Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A józan ész ateista?

A józan ész ateista?

Figyelt kérdés

Például ha gyerekeket nevelnének fel úgy, hogy se Istenről, se tudományról nem hallanának, vajon milyen irányba kezdenének el gondolkodni.

Lehet filózni.

2014. márc. 4. 19:37
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
61%

De amúgy rohadtul tetszik, hogy a sok agyatlan "ateista" lepontoz, mert azt hiszik, hogy hívő vagyok. :D

Gratulálok, szégyent hoztok arra, amit képviselni hisztek, agyatlan beprogramozott robotok vagytok, pont, mint a hívők.

2014. márc. 5. 10:22
 22/36 anonim ***** válasza:
76%
Én nem pontoztalak le. Kifejezetten tetszik az objektivitásra való törekvésed...mégha nem is mindenben értek egyet...egy másik ateista
2014. márc. 5. 12:09
 23/36 anonim ***** válasza:
0%
Tisztelet a kivételnek! :)
2014. márc. 5. 12:23
 24/36 anonim ***** válasza:
25%
Én azért pontoztalak le, mert nem vagy szimpatikus és semmi köze ahhoz, hogy hívő vagy ateista vagy. Nincs mit.
2014. márc. 5. 12:53
 25/36 anonim ***** válasza:
87%

Én is fennakadtam azon hogy mindenki százaléka közelít a 0-hoz.Akkor mindenki mindenkit vagy mi?WTF?

Na mindegy,én azon az állásponton vagyok hogy a józan ész néha baromi félrevezető.

Mi biológiai lények vagyunk,melyek az évmilliárdok alatt a természet,azon belül is csak az életben maradásunk szempontjából számító természeti szabályok és objektumok megértésére specializálódtunk.

A minél sikersesebb fennmaradásért már alapvető reflexeinkbe,gondolkodásunkba ivódtak az olyan létfenntartásban fontos szerepet játszó dolgok,mint a napszakok,a földi nehézségi erő,a hallható tartományú hangok és egyéb ilyesmik.Ezek valóban logikusak,mert mondhatni azon a "skálán" szerepelnek melyeket érzékelni tudunk,és melyek a legnagyobb hatást fejtik ki ránk.

Agyunk (azaz a józan eszünk) ezalatt és efölötti skálákon már tévesen gondolkodik,rossz következtetéseket hoz,mert nem arra a mérettartományra lett az évmilliárdok során edzve.

Nem akármiért nem érti mindenki mondjuk az atomfizikát.Itt hihetetlenül kicsi dolgokkal kell számolni,hihetetlenül apró energiákkal,és hihetetlenül nagy sebességekkel.Az emberi agy nem ezt szokta meg evolúciója során.Nem atomi,protoni,vagy kvark szinten lettünk programozva genetikailag.

De ugyan ez a helyzet a nagyon nagy nagyon idős és nagyon távoli dolgokkal is.Az ember csak az emberi mérettartományokban gondolkodik logikusan.

És itt jön a képbe az hogy miért idegenkedünk természetesen is az evolúció gondolatától,és preferálunk jobban bármilyen teremtőt.Mert az evolúció már megint meghaladja az emberi mérettartományokat akár csak az atomfizika.Túl nagy időegységekkel számol túl nagy számokat használ.

2014. márc. 5. 12:57
 26/36 anonim ***** válasza:
64%

"Én azért pontoztalak le, mert nem vagy szimpatikus és semmi köze ahhoz, hogy hívő vagy ateista vagy."

Szerencsére a véleményed annyit sem számít, mint egy szellentés viharban. :D

2014. márc. 5. 13:10
 27/36 anonim ***** válasza:
8%
Ahogy a tiéd sem. :) Vagyis pont ugyanannyit. ;-)
2014. márc. 5. 13:16
 28/36 anonim ***** válasza:

25-ös

Csak nem Dawkins:A vak órásmester?

Én épp most olvasom,és ott van még a második fejezet környékén egy hasonló gondolatmenet.Jó,könyv,csak ajánlani tudom.Hívőknek is.

Ja,és Do you believe-vel illetve 25-össel értek egyet leginkább.

2014. márc. 5. 14:33
 29/36 sandor76 ***** válasza:
11%

Voltal mar olyan helyen,ahol az emberi elet rovidesen veget er,meghalnak.

Sajnos nekem volt modom.

Jaj Istenem,Jaj Istenem,Draga Istenem,es nyognek,es horognek.

Gondolatban biztos Istent tagadtak,ugye?

Tuti ateistak,csak nem ugy viselkednek.

Gondolom te kitarto maradsz mindvegig!

2014. márc. 5. 20:29
 30/36 anonim ***** válasza:
100%

"Gondolatban biztos Istent tagadtak,ugye? "

Tudod ez még nem sok mindent mond. Én már hallottam ugyanezeket muzulmán szájából is. Én is szoktam Istenezni, ha rossz, ha jó dolog történt velem. Ez egy beidegződött szokás, akárcsak, mikor a hívő azt mondja, hogy "hála az égnek".

2014. márc. 5. 20:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!