Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hit az egoizmusból fakad?

A hit az egoizmusból fakad?

Figyelt kérdés

Tudom, legtöbbször az ateistákat szokták "leegoistázni", de szerintem a hívőket inkább kéne egoizmussal illetni.

Hiszen a hívők (persze tisztelet a kivételnek) nagyon is szeretnek kérkedni a hitükkel. Azzal, hogy elhiszik, hogy létezik Isten, és kapcsolatot tartanak fent vele, magukat felsőbbrendűnek, úgy is mondhatnám kiválasztottnak tituálják. Hisz nem képesek elfogadni, hogy a Föld az egész világegyetemben csupán egy nagyon apró porszem, sőt még annál is kisebb, méghozzá több milliárd éves is. Mi mióta is vagyunk itt (megsúgom: kb. 100 000 éve). És igen, az életünk értelme leegyszerűsítve, a fajfenntartás.

Hogy Vincent-et idézzem, a Collateral című filmből:

"Nincs se jó, se rossz oka annak, hogy élünk vagy meghalunk. Szokj hozzá. Millió galaxis, százmillió csillag, és az egyiken egy kis folt, egy pillanatra. Ezek vagyunk mi. Elveszve az űrben."

Ők mégis hiszik, hogy Isten "saját kezűleg" formálta őket, figyeli minden lépésüket, és szereti is őket, ezért ők KÜLÖNLEGESEK. Az ő életükben nincs véletlen, mert mindennek oka van.

Tehát a hit az egoizmusból fakad?

2013. szept. 6. 11:43
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

sörpocak!

Amit írtál, az a nyilvánvaló igazság.

2013. szept. 6. 15:35
 12/34 anonim ***** válasza:

"Az ateista azt érzi:

- Ha elpusztul a világ, valószínűleg én is elpusztulok.

- Én valószínűleg hamarabb elpusztulok, mint a világ.

Nem?"

De igen. És ez szomorú dolog? Nem lehet elfogadni? Félni kell tőle, és inkább követni kellene az örök élet ígéretét?

Valóban könnyebb reménykedni valaminek az elkerülésében, amitől félünk, és nehezebb szembenézni vele, elfogadni azt. Senki nem mondta, hogy egy aetistának könnyebb. De jobb érzés helyes döntéseket hozni a mának és a következő generációk számára, mint a saját jövőmre vonatkozó ígéretek hatására.

Az ateistának nincs ilyen jutalom a feje fölé lógatva. Mégis vannak ateisták szép számmal, akik akaratlanul is a Biblia erkölcsi tanításait követik.

Ez az igazi csoda, és én ebben hiszek. :)

2013. szept. 6. 15:45
 13/34 Girgoy ***** válasza:
28%

De nehéz az ateisták felfogása. Figyeljetek: lassan írom,ki tudja már hanyadszorra, Ti is lassan olvassátok:

A h í v ő k e z t T A P A S Z T A L J Á K ! ! !

Értitek végre: tapasztalják!

2013. szept. 6. 16:26
 14/34 anonim ***** válasza:
25%

Akkor nézz utána, mi az a tapasztalás. Tudod, szubjektivitás, meg hasonló ördögi fogalmak.

Amúgy ha átmész bunkó parasztba, akkor léptem. További jó szórakozást.

2013. szept. 6. 16:38
 15/34 anonim ***** válasza:
74%

Kedves sörpocak! Tudod mi az élet értelme? Meg tudod fogalmazni a négy fal között magadban. Nos ha nem,én elárulom neked kedves barátom, az élet értelme a hit. Hiszem,hogy holnap jobb napom lesz mint a mai,hiszem,hogy jövő honapban fizetés emelést kapok,hiszem,hogy jövöre meg tudom venni a lakást.

HISZEM,HOGY A HALÁL NEM A VÉG!

Nos ez a külömbség de ez semmi esetre sem egoizmus.

2013. szept. 6. 16:54
 16/34 anonim ***** válasza:
25%

Az ateisták nem a Biblia erkölcsei szerint élnek. A társadalmak kialakulásával megszületett az erkölcs, aminek hordozója a jog. Ismerjük Hamurabbi törvényeit, a római törvénykezést és a Biblia törvényeit is az emberiség igénye hozta létre. A közös együttélés alakította ki a szabályokat és a humanizmus már régen túllépett a Biblia túlságosan szigorú, merev szabályain. Ízelítőnek egy link az öldöklésből: [link]

Az igazi önzetlenség az ateisták sajátja. Ha megérted és elfogadod, hogy életed véges, akkor minden más értelmet kap. A fanatikus vallásos terroristáknak nem olyan nehéz az életüket feláldozni, ha azt hiszik, hogy ezzel csak nyernek, a történelmi hősök is gyakran Istenből merítettek bátorságot. Az igazi bátorság az, ha akkor is képes vagy feláldozni magad, ha tudod,hogy az életed véges és nem nyersz vele semmit.

Másképpen szereted a többi embert, a családodat, az utódaidat, akikben élsz tovább a halálod után, mert Neked menthetetlenül véged, ha eljön az ideje. Fele génjeidet megkapják a gyermekeid, félig Te vagy. Csakis így élhetsz tovább.

Én megértem, hogy nehéz ezt elfogadni, de sajnos egyebet nem tehetek, mert ez a valóság.

2013. szept. 6. 17:23
 17/34 anonim ***** válasza:
Kedves 61%-os én az Istenben való hitről beszéltem, ha nem figyeltél volna. Amúgy is ez a valláskritika, szóval magától érthető-tő, hogy mit értek "hívő" alatt. A élet értelmét meg mi magunk adjuk meg magunknak, vagy elfogadjuk más elképzelését az értelemről, ennyi. Amúgy meg az élet értelme nélkül is (az igazi nélkül, már ha van olyan) remekül megvoltunk, megvagyunk és megleszünk.
2013. szept. 6. 19:31
 18/34 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Hite minden embernek van,-kivétel nélkül-, és ez nem összekeverendő a transzcendensbe vetett hittel. Az egoizmusnak pedig százezer arca van, amely a diktátortól(abszolút uralkodó) a rabszolgáig (abszolút áldozat) terjed.

"És igen, az életünk értelme leegyszerűsítve, a fajfenntartás."

Ezt még el is fogadnám, csak az nem mindegy, hogy ez a faj a Homo sapiens, Homo aestethicus, Homo spiritualis vagy a Homo barbarianus, esetleg a Homo primitivicus.

Mit akarsz fenntartani, és végső soron mit akarsz kérdezni?

2013. szept. 6. 20:13
 19/34 Attila_the_hun ***** válasza:

Húsz éve foglalkozom valláskritikával. Amit a kérdező állít, arra már én is rájöttem. Az igaz hívők egoisták! Ez a hit (egyik) megrendíthetetlen alapja. Hiszen részben éppen ez miatt lesz valaki hívő! Azaz azért, hogy az Ő lelke megváltást nyerjen. Az ő élete ne vesszen el. Őt Isten segítse Földi élete során. Őrá legyen figyelemmel. Őt hallgassa meg Isten. Mindenben Ő van. A vallás önimádat. A vallás egy drog ami segíti őt egész élete során. A Biblia szóról-szóra leírja, hogy a Föld és az ember központi szerepet játszott a teremtés során. Gyakorlatilag minden más szempont mellékes volt és azokat kizárólag azért hozta létre, hogy azok közepén helyet kapjon az ember, azaz „Ő”. Isten mindent lát és mindent hall, de kizárólag az istenarcú embernek teremtett mindent.

Az ima gyakorlati szerepe és eredménye is az egoizmushoz kapcsolható, hiszen miért is imádkozik valaki? Hát azért, hogy Ő bocsánatot nyerjen és bekerülhessen Isten országába.

Az ateizmus eszméje a fentebb említettek teljes ellenkezője. Legalábbis én azt vallom, hogy a világmindenségben jelentéktelen esemény vagyunk, noha csodálatos folyamat az ami az évmilliárdok során végbe ment a Földön, illetve az, hogy annak köszönhetően létrejöhettünk mi emberek és megtörténhetett a szellemi-evolúciónk.

2013. szept. 24. 10:18
 20/34 Girgoy ***** válasza:

Lépcsős Szent János jegyezte fel a következő esetet:

Volt 3 szerzetes, akiket megsértettek. Az elsőn látszott, hogy kezd haragra gerjedni, de uralkodott magán és nem vágott vissza. A második örült, hogy a jogtalan sérelem miatt Isten majd megjutalmazza. A harmadik pedig őszinte könnyekre fakadt a támadó lelki állapota miatt. Ő már egyáltalán nem foglalkozott önmagával.

2013. szept. 24. 10:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!