Nem lehetne átnevezni a Karácsonyt Harácsonyra?
Kellő társadalmi támogatással akár hivatalosan is meg lehetne változtatni. Csak azért kérdezem, mert szerintem sokkal jobban illene hozzá.
Harács Török eredetű szó, jelentése: adó. A törökök által megszállt vidékeken az adóbehajtás erőszakkal történt, ezért a harács szó sarcolást is jelentett. Manapság is használatos, a mohó pénzszerzés, a korlátlan mohóság jelzője a harácsolás.
Valaki még gondolja így?
Nem. Nem gondolom így. Kitűnő szójáték, keserű nyelvi humor ez - értékelem, de annak, amit a globál-fogyasztói társadalom gazdasági- és véleményvezérei a konzumidiótákra erőszakoltak, a legcsekélyebb köze sincs a Karácsonyhoz.
A nyelvi lelemény előtt le a kalappal (nem győzöm mondani. Plasztikus..nagyon tetszik!)
"A tél legnagyobb ünnepe minden nyelven saját nevet kapott, amely hűen tükrözi, hogy a szót használó népek milyen jelentőséget tulajdonítanak az ünnepnek. A magyar karácsony szó szláv eredetű, őse a régi szláv nyelvben szereplő korcsun szó, amely lépőt, átlépőt jelentett. A szó jelentése utal az új esztendőbe való átlépésre, tehát naptári eredetű csakúgy, mint a lengyel kolenda vagy az orosz koljáda, ami karácsonyi éneket jelent.
Az angol Christmas Krisztus nevére utal. A német Weihnacht és a holland kertsmisse pedig szent éjt jelent, tehát e szavak egyházi eredetűek. A latin Natalis (születés) szóból ered a francia noel, az olasz natale, a spanyol navidad és a walesi nadoling szavak mindegyike. Létezik még a karácsony megnevezésére a skandináv Jul szó, és ennek óangol változata, a Yule. Pontosan nem tudni mit jelentett eredetileg, valószínűleg a télnek azt a szakaszát, amelyet ma is a téli ünnepi időszaknak tekintünk."
Innentől kezdve, én úgy gondolom, hogy oda nevezhetnénk át, amivé tetszik. A Harácsony nagyon is ideillő lehetne.
Üdv: L
A bevásárlóközpontok harácsonya.
Múltkor mentem a tescoba, és annyi kétségbesett arcu embert láttam, akiknek az volt a tekintetükre írva, hogy (valamit muszáj vennem, de nem tudom, hogy mit). Szinte sokkolt. Nagyon lehangoló volt.
Én mindennél jobban utálom a Karácsonyt. Én akkor örülnék a legjobban, ha családi berkekben többé nem kéne ajándékot venni.
Csak összejönnénk, ennénk, szépítgetnénk fát, meg ilyenek, nyugisan.
A legidetépőbb dolog ezt a sok szrt összevásárolni. Nagytúra a plázákban, boltsorokon. Végül mindig a könyvesboltokban kötök ki, mert ott mindig találok valamit, ami érdekelheti az ajándékozottat.
Állatság ez, nem szeretetünnep. Persze a végére elmúlik a baj, mindenki lenyugszik, sőt legtöbbet örülnek is az ajándékuknak.
Ha ajándék, én a személyes ünnepeket szeretem, azzal sosincs baj. Névnap, szülinap. Elmész, keresel a célszemélynek valamit okosan, mint egy terminátor, azt végre hajtod a küldetést. Na de ilyenkor??? Mindenkinek valamit. Áhh.
A harácsony se rossz ötlet. Én a vásárlás ünnepének hívom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!