Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hit az egoizmusból fakad?

A hit az egoizmusból fakad?

Figyelt kérdés

Tudom, legtöbbször az ateistákat szokták "leegoistázni", de szerintem a hívőket inkább kéne egoizmussal illetni.

Hiszen a hívők (persze tisztelet a kivételnek) nagyon is szeretnek kérkedni a hitükkel. Azzal, hogy elhiszik, hogy létezik Isten, és kapcsolatot tartanak fent vele, magukat felsőbbrendűnek, úgy is mondhatnám kiválasztottnak tituálják. Hisz nem képesek elfogadni, hogy a Föld az egész világegyetemben csupán egy nagyon apró porszem, sőt még annál is kisebb, méghozzá több milliárd éves is. Mi mióta is vagyunk itt (megsúgom: kb. 100 000 éve). És igen, az életünk értelme leegyszerűsítve, a fajfenntartás.

Hogy Vincent-et idézzem, a Collateral című filmből:

"Nincs se jó, se rossz oka annak, hogy élünk vagy meghalunk. Szokj hozzá. Millió galaxis, százmillió csillag, és az egyiken egy kis folt, egy pillanatra. Ezek vagyunk mi. Elveszve az űrben."

Ők mégis hiszik, hogy Isten "saját kezűleg" formálta őket, figyeli minden lépésüket, és szereti is őket, ezért ők KÜLÖNLEGESEK. Az ő életükben nincs véletlen, mert mindennek oka van.

Tehát a hit az egoizmusból fakad?

2013. szept. 6. 11:43
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
Én vagyok a legegoistább alak akit ismerek, de nem hiszek semmilyen istenben.
2014. jún. 7. 22:24
 32/34 a0511 ***** válasza:

Kedves kérdező!

Én úgy vettem észre az egoizmus elsősorban nem vallás kérdése. Nem vonom kétségbe a szavadat, az általad felállított példák nagyon is valóságosak. Viszont nem lehet kijelenteni, hogy ez vagy az a csoport önzőbb lenne a többinél.

Én ezt a jelenséget inkább társadalmi környezetünkre vezetnénk vissza. Mi itt, a 21. században az önimádás korát éljük. Életünk szigorúan egocentrikus. Önszeretet alatt önzőséget értünk. Ez a hozzáállás nyilván a vallás területén is egyre több teret hódít.

Nem tudom a valódi hit miből fakad, de úgy vélem nem az egoizmusból, az csak utána következik.

2014. jún. 8. 11:38
 33/34 Attila_the_hun ***** válasza:

"Nagy téma ez egyébként."

Igen, nagy téma, mert az ember nagy témát csinált belőle. Könyvtárakat tömött meg vaskos könyvekkel, rogyadoznak a polcok alattuk. Ugyanakkor hiába minden, mert csak fantázia az egész.

Magyarázhat nekem bárki, bármit, de tényleg, mert nem isten teremtette az embert, hanem az ember istent. Ez így van, így bizony.

2014. jún. 16. 22:01
 34/34 Attila_the_hun ***** válasza:

"Ő transzcendens! Mégegyszer: tehát ha Isten nem érzékelhető a látható világban, de ő mégis létezik, akkor Ő másfajta természetű, mint ez a világ.

2. Gondolom az 1. ponttal még nincs semmi gondja egy ateistának."

Már hogyne lenne. Ha nem érzékelhető, akkor te honnan tudod, hogy létezik?!? Erre varrjál gombot.

2014. jún. 16. 22:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!