Miért nem lehet normálisan beszélgetni?!
Folyamatosan azt tapasztalom, hogy az emberek egymást sértegetik, rágalmazzák, gúnyolódnak egymáson stb...
Tudom, hogy minden ember más, eltérő világképek vannak.
Viszont el lehetne mondani a véleményünket úgyis, hogy közben a másik embert nem bántjuk meg (normálisan fogalmazunk és nem objektív igazságokat adunk elő, főleg ha bizonyítva sincs és értelmetlenség az egész). Ennek ellenére, nem csak a másik nézeteit szokták eltaposni egyesek, hanem magát a nézetet valló embert mondják ki primitívnek (van amikor közvetlen módon is).
Miért jó ez? Nem lehet beszélgetni normálisan?
A kérdésre egy viccel felelek
Jézus lelátogat a pokolba Lucifer vezeti. Lát 3 kondért mindegyikben 1-1 nemzetet főznek. Látja az első előtt egy gépfegyveres őr áll. Kérdezi kik ezek?
-Ezek az oroszok ha az egyik kimászik az őr visszaparancsolja
Megy tovább a másodiknál egy tábla van azzal az írással hogy "kimászni tilos".
-Ezek kicsodák?
-A németek ha a tábla tiltja a kimászást ők nem másznak ki.
A harmadik kondérnál nincs semmi.
-Ebben kik vannak és miért nincs itt semmi?
-Ezek a magyarok egyik kimászna a többi visszahúzza...
Szerintem több "együttható" van.
Először is csak írásban kommunikálva sokkal nehezebb átadni a gondolatokat, mert nincs metakommunikáció. A beszéd finom jelei nem érvényesülnek. Aztán nincs semmi felelősség, mert nem vagytok fizikai kontaktban, bármit írhatsz, nem kell a szemébe nézned vagy fenyegetve érezni magad. Mindenki sértve érzi magát, vagy a legsértőbb verzióra gondol (talán magából kiindulva. Nem tudom.) és aztán hamar elharapózik így a vita. Az anonimitás szintén rányomja bélyegét egy vitára kb. ugyanezen okoknál fogva. Utoljára pedig, hogy teljesen nyílt a regisztráció, akár egy 8 éves kisfiúval is vitatkozhatsz, de akár egy 70 éves professzorral. Nem tudhatod, pedig értelemszerűen, ha tudnád, biztos más mederben folyna a vita.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!