Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateisták miért ünneplik a...

Az ateisták miért ünneplik a karácsonyt? Egyáltalán megtartják?

Figyelt kérdés

2013. febr. 26. 07:34
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
Én is egyetértek. Ugyanakkor én nagyon szeretek ajándékozni, és nem a századik pólót, meg az ötvenedik illatszer-csomagot, hanem már nyár végétől azon gondolkodom, kinek mit, sok saját kezű is van benne, és mindenkinek olyat próbálok, aminek tényleg örülne. Így októberre megvagyok azzal, hogy kinek mi legyen, novemberben beszerzem/elkészítem, és december közepén csomagolom. Számomra nem gond ez, mint sokaknak, ettől lesz nekem ünnep az ünnep. Ha én nem kapok semmit, az sem érdekel, ha látom a családtagomon, hogy örül annak, amit tőlem kapott. Nálunk, magyaroknál szokás ez a vásárolgatás és pénzköltés mindig, Amerikában pl. a Valentin-nap sem úgy zajlik, hogy vesznek egy macit meg egy virágot... minden szerettüknek (nem csak a párjuknak) küldenek egy postai képeslapot, a párjukkal pedig elköltenek egy finom vacsorát. A magam részéről nem tartom fontos ünnepnek a húsvétot, a névnapokat, a valentin-napot, fontos ünnep nálam a születésnap és a karácsony. Párom meg rendszeresen elfelejtkezik a nőnapról, mindig én veszek a család nőtagjainak meg a kolléganőinek 1-1 szál virágot (néha a saját kertünkből, ha szépek és van annyi addigra, de ez ritkábban), aztán a kezébe nyomom. Úgy gondolom, hogy ezek jelképes, apró ajándékok, amelyekkel megemlékezhetünk bizonyos dolgokról. De a legtöbbet a születésnapokra és a karácsonyra áldozok, pénzben is időben is. A család összegyűlik húsvétkor is, születésnapokkor, névnapokkor is, de a karácsony az, ami nem szól igazán senkiről, csak magáról a családról. A húsvét pedig téltemető vagy tavaszköszöntő ünnep nálunk.
2013. febr. 27. 12:05
 42/50 Andizsuzsi ***** válasza:

Kedves tzolko!

Teljesen érthető amit írtál (csak most olvastam a nekem szánt válaszodat). Nincs nekem azzal semmi bajom, hogy ki hogyan ünnepel, és miért. A kérdést sem én írtam. Csak azon a válaszon akadtam fenn, hogy miért sajátítják ki a keresztények a karácsonyt, mikor az ősi, kelta ünnep. Erre írtam én vissza, hogy akkor akik azt ünneplik, azok a többi ősi ünnepet miért nem? Ha valaki úgy ünnepel, mint te, az rendben van, ha úgy, mint az előbb itt író, örülve a munkaszüneti napnak és a családjának, az is teljesen rendben van. Nincs nekem ezzel az ég egy adta földön semmi bajom. Csak ezt a kelta maszlagot hagyjuk már.

2013. febr. 27. 12:48
 43/50 anonim ***** válasza:
Nagy butaságot írt az, aki azt mondta, hogy ősi kelta ünnep. Ahogy írtam is, nem csak a kelták, hanem minden más nép ünnepelte a téli napfordulót, és ezt az egyház nem tudta a hitvilágukból kiirtani, ezért ezek vegyítéseként létrehozta a saját ünnepét. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen így működik a világ. Az értelmes ember nem gondolja azt, hogy csak a vallásos embereknek van joguk bármit is megünnepelni, azért, mert pár évszázados hagyomány ez a vallásban. Előtte meg más hagyomány volt, tehát akkor ilyen logikával meg kell keresni a legelsőt, és azt ünnepelni, mert egyedül annak van létjogosultsága. Butaság. Nem is értem azon embereket, akik folyton kiakadnak a halloween, a valentin-nap, meg egyéb ünnepeken, mondván, hogy hülye amerikai szokás. Nem, hülye magyar szokás az, hogy mindig mindenre felesleges ajándékot veszünk, egy rajznak, egy képeslapnak nálunk sajnos nincs értéke. Minél drágább és nagyobb az aájndék, amit kap a másik, annál jobbak vagyunk... valami ilyesmi a mentalistása sok embernek. Másrészt ezen embereknek fogalmuk nincs a fenti amerikai ünnepek gyökereiről. Fáj bárkinek is az, hogy ha egy fiatal pár megajándékozza egymást valentin-napon? Nem hiszem... mégis úgy csinálnak. Szerencsére csak az elborult keresztények gondolják úgy, hogy a karácsonyt csak nekik van joguk ünnepelni - és nekik sincs igazuk, sem alapjuk erre.
2013. febr. 27. 13:57
 44/50 anonim ***** válasza:
A karácsony gyökerei a pogány Rómáig nyúlnak vissza. Ilyenkor egyszerre ünnepelték Saturnust, a szántás-vetés és aratás istenét és Mithrast, a legyőzhetetlen napistent. Christian Rätsch és Claudia Müller-Ebeling a könyvükben ezt írják: „Sok, keresztény kor előtti szokáshoz és hitnézethez hasonlóan a nap évenkénti újjászületésének ősi ünnepét Krisztus születésének ünnepévé nevezték át” (Pagan Christmas). Az igaz keresztények nem ünneplik a karácsonyt.
2013. febr. 27. 14:14
 45/50 anonim ***** válasza:
100%
De a téli napfordulót ünnepelték az északi népek, Japán lakói, és az indiánok is, ezekre pedig nem volt hatása a római kultúrának. Tehát nem eredeztethető egyértelműen innen vagy onnan, a téli napforduló gyakorlatilag az egész világon az éb legnagyobb, legfontosabb ünnepe volt.
2013. febr. 27. 17:06
 46/50 anonim ***** válasza:
100%

# 46

Mindenkinek megvan a maga szórakozása. Én akkor szakadok a röhögéstől, amikor egy kreacionista józan észről és logikáról beszél.

2013. márc. 1. 11:22
 47/50 anonim ***** válasza:
100%

46, csak azt ne mondd, hogy egy ateista egy érzéketlen fráter, akiben szemernyi szeretet nem is lehet... beteg vagy, ha így gondolod, de az elborultságod látszik a százalékaidon is. Csak a kreacionista, elvakult barátaid pontozhatnak fel, ők meg szerencsére még mindig kisebbségben vannak.

47, teljesen egyetértek :)

2013. márc. 1. 11:55
 48/50 anonim ***** válasza:
100%

Kedve andizsuzsi!

Én készséggel elismerem, a Karácsony hosszú ideig kifejezetten vallási ünnep volt, aki vallásos, annak ma is az. A többi válasz is jó, erről a történelem tanúskodik, a kelta ünnep sem badarság, de ez már távoli dolog.

A szeretetet kétségbevonó fanatikus érvelése meg egyenesen gyűlölködő, aki aligha érti saját hitét, szerintem a karácsonya is gyengére sikerülhet.

Az ajándékozásról annyit, hogy amíg kicsik voltak a gyerekek, addig én is vettem mindenfélét, a rengeteg költséget és fáradozást felvállaltam, mert a csemeték öröme kárpótolt, de már jó ideje ez nem aktuális, már nem annyira szokás nálunk.

Valóban, néha kissé hosszú és egy kicsit unalmas is ez az időszak, de van videó, komputer, egyéb szórakozási lehetőség, már az is előfordult, hogy elutaztunk, de a Karácsony jellege mégis közismert.

Az ateistáknak is, megnyugtatlak.

2013. márc. 1. 14:31
 49/50 anonim ***** válasza:

Talán úgy kellett volna kérdezni, hogy a keresztények miért ünneplik a karácsonyt?

Az ateisták talán azért, mert eredtileg a karácsonynak Jézus születéséhez nem sok köze van.

A karácsony eredtileg egy pogány ünnep volt, amit a keresztények Jézus születésével kapcsoltak össze...

2013. márc. 7. 22:51
 50/50 krostif ***** válasza:
Mi ateista megtartjuk a karácsonyt de nem krisztus születését ünnepeljük Hanem a szeretetet és a békében együtt élést
2013. nov. 7. 05:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!