Abiogenezis - Szerintetek hogy van ez?
Mielőtt nekem ugranának az ultra-ateisták, leszögezném, hogy nem vagyok vallásos(inkább hívő, de nem a hagyományos értelemben), de hiszek egy magasabb létformában(nem a bibliában!), és egyszerre az evolúcióban is. Elég egyedi az istenképem, de ezt most nem részletezem.
Ugye az abiogenezis arról szól, hogy az élet kémiai folyamatok útján jött létre, leegyszerűsítve. Tehát ezek szerint az összes élőlény kémiai-biokémiai folyamatok által van irányítva.
Ez eddig oké is lenne, de mi van a döntésképességünkkel? Ha egy kereszteződés elé érünk - ha kémia irányítana minket - csak egy felé tudnánk menni, mint egy kémiai folyamat is automatikusan, irányítás nélkül végbemegy. Ha nátrium-hipokloritra sósavat csepegtetsz, nem kezd el gondolkozni, hogy vajon ez helyes út-e, hanem egyszerűen végbemegy a reakció, klór szabadul fel.
Sok hogyant magyaráz meg a biokémia, de a miérteket kihagyja.
(félreértés ne essék, én is tudományos szemléletű vagyok, környezettudomány szakra járok, de az élet mélyebb kérdéseire nekem a tudomány nem tud elégséges bizonyítékkal szolgálni - mivel véleményem szerint azokat nem ott kell keresni)
Szia!
Kissé figyelmetlenek a materialisták, ugyanis, miközben a vezérlőben gondolkodókat szapulják, a materializmus nem más, mint okkult babona, amelynek lényege az öntudattal bíró anyagba vetett vakhit és a vezérlő nélküli vezérlőterem hit.
Már bocsánat, de te, kedves kérdező és az első válaszoló is el vagytok tévedve. Az igaz, hogy kémiai folyamatok miatt vagyunk életben, de a tudatot kicsit másképp kell elképzelni. Az agy olyan, mint egy számítógép. Van benne elektromosság, de elég különleges, mert folyamatosan változik. Az agy is olyan, mint bármely izom a testben. minél többet edzed, annál tekervényesebb, vagyis erősebb lesz. Ha pedig tekervényesebb, akkor komplexebb folyamatok tudnak benne lejátszódni, így az az élőlény "okosabb" lesz.
Az itt a gond, hogy hallotok valamit és rögtön elkezditek magyarázni a hülyeséget, anélkül, hogy tovább utánajárnátok a dolgoknak.
Én ennyit tudtam írni erről, ennél egyszerűbben nem nagyon tudom leírni, mert nem lenne értelme, de egy neurológus sokkal többet is tudna erről mesélni.
# 2!
Van néhány bukfenc a válaszodban.
"A tudatot nem kell elképzelni, mert a tudat Az agy olyan, mint egy számítógép."
Számítógép magától nem működik, azt feltétlen működtetni kell. Így a vezérlő nélküli vezérlés problémája továbbra is fennáll. "
"Ha pedig tekervényesebb, akkor komplexebb folyamatok tudnak benne lejátszódni, így az az élőlény "okosabb" lesz."
Vagyis egyre több minta épül ki, de azt, hogy a meglévő minták közül melyiket választom vagy törlöm, esetleg újat építek ki, arról a tudatom segítségével dönthetek. A tudatot pedig nem tudod materializálni.
"Az itt a gond, hogy hallotok valamit és rögtön elkezditek magyarázni a hülyeséget, anélkül, hogy tovább utánajárnátok a dolgoknak."
Nem, itt nem az a gond, hogy hallottam valamit, hanem, hogy amit hallottam az badarság és miközben önmagát racionálisnak nevezi, a megyarázata tökéletesen irracionális.
Értem én, hogy mi a gond a válaszommal, tudod én nem vagyok szakértő a témában, de pár kérdésedet meg tudom válaszolni, kedves #4.
Az agyat igenis működteti valami, mégpedig a test és saját maga. Tudom, hogy ez furcsán hangozhat, de az agy képes magát fejleszteni.
A tudat pedig igenis fizikai dolog. Ha nem lenne az, akkor miért szűnne meg létezni, ha az agynak valami komolya baja van, vagy le is áll? A skizofrén embereknek, pedig több tudata van, ezt hogyan magyarázod?
"Vagyis egyre több minta épül ki, de azt, hogy a meglévő minták közül melyiket választom vagy törlöm, esetleg újat építek ki, arról a tudatom segítségével dönthetek."
Erre már a mai számítógépek is képesek. Nagyon sok program van, amivel meg lehet tanítani a gépet arra, hogy a régi fájlokat törölje ki, vagy tömörítse össze, és ezt még lehetne sorolni.
"Igazad van, tök fölösleges az agy, hiszen az csak kémiai és fizikai szabályok szerint működik, nyilván ezért vetetted ki te is a sajátodat, nemde? :)"
Ezt a marhaságot meg honnan vetted? A Nap is csak kémiai és fizikai folyamatok által működik, de nélküle nem lenne itt élet. A víz is csak ezen folyamatok miatt létezik és nélküle nem lenne itt élet. Nem kell ennyire ragaszkodni a természetfeletti lélek létezéséhez, mert így, hogy a puszta kémiai és fizikai törvények által működik minden, csak még csodálatosabb az egész világ, benne az agyunkkal.
Azt tudom, és értem, hogy az agy olyan, mint egy számítógép. Vezérli a testet. De véleményem szerint nem ad magyarázatot maradéktalanul mindenre csak a komplexitása. Ez hasonlít arra a magyarázatra, amit a vak hívők mondanak, mikor valamit nem tudnak megmagyarázni, csak itt az agy komplexitása a magyarázat isten helyett. Eléggé tág fogalom, be lehet sok helyre tenni.
Ugye az abiogenezis szerint kémia folyamatok útján, spontán összeállt egy (proto)baktérium. Tegyük fel, hogy így volt. De ez még mindig csak egy kémiai termék. És itt van az elméletben egy hatalmas fehér folt: oké, van egy baktériumunk, ami szimbiózisba lépett másokkal, egyre több állt össze, egyre komplexebb rendszert alkotott, de akármennyi kémiai terméket összerakunk, az ugyanúgy nem fog összetett viselkedést produkálni. Egy kémiai anyag reprodukálni akarja önmagát? Hol volt az a pont, ahol a sivár, mezei, kémiai anyagból egy olyan dolog keletkezett, ami indokolja azt, hogy nem olyanok vagyunk, mint egy nagy biokémiai reakcióhalmaz?
"Ezt a marhaságot meg honnan vetted? A Nap is csak kémiai és fizikai folyamatok által működik, de nélküle nem lenne itt élet. A víz is csak ezen folyamatok miatt létezik és nélküle nem lenne itt élet. Nem kell ennyire ragaszkodni a természetfeletti lélek létezéséhez, mert így, hogy a puszta kémiai és fizikai törvények által működik minden, csak még csodálatosabb az egész világ, benne az agyunkkal."
Ezt nem neked címeztem, hanem a vallási fanatikusnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!