Az ateisták miért ünneplik a karácsonyt? Egyáltalán megtartják?
"De bizony, a kelta ünnepek -ahogy minden akkori nép minden ünnepe- vastagon vallási alapokon nyugszik."
Ebben nagyon el vagy tévedve!! Elöször volt egy természeti jelenség - téli napforduló - és ezt próbálták az egyszerü népek valahogy megmagyarázni. ELÖSZÖR volt a jelentség, amit ünnepeltek és utána lett belöle vallás.
Mellesleg Jézus NEM történelmi tény, csak annyak veszik, egyetlen MEGBÍZHATÓ forrásban sem szerepel.
"Mellesleg Jézus NEM történelmi tény, csak annyak veszik, egyetlen MEGBÍZHATÓ forrásban sem szerepel."
Ennyire ne legyél szemellenzős.
Pl. Iosephus Flavius, aki a zsidó háborúban zsidó parancsnok volt, majd látván, hogy a harc reménytelen, átállt a rómaiakhoz, a háború után megírta annak történetet. Ez a mű az ókori kutatások egyik alapforrása. Több helyen is tesz benne említést Keresztelő Jánosról, Jakabról és Jézusról.
"Ezek tudtommal mind halála után, minimum 30 évvel íródtak."
Ezek történelmileg teljesen hitelesnek számítanak. Mi értelme lett volna kitalált személyről történeteket írni, amikor még éltek olyanok, akik megcáfolhatták volna a valódiságát?
Cornelius Tacitus, a római történetíró megemlékezik Pilatusról a keresztények kapcsán. "Krisztust, akitől ez a név származik, Tiberius uralkodása alatt Pontius Pilatus procurator kivégeztette"
Akkor ezek szerint Pilatus is kitalált személy?
Őszintén belegondolva, valóban van a Karácsonyban vallási hangulat, legalább is a dalokban, hiszen ilyenkor egész nap megy a menyből az angyal, kórusban énekeljük a Stille Nachtot, hozzá a kis Karácsony, nagy Karácsonyt.
Mindebből nem szabad semmit sem következtetni, mert más alkalommal eléneklem az érik a szőlőt is, de még sohasem vittem vöröshagymát a tarisznyámban, amikor szántani (nem)mentem. (a kiskörútra?)
Szeretem az indulókat, mondjuk : Madrid határán állunk a vártán, vagy az Erika nevű pusztai virágszálról szólót is, amire német bakancsok verik az ütemet, de ezeket már nem éneklem, mert ha valaki hallaná, téves következtetésre juthatna politikai hozzáállásomról. A commandante Che Guevarra is jó kis dal, sőt a Quantanamérát jól cifrázom, ha valamelyik gitárom előveszem, de halkan, a szomszédok miatt. Fidel politikájával cseppet sem értek egyet, sem fasiszta, sem kommunista nem vagyok, de a dal, az dal és a zuhany alatti repertoárban benne van, hogy its a long way to Tiperary.
Zenei izlésemben megfér Jimmy, na nem a magyar, hanem a Hendrix, Santana, Yes, Rock és Blues, Vangelis, Paco de Lucia al di Meolával, Sting és a Blood Sweet and Tears, Hobó és a Mini, de ha kedvem van Bachot, Mozartot is nyomatok. Néha zsidó rabbik basszus hangjában is gyönyörködöm, bár távol áll tőlem, származásomat és világképemet illetően is.
Ne sajnáld, hát tőlem azt a menyből az anygyalt, nagyon jó kis dal, jó a hangulata, igazi Karácsonyi, bár cseppet sem hiszek a tartalmában, mégis valódi áhítatossággal szoktam fújni.
Igazán népszerű téma így február végén. Negyed nap és 26 válasz, nem semmi.
A karácsony ünnepeink azon része, amelyet eddig nem mert kikezdeni egyetlen csoport se, legyen az politikai, vallási, vagy más csoportosulás. Ez a tulajdonsága például határozottan vonzó. Mindenkié. És jó ízlésű ember nem is kívánja kisajátítani, sőt, más embereknek sem engedi ezt.
Különben Flavius nem túl hiteles, egy áruló, aki rabszolgaként a rómaiak talpát nyalja...
Jézust személyét el lehet fogadni, ugyan konkrét dokumentum nincs róla, de a beszámolók annyira egyöntetűen hivatkoznak rá, főként a Biblia, hogy nincs igazi ok rá, hogy létezését kétségbe vonjuk, bár az bizonyítva sincs.
A nevére vannak változatok és személyére nézve Isteni származása kétséges, továbbá a szentháromság és mindezért elnézést kérek, egy ateista nyilván nem hisz Istenben, nem sértegetni akarok, csak véleményem szerint egyszerű ember volt, aki minden tiszteletet megérdemel, mert az általa alapított vallás az ókorban nagyon pozitív irányba vitte a világot, jelentős az előrelépés az ószövetség bosszúálló istenétől a szeretetig és nála a türelem és a megbocsájtás a domináns.
"Ne sajnáld, hát tőlem azt a menyből az anygyalt, nagyon jó kis dal, jó a hangulata, igazi Karácsonyi, bár cseppet sem hiszek a tartalmában, mégis valódi áhítatossággal szoktam fújni."
Ha rám gondoltál, nem sajnálom:) Mint pár hozzászólással ezelőtt mondtam, semmi bajom vele.
Csak mikor holmi kelta hagyományokkal magyarázkódik valaki, az veri ki a biztosítékot. Egyrészt miért kell egy magyar embernek kelta hagyományokra építkezni, másrészt miért nem lehet elfogadni, hogy az keresztény, előtte zsidó, azelőtt kelta, mégazelőtt Isten tudja milyen hagyomány volt? És mindnek volt vallási alapja. Itt nem az intézményesített vallásra gondolok, hanem a természetfelettiben való hitre. A mai modern korig mindig meghatározó volt a "valamiben, valkiben" való hit. És az ünnepek, de még a népszokások is erre épültek.
De persze bárki boldogan harsoghatja a Mennyből az angyalt, és a többit. Csak a maszlag köré az, ami fura. De ez is csak az én véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!