Szerintetek melyik a helyes? A biblia azt írja, hogy Isten nevét fölöslegesen a szádra ne vedd. Van egy nép aki ezt keményen be is tartja. Van egy másik nép, aki meg csak az ő nevét hirdeti, kimondva. Ha kell ha nem. Ez nem furcsa?
Sajnos a fordítás miatt szokták félreértelmezni ezt a parancsolatot.
Ez kérlek azt jelenti (neked is elmondom), hogy nem mondogatsz Isten nevében hazug dolgokat, amiket ő soha nem mondott és nem akart.
Pl. ölj meg mindenkit, aki nem hívő vagy írd meg a házit különben Isten megsüt.
Ööö..., én azt hiszem, tudom a megfejtést. :)
1. Az izraelita vallásúak (= a júdaizmus hívei), nagyon általánosítva a zsidók azok, akik keményen betartják, azaz soha nem mondják ki Isten nevét.
A kereszténység által Ószövetségi könyveknek nevezett iratokban Isten nevét a JHVH tetragrammával jelölték; de felolvasáskor nem ezt a szót mondták ki, hanem ehelyett az Adonai szót.
A mai napig is írásban is egy-egy betű kihagyásával jelzik, hogy nem szabad kimondani a szavakat, pl. magyarban: I_ten, angolban: G_d; verbálisan pedig más szavakkal helyettesítik: Adonai, HaShem (= a Név), Örökkévaló.
2. A másik "nép" pedig, akik lépten-nyomon hajtogatja a saját szájíze szerinti nevet (már csak a felekezetük neve miatt, s így a saját meghatározásuk miatt is): Jehova Tanúi.
Nyertem? :)
Ja, és szerintem egyik véglet sem helyes; bár ha minden áron dönteni kell, akkor inkább az óvatosság felé hajlanék, tehát hogy ne mondjuk ki indokolatlanul, feleslegesen, közönségesen.
Üdv. :)
Egyik oka annak, hogy a Biblia a mai napig a Könyvek Könyve az, hogy az Isten szó oly sokszor szerepel benne. Minden alkalommal mikor megfelelő tisztelettel Istenre gondolunk, kiejtjük ezt a szót a teljes jelentőségének tudatában, akkor az a személytelen öntudatban egy maradandó változást egy 'felemelkedést' hoz létre. Isten nevét tisztelettel nem lehet túl sokszor vagy hiába kimondani.
De óvakodjunk Isten nevének méltatlan alkalmazásától. Nagyon kellemetlen, undorító szokás az ha valakinek minden második szava istenkáromlás, ocsmány szóhasználat.
Még várom a válaszokat....
Csak kérlek ne pontozzátok le egymást, mert lehet hogy épp a jó válasz lesz így leértékelve.
tigris95
Az egyébként nem "nép", hanem gyülekezet, és tényleg Jehova Tanúi. De nem ebbe akarok belekötni, a lényeg, hogy Isten nevét "FÖLÖSLEGESEN" ne vedd a szádra. Tehát például ne mond minden második percben, hogy ó Atyám ez milyen már, vagy hogy Istenem, hát nem-e kifutott a tej? Tehát a lényeg, hogy ne vedd méltatlanul a szádra, csak ha tényleg fontos. Például imádkozásnál nagyon is fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!