Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi alapja van annak, hogy a...

Mi alapja van annak, hogy a vallásos emberek a bibliából kiragadott idézetekkel érvelnek, vagy csak fölhozzák érvként, hogy a bibliában is így van?

Figyelt kérdés
Én egy racionális ateista vagyok. A biblia számomra olyan, mint bármelyik más regény. Például a Tüskevár című regényt is szívesen elolvastam annó, de mégse hittem el, hogy Matula bácsi a valóságban is létezett, így nem is érvelek vele világnézeti kérdésekben. Ezért nagyon idegesít, amikor vallásos emberek világnézetüket igazolandó, részleteket másolnak be a bibliából, mint érv. A biblia nekem nem érv, az nekem egy mesekönyv(már bocs). Na ebből már értitek mi az én bánatom.
2009. aug. 22. 19:32
1 2 3 4 5
 1/48 anonim ***** válasza:
76%

Szerinted miből kellene érvelni világnézeti kérdésekben? A Tüskevárból?

A Biblia az egyik legelterjedtebb világnézet alapműve, természetes, hogy ezen világnézet követői ebből idéznek, ha világnézeti kérdésekről van szó.

2009. aug. 22. 19:37
 2/48 anonim ***** válasza:
62%
Az irodalom általában (ha félreteszük a biblia kitüntetett szerepét zsidó-keresztény kultúrkörben) az emberi bölcsesség szinte kifogyhatatlan forrása. Történelem legnagyobb elméi gyűjtötték össze. Szerintem semmi meglepő nincs pl. abban sem, ha erkölcsi vagy világnézeti kérdésekben mondjuk Tolsztoj vagy Dosztojevszkij idézetekkel érvel.
2009. aug. 22. 19:46
 3/48 A kérdező kommentje:
Az érveket azért hozzuk fel, hogy meggyőzzük a másikat. Ha meg akarnak győzni engem, vagy bármelyik ateistát, akkor a bibliai idézettel hozott érv eleve halva születik, mert azt mi nem fogadjuk el igazságként, akkor a vele hozott érvet meg pláne. De a fundik olyan gőgösek, hogy úgy érzik, hogy a biblia az olyan alap igazság, amit nekem KELL, KÖTELEZŐ elhinnem, így ők nyugodtan érvelhetnek vele. Ez az ami engem idegesít.
2009. aug. 22. 20:04
 4/48 anonim ***** válasza:
65%
Nem értik meg, hogy valamit nem lehet bizonyítani saját magával.
2009. aug. 22. 20:13
 5/48 A kérdező kommentje:
Na végre valaki, aki egyetért velem, és föl is fogta mit akarok mondani, és még össze is foglalta egy rövid mondatba.
2009. aug. 22. 20:31
 6/48 anonim ***** válasza:
85%

A válasz nagyon egyszerű a kérdésedre.

Nem tudtok mivel érvelni egymással szemben, ugyanis nem lehet bizonyítani, hogy létezik Isten, de azt sem, hogy nem létezik. Épp ezért hit. Hitbeli kérdésekben nem lehet egymással szemben érvelni. Ha én abban hiszek, hogy a paprikás krumpli finom, és nekem ízlik, akkor nem tudsz érveket felhozni ellene, mert az, hogy nekem mi ízlik, és mi nem (azaz, hogy mik a preferenciáim) az egy teljesen szubjektív dolog. Van, egy ember, akinek a kék a kedvenc színe, és van egy másik akinek, a piros, most ez a két ember milyen érveket tud egymás ellen felhozni? A hit arról szól, hogy nem tudom, nincs rá bizonyítékom, csak HISZEM.

Azért hoznak fel bibliai idézeteket, mert a keresztény hitben hisznek, azaz a Bibliában. Amit a Biblia leír azt gondolják (hiszik) ők is!

2009. aug. 22. 20:37
 7/48 anonim ***** válasza:
63%

Ezért vannak mindig iszonyú hosszú és felesleges viták itt is a vallás rovatban, meg a Jehova Tanúi kapcsán. Nem lehet bizonyítani se az egyik, se a másik oldal igazát se.

Például ha azt mondom, hogy szerintem léteznek UFO-k, azt nem tudod se bizonyítani, se cáfolni. De ha azt mondom, hogy van pokol vagy mennyország, azt sem.

2009. aug. 22. 20:40
 8/48 anonim ***** válasza:
76%

Mi a világnézet?

Világnézetnek nevezzük a világ legáltalánosabb, legátfogóbb értelmezését. Ez állhat objektív tudományos ismeretből, annak különböző értelmezéséből, a tudománnyal ellenkező nézetekből, és állhat egyáltalán nem objektív, azaz szubjektív véleményekből, életszemléletből, értékrendből. Világnézetnek nevezhető tehát a tudományok átfogó rendszere önmagában, vagy egy bizonyos értelmezésben, egy politikai ideológia, egy filozófiai iskola nézetei, és egy hitrendszer, vallás is, vagy ezeknek keveréke. Az értékrendet bizonyos esetben a világnézetbe bele veszik, bizonyos esetben nem.

Az emberek nagy részének nincs kiforrott, saját világnézete, véleménye sincsen sokszor olyan dolgokról, amelyeket nem ismer. Viszont már a kisgyermeknek is vannak tapasztalatai, nézetei (véleményei) és sémái a világról. Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy az, akinek egységes, vagy összefüggő világnézete van, annak tapasztalata is van e nézetek igazságáról, tarthatóságáról vagy megvédhetőségéről.

Általában egy közismert világnézethez csatlakozik, vagy néhány ilyenből rakja össze saját világnézetét, ehhez adva hozzá még azokat a tapasztalatait, amivel rendelkezik.

Manapság azt mondják, hogy vannak hívők és nem hívők.Helyesebb kifejezés - szerintem - amit a kérdező is használ, vagyis az ateista.Ugyanis a racionálisan gondolkodó ember is hisz. Hisz abban, hogy a transzcendens nem létezik. Hitét sem bizonyítani sem cáfolni nem tudja, de hisz benne. Szíve joga.

OFF

Na ez sikerült. Egyetlen bibliai érvet sem írtam le.

2009. aug. 22. 20:44
 9/48 anonim ***** válasza:
67%

Hitbéli kérdésekben érvekkel nem lehet meggyőzni senkit. Akár vallásos, akár ateista hitről van szó.

Botor dolog egyáltalán szóba álni olyannal, aki rád akarja erőszakolni a hitét. Te ugyanúgy nem fogod elfogadni az övét, mint ő a tiédet. Akkor meg mi értelme van az egésznek?

2009. aug. 22. 20:51
 10/48 A kérdező kommentje:

Szerintem van min vitázni. Ha most feltesszük a kérdést, hogy van-e isten vagy nincs, és tudjuk, hogy egyikre sincs megkérdőjelezhetetlen bizonyíték, akkor ez a kérdés olyan lesz, mintha föltennénk a következőt: Van-e a hold kőzetében 100 méter mélyen egy hidrogénbuborék? Tudomány, Racionalizmus, Ateizmus: "Tulajdonképpen lehetséges, ki nem zárható, de nincs rá bizonyíték, nagyon kicsi rá az esély, hogy pont így legyen, ezért a feltevés nem kezelhető tényként." Vallás: "Igen, van egy hidrogénbuborék a holdban, ez a hidrogénbuborék mindenek felett áll, ő a világegyetem középpontja, ő teremtett mindent, és azt akarja, hogy szeretet uralkodjon a földön."

Szerintem nem sok különbség van a modellem, és a létező vallások között. Viszont nem tudom, hogy hány, amúgy istenhívő ember mondaná azt, ha megkérdeznék, hogy hidrogénbuborék van a holdban.

2009. aug. 22. 20:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!