Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mibol fakad ez a nagy "Japan-o...

Mibol fakad ez a nagy "Japan-orulet" mostansag?

Figyelt kérdés

Hello

Elorebocsajtom, nem, nem zavar,meg mielott megkapnam a magamet, csupan az okokra vagyok kivancsi.

Ezen az oldalon, meg meg egy csomo mas, kulfoldi oldalon is azt latom, hogy a kb. 16-26 eves korosztaly mind Japanba menne elni, japanul ( probalnak) tanulni, holmi nonek oltozott ronda azsiai enekesekbe vannak belezugva, meg egyfolytaban valami kawai-t emlegetnek.. Van egy japan jobaratom ( igaz, o mar erosen a kozepkorusag fele tendal) es pont tegnap meselte, hogy - fent leven egy " nemzetkozi beszelgetos "oldalon, szazaval kapja a tiniktol az uzeneteket, mind transzba esve irogatja neki hogy " ooooh, jajjjjjj, te japan vagy??"

Mi okozta ezt a nagy japan-maniat? Ezek a fiatalok valoban ugy erzik, hogy mindent tudnak az orszagrol, a kulturajarol, vagy csak kovetik az epp aktualis divatot( jelen esetben minden, ami japan= cool)

2010. dec. 11. 12:12
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Csodás:

[link]

[link]

[link]

stb. stb. stb.

2010. dec. 11. 12:22
 2/18 Saten ‫҉ ***** válasza:
Egy teljesen más kultúra mint a miénk... ez okozza. Szívesen mennék ki lakni de azt hiszem nem lennénk egy nevezőn a kis japókkal. Bírom őket, szeretem az animéket de pont az a mentalitás amit ők levágnak pont az taszít is egy kicsit. De nem érdekel animéket nézek azért meg szerintem jobban meg vannak csinálva mint a filmek
2010. dec. 11. 12:32
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem újdonság ez, időről időre felkapják. Először azt hiszem, 1880 körül volt, hogy bejött a japán kultúra Európába, és mindeki azt majmolta. Aztán lecsengett. Ahogy most is le fog.

Egyébként szerintem érdekesek az animék és úgy az egész, ami nálunk megjelenik. Nem vagyok nagy rajongójuk, de legalább valami gyökeresen más dolog, ez tetszik benne.

2010. dec. 11. 12:38
 4/18 anonim ***** válasza:
0%
Puruttyaaa japáááááááán :-O
2010. dec. 11. 12:40
 5/18 A kérdező kommentje:
Haat, kedves elso... megneztem a linkjeid.... nem kellett volna... :D Eddig is sejtettem, hogy valami nincs veluk total rendben, na de hogy ennyire....
2010. dec. 11. 12:49
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Vicces. Engem mondjuk zavar is. Őszintén szólva, szerintem az anime és manga miatt van. Felkapta őket a média, a tinik meg falják, bediliznek tőle, aztán elkezdenek j-popot meg j-rockot hallgatni, és beképzelik maguknak, hogy ők mindent tudnak Japánról, és japánul akarnak tanulni.

Ami a legrosszabb: én japán szakra járok. Mikor így döntöttem 19 évesen, már akkor is volt némi mánia. Én személy szerint elsősorban a nyelv iránti érdeklődésemből választottam ezt (most ez a 4. nyelvem a 6 közül), de rengeteget olvastam előtte a történelmükről, irodalmukról, legfőképp pedig a művészeteikről, ami pedig nagyon lenyűgöz az utóbbiból, a konyhaművészetük (és neeem, nem csak a sushi, ami szintén hű-de-trendi mostanában). Életemben nem láttam egy animét sem, sőt, ha valaki megpróbált ilyet mutatni nekem, 5 perc után szánakozva kapcsoltam ki.

A legrosszabb: mikor megismertem a leendő csoporttársaim 3 éve, kiderült, hogy a 80% csak az anime iránti imádatából fakadó indíttatásból célozta meg a japán szakot...

Persze ez engem, mint a keleti kultúra után nagymértékben érdeklődő egyént irritál (koreait is végzek, nem csak a japánról van szó).

2010. dec. 11. 13:09
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Részben amiatt, hogy mostmár nekünk is van animecsatornánk, hogy megjelentek (megint) animék és mangák Magyarországon. Sok gyermeteg lélek pedig úgy gondolja, hogy Japán olyan, mint ami az animékből lejön. Bele vannak zúgva sminkelt férfiakba, de egyben valami misztikus is van ebben a másik kultúrában. Hogy egyenruhát hordanak az iskolában, hogy erőteljesen érzelmeiket kimutatják (csak az animékben, a valóságban nagyon zárkózottak), hogy fura kajákat esznek.

Tudom, mert tíz éve én is ilyen voltam, igaz, tíz éve még csak a Sailor Moont és a Dragon Ballt ismertük.

Ezeknek szívesen mutatnék pár dokumentumfilmet arról, hogy milyen Japán. Hogy a háziasszony elvégzi az összes munkát, kiszolgálja a férjét, míg az keményen dolgozik, és munka után néha eljár szórakozni. Hogy a diákoknak meg kell felelniük. Olvasatnék velük japán történelmet és művészettörténetet. Hallgattatnék velük hagyományos japán zenét, és arra bírnám őket, hogy próbáljanak meg úgy élni, mint a japánok. Talán nem is bírnák. Én is szeretem az animéket, talán nagyon is, de azoknak egy része álomvilág. (a japán férfi énekesnőket meg kifejezetten irritálónak tartom, egy férfi legyen férfias!)

A többség csak divatot követ. Pár éve még Amerika volt a divat, most Japán.

2010. dec. 11. 13:20
 8/18 A kérdező kommentje:
Mindenkinek koszi a valaszokat. Hmm..igen..Nos, a manga, anime hozzatartozik a kulturajukhoz,ez tény, de: valahol viccesnek tartom, hogy ez alapjan pakolnak egy orszagot bele egy kategoriaba,és a Japan-ismeretuk tényleg ki is merul ennyiben, meg talan abban hogy képesek a "Konbanwa" -t hiraganaval kiolvasni..Japan nem ( csak) ez: ott van még az irodalmuk, a metszeteik, a Sakura-unnep, a haikuk, a népviseletuk, meg még ezernyi mas dolog .. Hehe, most kaptam épp uzenetet az ismerosomtol, a mangakrol kérdezgettem , ennyit irt erre: " a mangak.. hmm.. most hulyének fogok tunni, de egyedul valami Son Goku nevu hulyehaju csavo ugrik be.." Lényeg, a lényeg, valahol hasznos dolognak tartom, hogy ennyien imadjak mostanaban Japant, jo a vilagra nyitni, de ... ha mar valakit érdekel egy idegen kultura, assa bele magat teljesen.. Es ne azért akarjon kimenni oda, mert huu de jol néznek ki a Lolitanak oltozott hapsik :D
2010. dec. 11. 13:30
 9/18 Srapnel ***** válasza:

Engem totál idegesít a manga, meg az anime. Komolyan nem értem, hogy mi benne a jó. Mi az a tulajdonsága, ami miatt belezúgnak az emberek? Meg tudná nekem mondani valaki?

Aztán meg azt, hogy ez mi a fene:

http://www.youtube.com/watch?v=0W8fBsLYHcE

2010. dec. 11. 13:49
 10/18 anonim ***** válasza:

"Engem totál idegesít a manga, meg az anime. Komolyan nem értem, hogy mi benne a jó."

Azért ilyet erős kijelenti, mert ez olyan, mintha azt mondanád, hogy utálod az összes amerikai képregényt és rajzfilmet.

Lehet, hogy rühelled a Narutót, közben megnézed a Nils Holgerssont, pedig az is anime. Ne általánosíts!

2010. dec. 11. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!