Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyország vs. Pokol. Melyike...

Mennyország vs. Pokol. Melyiket és miért?

Figyelt kérdés
2013. júl. 4. 11:01
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/71 anonim ***** válasza:

Kedves 60. kommentelő!

Katolikus vagyok, és édesanyám pszichiáter. Ellenpélda vagyok. Egyébként a templomunkban mi azért is szoktunk imádkozni, hogy a keresztények megértéssel forduljanak embertársaik iránt, mert különben ellenszenvet váltanak ki belőlük.

2013. júl. 11. 14:11
 62/71 anonim ***** válasza:

Utolsó,

örülök, hogy ti így gondolkoztok, és hogy édesanyád képes összeegyeztetni magában a tudományt és a vallást. De sajnos az imáitok még nem jöttek be, mivel eddig többségében negatív tapasztalataim voltak katolikusokkal. Én megadom mindenkinek a tiszteletet, bármennyire is nem értek éppen egyet velük, mivel egyenlőségpárti vagyok. Ugyanakkor ők ezt nem sokszor tartják be... Mint korábban említettem, tisztelet a kivételnek, hiszen én magam is ismerek olyan katolikusokat, akikkel jóban vagyok - az egyik legjobb barátom is hívő! - és elfogadják, hogy én ateista vagyok. De túl sokszor futottam már össze olyanokkal, akik lenéztek, sőt, egyenesen sátánistának néztek emiatt! Könyörgöm, az ateizmus lényege, hogy egyikben sem hiszek... Na, nekem csak az ilyenekkel van bajom. Általánosságban szeretek elmélyült, sértések és sértőtgetések nélküli teológiai vitát folytatni azokkal, akik értelmesek annyira, hogy felfogják ezt. De a vallásról olyan más ateistákkal sem szeretek beszélni, akik csak beszólogatnak a vallásosoknak - ettől ők is csak leíródnak...

2013. júl. 11. 16:11
 63/71 anonim ***** válasza:
9%

Az ateisták egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy összemossák a vallást, az egyházat és az istenhitet. Ez három különböző dolog...

Valaki emlegette a "mérvadó pszichiátereket"; olyan nincs! És nem csak azért, mert pl. Freud egy narkomán szélhámos volt...

Buddha tévedett. Jézus tévedett. Lao Ce tévedett. Krishna tévedett. Milarepa tévedett. Mohamed tévedett. A szútrák tévedtek. A Biblia tévedett. A Tóra tévedett. A Korán tévedett. A Bhagavad Gitta tévedett. A Tao Te King tévedett. Mindenki tévedett: minden vallásalapító, minden szent ember, minden bölcs, minden mester, minden hívő. Nincs Isten. Nincs Lélek. Nincs Út. Nincs erény. Nincs bűn. Nincs felelősség. Nincs következmény. Nincs cél. Csak hús van. Ez a pszichiátria tanítása. Évtízezredeken át hittünk ennek az ellenkezőjében - és fennmaradtunk. 100 éve sincs, hogy hiszünk ebben a világképben - és a kihalás szélén állunk. NA VAJON MIÉRT?

2013. júl. 11. 22:49
 64/71 anonim ***** válasza:
A kihalas szélén? Ez nekem új.
2013. júl. 11. 23:15
 65/71 A kérdező kommentje:
Kihalàs szélén??? Kedves Avetino! Abba a hibába estél,amibe a vallásos emberek mindig - különösen a keresztények-,hogy abban a tévképzetben ringatják magukat,hogy keresztény erkölcs nélkül nincs életvezetési irány,vezérfonal,út...a keresztény erkölcsnél bizony sok antik etika messze felette van. Mindig leírom:Szókratész,Arisztotelész,Epiktétosz,...de jó tanítók az irodalmi művek is. Jóga,harcművészetek,egy hegy megmászása...bármi,ahol az egyénnek lehetősége van emberi korlátainak átlépésére. Nincs cél vallás nélkül? Akkor Kanada,Ausztrália,Finnország,Hollandia,...a legkevésbé vallásos országok,mégis kevesebb a bűnözés bigott vallási országokénál. Aki azt hiszi, az élet értelme csak vallásos határozmányok mentén folyhat egyszerűen csőlátásban szenved. :-)
2013. júl. 11. 23:34
 66/71 anonim ***** válasza:

"62 De a vallásról olyan más ateistákkal sem szeretek beszélni, akik csak beszólogatnak a vallásosoknak - ettől ők is csak leíródnak."

-pedig itt, a gyk-n szinte alig van más- beszólogatunk.

és dühödten lepontozzák, aki mást ír, mint ami az olvasó fejében van.

"65 a keresztény erkölcsnél bizony sok antik etika messze felette van. "

- tévedés. Nagy. De nem is kell ilyeneket írni, hiszen mint a lepontozás is mutatja, talált: zsigeri gyűlölet van benned a keresztények ellen. Az pedig elvakít, és ilyen értelmetlen mondatokra sarkall: erkölcs vs etika - ilyen meg olyan.

"65 Mindig leírom: Szókratész, Arisztotelész, Epiktétosz"

- nagyon szeretem őket, semmi probléma velük. Epiktétosz, a nyomorult rabszolga- aki így gondolkodik - példaképünk lehet és erőt ad a csüggedésben. Érdemes, mégis,mégis.

És mélységesen tiltakozom, hogy Buddha, Platón (Szókratész),Jézus ELLEN fegyverként hozzák fel őket.

Lehet lepontozni, hisz a világ értelme valószínűleg a pontozás. Legalább is itt a gyk-n úgy fest.

Azért én mondom mégis(l. Karinthy,Ki kérdezett?), azt, amire a megismerésem során jutottam, és amit úgy érzek, hogy segítő lehet másoknak. Az előítélettel, keresztény-gyűlölettel olvasók nem értik, nem is érthetik, mert az előítélet és a gyűlölet arra jó csak, hogy elvakítson.

"Legyetek éberek!" -

Pax et bonum!

-aa-

"Megkérdezték a tüzet, egészséges dolog-e a jeges zuhany – megkérdezték a vizet, mitől szokott tűzbe jönni? Megkérdezték a madarat, hová repül, a napot, merre szállt?

De ki kérdezte az embert?

Ki kérdezett, Homérosz? Ki kérdezett, Szókratész? Ki kérdezett, Gautama Buddha? Ki kérdezett, Názáreti?

Shakespeare, Goethe, Madách, Dante, Beethoven, Kant... ki kérdezett?

Ember, aki tudod – ember, aki láttad –, ember, aki nézted, figyelted, élted – tudtad, mielőtt volt, tudtad, mielőtt lett –, ordítottál, hogy közeledik – ki kérdezett?

Megváltó Atyaisten – aki tudod, hogy lehetne elkerülni, mit kellene tenni, hová kellene fordulni, hogy kellene csinálni –, ki kérdezett?

Ki kérdezett? Ne kérdezd – ordíts, ahogy a torkodon kifér, mert különben csönd lenne körülötted –, ordítsd magad a kérdést, s hidd el a visszhangnak, hogy ő volt, s felelj a visszhangnak, hogy legalább a magad szavát halld."

[link]

2013. júl. 12. 09:28
 67/71 anonim ***** válasza:

" Nincs Út. Nincs erény. Nincs bűn. Nincs felelősség. Nincs következmény. Nincs cél."

Tehát azt gondolod, hogy ez kizárólag csak egy hívő emberben van meg?Tévedsz.Mégpedig hatalmasat.

Tipikus csőlátás.

2013. júl. 12. 11:05
 68/71 anonim ***** válasza:

Tehát azt gondolod, hogy ez kizárólag csak egy hívő emberben van meg?

- nem gondolja ezt, nem ezt írta, tévedsz, ill. magaddal vitázol..

" Nincs Út. Nincs erény. Nincs bűn. Nincs felelősség. Nincs következmény. Nincs cél."

Viszont, tagadhatatlan, hogy ez a bajok gyökerénél van, és tapasztalhatóan növekvő probléma a világban: azt hiszem, ebben mindannyian megegyezhetünk.

Pax.

2013. júl. 12. 11:12
 69/71 anonim ***** válasza:
Akkor olvasd el még egyszer.Én már megtettem.
2013. júl. 12. 11:44
 70/71 anonim ***** válasza:

o.k.(az ateistákra tett kijelentés az első részre vonatkozik, de nem minden ateista fogadja el a mérvadó pszichiátria ember- és társadalomellenes dolgait, az részhalmaza az ateistáknak)

A "mérvadó pszichiáterek"-ről van szó. És az tényleg ezt "tanítja" és a beteg tudatot/lelket vegyszerrel "gyógyítja". Utalnék Jaspers írásaira, amikor először kellett ezzel szembenéznie a heidelbergi pszichiátriai intézet orvosaként.. elmenekült a filozófia felé, és ha olvassuk látható, hogy jól tette.

2013. júl. 12. 12:09
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!