A katolikusoknak miért annyira témája a szex?
A papokat még megértem, de a hívők is sokkal többet beszélnek a szexről, mint mások. Olyanoknak is, akiknek van nemi élete, meg olyanoknak is, akiknek nincs, kb. mindenről a szex jut az eszükbe, olyan dolgokban is szexualitást látnak, amiben mások nem.
Ezt csak én látom így, vagy mások is ezt tapasztalják? Mitől lehet?
"az életemről, hogy miről mennyit szoktam beszélni, fogalmad sincs"
Nem is állítottam, hogy van, közöm sincs hozzá és nem is érdekel. Csak annyit jegyeztem meg, hogy éppen ti nem katolikusok már 2. napja témáztok a mi szexuális szokásainkon.
""az életemről, hogy miről mennyit szoktam beszélni, fogalmad sincs"
Nem is állítottam, hogy van, közöm sincs hozzá és nem is érdekel. Csak annyit jegyeztem meg, hogy éppen ti nem katolikusok már 2. napja témáztok a mi szexuális szokásainkon.
"
Mivel tapasztaltam valamit, feltettem egy kérdést, ettől még nagyon ritkán szoktam ilyesmiről és másokat is ritkán hallok erről beszélni.
most a ritka alkalmak egyikét látod, és ahogy láthatod elég kevés hozzászólás van, ahhoz képest, hogy már 2 napja feltettem a kérdést.
én nem nagyon szoktam tapasztalni, hogy nagyon beszélnének róla (a pedofíliát egyébként nem szexuális életnek, hanem erőszaknak tartom).
Engem annyira érdekel más vallások kapcsán a "házasélet", hogy, mivel elítélem az erőszakot. Így ellenzem az olyan dolgokat, ami az egyik, vagy másik fél alázását, bántalmazását jelenti. de ez nem kizárólag a házaséletre értem, hanem az élet minden területére. így ha egy vallásban van olyan törvény, vagy leírás, ami a másik megalázására szolgál, akkor azt szerintem ki kell belőle venni. (pl, hogy sok muszlim nőnek csadorban kell járnia, vagy ahogy az (ultra)ortodox zsidók viselkednek a nőkkel...)
sok katolikusnál (nem mindnél) az álszentség zavar, meg az is zavar, pl. ahogy a pápa ellenzi az óvszerek használatát, és így hozzájárul mások aids-el való megfertőződéséhez, stb. az is tök zavart, ahogy a hitoktató papjaink (akik a mi iskolánkban voltak), szexuális utalást tettek a lányoknak, meg az olyanok zavarnak, amikor a bántalmazást eltusolják, vagy elbagatellizálják, és nem csak a szexuális bántalmazásnál tapasztaltam ezt, hanem más bántalmazási típusoknál is.
de tényleg ismerek sok normális katolikust is, amit a kérdésben írtam, az főleg a hitbuzgóakra jellemző, szerintem nem jól tettem fel a kérdést, de itt a gyakorin nem nagyon lehet változtatni rajta.
A bántalmazások eltussolása valóban elítélendő, bár ez nem csak a katolikus egyházra, mindre jellemző. A papok is emberek, ezért köztük is ugyan úgy megjelenik a különböző aberráció, mint a nem papok között. Persze az lenne a jó, ha ezeket kivetné magából az adott közösség, de ez nem jellemző.
Mondjuk az óvszerhasználat tiltása nem fokozza a nemi betegségek terjedését, hiszen ha valaki vallási okok miatt nem használ óvszert, az össze-vissza sem kamatyol.
Tudom, hogy a kívülállóknak furcsa lehet, hogy a mai, modern világban vannak, akik "ósdi" szokásokhoz tartják magukat, de ha nekik így jó, akkor azt tiszteletben kell tartani.
"Mondjuk az óvszerhasználat tiltása nem fokozza a nemi betegségek terjedését, hiszen ha valaki vallási okok miatt nem használ óvszert, az össze-vissza sem kamatyol."
ez sajnos nem így van. nem csak azok kaphatják el az aids-et, akik össze vissza kamatyolnak. azt elég egyszer, ha a másik fertőzött. és azt se tartóm túl jó kimenetelnek, ha az óvszerhasználat híján születik egy csomó aidses kisbaba ):
főleg a fejlettlenebb országokban igaz ez, ott sokan azt sem tudják, hogyan terjed az aids. számukra nagyon veszélyes az óvszertilalom.
Óvszer ügyben kicsit összekevered a dolgokat. Az, aki katolikus és emiatt nem használ óvszert, az nem nagyon kerül olyan helyzetbe, ahol megfertőződhet, hiszen a vallás a felelőtlen nemi kapcsolatokat is tiltja.
A fejlődő országokban nagyon nagy baj a HIV terjedése, de ott az óvszer használatot nem a vallás, hanem a szegénység akadályozza, és a HIV nem csak szexuális úton terjed.
Az óvszer az egyik legjobb védekezés a nemi betegségek ellen. Felháborító, hogy egy pápa képes volt kiállni az emberek elé és elítélni a használatát. Ostoba, felelőtlen megnyilvánulás. Lehet, hogy az afrikai országokban a szegénység nagy gátja az óvszerhasználatnak, de egy elmaradott térség vallásos embereinek a pápa szava sokat nyom a latba, az is tény.
A katolikus egyháznak ideje lenne bizonyos kérdésekben a mai problémákhoz igazodnia.
Jó, de a pápa úgy gondolja, hogy az emberek monogám kapcsolatban élnek, nem du.gnak félre, és így nem szednek össze betegséget.
Neki az az elképzelése, hogy férfi-nő találkozik, udvarlás, házasság, aztán hűséges kapcsolat, gyerekek, apu-anyu együtt mindhalálig.
Nem arra adott tippet, hogy az alkalmi szexben hogy védekezzünk.
Ő ebben él, hogy "férfi-nő-házasság-hűség".
Utolsó, csak az a gond, hogy ebben a csódálatos pápai elgondolásban is terjed az AIDS. Monogám kapcsolatba is érkeznek olyan AIDS-es emberek, akiknek életükben nem volt dolguk a másik nemmel, de a szülőanyjuktól már idejekorán megkapták a fertőzést.
Nos, nekik megtiltani, hogy egy életre lemondjanak a szexről nem életszerű. Még ha a gyermekről talán le is mondanak a betegség miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!