Szerintetek melyik a helyes? A biblia azt írja, hogy Isten nevét fölöslegesen a szádra ne vedd. Van egy nép aki ezt keményen be is tartja. Van egy másik nép, aki meg csak az ő nevét hirdeti, kimondva. Ha kell ha nem. Ez nem furcsa?
Kedves Kérdező!
Nem veszem szemtelenségnek. :)
De: Biztos vagy abban, hogy csak férfiak néznek meccset? :DDD
Szerintem nem. Személy szerint én nem vagyok oda a fociért, de láttam már egy párat, még élőben is. :D
Amúgy lehet, hogy én sem lány vagyok, csak direkt félre akarok vezetni másokat a nickemmel. ;)
Ha nem tudnám, hogy foci-VB van, akkor még azt is mondanám, hogy nem biztos, hogy focit nézett; és más meccseket meg aztán főleg nézhetnek nők is.
És ismétlem: egy régebbi kérdésben egyszer azt írta, hogy nő. Vagyis nem pontosan így, hanem a férjével kapcsolatban valamit. Márpedig férje a nőknek szokott lenni.
Egyetlen buktatója lehet az elméletemnek, de azt nem mondom meg. :P
Ami viszont 100 %: Nem írta azt, hogy pont egy meccset szakított félbe, amikor megihlette ez a név. Olvasd vissza nyugodtan. :)
Remélem, nem haragszol te sem. Üdv. :)
Tisztázzunk akkor néhány dolgot. A személyemet érintő kérdések ráérnek, kezdjük az Isten nevét ért kritikával.
Berta Wooster jó példát állított abban, ami ellen felszólalt. Részben ugyanis Isten nevének a helytelen indítékból kimondott, vagy gúnyos használatát jelenti az, hogy ne használjuk "hiába" Isten Jehova nevét. A 19:35-s válaszának a harmadik bekezdés, első sorában, a sajátos formában szereplő névalak pl. érzésem szerint egy ilyen használat.
Kedves Berta W., hiába állítasz mást, a gyakoriság NEM jelent "hiábavaló" vagy helytelen használatot! A teljes bibliában ez az isteni Név, több mint 7000-szer fordul elő. Ez önmagában egy laikus olvasónak lehet, hogy nem mond semmit, hiszen mondhatják: "vastag az a Biblia, belefér". De hogy érzékeltessem a nagyságrendet, a JHVH előfordulása nagyobb számú, mint az Isten összes többi, címmel, ranggal való megszólítása (Úr, Isten, Mindenható, stb.) EGYÜTTVÉVE!
Ennyit a gyakoriság kritikájáról.
A Név kiejtésének a helyességét pedig már sokadszorra boncolgatjuk. Senki sem tudja megmondani, hogy mi volt a helyes kiejtés, mivel az ókori héberben csak mássalhangzók voltak és a zsidók babonája miatt az isteni Név pontos kiejtése feledésbe merült. De az ókorban is voltak olyanok, akik a JHVH-t szerették volna átültetni az általunk ismertebb nyelvekre, így kiejthetővé tették. De teljesen mindegy, hogy mennyire mesterséges módon változott az évezredek alatt egy név vagy kifejezés, mindegyik változott - méghozzá gyakran nem is keveset. Nem is beszélve arról, hogy nem csak a ma létező nyelvek kiejtései között nagy az eltérés a nevek kiejtésében, hanem még egyazon nyelvben is nagy (Ézsaiás - Izajás - Isaiás - Jesajá)!
Ez a "műszó"-zás éppen ezért egy értelmetlen és alaptalan félremagyarázása a tényeknek. Akár valamiféle hiánypótló "behelyettesítéssel", akár anélkül, de a nevek, szavak, óriási eltérést mutatnak az eredetihez képest a nyelvek között és egyazon nyelvben is.
Érdekes, ezeket mégis használjuk.
"A kérdezőt illetően viszont nagyon csúsztatsz: semmiféle kritikával nem illetett titeket a kérdésben."
A "feladvány"-t mindenki érthette, aki kicsit is járatos a hit világában. Éppen ezért a kérdés kiírása nem is olyan burkolt kritika felénk (mindenféle túlérzékenység nélkül állítom, gondolom ezt a kérdező is elismeri) - még a sorok között sem kell olvasni. Ez pedig részemről nem kritika, csak egy megállapítás.
"2. Nem értek egyet a névhasználatot illetően. A Biblia nem részletezi konkrétan, hogy mit is jelent a hiábavaló használat; innentől kezdve pedig mindenki a saját meggyőződése szerint értelmezi. És persze mindenki azt gondolja, hogy helyesen. :D"
"Jehovának, a te Istenednek a nevét méltatlan módon ajkadra ne vedd, mert Jehova nem hagyja büntetlenül azt, aki az ő nevét méltatlan módon felveszi." (2Mózes 20:7)
Van azért támpont éppen elég:
"Ne esküdjetek hamisan a nevemre, hogy meg ne szentségtelenítsd Istened nevét. Én vagyok Jehova." (3Mózes 19:12)
"nehogy elteljek, és megtagadjalak ezt mondva: 'Kicsoda Jehova?', s nehogy elszegényedjem, és lopjak, és Istenem nevét gyalázzam." (Péld 30:9)
"Én pedig könyörülni fogok szent nevemen, amelyet Izrael háza megszentségtelenített a nemzetek között, ahová bementek." (Ezékiel 36:21)
Valamint a teljes Biblia szelleme egyaránt világossá teszi, hogy mit jelent Isten szent nevét "hiába" venni. Jól is néznénk ki, ha erre, az egyik legfontosabb kérdésre nem adna a Szentírás pontos választ!
"Mint ahogy azt is csak az ŐT szervezet állítja, hogy az ézsaiási ige egy olyan prófécia, ami a JT-kben teljesült be. Csak épp ezt senki más nem fogadja el, mivel nem bizonyítható."
De, kiválóan bizonyítható. Viszont miért fogadná el, aki nem tartozik Jehova imádói közé?
Mindig tudatosan igyekszem a témához ragaszkodni, de pl. most is más területre irányítottad a figyelmet, amivel ez esetben nem tudok foglalkozni, mert álmos vagyok - éjszakás voltam.
------
Nem tudom, hogy hol írtam azt, hogy nő vagyok, szerintem sehol - innentől ugye nem nehéz beazonosítani...? A Vankóval a nagypapámra gondolok, mert ha a 30-s években (is) nem lett volna olyan ostoba magyar politika, hogy magyarosítani volt köteles minden "királyi" köztisztviselőnek a nevét, akkor én is Vankó lennék.
Azt viszont nem tudom, hogy mit jelent. Az is meglepetésként ért, hogy görög férfi név - ezek szerint ott keresztnév? Segítenél?
"A teljes bibliában ez az isteni Név, több mint 7000-szer fordul elő"
Kezdjük ott,hogy ti belehamisítottátok a Bibliába ami a legtöbb helyen nincs ott.Mer ti így látjátok jónak,és akkor már ez meg van magyarázva...
"Kezdjük ott,hogy ti belehamisítottátok a Bibliába ami a legtöbb helyen nincs ott.Mer ti így látjátok jónak,és akkor már ez meg van magyarázva..."
Szerintem pedig azok követtek el hamisítást, akik KIVETTÉK Isten nevét a Görög Iratokból, de később gyakran a héber szövegekből is! Mellesleg számolj csak utána: ha mi is követnénk ezen fordítók rossz példáját, és a görög szövegekbe egyáltalán nem használnánk Isten Jehova nevét, akkor is közel 7000-szer fordulna elő a teljes Írásban. :))
Tévedés! Nemcsak a Héber Iratokban. A görög szövegekben is sok helyen van közvetlen idézet olyan héber versekből, melyek tartalmazták Isten Jehova nevét. Semmi, de semmi okunk nincs a Szent Iratok alapján, hogy ezekben (is) ne szerepeltessük az isteni nevet.
"De azt sem olvasták fel soha hangosan, kivéve a főpap mondhatta ki bizonyos alkalmakkor."
Ez vajon milyen bibliai parancs alapján van így?
Azt senki sem tudja pontosan, hogy mikortól kezdett ez a helytelen értelmezés élni közöttük, de ez nem ok arra, hogy az igaz imádók ne használják Isten nevét.
"Semmi bizonyíték nincs arra az elméletre, hogy bárki is hozzányúlt volna a Bibliához"
A Bibliához számtalanszor hozzányúltak negatív célok, hamis tanok érdekében. Még háromságot támogató betoldás is van azokon a szövegeken kívül, ahol a teljes Írás és a szövegkörnyezet bizonyítéka alapján, egyértelműen rosszul fordították a fordítók.
"igaz a legkorábbi Újszövetségi iratok nem tartalmazták a Nevet, de ez csak a ti látásmódotok szerint helytelen, attól még tény marad. És a tények makacs dolgok."
Ezzel pedig semmit sem mondtál, semmit sem bizonyítottál, csak állandóan mantrázod ezt a semmitmondó kritikát. A Görög Iratok érthetősége és következetessége egyértelműen bizonyítja, hogy nem lett volna szabad kihagyni a Nevet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!