Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme van az imádkozásnak...

Mi értelme van az imádkozásnak (bővebben lent)?

Figyelt kérdés
Az emberek nap, mint nap imádkoznak Istenhez, legfőképpen azért, hogy segítse meg őket a bajban. Na már most nem értelmetlen ez? Hiszen ha Isten beavatkozna az emberek életébe, akkor csorbulna a szabad akarat, ami oly fontos neki. Teszem azt, ha én imádkozom azért, hogy a nagybeteg bácsikám ne dobja fel a pacskert, és Isten meghallgatja, majd megmenti a bácsikámat, akkor én a csoda hatására megtérek. De nem a szabad akaratomból tenném ezt, mivel Isten a csodájával befolyásolná döntésemet. Tehát valószínű, hogy Isten nem fog semmit tenni a fohászkodók érdekében, mert eleve nem befolyásolhatja a szabad akaratunkat, hisz a korlátolt szabad akarat, már nem szabad. Sőt, ha segítene a nagybeteg tudomisén milyen rokonomon, akkor igazságtalan lenne a többezer éhező afrikai gyerekkel szemben, akik csak egy kis kenyérkének is örülnének. Végkövetkeztetés: Minden ima hiábavaló.

2013. aug. 6. 23:19
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:

Azt mindenképp leszögezhetjük, hogy az általad említett szörnyűségeket nem az okozza, hogy én, vagy akárki más imádkozunk. Ha helyette a wc-n maszturbálok, vagy számítgépes játékkal játszom, vagy a gyakorikérdéseken vitatkozom valami értetlennel, ezek a dolgok akkoris ugyanúgy megtörténnek.

Visszakérdeznék. Na és te mit teszel ezen szörnyűségek ellen? Mit teszel ima helyett, amivel hatékonyan meg tudod ezeket akadályozni?

Én annyit tudok, hogy az én életemben működik az ima. Más emberek sorsának esetében már nem, talán más embereknek is kellene keresniük Istent, és akkor ez az ő esetükben is működhetne.

De alapból rossz a hozzáállásod. Engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed egy fontos tényre, ami felett könnyelműen elsiklottál. Jézus imádkozott Istenhez. Jó igaz, nem azért, hogy pusztítsa el a latrokat, és mentse meg őt, hanem csak azért, hogy bocsásson meg ellenségeinek, illetve segítse őt abban, hogy ellen tudjon állni a kísértésnek és a gonosznak, és véghezvihesse a küldetését. Jézus imádkozott Istenhez. Ő az Isten fia volt, mégis keresztre feszítették. Szerintem te soha nem fogod megérteni ennek a mögöttes tartalmát, de adja Isten, hogy tévedjek. :)

2013. aug. 10. 17:06
 32/52 anonim ***** válasza:

Haha, abban az idoszakban mikor ti hivok voltatok hatalmon, nem kérdeztetek semmit, hanem egybol karóba huztátok vagy élve máglyán égettétek el azokat akik nem osztották a hiteteket. Most felteszek egy pár kihivó kérdést és személyeskedésen kivul még egy egyenes válaszra is képtelenek vagytok.

Fuss neki még egyszer: Melyik istenben hiszel a sok ezer kozul?

2013. aug. 10. 18:08
 33/52 anonim ***** válasza:

"Haha, abban az idoszakban mikor ti hivok voltatok hatalmon, nem kérdeztetek semmit, hanem egybol karóba huztátok vagy élve máglyán égettétek el azokat akik nem osztották a hiteteket."

Ez így egyben egy sokszoros hazugság. és összemosás.

1. Én soha nem voltam hatalmon, és soha nem húztam karóba senkit, és nem is égettem meg senkit.

2. A hívők sem voltak soha hatalmon. Hatalmon a király volt, és bizonyos befolyásos emberek. Többek közt az egyház is bírt befolyással, igen az egyházi vezető emberek közt sok hívő volt, illetve sok olyan, aki igazából nem is volt hívő, de a hatalomért és pozícióért úgy tett, mintha ez lett volna.

3. Akikre te gondolsz, azt úgy hívták, hogy egyházi inkvizíció. Őket összemosni a hívőkkel legalább olyan sunyi dolog, mint téged összemosni mondjuk a náci, vagy a kommunista háborús bűnösökkel, arra hivatkozva, hogy "TI ATEISTÁK". Az amiről te beszélsz, az leginkább Spanyolországban volt divat, kisebb számban megesett Angliában, vagy Franciaországban is.

4. A kérdezés nélküli karóba húzások és máglyán elégetések az inkvizícióval szemben sem állják meg a helyüket! Ellenkezőleg, az inkvizíció emberei nagyon is érdeklődőek voltak, minden apró részlet érdekelte őket, és rengeteg kérdést tettek fel. Halálos ítéletet az esetek elenyésző kis százalékában hoztak. A korrupció akkoriban is jelen volt, ahogy napjainkban is. Az, hogy ilyen dolgok annak idején történhettek, az pedig köszönhető többek közt a társadalmi berendezkedésnek. De visszakérdeznék. A demokratikus Amerika guantanamo-ja jobb talán mint a középkori inkvizíció?! És ez most van, nem a középkorban, és demokratikusnak mondott államban, nem egy feudálisban.

"Most felteszek egy pár kihivó kérdést és személyeskedésen kivul még egy egyenes válaszra is képtelenek vagytok. "

Ne általánosíts, most csak velem beszélsz, egyedül vagyok a szobában, nem ül mellettem egy rakás hívő helyeselve. Te többet személyekeskedtél mint én, akarod összeszámolni?

"Melyik istenben hiszel a sok ezer kozul?"

Az egy igaz Istenben.

Nézzük te miket soroltál fel:

"Zeusz" egy mitológiai alak. Az ókori görögök hittek benne, ma már szerintem senki sem.

"Thor" Dettó ugyanaz mint Zeusz, csak a Skandináv-germán mitológiában. Régen hittek benne, ma már senki.

Shiva meg Krisna a buddhizmushoz tartozik. Én nem vagyok Buddhista, azt sem tudom kik ők, és bevallom, nem is nagyon érdekel.

Nem elképzelhetetlen, hogy különböző népek ugyanazt az Istent imádják, csak más és más elképzeléseik vannak róla részletekben. Ezen népek mind keresték az Istent, miért is ne találhatták meg mind?

Egy Isten van, hívhatod Jehovának, Shivának, Thornak, Krishnának, Zeusznak, Jupiternek, ami neked csak jól esik. Én egyszerűen csak az Istennek hívom. Sikerült kielégítenem a kiváncsiságod? Jobban érzed magad? :)

2013. aug. 10. 20:40
 34/52 anonim ***** válasza:
Ebcsont válaszán teljesen lehűltem. Egy isten addig marad fenn, amíg a kultuszát tartják, amíg az emberek emlékeznek rá. A fáraók pl i. e. 3100- i. e. 30-ig uralkodtak és pl Rá istent (ha épp nem Aton néven futott, vagyis 30 évet leszámítva) végig istenként imádták. Mi lett vele? Jött egy másik isten. Vagy a magyarok "hadak urában" hittek és lecserélték egy másik istenre, mert kényszerítették rá őket, egy zsidó istenre, aminek még csak a nevét se tudják. Lehet, hogyha nem is 50 év múlva, de 200 év múlva már senki se fog hinni benne. Abban pedig szinte biztos vagyok, hogy még 1000 évet nem fog kibírni.
2013. aug. 10. 21:03
 35/52 anonim ***** válasza:

Na látod, pont ez a különbség az ISTEN és a kreált istenecskék közt. Az Isten léte nem függ az emberektől, és nem függ az univerzumtól, hanem éppen fordítva.

Tudod vannak dolgok, amiket nem látunk, mégis léteznek. Elméletileg például néhány milliárd fényévnyire láthatunk el a legfejlettebb technika segítségével. Azon túl nem láthatunk semmit. Mivel azon túl nem látunk semmit, ezért egyes emberek azt gondolják, hogy azon túl nincs is semmi, mások meg azt gondolják, hogy ott is ugyanúgy világ van, csillagok stb. A legszebb az egészben, hogy mindkét félnek lehet igaza, vagy az egyiknek vagy a másiknak. De ha mondjuk a Föld megsemmisül, az abszolút igazság akkor is létezik, csak épp nincs senki, aki számára ennek jelentősége lenne.

Tételezzük fel, hogy neked van igazad, és nincs Isten. Ez esetben igaz az is, hogy csak emberi képzelgés az egész, és Isten kultusz csakis addig létezhet, ameddig ember van a Földön.

De mivel ugye most tudományos alapon közelítünk a dolgokhoz, tételezzük fel, hogy Isten létezik, mégpedig nemcsak az emberek elméjében, hanem nagyon is valóságosan. Az, hogy vannak tévképzetek Jupiterről, miegymásról az egy dolog, ennek ellenére ezek a dolgok nem léteznek legfeljebb a kultuszuk, de Isten maga létezik. Ha megsemmisül az emberiség, megsemmisülnek az Isten kultuszok is, de maga az Isten nem!

Az nem világos, hogy miért hűltél el azon, hogy én nem az isten-kultuszokban hiszek, hanem magában az Istenben. Különbnek, magasabbrendűnek, okosabbnak érzed magad, amiért te nem hiszel Istenben? :)

2013. aug. 10. 22:35
 36/52 anonim ***** válasza:

Látod, olyan ugyesen használod a logikádat és gondolkodásokat azok ellen az istenek ellen akiket én felsoroltam, ugyanezt a gondolkodást és logikát miért nem használod mikor a te istenedre korul a sor? 3000 isten kozul te hiszel egyben, a másik 2999-el szemben meg ugyanolyan ateista vagy mint mi. Mi csak egyel tovább megyunk.

Tehát azt mondod, hogy a te személyes tapasztalataidon kivul nincs semmi bizonyiték istened létére?

U.i.: Shiva és Khrisna hindu istenek, nem buddhista.

A 34 -es nek pedig:

Szuper példákat mondtál de mondok jobbat:

Jézus

1. dec. 25.-én szuletett

2. szuztol

3. kelet feloli csillag mutatta szuletését

4. három királyok látogatták

5. 12 apostola volt

6. csodákat tett

7. keresztre feszitették

8. 3 napig halott volt

9. feltámadt.

Ugya úgy mint:

Attis (Gorogország, 1200 IE)

Krishna (India, 900 IE)

Dionysos (Gorogország, 500 IE)

Mithras (Perszia, 1200 IE)

És még: Buddha Sakia, Salivahana, Odin, stb. stb. stb.

sorolhatnám de nincs elég hely.

2013. aug. 11. 00:06
 37/52 anonim ***** válasza:

Taresz!

1. Egyrészt kérnék mindenkit, hogy a netes nevén szólítsa a másikat, és ne azzal próbálja meg szégyenbe hozni, hogy a nevéből űz gúnyt.

2. a keresztények szerint Isten és sátán befolyásolja a világot, az embereket. Ennek megfelelően a katolikusok szerint a sátán számos vallásba férkőzött be, és megpróbálja azokat a kereszténységgel összemosni úgy, hogy azokat (a feltűnő, de kevésbé lényeges) részekben a kereszténységhez idomítja, mint a szűztől születés, stb.

Így lehetségesek a hasonlóságok.

3. az imák hatása: erről lehetetlen objektív és reprezentatív felmérést végezni. Ha nem imádkozna senki, honnan tudod, hogy nem erőszakolnának-e meg még több embert? Sehonnan. Az ima hatását viszont a környezetemen 100%-osnak mondhatom: a szívből jövő imák mindig meghallgattattak.

4. Én az Atya, Fiú, Szentlélek nevű Istenben hiszek. Hiszem, hogy logikailag csak egyetlen mindenható lény létezhet. Így a több mindeható személy is 1 személy lényegükben.

5. a logikát igen gyakran használom a matematikában és a fizikában. Ahhoz azonban axiómák és következtetési módszerek szükségesek, a következtetés valószínűsége pedig szinte sosem 0 vagy 1. Ráadásul Isten hozza az axiómákat. Ennek megfelelően a logika korlátolt, és ezt be lehet látni logikával.

6. az alaptalan, személyeskedő sértegetésektől tartózkodjunk, mert sem keresztényekhez, sem intelligens emberekhez nem méltó, így aki bármelyiknek gondolja magát, tartózkodjon ezektől. Sajnálom, ha én sértő voltam, nem állt szándékomban.

2013. aug. 12. 02:20
 38/52 anonim válasza:
Higyj valamiben!!!
2013. aug. 18. 11:47
 39/52 A kérdező kommentje:
Én az emberekben hiszek.
2013. aug. 18. 13:10
 40/52 anonim ***** válasza:
Az emberek nagyon sok jóra képesek, de hiába cselekszenek bármi jót, ha Isten nem cselekszik. Tudod kik gondolták, hogy képesek Isten nélkül tökéleteset alkotni, mert az ember mindent legyőz? Komcsik, nácik.
2013. aug. 18. 13:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!