Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az angoltanárom kérdezte,...

Az angoltanárom kérdezte, hogy én ateistaként, hogyan ünneplem a karácsonyt. Úgy gondolja, hogy a "vallásom" tiltja. Tényleg nem kéne karácsonyoznom?

Figyelt kérdés

Én szeretem a karácsonyt, arra eddig nem is gondoltam, hogy nem kellene tartanom.

Vagy lehet, hogy csak lenézésből kérdezte ezt?

Többek között azt is hozzáfűzte, hogy a mi "fajtánk" találta ki a szocializmust, de akkor inkább el is köszöntem tőle, nem akartam belékötni (nem lett volna túl jó dolog).

Mit gondoltok?

2013. dec. 20. 12:18
1 2 3 4 5
 11/47 anonim ***** válasza:
70%

"Ezüstkönnyek: remélem ez tényleg csak múlt időben igaz :D "

Úgy értettem, hogy a tanár kapja általánosítás és rágalmazás miatt. Bár nem hiszem, hogy direkt annak szánta.

Csak úgy írtam. Megütni nem kell senkit.

2013. dec. 20. 13:26
 12/47 anonim ***** válasza:
Bár a szocializmus nem csúnya szó, de ő sok csúnyát gondolt alatta. Jobb esetben meg csak poénkodott.
2013. dec. 20. 13:30
 13/47 Shai-Hulud ***** válasza:
74%

"A szocializmus és az ateizmus valóban nem állnak messze egymástól"

Csak annyira, hogy baromira semmi közük egymáshoz. Az egyik egy társadalmi (politikai) világnézeti kérdés, a másik pedig hitbéli (vallási) kérdés.

"Nem a kereszténységgel, az ateizmussal, a szocializmussal van baj, és most leírhatnám még az összes mozgalmat, eszmerendszert, ideológiát ide. "

Leírhatnád, csak az a baj, hogy kevered a jézuskát a géppuskával. Amiket felsorolsz, azok nem azonos kategóriákba tartoznak.

2013. dec. 20. 13:31
 14/47 anonim ***** válasza:
77%
Az angoltanarod nezzen utana az unnep eredetenek... ez elobb volt pogany unnep amire ranyomtak a kereszteny karacsonyt, most meg fel vannak haborodva, hogy mi is bulizunk.
2013. dec. 20. 13:41
 15/47 anonim ***** válasza:

Nem feltetlen kotekves, erdekli. Mondd meg neki, hogy ez olyan dolog minthogy a vasarnap munkaszuneti nap, es ilyenkor te se dolgozol, nem azert mert Isten azt mondta hanem mert ez van.

Es hogy bar te nem hiszel abban hogy Isten fia szuleteset unnepled, ettol fuggetlenul az unnep lenyegevel, szeretet, egymassal torodes stb tudsz azonosulni.

Es hogy a tizparancsolat, mas vallasok eloirasainak magja lenyegeben alapveto erkolcsi normak, amik elfogadasahoz nem szukseges hit.

2013. dec. 20. 13:46
 16/47 anonim ***** válasza:
88%

1. A karácsony eredendően NEM keresztény ünnep

2. Az angoltanárod szerint az ateizmusod vallás, és az ateisták találták ki a szocializmust? Ez az idióta hogy a francba lett tanár? Elképesztő...

2013. dec. 20. 13:49
 17/47 synapse11 ***** válasza:
80%

Tanárod ritka tudatlan egy suttyó.

Én visszakérdeztem volna, hogy akkor a keresztények meg miért ünnepelnek egy pogány eredetű ünnepnapot? (Köhhköhh-téli napforduló köhömmm)

Eszmeileg épp annyira indokolatlan a karácsony ünneplése egy kereszténynek, mint amennyire egy ateistának. Ami engem illet én hátradőlök a jó meleg lakásban, zabálok és piálok egy jót. Ennyi.

2013. dec. 20. 14:05
 18/47 anonim ***** válasza:
100%

Már az alapfelállásnak sincs értelme.

1. Mi köze hozzá, hogy mit ünnepelsz és mit nem?

2. Mi köze hozzá, hogy miben hiszel és miben nem?

Egy iskolának világnézet semlegesnek kell lennie, ami még az ilyen ostoba tanárok nélkül is sajnos egyre kevésbé valósul meg, ez meg még nekiáll belekötni a diákjaiba.

2013. dec. 20. 14:17
 19/47 anonim ***** válasza:
12%

" "A szocializmus és az ateizmus valóban nem állnak messze egymástól"

Csak annyira, hogy baromira semmi közük egymáshoz. Az egyik egy társadalmi (politikai) világnézeti kérdés, a másik pedig hitbéli (vallási) kérdés. "

A fenti hozzászólásodban csak annyit tettél, hogy a két fogalmat (szocializmus, ateizmus), beletetted két, nagyobb kategóriába (politika, vallás).

Ezzel próbálod bizonyítani, hogy nincs közük egymáshoz pedig ez nem bizonyíték.

Ennyi olyan, mintha az mondanád, hogy a gázpedálnak és a sebességnek nincs köze egymáshoz, mert az egyik a gépkocsival kapcsolatos (autómérnöki) kérdés, a másik pedig a gyorsasággal kapcsolatos (fizikai) kérdés.

De attól, hogy ez a két fogalom más-más FOGALMI kategóriákba sorolható, attól még a VALÓSÁGBAN nagyon is lehet közük egymáshoz.

Az én állításomnál maradva: az ateizmus és a szocializmus azért áll közel egymáshoz, mert Magyarországon a szocializmus évtizedei alatt az ateizmus HIVATALOS állami ideológia volt. Így értettem, hogy "közel állnak". Tehát nem fogalmilag értettem, hanem, hogy a múltban közel álltak egymáshoz, azaz volt közük egymáshoz. Lehet, hgoy én fogalmaztam rosszul.

" "Nem a kereszténységgel, az ateizmussal, a szocializmussal van baj, és most leírhatnám még az összes mozgalmat, eszmerendszert, ideológiát ide. "

Leírhatnád, csak az a baj, hogy kevered a jézuskát a géppuskával. Amiket felsorolsz, azok nem azonos kategóriákba tartoznak."

Már megint a kategóriákkal jössz és nem látod, hogy ezeket a (valóban külön kategóriákba sorolható) fogalmakat, mi köti össze, mi a közös bennük.

Az a közös bennük, hogy mindegyik alkalmas arra, hogy az ember fanatikusan higgyen benne.

Mindegyik lehet egy külső tanítás az ember számára.

Szerintem fontos, hogy vakon NE fogadjunk el külső tanításokat, hanem, hogy saját belső utunkat járjuk.

Egy tanítás addig jó, amíg nem ural téged.

2013. dec. 20. 15:11
 20/47 anonim ***** válasza:
83%

Kedves utolsó hozzászóló!

A szocializmusnak és az atizmusnak valóban nincs semmi köze egymáshoz abban az értelemben, ahogy te összekapcsolod őket. Az ateizmus sosem volt hivatalos állami ideológia Magyarországon, 1945 és 1989 között is törvényesen működtek az egyházak.

A kommunizmus ideje alatt végbemenő szörnyűségek sehogy sem vezethetők vissza az ateizmusra. Sztálin sem ateista megfontolásból gyilkotatott, hanem hatalomféltésből. Összekapcsolni a szocializmust az ateizmussal pontosan olyan butaság, mint a nácizmust összekapcsolni a kereszténységgel (Hitler mélyen vallásos volt, meg volt keresztelve, hitt az isteni gondviselésben, stb... az SS tisztek övcsatjába az "isten nevében cselekszünk" felirat volt belevése). Ettől függetlenül nincs köze a holokauszt elkövetőnek a kereszténységhez.

Másik példa: Ha egy tudós vallásos, a hívő emberek gyakrna használják ezt érvként, hogy "lám xy tudós is hívő, ezért biztosan igaza van". Nem nincs, a hitnek és a tudományos munkának semmi köze egymáshoz.

Én értem hogy szeretnéd összekapcsolni az ateizmust a szocializmussal, mert így pejoratív jelentést adhatsz neki, ami másokra érzelmi hatással van: "Jajj azok a mocskos komcsi ateisták".

2013. dec. 20. 15:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!