Az ateisták miért tagadják kézzel-lábbal a Biblia hitelességét?
39. hsz.-nak
" Egyébként pont ez a baj, hogy csak a neked tetsző kellemes részekre gondolsz, ami meg nem tetszik, arról egész egyszerűen nem veszel tudomást."
Ne mellébeszélj, itt elhangzottak bizonyos állítások, hogy a Biblia ezt és ezt tanítja, de nem lettek beidézve az ezt bizonyító igeversek.
" Válogatsz, saját kényed kedved szerint, ami egyrészt istenkáromlás és a pokolra kerülsz miatta, másrészt egyértelműen teljesen fölöslegessé teszi a Bibliát."
Én nem válogattam, a pokolban pedig nem is hiszek, már ha az örökké tartó szenvedést érted ez alatt.
" Nem teljesen értem. Az orvosok nemrégiben nem csak úgy "jöttek rá"? Ők is Istentől kapták?"
Bizony nem, hanem kemény munka árán és évezredek alatt, pont ez a lényeg.
" Tisztában vagy például azzal, hogy sok ókori nép pl Maják, vagy Görögök milyen fejlett matematikával és tudománnyal rendelkeztek?"
Igen, de kb. ezer évvel később, a matematikának pedig nem sok köze van például az egészségügyi és orvostudományokhoz, jó, elismerem, hogy tudtak számolni a görögök, de azért van egy kis külömbség, hogy például a körülmetéléssel kapcsolatos dolgokra csak jó 3500 évvel később jöttek rá az orvosok.
Sörpocak!
" Ezen nincs mit magyarázni. Simán rosszul közelíted meg a dolgot. Ha nem szabunk meg konkrét "időhatárt" a próféciának, az nagyon nagy valószínűséggel be fog következni. pl: Én megjósolom, hogy 100 év múlva Németo. és Franciao. háborúzni fog --nem háborúztak= tévedtem...-- háborúztak=ténylegesen próféta vok"
Igen ám, de elfelejtettél valamit figyelembe venni, amit már ott is leírtam, itt egy próféciasorozatról van szó, mely sok egymást követő próféciából áll, így még ha az "időhatár" hiányába bele is köthetsz, ez még nem magyarázat arra, hogy a próféciák miért pontosan ugyanabban a sorrendben teljesedtek be, ahogy ez meg van írva 3500 évvel előre. S mint mondtam, itt egyáltalán nem valószínűleg bekövetkező dolgokról van szó, ezt is kifejtettem abban a vitában, hogy miért.
" Mint például? Olyanra gondoltam, amit nem utólag lehetett beleolvasni. Olyanra ami értelmezéstől független. Olyan amelyet már a középkorban is elfogadtak, mint tudományos tényt. Olyat amit csak a Biblia ír le LEGELSŐNEK!"
Sok ilyet mondtam, talán bele kellett volna olvasni abba a linkelt kérdésbe... De például ott vannak a az egésszég ügyi utasításokkal kapcsolatos utasítások, pl. betegek elkülönülése, tisztálkodás de a körülmetélés idejével kapcsolatos dogok is nagyon meggyőzőek. Ezekre a dolgokra is csak a 20-21.-században derült fény.
"Igen, de kb. ezer évvel később, a matematikának pedig nem sok köze van például az egészségügyi és orvostudományokhoz, jó, elismerem, hogy tudtak számolni a görögök, de azért van egy kis külömbség, hogy például a körülmetéléssel kapcsolatos dolgokra csak jó 3500 évvel később jöttek rá az orvosok. "
Ja értem, tehát az, hogy az emberek bonyolult absztrakt matematikai dolgokra jöttek rá az teljesen normális, de az, hogy körül kell metélni a péniszt, mert homok megy a bőr alá, az bizony isteni eredetű bölcsesség...
Egyébként nem értem milyen később jöttek rá az orvosok dologról beszélsz.
A körülmetélés a sivatagi népeknél (akik írták és akiknek íródott a Biblia) azoknak rendkívül hasznos volt.
Mindenki másnak rohadtul nem, ezért nem metélgették egymást, mert fölösleges.
Ma is csak vallási (beteges) okból illetve bizonyos esetekben egészségügyi okból csinálják.
De ehhez nem kell diploma se isteni bölcsesség...
István, használtad te valaha az agyadat, de komolyan??
"de az, hogy körül kell metélni a péniszt, mert homok megy a bőr alá, az bizony isteni eredetű bölcsesség..."
Meg az is, hogy a Bibliában benne van, hogy el kell ásni a szart, ez is érv volt az isteni ihletés mellett, ennél a kérdésnél:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
tzolko!
" Azok a próféciák egyáltalán nem mondanak konkrét adatot, ilyeneket, hogy német, vagy Franciaország, csupán északi déli királyság, alsó, felső hatalom, ordító vadállat, szárnyas oroszlán és hasonlók."
De mondanak, a zsidó népről szól, viszont az az érzésem, hogy te most azt sem tudod mit tagadsz, mivel nem tudod hogy miről beszélek. De ha nagyon érdekli az ateistákat, tudok mondani még konkrétabb jövendölést is, amely Ézsaiás könyvében található, ami i.e. 8. században íródott. Bár mondjuk azt nem tudom, hogy neked mennyire számít konkrét adatnak név szerint előre megmondani, hogy ki fogja okozni egy birodalom bukását és annak pontos részleteit, például hogy harc nélkül fog megtörténni vagy a védő kapuk nyitva lesznek, de Ézsaiás mindenesetre erről is beszámolt. Természetesen a hozzátok hasonló elfogult kritikusok e könyvről sokáig nem akarták elhinni hogy valóban Ésaiás próféta írta, hiszen nem tudták elképzelni, hogy hogyan lehetséges az, hogy valaki az i.e. 8. században 200 évvel később megtörtént eseményekről beszélt, s hogy még a perzsa uralkodó, Círus is név szerint van említve (Ésa 45,1). Ezért kitalálták, hogy többféle szerző dolgozott a könyvön, s bizonyos részeit nem is Palesztína területén írták és csak valamikor az i.e. 1 században szerkesztették egybe a könyvet. Mára ezek a kritikus történészek elhalgattak, mivel Később a Holt-tenger tekercsek közt előkerült a teljes Ésaiás kézirat, ez az i.e. 2. századból való, ez kizár tehát mindenféle "egybeszerkesztésről" szóló elméletet. A könyv nyelve tiszta, tökéletes héber nyelven íródott, ha késői keltezésűek lennének bizonyos részei akkor találni kéne benne babiloni, vagy perzsa nyelvhatásokat, de ilyen nincs, továbbá a földrajzi utalások is palesztinaira utalnak és Josepus Flavius zsidó történetíró is megerősítette az i.e. 8. századi keletkezést.
De tudnék még ilyen jövendölésekre példákat mondani , például Ezékiel, Jeremiás vagy Dániel könyvéből, de tudom, titeket semmi sem győz meg, úgyhogy nem fecsérlem rá tovább az időm.
44-es nek
"Ja értem, tehát az, hogy az emberek bonyolult absztrakt matematikai dolgokra jöttek rá az teljesen normális, de az, hogy körül kell metélni a péniszt, mert homok megy a bőr alá, az bizony isteni eredetű bölcsesség...
Egyébként nem értem milyen később jöttek rá az orvosok dologról beszélsz."
Te direkt akarsz provokálni vagy ennyire nehezen megy a szövegértelmezés? Az érv nem a körülmetélésből származó előnyök észrevétele volt, erre akár még maguktól is rájöhettek volna, hanem az, hogy hogyan lehet, hogy abban a korban a zsidó újszülött fiúgyermekeknél ezt a 8. napon kellett elvégezni; erre csak a 20. században jöttek rá az orvosok, hogy ez a legoptimálisabb időpont.
De ez csak egy példa volt, modhattam volna azt is, hogy honnan tudták a Zsidók 3500 évvel ez előtt, hogy a nyúl kérődző állat, mikor ezt az állítást a kritikusok hosszú időn át erősen támadták, végül az angol William Cowpernek a XVIII. században sikerült
megfigyelnie a nyúl kérődzésének szokatlan módját, ezt az 1940-ben megjelent Proceedings of the Zoological Society of London című mű írja le (110. köt., Series A, 159—63. o.).
Vagy mondhattam volna azt is, hogy honnan tudták abban a korban, hogy a világegyetemben mindent törvények
irányítanak, mikor erre a legkorábbi utalást Püthagoraz állításai jelentették, de persze akkor még az ő állítását is rengetegen kétségbe vonták...
De ott van még például a víz körforgásával kapcsolatos leírt tények is. És még bőven lehetne sorolni...
"És még bőven lehetne sorolni..."
Akkor megkérdezem ezredjére is:
Az, hogy régebben bizonyos emberek tudtak valamit, amit mások nem, az hogy és milyen formában igazolja azt, hogy a Biblia isteni eredetű????
Tudták, hogy a 8. napon a legjobb körülmetélni (fogalmam sincs, ez mennyire igaz valójában, nem vagyok orvos), mert látták, hogyha korábban vagy később csinálják az kevésbé jó.
Ehhez szem kell, isten nem.
Komolyan, te Istennel magyarázol mindent, mert vele akarsz mindent magyarázni, azt is ami tökéletes fölösleges.
Ezek a dolgok ZÉRÓ bizonyítékok Istenre nézve.
Ha a jelenlegi civilizáció elbukik és egy újabb később felemelkedik, akik találnak egy mostani biológia könyvet, akkor az a könyv is automatikusan isteni eredetű lesz, mert honnan tudhattuk mi most, hogy az embernek milyen belső szervei vannak, mikor azt ők csak akkor fedezték fel??
István! Gondolkozz! Csak egyszer! Próbáld ki!
Istvan!
Az események sorozata is csak idő kérdés. Ez a szép az időben! Végtelen számú eshetőséget ad. Az, hogy egyesek önkényesen beleerőszakolnak egyes történéseket, másokat meg kihagynak a listával kapcsolatban semmit sem jelent. Több olyan prófécia is van, ami több korszakra és háborúra IGAZ, de valamiért mégis szelektálnak, hogy erre meg arra értették a próféciát. Már csak a szelektálás is mutatja, hogy mennyire csalóka a dolog.
Egyébként meg elolvastam a linket, elejétől a végéig (igaz nem most, hanem mikor aktuálisan folyt a vita) de tudom, hogy semmi alátámasztható nincs benne. Minden magyarázható mással, még sokkal logikusabb dolgokkal is, csak te ezt nem veszed figyelembe.
Csak hogy az orvostudományra kitérjek:
Egyáltalán nem bizonyítja a hitelességét. Minden előírás kitapasztalható. Emberek jöttek rá erre és nem Isten ihlette. Körülmetélés? -Kitapasztalták, hogy kellene a dolog, mert megkönnyíti a dolgokat... Betegek elkerülése? -Kitapasztalták a dolgot, hogy ha sokat vok beteg közelében én is az leszek, ha viszont nem, akkor nem leszek az. (állatvilágban is megfigyelhető ez, ihletés nélkül) Tisztálkodás? -Semmit sem jelent.Az Indiaiknál már sokkalta jobb és ősibb módot is feltaláltak, hogy egészségesek maradjanak. A tisztálkodás egy olyan alap dolog, amihez végképp nem kellett ihletés. Az, hogy sok-sok ideig nem éltek ezzel, még nem jelenti azt, hogy ne tudtak volna róla pl. Középkorban, mikor tudták, hogy az utcára önteni a sz*rt rossz dolog, de mégis csinálták.
Ja és, hogy a 20-21 században derült fény? Mit éreztél mikor ezt írtad? Nem ekkor derült fény rájuk, hanem arra, hogy pontosan milyen biokémiai előnyei voltak/vannak a dolgoknak, de eddig is tudták, hogy ezek jótékony hatással vannak az emberre.
Bocsi ez lemaradt:
"William Cowpernek a XVIII. században sikerült
megfigyelnie a nyúl kérődzésének szokatlan módját"
Látod? A 18. században nem hiszem, hogy voltak William-nek bonyolult műszerei, mégis megtudta figyelni a dolgot. Az ókori népeket ugyan mi akadályozta meg a mgefigyelést? Semmi. Leírtak egy megfigyelt jelenséget az EMBEREK maguktól. Ez még mindig nem bizonyítja a hitelességed. Ha netán megkérdeznéd, hogy "minek nézték az ókorban, hogy milyen a nyúl?" A válaszom nemes egyszerűséggel az lesz, mert unatkoztak. Végeztek a kaszálással, és lett egy kis szabadidejük, hát nézték, hogy mit csinál a nyúl. Ha nem lenne internet, TV meg miegymás, mi még most is ezt csinálnánk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!