Kedves intelligens ateisták! Megfogalmaznátok nekem, hogy számotokra mit jelent a hit (saját tudásotok alapján mit jelent egy hívő számára)? (Hit alatt a Jézus tanításain alapuló keresztény hitre gondolok. )
A jelzőt nem provokációnak szánom. Sajnos elég sokszor tapasztalom, hogy egy ilyen témájú kérdés megvitatása során nincs meg a kölcsönös tisztelet a válaszadók között, melynek független attól, hogy valaki ateista-e vagy sem.
Viszont tényleg olyanok véleményét szeretném hallani, akik elég műveltek ahhoz, hogy rendelkeznek bizonyos ismeretekkel a hívők gondolkodásáról, különbséget tudnak tenni a vallásosság és az igaz hit között, és túl vannak azon a szinten, hogy Isten egy szakállas bácsi a felhőkön :)
A kérdésre hívő társaim is nyugodtan leírhatják véleményüket.
Én intelligensnek tartom magam, de gondolom mindenki így van vele, szóval majd kiderül. 6 évig református iskolába jártam, azt hiszem, tudom, hogy gondolkodnak a vallásos emberek.
Azért nehéz a kérdés, mert sokkal de sokkal több vallásoskodó emberrel találkoztam, mint igaz hívőkkel, de majd megpróbálom :)
Én úgy hiszem, a hívők számára az igaz hit egyfajta útmutatás. Egy "lelki térkép" aminek a segítségével könnyebben eligazodhatnak a világ erkölcsi kérdéseiben, könnyebben megválaszthatják, miről mit gondolnak. Mi az ami jó? Mi az ami rossz? Ami elítélendő? Ami a hite szerint bűn, de szemet huny fölötte? Ami ellen már szót emel? Ezek persze nagy részben függenek az emberektől is.
Szerintem az igaz hívők számára a hit segítség, és nem felhatalmazás. Ezek az emberek nem tartanak prédikációkat a Bibliára hivatkozva, nem ítélnek el más embereket különbözőségük alapján, s bár személyiségükben lehetségesen konzervatívak, nem bigottak és vaskalaposok. Nem osztogatnak ingyen tanácsokat, nem hurcolják meg az embereket.
Ilyesformán az ilyen hívők inkább Istenben hisznek, míg a vallásoskodók inkább az egyházban. Az egyházat én egy nagyon eldeformált és groteszk dolognak tartom, amelyben persze ugyanúgy ott van az igazság és a hazugság, mint az élet minden más területén, de (szerintem) nem arra koncentrál, amire kellene. Túl sok a pénzkérdés, a politika, az önös érdek, a szentfazekoskodás. Egy olyan ember, aki tisztán Istenben hisz, ha nem is ért velem egyet, nincs annyira elvakulva, hogy a máglyára hurcoljon a véleményem miatt, esetleg egyes dolgokban még egyet is ért. Aki azonban egy (elnézést) szentfazék, az fröcsögve kezdi védelmezni a hitét (igazából az egyházát) és elmond minden szemétnek. Ez is fontos különbség.
Azt figyeltem meg (és ez jó megkülönböztetési alapként szolgált mindig is), hogy aki hívő, az elfogad engem ateistának, és azt én is el tudom fogadni hívőnek, nem bántjuk egymás auráját, mintha a hitbéli különbség nem is létezne.
Aki viszont csak vallásos és szentfazék, az azonnal magából kikelve ostoroz, hogy milyen bűnös életet élek és azonnal térjek meg, különben a pokolban fogom végezni (vagy nyom nélkül elpusztulok, ld. Jehovák). Az ő véleményük engem is bánt, és igazából ezért nem is tud jó kapcsolat kialakulni köztünk.
A világnak sokkal több hívőre és sokkal kevesebb vallásosra lenne szüksége. És sokkal több intelligens ateistára, mert a kategóriák, amiket elmondtam, sajnos a másik oldalon is megvannak.
Szia! Köszönöm válaszod, örülök, hogy írtál. Szerintem nagyon érdekes látni azt, hogy hogyan vélekednek azok erről a témáról, akik nem tértek meg, nem foglalkoztatja őket a hit.
"Szerintem az igaz hívők számára a hit segítség, és nem felhatalmazás. Ezek az emberek nem tartanak prédikációkat a Bibliára hivatkozva, nem ítélnek el más embereket különbözőségük alapján, s bár személyiségükben lehetségesen konzervatívak, nem bigottak és vaskalaposok. Nem osztogatnak ingyen tanácsokat, nem hurcolják meg az embereket."
Ezt a bekezdésedet kiemelném és erre külön reagálnék. Azzal szerintem minden hívő egyetért, hogy az Istenbe vetett hitük óriási segítség, hiszen aki megtért, felismeri, hogy Isten nélkül nem tudnának élni, szükségük van rá. Tehát tulajdonképpen nem csak segítség, de életük vezérlőelvévé válik Isten szava, ahogy említetted is. Ez számukra a legkegyesebb ajándék, amit életükben kaphatnak.
Jézus igazhitű követői természetesen nem ítélkeznek embertársaik felett és nem bántják őket. Viszont kíváncsi lennék rá, hogy szerinted miért nem tarthatnak prédikációt azok, akiket Isten erre hívott el? Hiszen Jézus megmondta (fogalmazhatnánk úgy is, hogy megparancsolta), hogy prédikálják az ő szavát. Miért titkolnák el mások elől az örömhírt?
Persze sejtem, hogy mire gondolsz. Van, aki másokra rá akarja erőszakolni a saját meggyőződését, amit én sem helyeslek. Szerintem nagy problémát jelent az, hogy az ember alapvetően egoista és magában bízik, így nem tudja félretenni büszkeségét, akkor sem, hogyha már ő is érzi legbelül, hogy valami nincs rendben az életében.
Osztom azt a nézetedet is, hogy sajnos az egyház meglehetősen eltorzította az eredeti lényegét Jézus tanításának, a földi hagyományok maguk alá temetik a hit valódi lényegét.
Hívő vagyok, megtetszett ez a kérdés, szívesen válaszolok is.
Nekem személy szerint a hit, Jézus tanítása a lelkiismeretemet növelte meg.
Ezt persze lehet részletezni (mint ahogyan az elöttem szóló válaszoló tette), de tulajdnoképpen nagyon összetömörítve szerintem ez az egyik legfontosabb ami a hitemből ered, hogy sokkal nyitottab vagyok más emberek felé, nem szokásom ítélkezni sem. Pontosan ezért fogadom el ha valaki éppen nem keresztény hanem budhista, ateista, zsidó vallású stb! A hit az ami megértést ad olyan dolgokra amire már az emberi elme nem képes válaszokat adni. Sokszor kerülünk olyan helyzetekbe (főleg ilyen témába) hogy miért van ez, hogy van ez. Ha valamit már nem vagyunk képesek felfogni a hittel úgymond kiegészíthetjük. Viszont a hit egy hívő embernek más életformát is bisztosít. Hiszen nézzünk szét a világba, hogy milyen emberek élnek körülöttünk. Egy hívő ember (általában) inkább a jót látja meg a dolgokban mint sem a rosszat, s inkább elfogad valamit mint hogy törje magát rajta.
Jézus tanítása engem főleg azért fogott meg, mert teljes mértékben közvetlen az emberekkel, nem úgy mint más vallásokban. Jézus az embereket megpróbálta a jóra bírni, legalább is lehetőséget adott rá és ezt valaki vagy elfogadja vagy nem. Tehát egyfajta választást adott minden ember számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!