Mi alapja van annak, hogy a vallásos emberek a bibliából kiragadott idézetekkel érvelnek, vagy csak fölhozzák érvként, hogy a bibliában is így van?
"Az Egyház a kopernikuszi modellt, mint elméleti lehetőséget, matematikai modellt támogatta, sőt tanította is."
Pont ebből lett Galileinek problémája, mert ő gyakorlati, valós modellként értelmezte, és tanította a napkörüli világképet, az egyháztól pedig erre nem kapott engedélyt, csak ahogy mondtad, "mint elméleti lehetőséget, matematikai modellt" Galilei ezt megszegte, kiadta a könyvét, amiben egyértelműen kifejezi a heliocentrikus világnézet, mint valós modell mellett a véleményét, és tudjuk mi lesz a vége. Eretnek...
Néha az az érzésem, hogy ugyanazt mondjuk csak másként, néha meg az, hogy egészen más dolgokról írunk.
-1. "erre csak következtetni lehet"
Igen, logikai-deduktiv úton. ld C.S.Lewis és a RACIONÁLIS Istenérvek. Ugyanezt a módszert használja a hittudomány is.
-2."ha az ember hajlandó elfogadni minden tényt"
Na itt kezdődik a süketek párbeszéde, sajnos)
A tény azért tény, mert nem szorul bizonyításra.
Az evolucionizmus si dogma, csak"tudományos" dogma. Hinni kell benne, mert empíria útján nem bizonyítható.(mint ahogy a transzcendens sem bizonyítható empíria útján)
-3. "valóban volt egy közös ős, de ez korántsem volt az első ember"
Vélemény, nem tény. Természetesen, jogod van ebben hinni.
-4."az újabb mitokondriális DNS-kutatások is kezdik alátámasztani: a ma élő emberiség összes tagja egyetlen anyára vezethető vissza"
Tény, nem vélemény.
Egyelőre pedig szeretnék idézni egy bekezdést a Nagy Ateista Könyvből. Elég heves hangvételű, így nem illik bele mérsékelt hangnemű vitánkba, ezért elnézést kérek. Ja, még hozzátenném, hogy elnézést Benedek száma miatt, máshonnan kopiztam a nevét, és nem ellenőriztem le.
Akkor az idézet:
"Fundi: Az egyház rengeteget tett a tudományos haladásért!
Ezen az "érven" valahányszor csak hallom, mindig röhögnöm kell... Lásd először is a [4,26] pontra adott választ! Aztán: Biztos Giordano Bruno is azért halt máglyahalált, mert annyira szerették őt a papok, ugye?! Galilei sorsa is közismert... Az sem véletlen, hogy úgy nevezik történelmünk egy jelentős hányadát, hogy a "sötét középkor", amikor még az ókori görögöknél is kevesebbet tudott Európa, s érdekes módon épp akkor, amikor az egyház a hatalma tetőpontján járt! Köztudomású az is, micsoda szándékos pusztítást vittek végbe a kereszténység első századaiban a görög kultúra emlékei, főleg a kéziratok közt az egyházatyák, mert mindent megsemmisítettek (ha a kezükbe került), ami ellentétes volt a dogmáikkal! Ennek ellenére sem tagadható, hogy akadt valóban néhány olyan pap, szerzetes, aki valamely tudományterületen alkotott valami említésre méltót, többnyire azonban épp feletteseik ellenkezése, akadályozása közepette, némelyiket emiatt meg is büntették, vád alá helyezték; s még ezek száma is mily csekély volt! Arról szó sincs, hogy az egyház úgy általában valamire is becsülte volna a tudományokat, pláne nem hogy támogatta volna a fejlődést intézményesen! A művészeteket néha igen, de nem a tudományt!"
"Az evolúció, vagy természetes kiválasztódás"
"Mindenféleképpen képtelenség az evolucionistáknak arról panaszkodniuk, hogy elképzelhetetlen, hogy az elismerten elképzelhetetlen Isten semmiből mindent tudott csinálni és utána azt állítaniuk, hogy elképzelhető, hogy a semmi önmagától mindenné változott."
Ha nem haragszol, ezt a tény-vélemény dolgot elsütöm visszafele is:
"Ez nem azt jelenti, hogy nem volt egy első ember (logikailag mindenképpen kellett lennie"
Vélemény, nem tény
A Te véleményed ez, az enyém más. Bár még mindig nem sikerült tisztázni, hogy elfogadod-e a fajok változását, és a természetes szelekciót, de az én véleményem az, hogy nem volt első ember, mert az emberré válás olyan árnyalt volt, hogy nem különíthető el, hogy na ez még a majom és az ember közös őse, de ennek a gyereke már az ember, vagy annak az őse. Ennél sokkal árnyaltabb volt az evolúció. Másrészt, ha úgy értelmezed az első embert, hogy az úgy nézett ki, mint mi, és ő szaporodott el a földön, abban megint csak nem hiszek, mert ha ő volt az első ember, akkor ő hogy keletkezett? Isten teremtette? Ha ez a véleményed, akkor azt kell valld, hogy az ember azóta se változott, mikor véleményed szerint megteremtette isten, ez pedig az evolúciós elmélet, és a természetes szelekció megtagadása. Ez akkor lehet a te véleményed, de lehet, hogy más a tied is. Az enyém szerintem már kiderült. Első élőlény: Ahogy én tudom, az első élőlények, amik az élettelen anyagból alakultak ki, azok a sztromatolitok(kövek a sekély tengerben) belsejében élő kék algák voltak, majd rengeteg év evolúció után kialakult az ember.
Amit már többször írtál, hogy ami tény, az nem szorul bizonyításra, azt úgy érted, hogy már nem szorul bizonyításra, vagy az sem tény, amit be kellett bizonyítani, de már bizonyított?
A bibliai idézetek számomra jelentenek valamit. Először elmondom a vallási beállítottságomat:
megkereszteltek babakoromban, papíron katolikus vagyok. Nem járok templomba nem gyónok, mert nem hiszem el a bibliai Isten létezését,és azt gondolom , hogy ami a Bibliában van, az történelmi alapokra és népi hiedelmekre épített mitológia. Tehát van igaz alapja, csak ki van színezve. Ezt gondolom a Koránról, Gilgamesről, és a tobbiről. Filozófiát tanulok és én azt gondolom, hogy mivel mindegyikről olvastam, ha nemis az egészet, nem dönthetem el, hogy pl a Korán az igaz. Mert nem tudhatom a sok lehetőség közül, melyik helyes. Nem tudom mi az igazság.
Az idézetek belőle,erkölcsi és morális gondolkodásomat fejlesztik. Az akkori erkölcsi döntéseket, elolvasva, el tudok gondolkozni, a mai világ emberéről. Ha valaki nekem bibliai érveket hoz fel egy erkölcsi dilemmára, azon elgondolkodom, de nem mint vallásos ember, hanem úgy, mint ha Dosztojevszki Bűn és Bűnhődését nézném, amikor morális dilemma előtt áll, a gyilkosság elkövetése előtt és után. Még egy gyilkosság is lehet szombolikus. (Megölöm valaki lelkesedését, és bűntudatom van miatta)stb stb. Az egész Bibliát így allegorikusan használom fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!