A sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék eredete?
Figyelt kérdés
ennek a szekely kozmondasnak mi az eredete?vagy honnan jott ez nekik?2012. nov. 27. 18:39
1/12 anonim válasza:
nem tudom, én úgy ismerem, hogy a krumpli nem étel, a tót nem ember
3/12 anonim válasza:
Legjobb főzelék a hús, legfinomabb gyümölcs a pálinka, legszebb bútor az asszony.
4/12 cassie94 válasza:
Onnan "jött ez nekünk", hogy sört nem nagyon iszunk, csak pálinkát, az asszony azért nem ember, mert az embert a férfira mondják nálunk, s a medve nem játék, mert sok van Erdélyben és igen veszélyesek.
Az eredetéről nem tudok sokat elmondani,mivelhogy a magyar közmondások nagy részét sem lehet mindig visszakövetkeztetni
5/12 anonim válasza:
Ahogy én emlékezem, a sör nem alkohol... a pálinkához képest tényleg nem az. Az asszony nem ember, hogy is volna az, hiszen az embernek asszony a párja, az asszonynak meg az ember, így van ez mifelénk, s ha a székely azt mondja neked, hogy "gyerekem született", meg ne kérdezd, hogy fiuk, vagy lányik lett-e, mert azt a választ kapod, hogy "most mondtam, hogy gyerekem!" Hát a "gyerek" az a fiú, mert egyébként "lán" volna. A medve meg tényleg nem játék, azzal egészen más célja volt a magasságos Dumnezeunak, amikor a világra teremtette, s ha bocsos anyával volnék egy erdőben, hát nem búsulnék végette, ha nem botlanánk egymásba.
6/12 anonim válasza:
igazan megtanulhatnatok inkabb magyarul akkor mar
7/12 anonim válasza:
Hatoskának: Mit abajogsz te itt? Melyik magyart kellene megtanuljuk, és mi okból is kellene? A magyarországi elszlengesedett hanyatló nyelvkultúrátokat kellene tán átvennünk? Én még ismerek olyan magyar szavakat, amit neked már a nagytatád sem, s azzal pedig, hogy tudok még egy nyelvet (nem szeretem ugyan a románt, de beszélem, s írom, ha kell), nem lettem hitványabb tenálatoknál! Az ékezet pedig azért van, mert rea kell biggyeszteni a betű tetejére, attól válik magyarrá az írás is, mert erre én is mondhatnám ám, hogy amit odacirmoltál az nem magyarul van írva! Csak hogy gamatkodjak már én is...
8/12 anonim válasza:
@ötöske és heteske: ha a Jóistent nem oláhul nevezted volna, nem kötött volna beléd hatoska. Figyelj oda, hogy ne használj oláh szavakat a magyar beszédben. Egyéb tekintetben egyetértek veled.
9/12 anonim válasza:
Nyolcaska, elfogadom a kritikádat, olvasom vissza a magam irományát, és látom már, hogy a hiba bé van csúszva. Az emberre a kosz is úgy ragad, hogy nem akarja békenni magát véle, hogyan, hogyan sem, egyszer csak ott van. Mióta a nagy háború után a románokat idecsatolták hozzánk, jöttek vélük a mindenféle szavaik is, s az, amit te mondasz, hogy erre figyeljek oda, teljesen jogos, ellenben, amit a korábbi koma ékezet nélkül odavetett, hogy tanuljak meg rendesen magyarul, azt már nem fogadom el, ezért voltam olyan árdélyos tegnap!
10/12 anonim válasza:
A nyelv szerencsére folyamatosan változik, eléggé bebaszna, ha a tihanyi apátság alapítóleveléhez hasonló nyelvet beszélnénk még ma is.
Egyébként sokan gondoljuk úgy, hogy újabb nyelvújításra lenne szükség, mert már elég régen élt Kazinczy... Az ly-ről meg ne is beszéljünk. Valamelyiknek ez volt az agymenése, hogy belerakja/benne hagyja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!