Az angoltanárom kérdezte, hogy én ateistaként, hogyan ünneplem a karácsonyt. Úgy gondolja, hogy a "vallásom" tiltja. Tényleg nem kéne karácsonyoznom?
Én szeretem a karácsonyt, arra eddig nem is gondoltam, hogy nem kellene tartanom.
Vagy lehet, hogy csak lenézésből kérdezte ezt?
Többek között azt is hozzáfűzte, hogy a mi "fajtánk" találta ki a szocializmust, de akkor inkább el is köszöntem tőle, nem akartam belékötni (nem lett volna túl jó dolog).
Mit gondoltok?
"Ha ateista vagy, nem tilthatja a vallásod, mivel nincs vallásod. Egyébként pedig a karácsony nem egy keresztén ünnep. Ismétlem, NEM KERESZTÉNY ÜNNEP."
Ha nem keresztény ünnep, akkor milyen?
Buddhista?:)
Ismétlem, buddhista?:)
# 43/43 Időpont ma 08:14
Nem, nem buddhista. :)
"A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a szaturnália ünnepségek. Az ókori Rómában december 17-25 között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét. Ekkor nagy táncos vigadalmakat tartottak birodalomszerte. A fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett. A régi pogány ünnep vigasságokkal volt tele, mivel a téli napforduló a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt táplálta. A földművesek számára fontos volt a meleg eljövetele, mivel a létük múlott rajta. A meleg időszak a bőség időszaka volt, míg a hideg időszak a sötétség és a nélkülözés időszaka, ilyenkor az isteneket igyekeztek jókedvre deríteni. A szolgák megajándékozása is elterjedt volt. A házakat örökzöld borostyánokkal díszítették. A római császárkorban december 25-én a szoláris jellegű Mithrász ünnepét tartották, amelyen kötelező volt részt venni. A keresztények számára az jelentette a kiutat ebből, hogy ezen a napon Mithrász helyett Jézus születésnapját ünnepelték."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!