Keresztények! Mivel bizonyítanátok a lélek létezését?
Én találtam néhány (valószínüleg nem először felfedezett) ellenérvet:
Állításotok szerint a lélek egy minden anyagtól,kézzel fogható dologtól eltérő,más síkban látható dolog.
Legalábbis nagyjából ezt tudtam definícióként rá megalkotni az olvasottak alapján.Továbá a lélek felelős személyiségünkért,lényünkért,érzelmeinkért,érzéseinkért,és a tudatunkért.
Na a kérdés az hogy ha ez a lélek (ami elvileg nem lép semmiféle reakcióba,kölcsönhatásba anyaggal) hogyan manipulálható mondjuk alkohollal?Hisz az alkohol egy szerves molekula,a lélek meg valami megfoghatatlan transzcendes izé.Minthogyha egy szellemet akarnál téglával megdobni.semmi hatása nem lenne mert a kettő teljesen más,és még csak közös tulajdonságuk sincs.
Hogy tudja egy anyag,befolyásolni a nem anyagot,ami nem is tudjuk miből van, de azért van...
Aztán:A lélek miért felelős?Erre a legtöbben rá szokták vágni hogy "ez tesz minket emberré".Hát szerintem meg nem.A lélek az teljesen pótolható a nagyagyban található idegsejtekkel(neuronokkal) és ezek kapcsolódási pontjaival(szinapszisokkal).
Ezt abból következtetem hogy az agy (főleg a nagyagy) bármi nemű sérülése,vagy értelem vesztéssel jár , vagy személyiségváltozással jár.Kérdésem:Ha a lélek felelős a személyiségünkért,akkor amiatt hogy egy vasdarab megsérti a limbikus központomat,miért változik a személyiségem?Hisz egy vasdarab csak nem képes hatni a nem is anyagi lélekre! (vagy mégis?...)
És végül:Ha a lélek nem változik (hisz halhatatlan,ergó nem fog rajta holmi idő) akkor mivel magyarázzátok a szellemi leépülést (idősebb korban) illetve az olyan betegségeket mint az Alzheimer-kór?Hisz ezek már megint csak az ember énjét pusztítják el.Hisza a lélek felel mondjuk azért is hogy emlékezzünk a saját énünkre,akkor egy Alzheimeres beteg miért felejti el mondjuk az életét meghatározó fontos eseményeket?
Vagy ott van az autizmus?Náluk mi van?Náluk ilyen limitált mennyiségű szociális készség került a csomagba?(Nem a gyengébb Asperger szindrómáról beszélek.A keményen autistákról van szó)
Az a baj, hogy a levezetésben erősen össze van keverve a szellemi tudat és a lélek. A kettő nem ugyanaz.
Az én 3 részből áll: anyagi test, szellem és lélek. Ezek egymásra képesek hatni, ezt a kereszténység így vallja, legalább én így tanultam.
A szellem és a lélek között szerintem könnyű megérteni a különbséget: a szellem a racionális rész, a lélek az érzelmi. Attól, hogy valakinek sérül az agya, attól még az érzelmei megmaradnak: ugyanúgy képes szeretni vagy gyűlölni és ugyanúgy személynek tekinthető.
A túlvilágon dől el hogy meghal e vagy sem.De én az életben (a nagyjából 90 évig tartó életben) bekövetkező elöregedést értettem.
de akkor te utolsó,te mondjuk miért felelősnek a lelket?
Mert írtad hogy "Szerintem sem a lélek tesz minket emberré, de nem is hiszem, hogy az agyamban meghatározható volna a helye, jelenléte. "
Tehát nem az agyat teszed 100%-osan felelősé a tudatrunk és énünk létezéséért,ezért meghagyod a lelket mint segédtárs?Itt valami megosztottságról van szó?Mi az ami ne lenne magyarázható pusztán az aggyal?Vagy pusztán a lélekkel?
És bocs ha ilyen stílusom van,de amikor egymondatos kis gondolattöredékekből kéne kitalálnom mások teljes elképzelését egy témáéról,kicsit zavaró.
Ez azzal magyarázható, hogy a legbelső éned senki sem ismeri csak te, hidd el senki más: Pl. van az a személy akit az idegenek látnak, akit az ismerősök látnak, akit a szülők látnak, akit a szerelme lát, akit a gyerekei látnak. És nem fogod elhinni, de ez mind-mind különböző "ember", de mégis temagad vagy. A belső éned, aki csak akkor jelenik meg amikor szomorkodsz, alázatos vagy esetleg Istennel beszélsz, csak ez az egy sámít. Ez az én írigykedik, gonosz szándékot forgat vagy örül, stb. Az összes többi éned nem.
Az hogy az agy mit produkál teljesen mindegy. Tudok egy példát, mert csont részeg is voltam már, a külvilág azt látja, hogy te teljesen kivagy, összepisáltad magad, stb. De ha megfigyeled a belső éned teljesen változatlan marad. Ha valaki fejébe vas áll, csak nem tudja elmondani, hogy a belső énje figyel, kívülről idegen látja, hogy ez 99% hülye. A kómás betegek arról számolnak be, hogy teljesen más világban élt egytől egyik, persze aki visszatér és elmondja, aki nem arra keresztvetés.
Ugyanez az autistáknál is...
Pendulum92-vel értek egyet, az anyag tulajdonképpen energia, az energia pedig információ. Az információnak pedig nincs keletkezése, mindig is létezett, tehát a tér-idő kontinuum előtt is.
De felesleges vita lenne részletekbe bocsátkozni. Azt is megmondom neked miért. A fenti koncepció, vagy akár a lélek kérdése, tehát a szellemi, metafizikai valóság sehogy nem illik bele a Te materialista világnézetedbe. Tisztázzuk le a világnézet alatt értendőt:
A világnézet nem más mint egy ember gondolkodásmódjának olyan legalapvetőbb kerete, beállítottsága, amely meghatározza egész gondolatvilágát.
A világnézet nem tudatos, hanem olyan gondolatokból, előítéletekből, és megszerzett tapasztalatokból áll össze (a család, a neveltetés, az oktatás (iskolák), a környezet, a tapasztalatok, a társadalom, a média hatása stb) amelyekre az illető nem kérdez rá, hogy vajon valóban igazak-e.
Ezért az emberek a világnézetüket igaznak, abszolútnak, megkérdőjelezhetetlennek élik meg, és minden tényt, információt annak alapján értékelnek, helyeznek el a gondolatrendszerükben. Tehát ez egyfajta szűrőként is működik. A kérdés az, mi van akkor ha egy ember világnézetének fundamentumai rosszak, hibásak, akkor az egész életstratégiája is rossz lehet, valamint a sorsa is az embernek mert alapvetően a dolgokról rosszul gondolkodik. Mindez pedig csak egy másik világnézettel való konfrontálódás során kerül felszínre.
A materializmus nagyon hasznos a természettudományban, mert a természettudósoknak nincs szükségük lélekre, szellemre, hanem különböző dolgokat mérnek (mint például térfogat, nyomás, sebesség stb.), és azt matematikailag megoldják, hogyan fog viselkedni az anyag.
Tehát a tudomány által a "hogyan működik?"-re megkapjuk a választ, de a "miért jött létre" kérdésre nem. Összefoglalva végül a természettudományos világnézet jó dolog, de a természettudomány a természetről szól, arról, hogy hogyan működnek a természet törvényei. Nem feladata az, hogy az embernek a vallása, hite legyen, ezért a természettudomány semmiről nem tud kijelentést tenni, ami nem a természet. A természetfölöttihez a természettudománynak semmi köze nincs.
Ugyanígy az emberi értelem is nagyszerű dolog, amit Isten adott az embernek, de úgy van megalkotva, hogy az ebben a világban való eligazodást segíti, ebben a térben és időben van elhelyezve, és ahogy ezeken kívül levő dolgokról kezd el gondolkodni, működésképtelenné válik. Az emberi értelem sem az örökkévalóságot, sem a mindenhatóságot, stb. nem tudja megérteni, felfogni.
De hogy mindent megértsél, csak annyit mondanék neked hogy a világnézet az ember agyában, értelmében kialakuló dolog, míg a hit az ember "szívében" jön létre. Tehát én a szívembe hiszek Istenbe, és Jézus Krisztusba. De van világnézetem is, és akár a világnézetem fundamentumaira is rákérdezhetek, de az nem érinti a hitemet. Ha be tudnád bizonyítani hogy Jézus nem támadt fel, akkor se fogadnám el mert ez a szívemben van. Mert a hit definíciója pont ez:
"Hinni pedig azt jelenti, hogy bizonyosak vagyunk abban, amit
remélünk. Aki hisz valamiben, az meg van győződve arról, hogy az a
dolog valóságosan létezik, annak ellenére, hogy nem látja."
Előző:
Abban én is egyetértek veled, hogy a természettudós materialistának semmi helye kutakodni a vallási kérdésekben.
De ennek fordítva is így kéne lennie.
Közben írt egy 21.válaszoló is.
Köszönöm,ez már egész szépen kifejtett válasz volt.
Csak van egy kis bökkenő.Azt írod:" Attól, hogy valakinek sérül az agya, attól még az érzelmei megmaradnak: ugyanúgy képes szeretni vagy gyűlölni és ugyanúgy személynek tekinthető."
Persze,tekinthető személynek,de NEM UGYAMNANNAK A SZEMÉLYNEk,és ez igazán érdekes!
Leírom mire gondolok:
Tényleg!El is felejtettem gimnáziumos tanulmányaim egy érdekes kis részért megemlíteni.Mikor az emberi agyról és érzelmeiről tanultunk,a tanár felhozott egy érdekes kis témát.A személyiségváltozást!A 20. századi angliában történt még,egy vasúti munkással,Phineas Gage-el.Ez az úr éppen a vasúton dolgozott,mikor egy borzalmas balesetet szenvedett el ehgy vasúti sínnel.A sín áthatolt az úr fején és egészen belefúródott a bal lebenybe.Na már az érdekes hogy túlélte,de a baleset következményei mégérdekesebbek.Mikoris Gage túlélte a sérülést (bár elvesztette bal szemét,és egy hatalmas heg maradt hátra) az addig szorgalmas,értelmes és jókedvű férfi,agresszív,indulatos és társadalmilag elhatárolódott személyiségűvé vált.
Most kérdezhetitek:"Minek írtad ezt le?"
A válasz:Mert ez is bizonyítja hogy nincs lélek,csupán az agy álltal létrehozott tudat van,mely az agy fizikai,kémiai működései miatt olyan amilyen.
Ha lenne lélek,akkor Gage lelkét nemérdekelte volna hogy adigi tartózkodási helye (Gage teste) hogyan sérül.Ugyanis mint ahogy a vallás tartja : a lélek független a testtől".Na de itt mégis változott az egész személyiség.Kíváncsi vagyok hogy itt milyen kifogást találtok,mert ezt az érvet már évek óta nem használltam.
Facepalm
Ha akarod privátban kitérek rá részletesebben is miért baromság ez az egeres dolog,de dióhélyban:Ha szerencséltlen egérnek eltávolítják az agya 99%-át akkor az nem hogy az akadálypályán nem tud átmenni,de mivel a vegetatív idegrendszer részeit is eltávolították,ezért élni se tudna szerencsétlen.Az ilyen index,meg origó típusú hírekkel inkább hadjál mert egyszerűen agyfäszt lehet tőlük kapni.
A Bibliai antropológia szerint az ember három részre bontható, a test, a lélek (értelem, érzelem, akarat) és a szellem. A szellemünk vagy szellemi szívünk, mint legbelső énünk, minden döntésünk, gondolatunk forrása vagy gyökere.
Utolsó példázatodban van egy nagy hiba, a vasúti melós elveszti fél szemét, esztétikailag sem lehet egy szép látvány lehetett a heg. Ezen nem csodálkozom ha utána megváltozott volna a viselkedése, hiszen nem tudta feldolgozni az eseményeket lelkében. Egy ilyen baleset megtörheti a lelket, és megkeseredhet az illető, avgy nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!