ráeszmélnél, hogy ez egy nagy baromság.
Nem elfogadhatóbb az a felvetés, hogy van evolúció? Hogy a szervetlen anyagból a megfelelő hő, a megfelelő vízmennyiség és megfelelő oxigén (=környezet) jelentlétében létrejöjjön az egysejtű, bacik, amiből a többsejtű, amelyből halak, kételtűek, hüllők, majd egy cickány szerű emlős, amiből mókusféle majd egy kisebb majom. És abból gondolom könnyű következtetni az emberre. Na. A 7 nap a legnagyobb ökörség, amit valaha hallottam. Semmi alapja, csak az emberek tudata (hite) által megalkotott "kapaszkodó". Ha majd az önző emebriség elhagyja, tudjon kihez fordulni. Egy kitalált személyt, aki minden bűnét megbocsájtja, szereti és segíti őt az élet útján.
A másik, hogy az a kijelentés, hogy egy ember vagy jó, vagy rossz, tényleg szűklátókörű. Nem csak fekete és fehér létezik. Nem csak jó éps rossz. A jó fogalma is egy relatív ideál. Platón szerint: "A természet, az anyagi tárgyak világa (érzékelhető világ) nem az egyetlen és igazi világ, hanem csak lenyomata, halvány mása a láthatatlan, anyagtalan ideák világának." Vagyis nincs jó, nincs rossz, az csak az elérhetetlen ideál, amit soha nem lehet elérni. Egyszerűen: nincs jó, csak jóhoz közeli. :)
"nem lehet isten közreműködése nélkül embert alkotni. Szerintem."
Más szerint meg lehet.
Ha vírust és baktériumot már sikerült...
Amúgy meg már volt a kérdés és jó válaszok is születtek.
Bár... ha az istent kis betűvel írod, akkor illenék azt is megmondanod, hogy melyik istenre gondolsz!
Miért alkotta Isten a világot? Jó céllal teremtette, mert Ő a szeretet. Megtöltötte a világot kimeríthetetlen örömökkel, az ember egy örök élet alatt sem unhatja meg őket. Minden érzékünk számára minden elképzelhető zamat és gyönyörűség származott Isten szerető szívéből gyermekei javára.
Amikor Isten útján járunk, mindez a miénk. Amikor elutasítjuk Őt, akkor az Ő rólunk való gondoskodását is elutasítjuk. Tönkretesszük a mi megáldásunkra készült terveit, és összetörik a boldogság. Mára elértük azt a pontot, amikor már kiválóan tudunk rombolni a falon lévő irkafirkák szemetétől az egész természet elpusztításának veszélyéig. Háborúzunk, gyűlölködünk, letapossuk ezt a szép földet, és bemocskolunk mindent, amit Isten ad nekünk.
Romboló tevékenységünk legnagyobb része merő gonoszságból, vagy önző kapzsiságból fakad. Alapvetően azonban az Istentől való elfordulásunk eredménye. Az emberiség legtöbb baját emberek okozzák. Az evangélium visszafordítja ezeket a végzetes folyamatokat. Visszavisz minket Isten akaratának cselekvéséhez, és az Ő akarata mindig mindnyájunk javát szolgálja. Isten szereti az Ő tékozló bolygóját és ha visszatérünk Hozzá, az Atya szíves fogadtatásában részesülünk, és "kezdünk vigadni".
4-nek:
Szia, te miről beszélsz? Itt nem te teszel fel kérdéseket, hanem még én. És nem itt fogom megvitatni, hogy az evolúció vagy az ember megteremtése a logikusabb. Ha ilyen irányú vitára vágysz, tegyélfel ilyen kérdést, vár segítek: Ki az aki vitatni meri az evolúció létjogosultságát az emberi teretméssel szemben? Köszönöm.
Másrészt, ha kicsikét is figyelmesebb lennél rájöhettél volna, hogy egy csapatban játszunk. A kérdésemmel azt próbálom vitatni, hogy logikátlan egy ennyire bonyolult világot létrehozni csak azért, hogy kiválogathassa a teremtő(aki megalkotta az embert) az amit teremtett jó e vagy rossz. A bibliában menny és pokol van, tudod jó és rossz. A purgatóriumot ne keverjük ide, az is ugyan olyan szelektáló "hely" mint a föld ahol kiderül hová kerül a delikvens. Nincs harmadik lehetőség, nincs olyan, hogy fiam, te közömbös voltál egész életedben, te csak várj itt a folyosón, míg kitaláljuk mi lesz veled. Ezért irányul a kérdésem a jó és rossz meghatározására.
Egyébként tudom mire gondolsz, hogy nem lehet kijelenteni valakiről, hogy te egyértelműen rossz vagy te pedig jó, mert nincs élesz határvonal, hanem átmenet van a személyiségek közt. De én most nem ezt szerettem volna megvitatni.
5-nek:
"Amúgy meg már volt a kérdés és jó válaszok is születtek."
- Megmutatnád hol és mikor? Nem viccből írtam ki a kérdést.
"Bár... ha az istent kis betűvel írod, akkor illenék azt is megmondanod, hogy melyik istenre gondolsz!"
Bocs, de én úgy tudtam isten egy titulus, nem pedig név. De hogy ebből se legyen vita: A keresztények Istenére gondoltam. Remélem így megfelel.
eric_one-nak:
Az mind szép és jó amiket írsz, csak nem válasz a kérdésre.
Ugyebár a föld egy olyan hely ahol leélhetjük az életünket, örömben, boldogságban, bánatban, és keserűségben. Ha most előrébb tekerjük a filmet eljutunk ahhoz a jelenethez, ahol Isten előtt állunk és ő elmondja mit tettünk jól és rosszul életünk során. Valószínűleg eddig érthető. Majd megkapjuk az ítéletet: menny, vagy pokol. Tehát a földi létben elkövetett cselekedeteink alapján ítéltetik meg, hová kerülünk halálunk után. Azaz, a Földi élet nem más, mint amit a kérdésben is leírtam: Szelekció. Mindez akkor igaz, ha a bibliában foglaltak alapján nézzük az életet. Tehát a kérdés ismét, kicsit átfogalmazva:
Isten azért teremtette a világot, hogy megtudja azt amit már korábban is tudhatott: Egyes emberek a mennybe vagy pokolba kerül e? Tényleg csak ezért teremtette meg az egész világegyetemet?
Ez olyan, hogy megépítem a világ legjobb kocsiját, a garázsomba, csak azért hogy beáljak vele a garázsba. Hopp, de hiszen már ott van. Akkor minden rendben. ????? Komolyan nem vágom, mi értelme volt akkor megteremteni.
Nem találom, pedig nemrég volt a kérdés és csaknem ugyanez.
A szokásos bibliai válaszokon kívül:
azért, hogy a teremtményei őt imádják. Erről szól a legelső, legfontosabb parancsa - és az egyetlen megbocsáthatatlan bűn is.
Ráadásul ezért teremtett a túlságosan is hatalmasra sikerült angyalok után kicsi és törékeny embereket.
Végül is érthető... mert mi az, amit még egy mindenható sem tud megtenni? Más kérdés, hogy ez mennyire jött be neki.
9-nek:
"A szokásos bibliai válaszokon kívül:
azért, hogy a teremtményei őt imádják."
Ennyi? Akkor én is mindjárt megtanulok programot írni, majd megépítem a saját kezemmel a számítógépem, majd írok egy olyan progit amiben hajlonganak a kis emberek előttem naphosszat. Ha rájuk bökök, meg imát mormolnak. És kész is. Ezt az állapotot pedig úgy hívom majd: Az élet értelme.
Azért köszi a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!