Ateisták az evolúción kívül szerintetek mik azok a tényezők, amik miatt kizárható a Bibliai Isten létezése?
Vidiripi
Gyerekek akkor megsúgom hogy én sem veszek mindent szó szerint ami a Bibliában áll.
Hudini szabaduló művész volt. Nem foglalkozott borral.
"Meg még sorolhatnám a sok bugyuta balgaságot de inkább nem teszem."
Talán jobb is mert: 1Mózes 19:26 Mögötte menő felesége azonban hátratekintett, és sóbálvánnyá lett.
Némely ateista nagyon tudja mondani ha valamelyik tudományos kérdésbe belekontárkodom hogy az nem is úgy van. Akkor most én is szólok hogy az nem is úgy van. Szóval nem változott kővé.
Vegyél példát gyakorivalasz2-ről nem hívő ember de az ismerete az nagyon is szerte ágazó és pontos. Ezenkívül nagyon is civilizáltan kommunikál. Volt vele egy nagyon is hosszadalmas beszélgetésem ami alatt rengeteget tanultam tőle.
gyakorivalasz2!
Amiről írsz arról van valami tanulmány szakdoga? Mert nagyon kíváncsi lennék rá. Amiket régebben is ajánlottál azokat is érdeklődéssel olvastam. Előre is kösz.
40. kommentelő!
Persze akár én is eldönthetem. Csak azt nem tudom hogy amit én eldöntök azt te mennyire fogod elfogadni? Meg arra is kíváncsi lennék hogy nekem miért is kellene helyetted döntést hozni?
Nehogy már én döntsem el hogy te mit gondolj!
Szóval tévedésben vagy. Majd te eldöntöd a rendelkezésedre álló információk alapján hogy mi a véleményed adott kérdésekben. Ha érdekel a téma akkor úgy is foglalkozol vele. Kutatod ,utána érdeklődsz ,beszélgetsz hasonló gondolkodású emberekkel és kialakítod a saját elképzelésedet.
Egyszerűen üsd fel az angol wikipédiát. Azért ezt javaslom, mert pontosabb, naprakészebb és bővebb a forráslistája. Témának gyakorlatilag bármit választhatsz. Csillag/bolygókeletkezés, a Naprendszer története, bármilyen nagyobb léptékű geológiai folyamat, pl. kontinensvándorlás vagy geológiai képződmények története.
A fiatal Föld kreacionizmus (az esetek döntő részében ezt fedi a kérdés) érveinek nagy többségét egy mezei wikipédia alapján szét lehet zúzni (ahol a bejegyzést szakirodalom alapján írták).
"Akkor most én is szólok hogy az nem is úgy van. Szóval nem változott kővé."
tény, hogy ezt jobban tudtad, mint ő
dehát a hetvenhét magyar népmeséről is lehet vitázni :D
röhej..
Vidiripi
gyakorivalasz2!
Kösz!
"dehát a hetvenhét magyar népmeséről is lehet vitázni"
Ha találsz hozzá vitapartnert akkor kétségtelen. :)))))
Lehet ez egy kicsit hossz lesz, előre is elnézést! Régóta foglalkoztat ez a kérdés, több mint egy évtizede. Egyházi iskolába jártam, tartottam a vallást kiskoromtól, de a középiskolám már nem vallásos volt, így csak otthon magam gyakorolhattam a vallásomat (római katolikus)(érdekes, de szüleim nem tartották, csak megkeresztelve voltak, 8 éves koromtól egyedül vagy barátokkal jártam templomba diákmisére). Eredetileg szerettem volna egy másik városban levő egyházi gimnáziumba járni, de nem engedtek, mert messze volt. Csak azért írtam le mindezeket, mert életem első felében töretlen hívő voltam.
Aztán egy ponton -úgy 16 lehettem -valami megváltozott: 2 éves tananyagból kellett különbözeti vizsgát tennem, előtte való este imádkoztam Istenhez, hogy segítsen. Imámban arra kértem, hogy segítsen, mert rengeteg energiát fektettem a tanulásba, egész nyaramat feláldoztam. Ekkor belegondoltam abba, hogy valójában mennyit is készültem, és bármit kérdeznek, arra tudni fogom a választ! Az volt az érzésem, hogy a dolgokat egyedül tudom, nincs szükség segítségre. Nincs szükségem Istenre! Ahogy ezt kimondtam, hirtelen olyan érzésem lett, mint amikor valaki felébred egy álomból: minden olyan valóságossá vált. Onnantól egyfolytában az isteni lét kérdése körül fogott az agyam.
Az érettségi évében a különböző vallástörténetek kezdtem tanulmányozni, pl.: sumér, görög, egyiptom... kerestem az analógiákat, a kapcsolatokat. Mellette az élet eredete érdekelt, így lassan már a bölcsésztudományok mellett biológiával kezdtem foglalkozni. Számos kérdés keringett akkor már bennem: ha nincs élet, csak élő rendszer (merthogy egy élőlény sok sejt sokaságából tevődik össze), akkor hol vagyok benne én? Ha egy darabot kivágunk az agyból, akkor megváltozik a lélek is? Kezdett az egész Biblia logikátlanná válni. Gondolatmenetemben eljutottam a molekulákig, így az egyetemen -több szak mellett -kémiával is foglalkozni kezdetem.
Egyetemi éveim alatt már nem a "van-e Isten", hanem a "hol az Isten" kérdéssel foglalkoztam inkább. A dolgok komplexitásába igyekeztem belelátni: ok okozati összefüggésekbe, természeti algoritmusokba, működési modellekben. Eljutottam a kvantummechanikán túl a kvarkokig, az "Isteni részecskéig", másfelől az Univerzum keletkezéséig. Legfőképpen a termodinamikával foglalkoztam, mint a dolgok végbemenetelének szükséges feltételével.
Egy évtized alatt az alábbi következtetéseket tudom levonni -elnézést, ha ez egy kicsit bonyolult lesz: a hol van Isten kérdésre az ÉN válaszom (tehát azt nem gondolom, hogy feltétlenül így is van, ez csak saját megközelítés, saját tapasztalatok alapján kialakított vélemény), hogy Isten a fizikai törvényekben van benne. Pontosabban, amit a természet törvényeinek tartunk az nem egy tudattal rendelkező entitás kézzel alkotott műve, hanem a törvény maga. Minden, ami ebben a vonatkoztatási rendszerben jelen van -vagyis az Univerzum -az maga is az Isten rész. "Képmására teremtett"=azonos törvények szerint működünk. "Egyszerre lát mindenkit", persze, hiszen részei vagyunk. Láthatjuk valaha? Nem, hogyan láthatná a rész az egészet?
Második következtetés a komplex tudat, mely szerint mi magunk milliárdnyi sejt komplex tudat vagyunk; ahogyan egy nép emberek komplex tudata (miért is angol az angol, francia a francia), és valahol az emberiségnek is van egy kollektív tudata, ez az emberarcú Isten, de itt nem lehet megállni, hiszen nem Isten teremtett képmására, hanem mi teremtettük Őt humanoid kinézetűnek (vagy egy egyenlő oldalú háromszögnek trolololo). Valahogyan minden működik, e működés szintén a természet törvényeivel magyarázható, mint pl.: kéregmozgás, evolúció, időjárás. Mind-mind egyfajta algoritmus szerint mozog, és érvényes rájuk a hatás-ellenhatás is: egy erdőtűz lokálisan befolyásolhatja az időjárást; környezeti hatások fajok megváltozását, adaptációját eredményezi. Vagyis a körülöttünk levő Mindenség nem ül tétlenül, igenis interaktív, egyfajta intelligenciával rendelkezik. Ha tehát a fent említett emberiség kollektív tudatát -és talán még léteznek más élőlények is pl.: reptoidok:)-összeadjuk a világmindenség kollektív intelligenciájával, akkor megint Isten lelhető fel benne.
Harmadjára pedig az egész Univerzum és az Élet maga is egy nagy egyensúlyi folyamat: a Természetet (ami szintén Isten) nem lehet csak úgy megpiszkálni, mert arra fog törekedni, hogy az egyensúly visszaálljon. Bármennyire is szeretnénk e bolygót irányítani, nem fogjuk tudni: maximum kiírtjuk magunkat, de a folyamatok kíméletlenül haladnak tovább, akár élünk, akár halunk (entrópia).
Végezetül tehát: Isten minden molekula, atom, részecske..., minden energetikai folyamat, minden kölcsönhatás. Együtt haladunk Vele, részei vagyunk a folyamatnak, de nem tudjuk merre tart (Isten útjai kifürkészhetetlenek). Ami összekapcsol vele, az az elképzelés, a fantázia. Kiskorunkban ha olvastunk egy regényt, mindnyájan mást képzeltünk szereplőknek, helyszíneknek, jóllehet, ugyanarról volt szó. A Biblia csak egy könyv ("Könyvecske") egy nézőpontról, mely nagyjából a 2000 évvel ezelőtti világkép alapján írja le a dolgokat, a mai tudás alapján már nem tartható update-re szorulni, de az alapvető erkölcsi normái ma is aktuálisak. Most amit én írtam fent a tudomány mai állásával veti össze a dolgokat -talán 2000 év múlva, ha ezt olvasná valaki logikátlannak és megcáfolhatónak tartaná.
A Kérdező kérdésre pedig a válaszom ezek alapján: az evolúció nem zárja ki Isten létezését. A Bibliai Isten a könyv íróinak fantáziája alapján született, mai szemmel ilyen formában már nem írható le. Valami hatalmasság irányítja ezt az Egészet, valami, ami a legfőbb hatalmasság, Ő az Isten, vagyis a létezésének kizárása alapvetően olyan helytelen, mintha száguldó autóban próbálnánk az autó létezését kizárni.
Köszönöm a figyelmet!
Itt a kérdezőtől megannyi választ kapsz a kérdésedre. Bibliai Isten egyértelműen nem létezik, ezt nyugodtan ki lehet jelenteni, hiszen léte nem csak hogy szükségszerűtlen, de logikátlan, sőt egyenesen lehetetlen.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
Katolikus vagyok, 46-osnak és 41-esnek szeretnék szólni.
Isten alkotta az Univerzumot, és annak törvényeit, szabályait, axiómáit, amiről 46 beszélt. Ezeket Isten alkotta, de nem egyenlőek vele!
Felül is írhatja ezeket, hiszen mindenható. Ilyenkor sóbálvánnyá válhatunk, a vízből bor lehet. Ha létrehozta a törvényeket, miért ne írhatná át őket egy időre?
"Felül is írhatja ezeket, hiszen mindenható. Ilyenkor sóbálvánnyá válhatunk, a vízből bor lehet. Ha létrehozta a törvényeket, miért ne írhatná át őket egy időre?"
anyám most változott sóbálvánnyá..
elhiszed? nem? na látod
mi alapján gondolod, hogy az igaz? azt sem tudod ki írta le
nem is tudhatod
akkor sem ha oda van írva
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!