Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek melyik a helyes?...

Szerintetek melyik a helyes? A biblia azt írja, hogy Isten nevét fölöslegesen a szádra ne vedd. Van egy nép aki ezt keményen be is tartja. Van egy másik nép, aki meg csak az ő nevét hirdeti, kimondva. Ha kell ha nem. Ez nem furcsa?

Figyelt kérdés
2012. jún. 18. 18:52
1 2 3 4 5 6 7
 31/64 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nem veszem szemtelenségnek. :)

De: Biztos vagy abban, hogy csak férfiak néznek meccset? :DDD

Szerintem nem. Személy szerint én nem vagyok oda a fociért, de láttam már egy párat, még élőben is. :D

Amúgy lehet, hogy én sem lány vagyok, csak direkt félre akarok vezetni másokat a nickemmel. ;)

Ha nem tudnám, hogy foci-VB van, akkor még azt is mondanám, hogy nem biztos, hogy focit nézett; és más meccseket meg aztán főleg nézhetnek nők is.

És ismétlem: egy régebbi kérdésben egyszer azt írta, hogy nő. Vagyis nem pontosan így, hanem a férjével kapcsolatban valamit. Márpedig férje a nőknek szokott lenni.

Egyetlen buktatója lehet az elméletemnek, de azt nem mondom meg. :P

Ami viszont 100 %: Nem írta azt, hogy pont egy meccset szakított félbe, amikor megihlette ez a név. Olvasd vissza nyugodtan. :)

Remélem, nem haragszol te sem. Üdv. :)

2012. jún. 23. 22:26
 32/64 A kérdező kommentje:
Nem, nem... Lehet álcázza magát.
2012. jún. 24. 00:00
 33/64 mustafa33 ***** válasza:
82%
Valóban bonyolult egy kicsit a kérdés. Mármint nem a formája, de az témája. Vsan egy nép... van egy másik nép... És én azt mondom, az a másik "nép" az egyik nép küldetését veszi magára. És arról nevezi el magát. Annak a másik "nép"nek a teljes neve sem igaz. Az Úr a zsidó népnek mondta, hogy tanúim lesztek. Tudtommal a másik nép nem valják magukat a zsidó nép tagjainak. tehát jogtalanul viselik a tanú megjelölést. Azzal a vádal nem illetném őket, hogy isten nevét veszik hiába, ha következetesek. mert mindig azzal operálnak, hogy ha valakinek van egy neve, azon kell szóllítani, nem más kitalált neveken. Mivelhogy az Úr a tetragrammát mondta nevének ami kiejtva Jahve, de mivel ők a későbbi változatot a rómaiak által torzított Jehova formát használják, nem mondhatjuk hogy Isten nevét használják, hanem egy kitalát változatott.
2012. jún. 24. 02:56
 34/64 mustafa33 ***** válasza:
Most láttom továbblapozva, hogy Berti Wooster is hasonlót írt. Megerősítem a véleményét.
2012. jún. 24. 02:59
 35/64 mustafa33 ***** válasza:
Elnézést Berta, hogy Bertit írtam. Nem volt szándékos, csak gyorsan írtam és ilyenkor az eredeti ugrik be... bocs.
2012. jún. 24. 03:04
 36/64 anonim ***** válasza:
0%

Tisztázzunk akkor néhány dolgot. A személyemet érintő kérdések ráérnek, kezdjük az Isten nevét ért kritikával.

Berta Wooster jó példát állított abban, ami ellen felszólalt. Részben ugyanis Isten nevének a helytelen indítékból kimondott, vagy gúnyos használatát jelenti az, hogy ne használjuk "hiába" Isten Jehova nevét. A 19:35-s válaszának a harmadik bekezdés, első sorában, a sajátos formában szereplő névalak pl. érzésem szerint egy ilyen használat.

Kedves Berta W., hiába állítasz mást, a gyakoriság NEM jelent "hiábavaló" vagy helytelen használatot! A teljes bibliában ez az isteni Név, több mint 7000-szer fordul elő. Ez önmagában egy laikus olvasónak lehet, hogy nem mond semmit, hiszen mondhatják: "vastag az a Biblia, belefér". De hogy érzékeltessem a nagyságrendet, a JHVH előfordulása nagyobb számú, mint az Isten összes többi, címmel, ranggal való megszólítása (Úr, Isten, Mindenható, stb.) EGYÜTTVÉVE!

Ennyit a gyakoriság kritikájáról.

A Név kiejtésének a helyességét pedig már sokadszorra boncolgatjuk. Senki sem tudja megmondani, hogy mi volt a helyes kiejtés, mivel az ókori héberben csak mássalhangzók voltak és a zsidók babonája miatt az isteni Név pontos kiejtése feledésbe merült. De az ókorban is voltak olyanok, akik a JHVH-t szerették volna átültetni az általunk ismertebb nyelvekre, így kiejthetővé tették. De teljesen mindegy, hogy mennyire mesterséges módon változott az évezredek alatt egy név vagy kifejezés, mindegyik változott - méghozzá gyakran nem is keveset. Nem is beszélve arról, hogy nem csak a ma létező nyelvek kiejtései között nagy az eltérés a nevek kiejtésében, hanem még egyazon nyelvben is nagy (Ézsaiás - Izajás - Isaiás - Jesajá)!

Ez a "műszó"-zás éppen ezért egy értelmetlen és alaptalan félremagyarázása a tényeknek. Akár valamiféle hiánypótló "behelyettesítéssel", akár anélkül, de a nevek, szavak, óriási eltérést mutatnak az eredetihez képest a nyelvek között és egyazon nyelvben is.

Érdekes, ezeket mégis használjuk.

"A kérdezőt illetően viszont nagyon csúsztatsz: semmiféle kritikával nem illetett titeket a kérdésben."

A "feladvány"-t mindenki érthette, aki kicsit is járatos a hit világában. Éppen ezért a kérdés kiírása nem is olyan burkolt kritika felénk (mindenféle túlérzékenység nélkül állítom, gondolom ezt a kérdező is elismeri) - még a sorok között sem kell olvasni. Ez pedig részemről nem kritika, csak egy megállapítás.

"2. Nem értek egyet a névhasználatot illetően. A Biblia nem részletezi konkrétan, hogy mit is jelent a hiábavaló használat; innentől kezdve pedig mindenki a saját meggyőződése szerint értelmezi. És persze mindenki azt gondolja, hogy helyesen. :D"

"Jehovának, a te Istenednek a nevét méltatlan módon ajkadra ne vedd, mert Jehova nem hagyja büntetlenül azt, aki az ő nevét méltatlan módon felveszi." (2Mózes 20:7)

Van azért támpont éppen elég:

"Ne esküdjetek hamisan a nevemre, hogy meg ne szentségtelenítsd Istened nevét. Én vagyok Jehova." (3Mózes 19:12)

"nehogy elteljek, és megtagadjalak ezt mondva: 'Kicsoda Jehova?', s nehogy elszegényedjem, és lopjak, és Istenem nevét gyalázzam." (Péld 30:9)

"Én pedig könyörülni fogok szent nevemen, amelyet Izrael háza megszentségtelenített a nemzetek között, ahová bementek." (Ezékiel 36:21)

Valamint a teljes Biblia szelleme egyaránt világossá teszi, hogy mit jelent Isten szent nevét "hiába" venni. Jól is néznénk ki, ha erre, az egyik legfontosabb kérdésre nem adna a Szentírás pontos választ!

"Mint ahogy azt is csak az ŐT szervezet állítja, hogy az ézsaiási ige egy olyan prófécia, ami a JT-kben teljesült be. Csak épp ezt senki más nem fogadja el, mivel nem bizonyítható."

De, kiválóan bizonyítható. Viszont miért fogadná el, aki nem tartozik Jehova imádói közé?

Mindig tudatosan igyekszem a témához ragaszkodni, de pl. most is más területre irányítottad a figyelmet, amivel ez esetben nem tudok foglalkozni, mert álmos vagyok - éjszakás voltam.

------

Nem tudom, hogy hol írtam azt, hogy nő vagyok, szerintem sehol - innentől ugye nem nehéz beazonosítani...? A Vankóval a nagypapámra gondolok, mert ha a 30-s években (is) nem lett volna olyan ostoba magyar politika, hogy magyarosítani volt köteles minden "királyi" köztisztviselőnek a nevét, akkor én is Vankó lennék.

Azt viszont nem tudom, hogy mit jelent. Az is meglepetésként ért, hogy görög férfi név - ezek szerint ott keresztnév? Segítenél?

2012. jún. 24. 09:47
 37/64 anonim ***** válasza:
82%

"A teljes bibliában ez az isteni Név, több mint 7000-szer fordul elő"

Kezdjük ott,hogy ti belehamisítottátok a Bibliába ami a legtöbb helyen nincs ott.Mer ti így látjátok jónak,és akkor már ez meg van magyarázva...

2012. jún. 24. 10:24
 38/64 anonim ***** válasza:
0%

"Kezdjük ott,hogy ti belehamisítottátok a Bibliába ami a legtöbb helyen nincs ott.Mer ti így látjátok jónak,és akkor már ez meg van magyarázva..."

Szerintem pedig azok követtek el hamisítást, akik KIVETTÉK Isten nevét a Görög Iratokból, de később gyakran a héber szövegekből is! Mellesleg számolj csak utána: ha mi is követnénk ezen fordítók rossz példáját, és a görög szövegekbe egyáltalán nem használnánk Isten Jehova nevét, akkor is közel 7000-szer fordulna elő a teljes Írásban. :))

2012. jún. 24. 18:23
 39/64 anonim ***** válasza:
87%
Mármint az ószövetségben. De azt sem olvasták fel soha hangosan, kivéve a főpap mondhatta ki bizonyos alkalmakkor. Semmi bizonyíték nincs arra az elméletre, hogy bárki is hozzányúlt volna a Bibliához, igaz a legkorábbi Újszövetségi iratok nem tartalmazták a Nevet, de ez csak a ti látásmódotok szerint helytelen, attól még tény marad. És a tények makacs dolgok.
2012. jún. 24. 20:39
 40/64 anonim ***** válasza:

Tévedés! Nemcsak a Héber Iratokban. A görög szövegekben is sok helyen van közvetlen idézet olyan héber versekből, melyek tartalmazták Isten Jehova nevét. Semmi, de semmi okunk nincs a Szent Iratok alapján, hogy ezekben (is) ne szerepeltessük az isteni nevet.

"De azt sem olvasták fel soha hangosan, kivéve a főpap mondhatta ki bizonyos alkalmakkor."

Ez vajon milyen bibliai parancs alapján van így?

Azt senki sem tudja pontosan, hogy mikortól kezdett ez a helytelen értelmezés élni közöttük, de ez nem ok arra, hogy az igaz imádók ne használják Isten nevét.

"Semmi bizonyíték nincs arra az elméletre, hogy bárki is hozzányúlt volna a Bibliához"

A Bibliához számtalanszor hozzányúltak negatív célok, hamis tanok érdekében. Még háromságot támogató betoldás is van azokon a szövegeken kívül, ahol a teljes Írás és a szövegkörnyezet bizonyítéka alapján, egyértelműen rosszul fordították a fordítók.

"igaz a legkorábbi Újszövetségi iratok nem tartalmazták a Nevet, de ez csak a ti látásmódotok szerint helytelen, attól még tény marad. És a tények makacs dolgok."

Ezzel pedig semmit sem mondtál, semmit sem bizonyítottál, csak állandóan mantrázod ezt a semmitmondó kritikát. A Görög Iratok érthetősége és következetessége egyértelműen bizonyítja, hogy nem lett volna szabad kihagyni a Nevet.

2012. jún. 24. 21:13
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!