Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme Isten miben létének...

Mi értelme Isten miben létének meghatározásának?

Figyelt kérdés
Véleményem szerintem ha mindenképp lennie kell egy transzcendens életformának, akkor annak az égvilágon semmi köze nincsen a különböző vallásokban megjelenő isten alakhoz/alakokhoz. Egy teljesen független lény, de akár egy olyasfajta energia, amit az emberi elme még nem tud felfogni! Teljesen kikészít, amit egyesek Isten nevében képesek elkövetni: kislányokat csonkítanak, mert bűnös lényeknek bélyegzik őket; megverik az apák a családjukat, mert úgy érzik Isten a feleségeik és a gyerekeik urává tette őket; háborúkat kezdeményeznek, mert mások máshogy gondolkodnak; vagy csak szimplán sérti őket, ha valaki ellentmond nekik és sátánnak kiáltják ki őket! Ezért sem kérek egy vallásból sem, mert mindegyik úgy gondolkodik, hogy aki nincs velünk az ellenünk van. A különböző egyházak nélkül is bizonyosan gyilkolnák egymást az emberek, de már egyből kevesebb okuk lenne egymás gyűlölésére. Mi szükség van arra, hogy higgyünk bármiben is?

2013. júl. 20. 10:19
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
62%

Aki nincs ellenünk, az velünk van. Ez is benne van.

Egyébként meg a selejt nem a vallás hibája. Az csak takarò, mint sok minden más.

2013. júl. 20. 10:27
 2/21 anonim ***** válasza:
Azzal kezdeném, hogy ateista vagyok! A hit, az életben maradáshoz kell! A vallásokba azért kényszerítik az embereket, hogy könnyebb legyen uralkodni felettük. Ha nem hiszünk valamiben, nem látjuk a létezésünk értelmét, nincs miért küzdenünk. Ha mindenki csupán a mában, jelenben élne, , nem gondolkodna a jövőn, akkor a hitre nem lenne szűkség! Vannak azonban, nagyon sokan vannak, akik előre és hátra is néznek. Ahhoz, hogy ki tudjuk számítani - legalább valamelyest - a lehetséges jövőt, ismernünk kell, valamilyen szinten a múltunkat. Ha az eredetünket is megismerjük, előrébb láthatunk.
2013. júl. 20. 10:33
 3/21 Pendulum92 ***** válasza:
100%

"Véleményem szerintem ha mindenképp lennie kell egy transzcendens életformának, akkor annak az égvilágon semmi köze nincsen a különböző vallásokban megjelenő isten alakhoz/alakokhoz."

Pont ezt gondolom én is. Ha van is valami Istenféle dolog, az nem a világ több ezer(egymásnak ellentmondó) vallása által fog létjogot kapni. A vallásokban megjelenő Isten alakok mind emberi eredetűek.

2013. júl. 20. 11:32
 4/21 Pendulum92 ***** válasza:
Azért oda írom még, hogy SZERINTEM. Mivel nem tudunk ezekről még semmit, így csak vélemények vannak.
2013. júl. 20. 11:32
 5/21 Ozmium42 ***** válasza:

"Mi szükség van arra, hogy higgyünk bármiben is?"

Ez a fogalmazás egyenlő azzal, mintha azt kérdeznéd, hogy mi szükség van arra, hogy véleményünk legyen valamiről?

A véleményünket a dolgokról, így a vallásokról és transzcendensről is, mi alakítjuk ki. A kutya ott van elásva, hogyan kezeljük az eltérő véleményt. És ez mindenkinek egyéni felelőssége. Az emberek túlnyomó többsége nem önmagán változtat a vallása szabályai szerint, hanem a meglévő véleményéhez talál megerősítést a vallásában. Ha vallást eltörölnéd, az emberek nézetrendszere nem változna meg, csak más megerősítés után kellene nézniük.

2013. júl. 20. 17:09
 6/21 anonim ***** válasza:

Rossz a kérdés.

Mi értelme egyáltalán Istennek?

Semmi... Az ostobák félrevezetésére jó, semmi másra.

2013. júl. 20. 18:25
 7/21 anonim ***** válasza:

"Az ostobák félrevezetésére jó, semmi másra"

Ezt kifejtenéd?

2013. júl. 20. 18:29
 8/21 anonim ***** válasza:

Mit fejtsek ki rajta?

Lehet őket irányítani politikailag, háborúba lehet őket küldeni, pénzt lehet tőlük elszedni.

2013. júl. 20. 18:35
 9/21 anonim ***** válasza:
Szerintem itt nagyon sokunk nem lehet politikailag irányítani, nem mennénk háborúba és pénzt sem adunk olyan rengeteget, azt is csak jó célra és önként. Szóval még mindig csak nézek....
2013. júl. 20. 18:46
 10/21 anonim ***** válasza:

"Szerintem itt nagyon sokunk nem lehet politikailag irányítani, nem mennénk háborúba és pénzt sem adunk olyan rengeteget, azt is csak jó célra és önként. Szóval még mindig csak nézek...."

Sokkal több embert meg lehet, hidd csak el nyugodtan.

Akivel a vallást meg lehet etetni, azzal már csak egy lépcsőfok bármilyen mást is elhitetni...

2013. júl. 20. 18:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!