Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sokszor olvasom kommentekben,...

Sokszor olvasom kommentekben, hogy "ez a kérdés csak provokáció". Akkor a keresztények "pokolra jutsz, pogány vagy, stb. " típusú válaszai miért nem számítanak annak?

Figyelt kérdés

Ugyanúgy sérthetnek valakit, mint az egy hívőt, ha valaki a Bibliába, vagy a szentekbe köt bele.

Ez mégis miért van megengedve?

Az ő kérdéseik is ugyanúgy provokációk más hitben élőknek vagy esetlegesen nem vallásosnak ennyi erővel.

Miért ne lehetne a valláskritikában olyan kérdéseket feltenni, hogy Isten miért mindenható, stb. Ezért van ilyen is.

2012. júl. 31. 13:44
1 2 3 4 5
 41/43 anonim ***** válasza:
Kedves Berta Wooster itt csak elfogult személyekkel találkozhatsz. Lásd tavariss vagy akár a kérdezőt. Ha láthatnánk őket élőben akkor vörös lenne a fejük. Hiába mondom, hogy én nem viselkedek úgy az ateistákkal mint a karikatúrában. Itt csak indulatos emberekkel beszélhetsz. Az ő szavuk lehet igaz, ha óriási baromságot is mondanak. Hopsz most lettem a világ legbunkóbb embereXD Figyeld meg majd a pontjaim;) Hú de fényezem magam><
2012. aug. 4. 10:58
 42/43 A kérdező kommentje:

Elképesztő, hogy még mindig a karikatúrán kell lovagolni. Pedig annak nem az erőszak a lényege, hanem átvitt értelme van, de nekem mindegy.

Ha nektek ettől nyugodtabb a lelketek, csak fényezzétek magatokat. Én eddig a kérdésben egy konkrét személyre se utaltam és a másikat provokálni sem én kezdtem, a lenéző hangnemről már nem is szólva.

Na béke!

2012. aug. 4. 11:55
 43/43 anonim ***** válasza:

Kedves 41-es :)

A tapasztalataimról részletesen írtam a már említett válaszomban (10. sz.); idézem az elfogultságra vonatkozó részt:

"2. Azt is jó tudni, hogy az emberek - talán - többsége nem tud / akar objektív lenni, így mindent egy bizonyos (túlságosan szubjektív) szemszögből néz és lát. Voltak hasonló kérdések, és nekem nagyon furcsa volt, hogy az ateista válaszolók mennyire csak az ő sérelmeiket látták / írták le, a hívőkét észre sem vették.

Vagy pl. pár napja jött egy új válasz egy már régen lecsengett kérdésre: az ateista felhasználó - állítása szerint - végigolvasta az egészet, és nagyon negatív véleményt írt a hívő válaszolók stílusáról; pedig objektíven nézve világosan látható, hogy a kérdés alapon provokáció volt, és a kérdező kulturáltnak egyáltalán nem mondható stílusban kommunikált, ill. nem érdekelték a tények és bizonyítékok, csak fújta a magáét."

Tehát többé-kevésbé mindenki elfogult, a különbség csak ennek mértékében van. Ez olyan, mint a szemüveglencsék: vagy pluszos vagy mínuszos, és mindkettő különböző erősségű lehet. Csakhogy amíg a lencsék hatása jó, mert a helyes látást segítik elő, addig ezek az "elfogultság-szemüvegek" épp ellenkezőleg: minél erősebbek, annál inkább torzítanak.

A viselkedésről szintén írtam, idézem: "1. Már valaki írta előttem, hogy ilyen beszólásokat trollok szoktak írni. Én hozzáteszem, hogy szerencsére ebből sincs túl sok.

És ha folyamatosan figyelted (vagy most megnézed) a rendszeresen író hívők válaszait, nem fogsz ilyen tartalmú ("fenyegetőző" jellegű) kommentet találni...

Én bő egy éve regisztráltam, és nagyon sokat olvasok, de nem emlékszem ilyesmire. Mint ahogy olyanra sem, hogy komoly keresztény hívők gyalázkodó / trágár / másokat személyükben sértő jelzőket aggattak volna ateistákra vagy más vallásúakra, vagy gusztustalan stílusban adták volna elő magukat; fordított eset viszont rengeteg volt / van.

(Persze itt az egyéni érzékenységet is figyelembe kell venni.)"

Most hozzáteszem, hogy a karikatúra pont ezért provokatív szerintem, mivel az abban ábrázolt viselkedés a normális keresztényekre nem jellemző. De hát könnyebb általánosítani és túlozni, mint gondolkodni.

Az ilyen kérdésekben és vitákban pedig mindig megy a lepontozás, mivel az sokkal könnyebb, mint értelmesen érvelni... Én ezt szoktam pirospacsi-reflexnek hívni. :P

@ Kérdező:

Ha javasolhatom, olvasd újra az egészet az elejétől, méghozzá olyannyira előítéletmentesen, amennyire csak képes vagy ilyesmire. Talán egy kicsit belátóbb leszel, ill. észreveszed azt is, hogy itt senki nem fényezte magát. Objektivitásra való törekvés nélkül hiába hajtogatjátok, hogy béke...

2012. aug. 5. 14:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!