Vallásos emberek, ti mit gondoltok arról, hogy sok ember, akinek teljes meggyőződése, hogy Istenben nem hisz, ünnepli a karácsonyt vagy például a húsvétot?
azt gondolom hogy ez egy ürügy nekik ajándékozáshoz meg pihenéshez/nyaraláshoz... de amúgy egy marha nagy üres semmi.
meg, hogy ennyiből lehetne ünnepelni tavasz-ünnepet, meg mindenféle Wicca és egyéb vallás ünnepeit is - csak aki nem hisz benne, annak épp olyan tartalmatlan mint a karácsony pl.
egyszerűbb lenne ha ilyen ünnepek lennének: pénz-ünnep, szex-ünnep, karrier-ünnep, plasztikai műtét-ünnepe, legújabb plazmatv-ünnepe. így az ateisták ünnepelhetnék ezeken, a hozzájuk méltó napokon, míg a vallásosok a régi ünnepeken.
ja és ezeket a forradalmakat se kéne ünnepelni... ez már rég nem Magyarország mert lassan nem is élnek benne vérszerinti magyarok forradalom, összefogás meg... hol van az már? aki ma magyar annak inkább le kéne tagadnia meg szégyen gyalázat hogy hagyta a nép hogy ez legyen 1000 év után ebben az országban... eladják, elkisebbségisítsék az egészet.
Első: nem mondom, hogy kellene gondolni bármit, csak kíváncsi voltam, mert én nem vagyok vallásos, ezért nem tudhatok magam válaszolni a kérdésre.
Azt azonban kikérem magamnak, hogy csak az ajándékok miatt ünnepeljük. (Húsvétkor nem kapunk ajándékot, csak a gyerekek, a nőknek meg sokszor már inkább nyűg a locsolás.) A karácsonyt nem az ajándékok miatt ünnepeljük, hanem a hangulat, a meghittség miatt, azért, mert egyes családokban mondjuk a szülő külföldön dolgozik, vagy akármi, ilyenkor összegyűlnek. A rokonok meglátogatják egymást (mi a rokonokkal nem ajándékozunk). Én, aki utálok főzni, most segítek anyámnak a sógornőmmel együtt, vagy pl. mikor kicsúszott a számon egy csúnya szó, anyám rám szólt, hogy ezen a napon nem beszélünk így. Elfogadom, ha egy vallásos ember azt írja, hogy neki nem tetszik az, hogy mi ezt ünnepeljük, de senki ne induljon ki a saját felszínességéből! Köszönöm!
Köszönöm mindenki válaszát, szívesen olvasok továbbiakat. (Egyik választ sem én pontoztam le vagy föl.)
Szia!
Jó, hogy kiírtad ezt a kérdést, én vallásos vagyok, és én is ezen gondolkodtam, hogy hogyan is viszonyulok én ahhoz, hogy nem vallásos emberek is vallási ünnepeket ünnepelnek, de a vallási tartalmuktól megfosztva...
Nem tudom, milyen is ez. Látom, hogy a karácsonyt a kereskedelem "átvette", ilyenkor igyekeznek eladni a portékájuk nagyját. Ez persze fáj, mert ez tönkreteszi az ünnep lényegét.Rálőcsölik pl. a buddhista és sintoista japánokra a karácsonyozást, csak hogy fellendüljön a bolt...Na EZT nem tudom elfogadni, ez a kereskedelem uralma az életünkön.
Ugyanakkor azt islátom, amit valaki írt itt, hogy neki "csak a szeretet ünnepe", tehát hpgy a nem hívőknél is sok esetben valódi ünnep, tényleg a szeretet-kapcsolatokrólszól,és ezt meg nagyonis el tudom fogadni, hiszen a karácsony vallási tartalma is ez, vagyis hogy az Isten fia felvállalja az emberiéletet... szeretetből,és ezért mi is igyekszünk szeretet adni egymásnak. Szóval itt az ünnep misztériumában összeér a hívőés a nem hívő ünneplése...
Amúgy arra gondolok, hgy lehetnének olyan ünnepeink is,melyek nem vallásiak: a tavasz ünnepe, az aratásé, a szüreté, a napéjegyenlőségé, a napfordulóé stb., ezek a "pogány" ünnepek kivesztek, főleg a városból, pedig szépek és értékesek, és mindenkié... A farsang még megvan,
Köszi a további válaszokat!
Utolsó, azt hiszem, lemaradt a mondatod vége. nekem amúgy igazából mindegy, én nem tartom rossznak, vagy ilyesmi, sőt, nagyon imádom a karácsonyt, pedig nem vagyok vallásos. Csak úgy eszembe jutott. Igazatok van az üzletről és a bizniszről, de azért sokan családi ünnepnek,a szeretet ünnepének, harmóniának, meghatottságnak élik meg vallás nélkül, és ez (is) jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!