Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények! Mivel bizonyítan...

Keresztények! Mivel bizonyítanátok a lélek létezését?

Figyelt kérdés

Én találtam néhány (valószínüleg nem először felfedezett) ellenérvet:

Állításotok szerint a lélek egy minden anyagtól,kézzel fogható dologtól eltérő,más síkban látható dolog.

Legalábbis nagyjából ezt tudtam definícióként rá megalkotni az olvasottak alapján.Továbá a lélek felelős személyiségünkért,lényünkért,érzelmeinkért,érzéseinkért,és a tudatunkért.

Na a kérdés az hogy ha ez a lélek (ami elvileg nem lép semmiféle reakcióba,kölcsönhatásba anyaggal) hogyan manipulálható mondjuk alkohollal?Hisz az alkohol egy szerves molekula,a lélek meg valami megfoghatatlan transzcendes izé.Minthogyha egy szellemet akarnál téglával megdobni.semmi hatása nem lenne mert a kettő teljesen más,és még csak közös tulajdonságuk sincs.

Hogy tudja egy anyag,befolyásolni a nem anyagot,ami nem is tudjuk miből van, de azért van...

Aztán:A lélek miért felelős?Erre a legtöbben rá szokták vágni hogy "ez tesz minket emberré".Hát szerintem meg nem.A lélek az teljesen pótolható a nagyagyban található idegsejtekkel(neuronokkal) és ezek kapcsolódási pontjaival(szinapszisokkal).

Ezt abból következtetem hogy az agy (főleg a nagyagy) bármi nemű sérülése,vagy értelem vesztéssel jár , vagy személyiségváltozással jár.Kérdésem:Ha a lélek felelős a személyiségünkért,akkor amiatt hogy egy vasdarab megsérti a limbikus központomat,miért változik a személyiségem?Hisz egy vasdarab csak nem képes hatni a nem is anyagi lélekre! (vagy mégis?...)

És végül:Ha a lélek nem változik (hisz halhatatlan,ergó nem fog rajta holmi idő) akkor mivel magyarázzátok a szellemi leépülést (idősebb korban) illetve az olyan betegségeket mint az Alzheimer-kór?Hisz ezek már megint csak az ember énjét pusztítják el.Hisza a lélek felel mondjuk azért is hogy emlékezzünk a saját énünkre,akkor egy Alzheimeres beteg miért felejti el mondjuk az életét meghatározó fontos eseményeket?

Vagy ott van az autizmus?Náluk mi van?Náluk ilyen limitált mennyiségű szociális készség került a csomagba?(Nem a gyengébb Asperger szindrómáról beszélek.A keményen autistákról van szó)

2013. ápr. 12. 18:25
1 2 3 4 5 6
 11/57 A kérdező kommentje:

"Én is keresztény vagyok, és szerintem nem kéne a lelket az agyagi világhoz kötni, hiszen az egy értelmen túli dimenzióban van. Ezt több filozófus is bizonyította. "

Ho hó!Ki volt ez a roppant nagy zseni aki képes volt erre a kérdésre exoterikus és objektív választ adni???!!!???!!!!

Mi volt a kísérlet?Mi lett a végeredmény?A végeredmény hogyan utal a kereszténység álltal elképzelt lélek létezésére?Hogy hogy nem a lelket tanítják neurológián hanem a dentridek és axonok viszonyát?

2013. ápr. 12. 19:09
 12/57 anonim ***** válasza:
78%

Kedves Kérdező!

Nem minden keresztény hisz a lélek halhatatlanságában. Aki eredetiben olvassa a Bibliát az tudja, hogy annak, amit léleknek fordítunk (pl ruach) spirituális értelmezés (ami például a keleti vallásokban fordul elő) nem tulajdonítható. Az ókori zsidók sem hittek benne eredetileg:

"A halhatatlan lélekbe vetett hit a görögökkel való kapcsolat által [a hellenizmus hatása alatt] került a zsidókhoz, elsősorban Platón filozófiája által, aki ennek a fő terjesztője volt, s aki a babiloni és egyiptomi nézeteket furcsán egybeolvasztó ofíri és eleusiniani misztériumok átvételével jutott erre a meggyőződésre" (Jewish Encyclopedia, 1941, 6. Köt. "A lélek halhatatlansága" címszó, 564., 566. oldalak)."

Ha pedig arról beszélünk, hogy a kereszténységbe mikor vált teljesen meghatározóvá ez a tanítás, akkor a Nagy Konstantini fordulat környékén kell keresgélnünk, a világtörténelemben. A Biblia a feltámadásról tanít, nem pedig a halhatatlan lélekről. Természetesen nem áll szándékomban senkivel sem teológiai vitát folytatni, hiszen mindenki abban hisz, amiben akar. Pusztán, ha előkerül ez a téma, akkor ne az egyetemes kereszténységet érsd ebben, mert ahogyan korábban sem hitt benne minden keresztény, ma sem hisz.

Üdv :-)

2013. ápr. 12. 19:11
 13/57 Pendulum92 ***** válasza:

Én úgy hiszem, hogy van a lélek, és a test olyan, mint egy báb.

Az autista ember véleményem szerint olyan, mint ha a bábot irányító kötél összekuszálódott volna. Hiába teljesen ép aki irányít, ha a testet nem tudja irányítani úgy, ahogy szeretné.

Láttam olyan dokumentumfilmet, ahol autisták teljesen értelmesen beszéltek egy beszédsegítő nemtudommivel, úgy, mint egy értelmes ember.

Persze a lélek is sérülhet, de nem anyagi szinten.

2013. ápr. 12. 19:49
 14/57 Pendulum92 ***** válasza:
Amúgy nem vagyok keresztény.
2013. ápr. 12. 19:50
 15/57 Pendulum92 ***** válasza:

"Az anyag és a nem anyag (energia) mint tudjuk, kölcsönösen átalakul egymásba. Ezért aztán nem igaz, hogy az anyag csak anyagra hat."

Már a modern fizika is elismeri, hogy az anyag 99.99%-a üres tér. Ennyi hely van az atommag és az elektronburok közt. Mivel az atommagot és az elektronburkot energiák tartják egyben, mondhatjuk, hogy az anyag 99,99%-a energiábol van.

Ha ráülsz egy székre, valójában egy energiamezőn lebegsz, a külső elektronok taszítják egymást. Olyan ez, mint ha két mágnest probálnál összenyomni.(azokat az oldalakat, amelyek taszítják egymást)

És ez nem maszlag, ez teljesen tudományos, fizikailag igaz.

Ez már saját vélemény, hogy szerintem az atommag és az elektronok is csak energiasűrűsödések a térben.

2013. ápr. 12. 19:56
 16/57 anonim ***** válasza:

Az téves felfogás,hogy a lélek felelős az anyagi személyiségünkért! A lélek nem tud megnyilvánulni,amíg burokban van. A hamis egó, elme,intelligencia burkában. Ez a valóság torzulását okozza. Ezt nevezik Mäyä-nak, illúziónak. Illúzió: ami nem az.

Tehát nem a lélek manipulálható, hanem az agy.

Lélek nélkül a test halott anyag.

A test változik,a lélek nem.

2013. ápr. 12. 20:47
 17/57 A kérdező kommentje:

Hű,itt már van szerintem minden lélek definícióból egy,illetve ezek összes hibridváltozata.

Szögezzük már le egyáltalán hogy miről van szó.

Mert én már hallottam hogy a lélek az elvileg a tudatunk,a lélek a jó emberi részünk,a lélek egy életadó energia,itt az utolsó pedig azt írja hogy igazából a lélek számunkra ismeretlen,és igazi mivolta a test börtönében megismerhetetlen.De hogy ezeket mire alapozzátok...

2013. ápr. 12. 21:02
 18/57 Balu86MH ***** válasza:
55%
tisztázzunk valamit, most a Szentlélekre gondolsz, vagy az ember saját lelkére?
2013. ápr. 12. 21:03
 19/57 A kérdező kommentje:
Az ember saját lelkére.
2013. ápr. 12. 21:08
 20/57 anonim ***** válasza:

Szia kérdező!

Szerintem egy kicsit lehetnél toleránsabb velünk akik válaszolni szeretnénk neked, hiszen te kérdezel.

"Állításotok szerint..." amit leírtál azt sosem állítottam max 25% értek egyet.

Szerintem nem a lelket befolyásolod amikor iszol.

Szerintem sem a lélek tesz minket emberré, de nem is hiszem, hogy az agyamban meghatározható volna a helye, jelenléte.

Nem, szerintem sem tud hatni egy vasdarab a lélekre.

"hisz halhatatlan,ergó nem fog rajta holmi idő"

Én ezt olvastam róla:

Amely lélek vétkezik, annak kell meghalnia

2013. ápr. 12. 21:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!