Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem lehetne átnevezni a...

Nem lehetne átnevezni a Karácsonyt Harácsonyra?

Figyelt kérdés

Kellő társadalmi támogatással akár hivatalosan is meg lehetne változtatni. Csak azért kérdezem, mert szerintem sokkal jobban illene hozzá.

Harács Török eredetű szó, jelentése: adó. A törökök által megszállt vidékeken az adóbehajtás erőszakkal történt, ezért a harács szó sarcolást is jelentett. Manapság is használatos, a mohó pénzszerzés, a korlátlan mohóság jelzője a harácsolás.

Valaki még gondolja így?

2011. dec. 23. 14:09
1 2 3
 11/29 mustafa33 ***** válasza:

Nagyon szomorú ha a karácsonyban csak ennyit láttok. Igaz, ezek szerint nem vagytok keresztények se keresztyének, ezért nincs min csodálkozni. De az meg szemtelenség lenne, ha egy más, nekem idegen vallási ünnepet javasolnék átnevezni csak azért mert nekem valami nem tetszik. Valami amit az a vallás ki sem mond. Ki csinált a karácsonyból vásárlási ünnepet? Nem az e aki a Mikulásból sánta Klauszt? meg a sántából Joulapukkit? Szent Miklós püspököt jó reklámfigurának találta a Coca cóla 1920ban és megteremtette a sántát. A finnek meg hazavitték mert jó üzletnek találták. Így indult a ti nagy bevásárló ünnepetek. Mert nektek csak az. Nem a vallás parancsolja a vásárlást. Az egyház az ünneplést parancsolja - a tagjainak! Egy keresztény ünneplés elsősorban abból áll, hogy istentiszteleten emlékezünk meg az ünnepről, nem dolgozunk azon a napon, ha tehetjük igyekszünk jobban viselkedni mint általában, elmélkedésel és imával töltünk valamenyi időt, szebben őltözünk az ünnep tiszteletére, és jelképesen ünneplőbe öltöztetjük lelkünket is. Gyermekenek apró ajándék is adható, hogy érezzék a nap különlegességét, ezért jobbakat eszünk is. Ma az apró ajándék már nem tölti be ezt a szerepet, mert elhalmozzák a szülők bármikor ajándékal a gyereket. (Bizony a hanukai schnorka sem a régi apróság).

Nem az egyház büne ez a vásárlási láz. Azé akinek érdeke a "seft". És ki kényszerít erre titeket? Ha nem akarod ne csináld. De ti álszent módon csináljátok, mert nem meritek válalni a népszerűtlenséget és azt hogy sóherséget sütnek rátok. Akkor ne rinyáljatok. Én idén kb. 25 Eurót költöttem apró ajándékokra és senki nem görbítette a száját.

2011. dec. 25. 03:12
 12/29 mustafa33 ***** válasza:
Ja, hogy L ne lustujon el(csak hogy legyen miért cifrákat mondania), még csak annyit, hogy a kračún szót ott használják ahol a kráčaťot nem. Tehát nem biztos hogy lépegető. De ott úgy tarják hogy a krátky szóból ered ami rövidet jelent, mivelhogy az év legrövidebb napjai. ☺
2011. dec. 25. 03:20
 13/29 anonim ***** válasza:

mustafa!

Nem tudok cifrákat írni, nem gondolod, hogy én ezt csípőből vágnám? Azért is az idézőjel :)

2011. dec. 25. 05:27
 14/29 A kérdező kommentje:

Na figyelj muszti!

"De az meg szemtelenség lenne, ha egy más, nekem idegen vallási ünnepet javasolnék átnevezni csak azért mert nekem valami nem tetszik."

Szerintem meg az a szemtelenség, máshol is látom, hogy itt kíméletlenül osztod az embereket és amúgy sosem a kérdésre válaszolsz. Én csak arra voltam kíváncsi, hogy mivel ez amúgy is egy torz ünnep, nem lehetne-e a köztudatban egy betű eltéréssel átformálni. Megint nem a kérdésre válaszoltál. Senki nem kérte, hogy itt életvezetési tanácsokat adj. Köszi!

2011. dec. 25. 06:32
 15/29 anonim válasza:
100%

a Karácsony Jézus születésének ünnepe... sokan azt mondják, nem az ajándékozásról szól, hanem hogy a család együtt van békességben... de szerintem meg főleg arról kéne szóljon, hogy ez egy vallási ünnep.

Én voltam éjféli misén, ahol tökéletesen átéltem a karácsony mibenlétét, előtte a családdal beszélgettünk, ettünk, jól éreztük magunkat.

Ez a karácsony. Jézus születésének ünnepe. Ha nem született volna meg, most ez is ugyanolyan hétvége lett volna, mint egy januári közönséges hétvége. Ennyi.

2011. dec. 25. 16:13
 16/29 mustafa33 ***** válasza:

L. - o.k., vettem, de te sem vedd úgy, hogy ha én leírok valamit ami valahol gyakorlat, azzal kizárok minden más magyarázatot, véleményt. Én csak egy tényt közlök ami lehet egy másik vélemény alapja. Ha akarod beveszed, ha nem nem. Soha nem állítom, hogy ez egy teória. Ha igen, akkor "idézek".

Kérdező, szerinted én osztom kíméletlenül az embereket. Hát lehet hogy igazad van, de ez nem udvariassági levelezés. Te meg nem gondolod hogy a hülye kérdéseddel sok olyan embert sértesz akik számára a legnagyobbnak tartott ünnepet bucsmolod és gyalázod?

2011. dec. 25. 23:26
 17/29 mustafa33 ***** válasza:
0%

Egyértelmű választ akarsz a kérdésedre?

Tessék: NEM! És kikérem magamnak, hogy vallási érzelmeimben sértegess idétlen javaslataiddal!

Így már megfelel a válasz?

2011. dec. 25. 23:29
 18/29 anonim ***** válasza:
Szerintem a kérdező ezt nem vette ennyire véresen komolyan. Én is alig látom a Karácsony igazi ünnepét, pedig vallásos vagyok. Átment minden az anyagiak imádatába.
2011. dec. 25. 23:34
 19/29 anonim ***** válasza:
Kérdezővel értek egyet, kérdése nem sértő, és tisztán átjön az irónia is.
2011. dec. 26. 13:15
 20/29 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy vannak még akik egyetértenek velem. Véleményemet pár órával ez előtt már kiírtam ide, nem volt benne trágár kifejezés sem, mégis cenzúrázták. Úgy látszik, hogy a szabad vélemény nyilvánítás az interneten is a múlté már. Ha nem is tűnt el még teljesen, de erőteljesen korlátozzák.
2011. dec. 26. 16:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!