Evolúció tagadó keresztények! Nem gondoljátok, hogy ugyanolyan nevetségesek vagytok mint a Lapos Föld Társaság?
"Pontosan azt értem ezalatt ezt többször is jeleztem neked, a linkben is ezt találod, szövegértésed ötös."
A probléma ott kezdődik, hogy amit te, vagy a linkelt hotdogos szösszenet állít, köszönőviszonyban sincs azzal, amit a tudósok állítanak. A linkelt szöveg, például bekezdésenként legalább három olyan kifejezést használ, amit az evolúciós biológia vagy értelmetlennek tart vagy egyáltalán nem használ. Ez nem probléma, vagyis nem lenne, ha a cikkíró definiálná, hogy mit ért az adott fogalmak alatt. A fogalmak meghatározásai nélkül érdemben nem lehet foglalkozni a cikkel.
Mi az a fejlődés? Hogyan állapítod meg, hogy egy élőlény fejlettebb, mint egy másik?
Mi a komplexitás? Hogyan állapítod meg, hogy egy élőlény komplexebb-e, mint egy másik?
Mitől lesz egy élőlény bonyolult? Hogyan állapítod meg, hogy egy élőlény bonyolultabb-e, mint egy másik?
Mi az az információ? Hogyan lehet ellenőrizni, hogy egy élőlény vagy a világ mennyi információt tartalmaz? Hogyan lehet ellenőrizni, hogy mutáció során hogyan változott ennek mennyisége?
Ezeknek a kifejezéseknek egyikét sem használja az evolúció biológia, tehát ha be akarja a cikkíró, vagy akár te, meg kell mondanod mik ezek és hogyan vizsgálod őket.
"Amiket te oda kiírkáltál azok alapdolgok, alapfogalmak, miét kéne őket megmagyarázni ha mindenki érti hogy mit jelentenek."
Ok. Akkor itt van két kép, egy japán zászló és egy tegyük föl, teljesen véletlen zajról készült kép:
Mondjuk tételezzük föl, hogy mindkét kép ugyanakkorára és fekete-fehérbe van átalakítva.
Melyikben van több információ?
Mennyire valószínű az, hogy —
a feltételezés szerint — az
atmoszférában keletkezett
aminosavak lefelé sodródjanak,
s ezáltal a tengerekben
kialakulhasson a szerves
„ősleves”? Ez igen
valószínűtlen. Ugyanaz az
energia, ami lebontja az
atmoszféra egyszerű kémiai
vegyületeit, még gyorsabban
lebontotta volna a véletlenül
kialakult bonyolult felépítésű
aminosavakat. Érdekes módon
Miller kísérletében az
elektromos kisülések által
abban a „légkörben” létrejött
négy aminosav csak azért
maradhatott meg, mert
folyamatosan eltávolította
azokat az energiaforrás
környezetéből. Máskülönben a
további kisülések során
elbomlottak volna.
Mi lett volna akkor, ha a
feltételezett aminosavak
elkerülték volna az atmoszféra
pusztító ultraibolya sugárzását
és valamilyen módon elérték
volna a tengereket? Hitching
ezt a magyarázatot adja: „A
vízfelszín alatt nincs további
kémiai reakciókhoz elegendő
energia. A víz mindenképpen
gátolja a komplex molekulák
kialakulását.”8
Ha tehát az aminosavak
egyszer már a vízbe kerültek
volna, onnan ismét ki kellett
volna jutniuk, ha önmagukból
nagyobb molekulákat és az
élethez szükséges proteineket
létre kívánták volna hozni.
Azonban, mihelyt kikerültek
volna a vízből, ismét ki lettek
volna téve a romboló
ultraibolya sugárzásának. „Más
szóval — mondja Hitching —
elméletileg nézve semmi
esélye sincs annak, hogy az
élet keletkezésének ez a
kezdeti és viszonylag egyszerű
stádiuma [az aminosavak
kialakulása]
bekövetkezhessen.”9
Általában azt állítják, hogy az
élet spontán jött létre a
tengerekben, jóllehet a vizes
közeg nem segíti elő a
szükséges kémiai reakciókat. A
kémikus Richard Dickerson
ennek alapján ezt mondja:
„Nehéz elképzelni, hogyan
mehetett végbe a
polimerizáció [kis molekulák
nagyobb láncba való
összekapcsolódása] az ősóceán
vizes közegében, amikor a víz
jelenléte inkább a
depolimerizációnak [a nagy
molekulák egyszerűbb
molekulává való leépülésének]
kedvez, mint a
polimerizációnak.”10 A
biokémikus George Wald
csatlakozott ehhez a nézethez:
„A spontán szétesés sokkal
valószínűbb és sokkal
gyorsabban bekövetkezik, mint
a spontán szintézis.” Ez azt
jelenti, hogy az „ősleves”
felszaporodására nem volt
lehetőség. Wald úgy gondolja,
hogy ez „a legmakacsabb
probléma, amivel az
[evolucionistáknak] szembe
kell nézniük”.11
Van még azonban egy másik
makacs probléma is, amely
szintén szemben áll az
evolúciós elmélettel. Mint
tudjuk, több mint száz
különböző aminosav van, de az
élő fehérje felépítéséhez ezek
közül csak húszra van szükség.
Ezen túlmenően kétféle
szerkezetben fordulnak elő:
egyes molekulák un. „jobbra
forgatók”, mások „balra
forgatók”. Véletlen kialakulás,
mint pl. az elméleti „ősleves”
esetében, a legnagyobb
valószínűség szerint fele
mennyiség jobbra, fele balra
forgató lenne. Tulajdonképpen
semmilyen ismert okát nem
tudjuk, miért ragaszkodnak az
élőlények az egyik irányhoz.
Mindenesetre az élővilág
fehérjéit felépítő 20 aminosav
mind balra forgató.
Hogyan kapcsolódhatnának
egymáshoz a véletlen útján az
őslevesben csupán a megfelelő
fajták? A fizikus J. D. Bernal
elismeri: „Meg kell mondani,
hogy ennek magyarázata . . .
az élet szerkezeti
megjelenésének legnehezebb
része marad.” Következtetése
így hangzik: „Ezt sohasem
leszünk képesek
megmagyarázni.”12
A fehérjék spontán
keletkezésének valószínűsége
Milyen valószínűséggel
kapcsolódnak össze a
megfelelő aminosavak
proteinmolekulává?
Összehasonlításul vegyünk egy
kupac piros és fehér babot. A
piros és a fehér egyenlő
mennyiségű és alaposan össze
van keverve. Példánkban több
mint száz különböző babfajta
szerepel. Ha egy lapáttal
kivennénk belőlük, mi jutna a
lapátra? Ha csak a proteinek
(fehérjék) alapelemeit
szemléltető babokat akarnánk
kilapátolni, csak piros baboknak
szabadna a lapátra kerülni,
egyetlen fehérnek sem.
Továbbá csak húsz fajta piros
babból juthatna a lapátra,
mégpedig minden egyes bab
egy előre meghatározott
helyre. Ha ezek a
követelmények — a
proteinekre vonatkoztatva —
csak egyetlen egy pontban
nem teljesednének, a szóban
forgó protein funkciója
károsodna. Vajon a
feltételezett babtömeg gyakori
kevergetésével, meregetésével
létrejönne-e a helyes
kombináció? Nem. Hogyan
lenne lehetséges akkor valami
ehhez hasonló dolog a
feltételezett ősleves esetében?
Az élet keletkezéséhez
szükséges proteinek igen
bonyolult molekulákból állnak.
Mennyi a valószínűsége annak,
hogy az őslevesben a véletlen
folytán akár csak egyetlen
egyszerű proteinmolekula is
kialakulhasson? Az
evolucionisták elismerik, hogy
ennek valószínűsége csupán
1:10113 (az egyes után 113
nulla). Azonban már az olyan
eseményt, amelynek a
valószínűsége 1:1050, a
matematikusok a soha meg
nem valósulandó események
közé sorolják. Világossá válik,
hogy mennyire
elképzelhetetlenül kicsiny ez a
valószínűség, ha meggondoljuk,
hogy a 10113 olyan szám,
amely a világegyetem
feltételezett összes atomjainak
a számát meghaladja.
Egyes fehérjék a test
felépítéséhez szükségesek,
mások enzimekként szolgálnak.
Ez utóbbiak meggyorsítják a
sejtekben lejátszódó létfontos
kémiai folyamatokat. Nélkülük
a sejt elpusztulna. A
sejtműködéshez azonban nem
kevesebb, mint 2000
enzimként működő proteinre
van szükség. Milyen valószínű
ezek véletlen kialakulásának a
lehetősége? Ez a valószínűség
1:1040 000! „Oly szörnyen
kicsi ez a valószínűség —
ismeri el Hoyle —, hogy még
akkor sem következhetne be,
ha az egész világegyetem csak
szerves őslevesből állna.”
Hozzáteszi: „Akit a
közvélemény vagy az élet
[spontán] földi kialakulását
meggyőződéssé formáló
tudományos nevelés nem tesz
elfogulttá, az ezen egyszerű
számítás alapján egyszer s
mindenkorra elutasítja ezt az
elképzelést.”13
Ténylegesen azonban sokkal
kisebb ez a valószínűség, mint
ahogy azt a „szörnyen kicsi”
érték szemlélteti. A sejtet
membránnak kell körülvennie.
Ez a végtelenül bonyolult
membrán összetételét tekintve
fehérje-, cukor- és
zsirmolekulákból áll. Az
evolucionista Leslie Orgel azt
írja: „A sejtmembránokban
csatornácskák és pumpák
vannak, amelyek speciális
módon ellenőrzik a
tápanyagok, a
bomlástermékek, a fémionok
stb. ki- és beáramlását. Ezek a
különlegesen kialakult
csatornácskák nagyspecifitású
proteineket tartalmaznak,
olyan molekulákat, amelyek az
élet kifejlődésének kezdeti
szakában nem létezhettek.”14
A figyelemre méltó genetikai
kód
Az előbb említetteknél sokkal
nehezebb eljutni a genetikai
kód alapegységeit felépítő
polinukleotidok — az RNS és a
DNS — kialakulásához. A DNS-
ben öt hiszton van. (Hisztonok
feltehetően a génátírás
szabályzásában vesznek részt.)
Még a legegyszerűbb hiszton
kifejlődésének a valószínűségét
is 1:20100-ra becsülik — ez a
szám is „messze meghaladja a
legnagyobb asztronómiai
távcsővel felismerhető
csillagok és galaxisok összes
atomjainak számát
Ügyesen leszedted az Értem honlapjáról a szöveget.
Kár, hogy tele van igen nagy hibákkal. Sorolni alig lehet.
Fú b@zmeg ilyen igénytelenül bemásolni szöveget. Inkább csak linkelted volna. Na mindegy, essünk neki.
Ennek a szövegnek a világon semmi köze az evolúcióhoz, egy teljesen más, még formálódó elméletet támad, és egy kísérletet, amit maga sem ismer.
"Mennyire valószínű az, hogy — a feltételezés szerint — az atmoszférában keletkezett aminosavak lefelé sodródjanak, s ezáltal a tengerekben kialakulhasson a szerves „ősleves”? Ez igen valószínűtlen. Ugyanaz az energia, ami lebontja az atmoszféra egyszerű kémiai vegyületeit, még gyorsabban lebontotta volna a véletlenül kialakult bonyolult felépítésű aminosavakat. Érdekes módon Miller kísérletében az elektromos kisülések által abban a „légkörben” létrejött négy aminosav csak azért maradhatott meg, mert folyamatosan eltávolította azokat az energiaforrás környezetéből. Máskülönben a további kisülések során elbomlottak volna."
Az első Miller-Urey kísérletben energiaforrásként elektromos kisüléseket használtak. Mondd csak. Kb. mennyi ideig is tart egy villámcsapás? 1 évig? 1000 évig? Esetleg csak néhány ezred másodperc? Akkor a természetben mennyi időt is töltenek a reakcióban résztvevő és keletkező molekulák az energiaforrás közelében?
Aztán, itt a kísérleti eszköz vázlata:
Magyarázd el kérlek, hogy ebben pontosan hol is távolítottak el dolgokat?
"Mi lett volna akkor, ha a feltételezett aminosavak elkerülték volna az atmoszféra pusztító ultraibolya sugárzását és valamilyen módon elérték volna a tengereket? Hitching ezt a magyarázatot adja: „A vízfelszín alatt nincs további kémiai reakciókhoz elegendő energia. A víz mindenképpen gátolja a komplex molekulák kialakulását.”"
És mire alapozza ezt Hitching? Végzett kísérletet? Hol van a kísérlet publikációja?
Szívesen beleolvasnék.
"Ha tehát az aminosavak egyszer már a vízbe kerültek volna, onnan ismét ki kellett volna jutniuk, ha önmagukból nagyobb molekulákat és az élethez szükséges proteineket létre kívánták volna hozni. Azonban, mihelyt kikerültek volna a vízből, ismét ki lettek volna téve a romboló ultraibolya sugárzásának. „Más szóval — mondja Hitching — elméletileg nézve semmi esélye sincs annak, hogy az élet keletkezésének ez a kezdeti és viszonylag egyszerű stádiuma [az aminosavak kialakulása] bekövetkezhessen.”
Ismét csak, mire alapozza? Csak mert a kísérletek azt mutatják, hogy az ultraibolya sugárzás ugyanúgy energiával látja el a kémiai reakciót és ugyanúgy aminosavak keletkeznek.[1] De gondolom meglep, hogy üstökösök és meteorok is tartalmaznak aminosavakat, ahol meg aztán végképp nem védi őket semmi az ultraibolya sugárzástól.[2]
"Általában azt állítják, hogy az élet spontán jött létre a tengerekben, jóllehet a vizes közeg nem segíti elő a szükséges kémiai reakciókat. A kémikus Richard Dickerson ennek alapján ezt mondja: „Nehéz elképzelni, hogyan mehetett végbe a polimerizáció [kis molekulák nagyobb láncba való összekapcsolódása] az ősóceán vizes közegében, amikor a víz jelenléte inkább a depolimerizációnak [a nagy molekulák egyszerűbb molekulává való leépülésének] kedvez, mint a polimerizációnak.”10 A biokémikus George Wald csatlakozott ehhez a nézethez: „A spontán szétesés sokkal valószínűbb és sokkal gyorsabban bekövetkezik, mint a spontán szintézis.” Ez azt jelenti, hogy az „ősleves” felszaporodására nem volt lehetőség. Wald úgy gondolja, hogy ez „a legmakacsabb probléma, amivel az [evolucionistáknak] szembe kell nézniük”"
Mondd csak, a te szervezetedben miben megy végbe a polimerizáció? Alkoholban? Lehet, hogy újdonságként fog érni, de az emberi szervezet több, mint 60%-a víz, mégis végbe megy benne polimerizáció. Szóval talán mégis csak lehetséges elvétve vízben is.
A derék Wald prof is gondolom alá tudja támasztani az állítását. Ugye ő is végzett kísérleteket, amikből levonta ezt a következtetést, és még véletlenül sem a levegőbe beszél.
"Van még azonban egy másik makacs probléma is, amely szintén szemben áll az evolúciós elmélettel. Mint tudjuk, több mint száz különböző aminosav van, de az élő fehérje felépítéséhez ezek közül csak húszra van szükség. Ezen túlmenően kétféle szerkezetben fordulnak elő: egyes molekulák un. „jobbra forgatók”, mások „balra forgatók”. Véletlen kialakulás, mint pl. az elméleti „ősleves” esetében, a legnagyobb valószínűség szerint fele mennyiség jobbra, fele balra forgató lenne. Tulajdonképpen semmilyen ismert okát nem tudjuk, miért ragaszkodnak az élőlények az egyik irányhoz. Mindenesetre az élővilág fehérjéit felépítő 20 aminosav mind balra forgató. Hogyan kapcsolódhatnának egymáshoz a véletlen útján az őslevesben csupán a megfelelő fajták? A fizikus J. D. Bernal elismeri: „Meg kell mondani, hogy ennek magyarázata . . . az élet szerkezeti megjelenésének legnehezebb része marad.” Következtetése így hangzik: „Ezt sohasem leszünk képesek megmagyarázni.”"
A kísérletek szerint valóban fele-fele arányban keletkeznek L és D aminosavak, viszont ez miért probléma? Miért ne használhatná fel az élet csak azt ezek közül, ami neki megfelel? Ami nem alkalmas élet kialakítására, abból nem is fog élet kialakulni. Ez a nagy felfedezés? Mellesleg bizonyos ásványok közelében fel is dúsulhatnak az élet által többségében használt aminosavak, aminek következtében nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak egymáshoz.[3] De még csak a megfelelő ásványra sincs feltétlen szükség, egyéb körülmények is segédkezhetnek a feldúsulásban.[4] Az is szimplán csak hülyeség, hogy ne léteznének a kifogásolt D aminosavakat haszonsító élőlények. Mind egysejtűek, mind többsejtűek között ismerünk ilyeneket.[5]
"A fehérjék spontán keletkezésének valószínűsége Milyen valószínűséggel kapcsolódnak össze a megfelelő aminosavak proteinmolekulává? Összehasonlításul vegyünk egy kupac piros és fehér babot. A piros és a fehér egyenlő mennyiségű és alaposan össze van keverve. Példánkban több mint száz különböző babfajta szerepel. Ha egy lapáttal kivennénk belőlük, mi jutna a lapátra? Ha csak a proteinek (fehérjék) alapelemeit szemléltető babokat akarnánk kilapátolni, csak piros baboknak szabadna a lapátra kerülni, egyetlen fehérnek sem. Továbbá csak húsz fajta piros babból juthatna a lapátra, mégpedig minden egyes bab egy előre meghatározott helyre. Ha ezek a követelmények — a proteinekre vonatkoztatva — csak egyetlen egy pontban nem teljesednének, a szóban forgó protein funkciója károsodna. Vajon a feltételezett babtömeg gyakori kevergetésével, meregetésével létrejönne-e a helyes kombináció? Nem."
A példa alapvetően hibás. A babok semmilyen tekintetben nem viselkednek úgy, mint a molekulák.
"Mennyi a valószínűsége annak, hogy az őslevesben a véletlen folytán akár csak egyetlen egyszerű proteinmolekula is kialakulhasson? Az evolucionisták elismerik, hogy ennek valószínűsége csupán 1:10113 (az egyes után 113nulla)."
Ki számolta ki, hogy ennyi az esélye? Mi alapján (ugye nem az irreleváns babos példa)? Hol publikálta?
Szívesen beleolvasnék abba is.
"A sejtműködéshez azonban nem kevesebb, mint 2000 enzimként működő proteinre van szükség. Milyen valószínű ezek véletlen kialakulásának a lehetősége? Ez a valószínűség 1:1040 000!"
Itt vedd úgy, hogy megismételtem az utóbbi kérdéseimet. És innen nem is folytatom az írás további elemzését, mert továbbra is csak rejtélyes valószínűségekre hivatkozik, de hogy mi alapján jutottak ezekre a következtetésekre, továbbra is jótékony homály fedi.
[1] [link]
[2] [link]
[3] [link]
[4] [link]
[5] [link]
"Szerintem aki ezt a szöveget elolvassa és értelmezi az rögtön kiábrándul az evolúcióbol, aki nem azt csak sajnálni tudom."
Bizony úgy kiábrándultam, hogy ihaj. Ráadásul valamiért szilárdan az a meggyőződésem, hogy nem szorulok rá a sajnálatodra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!