Szerintetek is esélytelen az, hogy az élet magától jött létre?
"Annak az esélye, hogy egy DNS magától áll össze; 1 a 10^119 000-hez."
Walt Brown: In The Beginning, 12. oldal
Az egész látható világegyetem 10^28 hüvelyk átmérőjű.
-----------------------
Ezekről a dolgokról ebben az előadásban hallottam:
http://www.youtube.com/watch?v=mXgkbkgNEU4
Mást lejárató és szitkozódó beszólásoktól kíméljük meg egymást, köszönöm.
" Ezek igencsak elnagyolt és elég viccesen hangzó állítások. Ha ki is alakul az első egysejtű, akkor annak már rögtön teljes létfenntartó rendszere is volt? Azaz tudott helyet változtatni, emészteni, kiválasztani, szaporodni, táplálkozni, energiát előállítani a felvett táplálékból...stb. Nos, ez elég különös lenne. Ez szerintem eléggé összetett működésre utal, melynek egyetlen alkotó eleme sem hiányozhat ahhoz hogy az élőlény fennmaradjon. Ezen bonyolult és nem utolsó sorban egymástól függő mechanizmusok kialaklulása józan gondolkodással elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen. Az megint más, ha valaki ebben szeretne hinni, de ebben az esetben ne példálózzon a tudomány oldalán, hisz ez így logikátlan és tudománytalan is. Arról nem is beszélve, hogy míg az embernél el lehet mondani: tanult és tapasztalatot szerzett és így lett az ami, addig az első kialakult sejtnek se tapasztalata se semmi infója a világról, de elkezd táplálkozni, emészteni, szaporodni. A létfenntartó mechanizmus még érthető, talán meg is magyarázható, de miért akart volna osztódni? Ennek mi értelme van egy sejt életében? A fejlettebb élőlényeknél megmagyarázható a létfentartó ösztönnel, de egy amőbának mitől lenne ilyen ösztöne, mikor korábban sosem létezett?"
Elnagyoltnak tényleg elnagyolt, lévén, hogy nem vagyok sem kémikus, sem biológus, de viszont semmi olyat nem írtam le, ami szerintem vicces lenne, vagy annak szántam volna. Én csupán azt gondolom, hogy kapisgálok valamit. Az élet létrejöttéhez egy gigászi, tökéletes lombik állt rendelkezésre és a végtelen idő, valamint a ciklikusság (nappal, éjszaka) egyenletes változásai, továbbá néhány tízezer/néhány millió évenként jöttek nagyobb volumenű változások, felmelegedés/ lehűlés, becsapódó kisbolygók, amik gyökeresen átformálták a viszonyokat egy időre amihez aztán a kialakulóban lévő organizmusok vagy alkalmazkodtak és életben maradtak vagy nem és elpusztultak (köztes út nem volt).
Nem állítom, hogy rögtön kész organizmusok alakultak ki, amik "helyet változtatni, emészteni, kiválasztani, szaporodni, táplálkozni, energiát előállítani a felvett táplálékból" ezekre mind képesek voltak, hanem én épppen azt feltételezem, hogy ezekre képtelenk voltak. De mondd el nekem, hogy miért tartod 100%-osan kizártnak azt, hogy eme irgalmatlan nagy lombikban létrejöhessenek olyan elszeparált közegek, amik gondozzák az újonnan létrejövő, önmagában még életképtelen és primitív kóddal rendelkező organizmus-kezdeményeket? Mi van, ha nem volt szükségük a helyváltoztatásra, mert ahol létrejöttek, ott minden adott volt már?
Miért kellett volna rögtön a legelején emésztőrendszerrel rendelkezniük? Abból lehet csak kiindulni, hogy rögtön egymás ették? Hogy ehetett volna az első organizmus másik organizmust, ha ő volt az egyetlen?! Bőven elég volt, ha azt "ette" ami körülötte van, "ette" a napfényt, a levegőt(CO2,Nitrogén), a vizet. Egy nagyon gagyi fotoszintézis kizárt, hogy biztosítsa az energiaszükségletét? Miért kizárt az, hogy kialakult az ősóceánban egy olyan közeg, ami milliószám hozta létre ezeket a kezdő organizmusokat, amelyeknél elég volt, hogy csak néhány tudjon véletlenszerűen olyan folyamatot létrehozni, amivel reprodukálhatja önmagát (a többi mind megsemmisült). Hibás dolog a mai amőbákból és más egysejtűekből kiindulni, hisz ezen egysejtűek már sokezerszer bonyolultabbak, mint az első ősorganizmusok voltak. Ami pedig akkor kialakulhatott, az ma már nem tudna, hisz utána megszűnt a steril közeg, mindenütt élet van, és az élet mindent felfal.
Én egyébként hiszek Istenben, de szerintem már jóval a Föld keletkezése előtt eldöntetett, hogy saját képmására megalkot minket. A Teremtés a törvényekben van elrejtve, abban, hogy mi alapján viselkedik a világunkban jelenlévő energia és anyag. Ahhoz, hogy ez az egész végbemenjen puszta isteni akarat volt szükséges, de nem közvetlen beavatkozás. Az anyag és az energia nem rendelkezik szabad akarattal. Így vagy úgy, de létre kellett hoznia minket is, mert ez volt az AKARAT. Alacsonyabb-rendű dolgokból így születhet magasabb-rendű dolog. Energiából és anyagból állunk, de mi mégis rendelkezünk szabad akarattal, míg amiből felépülünk, az nem. Illetve ezen is túlmegyek, hisz maga az anyag sem más, mint energia. Az ősrobbanás pillanatában anyag nem létezett, hanemcsak röviddel utána kezdett az energia egy része anyaggá szelidülni. Az egész világ nem más mint energia, az energiák összessége pedig maga az Isten.
"Az hogy egy szakállas bácsi tüsszentette ki magából, na az esélytelen..."
Nyilván hogy a sötét oldalt képviseled világos trikóban. (Mármint hogy az elméd árnyalatára gondolok.)
"Élő csak élőtől származhat."
S az első élő kitől származik?
Vallásosoknál tényleg kötelező a józan paraszti ész teljes hiánya?
Józan paraszt, a földi életről van szó, hogy az csak élőtől származhat, de lehet hogy részeg vagy?
"Józan paraszt, a földi életről van szó, hogy az csak élőtől származhat, de lehet hogy részeg vagy?"
Na jó, de világunk 14mrd éves. Tehát valamikor kellett hogy legyen első élőlénynek. Akkor melyik élőlény volt az első, amelyik élt?
"Akkor melyik élőlény volt az első, amelyik élt?"
Isten soron kívüli, mint élőlény, nem az első a sorban. Neki nincs kezdete, de ez még fölfoghatatlanabb annál, mint hogy a láthatatlan atomokból Isten látható világot teremtett. Ezt is csak hit által értjük meg.
A hit által nem értesz csak semmit, csak elhiszed, bekajálod agyatlanul.
Erre egy birka is képes.
"Isten soron kívüli, mint élőlény, nem az első a sorban. Neki nincs kezdete, de ez még fölfoghatatlanabb annál, mint hogy a láthatatlan atomokból Isten látható világot teremtett."
Ha te ezt mind elhiszed, akkor miért esik olyan nehezedre azt elhinni, hogy az univerzum is "soron kívüli", különleges, és nincs neki se kezdete se vége? Mindig is létezett, csak az ősrobbanás előtt másmilyen, számunkra (egyelőre) ismeretlen formában. De bízom benne, hogy idővel majd az ősbumm előtti állapotáról is tudunk majd információt szerezni.
De ehhez sokat kell még tanulnunk, sok mindenre rá kell jönnünk, sok mindent megismernünk. A te hozzáállásoddal viszont (miszerint elintézzük annyival, hogy Isten teremtette és kész) soha nem jutottunk volna egyről a kettőre. Tudod, ha soha nem lett volna olyan ember, aki megkérdőjelezi a vallási tanításokat, akkor most nem lenne se számítógéped, se mobilod, se fészbuk-fiókod, se hajbalzsamod vagy spray-illatod, de még villany, ablaküveg, palackos gáz, központi fűtés és csapból folyó forró víz sem a lakásotokban.
Nem, szerintem az élet igenis magától jött létre, de nem véletlenül, hanem a benne rejlő értelmesség hatására. Ez a lenni akarás, a bibliai „Legyen !” parancsnak engedelmeskedve. Isten nem egy valaki és nem teremtett semmit, Isten mindenné fejlődött.
Isten magától fejlődött élőlénnyé, végül emberré, mint ahogy a fa a magból magától fejlődik fává ágakká, levelekké, virággá, gyümölcsé, maggá …
Ezt könnyebben megérthetjük, ha Istent úgy képzeljük el mintha egy önfejlesztő eredeti ihlet lenne, egy hatalom, bölcsesség és szeretet kimeríthetetlen forrása, melynek minden más létező élőlény vagy élettelen dolog a további fejleménye.
A fejleményekre pedig az jellemző, hogy bizonyos tulajdonságaikat abból vették át amiből kifejlődtek. Ebből következik az, hogy az eredeti ihlet kifejezésre törekvő hajlama, jellemvonása vagy szándéka jelen van minden fejleményében. A fejlemények azon felül szükségleteik és képességeik révén hozzáférhetőséggel rendelkeznek az isteni forrás kiáradásának minden áldásához.
" benne rejlő értelmesség hatására"
Nálunk ezt intelligenciának hívják és tudatos lények rendelkeznek vele.
Értelem=információ,aminek van célja és dekódolási lehetősége.
Értelmező=információ adó/megoldó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!