Agnosztikus vagyok. Ha azt mondom egy hívőnek, hogy én a repülő spagettiszörnyetegben hiszek, hogy varrhat rá gombot?
Én nem nevezném az embert tökéletesnek, elvégre egy olyan halmaz, amelyben Sztálin vagy Hitler is helyet foglal, biztos hogy nem tökéletes.
De ha jól értem a végső érv az az, hogy örüljek hogy nem vagyok robot és ezért tehetek rosszat. De a rossz, mint olyan mégiscsak minden ember fejében negatívat jelent, tehát egy tökéletes teremtmény (=ember) nem tehetne rosszat.
Arról nem is beszélve, hogyha én készítek egy robotot, amelyiknek szabad akarta van, és leprogramozom, hogy tehet rosszat is, akkor én egyből a teremtője leszek, tehát Isten leszek? Kétlem, hogy ez így van.
Ezért nem is a szabad akarat kérdésére irányult a kérdésem, hanem arra hogy egy tökéletes lételem, hogyan hozhatja létre a tökéletlen embert?
Itt nem a hívő emberek bántása a célom, csupán egy diskurzus kezdeményezése.
"Én nem nevezném az embert tökéletesnek..."
Ezt én nem is mondtam, én csak annyit mondtam, hogy tökéletesnek teremtette Isten a Biblia szerint.
"egy tökéletes teremtmény (=ember) nem tehetne rosszat."
Már mért ne tehetne? Ádám is tett. A tökéletesség (ami az örök életet is jelenti biológiailag) nem azt jelenti, hogy megszűnik a szabad akaratod és nem tehetsz rosszat. Vissza is élhetnek a tökéletes teremtmények a szabad akaratukkal. A bűn elkövetése, vagy gyakorlása a tökéletességtől teljesen független dolog, tudniillik az szellemi, erkölcsi természetű. A bűn elkövetése ezért a szabad akarattal van kapcsolatban. Jelenleg még tele van bűnnel, gonoszsággal a föld, de ez nem tart örökké, sőt a Biblia alapján hiszem, hogy az utolsó időkben élünk, mely a világ megtisztításával fog zárulni, melyet Isten hajt végre, mert az az Ő ítélete lesz azok felett, akik nem hajlandóak a jót, és az igazat választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!