Szerintetek melyik a helyes? A biblia azt írja, hogy Isten nevét fölöslegesen a szádra ne vedd. Van egy nép aki ezt keményen be is tartja. Van egy másik nép, aki meg csak az ő nevét hirdeti, kimondva. Ha kell ha nem. Ez nem furcsa?
Az a név amit fölöslegesen nem kéne a szánkra vennünk a JHWH. Ezért használjuk helyette a legtöbbször az Úr, Atya, Mindenható, Isten stb. kifejezéseket. De a zsidók kicsit túlzásba viszik, azért nem kimondhatatlan a név, csak nem illik visszaélni vele.
A tanúk viszont sajnos lealacsonyították a nevet azzal, hogy úton-útfélen használják, és gyakorlatilag megutáltatják az emberekkel, mer A Nevet az ő kifacsart teológiai nézeteikkel azonosítják. Ja, és a kiejtése egyébként inkább Jahve mint Jehova.
Az arany középút a legjobb.
szervusztok. a 2Mózes 3:15 ezt irja és Isten elmondta mégegyszer Mózesnek:igy szolj Izrael fiaihoz:Jahve(vagy Jehova)ösatyáitok istene Ábrahám, Izsák, Jákob istene küldött hozzátok. ezaz Én nevem Idötlen idökig és erröl fognak emlékezni rám NEMZEDÉKRŐL NEMZEDÉKRE.Jézus az apostoloknak és a töbieknek ezt mondta:És megismertettem velük a Te nevedet, és megis fogom ismertetni...)söt mitöbb az ima tanitásakor meg emlitette, hogy meg kell szentelni ezt a nevet:Mi Atyánk aki a mennyekben vagy szenteltessék meg a Te neved.Máté 6:9.Jézus számára ugy tünik fontos volt e név használata, az hogy kihagyták a forditásokból, vagy babonás félelemből tették amint a fenti kérdésben is olvsható, vagy azért mert igy nagyon jol meglehet magyarázni a háromság biblia ellenes tanitását, hiszen mindehol jézusra gondolnak, és igy egyenlövétehetö a két személy. sok biblia forditás igy a katolikus forditásu biblia elöszavában olvashatjuk hogy Isten nevét szándékosan hagyták ki, ugy magyarázva, hogy nem fontos. de Jézusnak az volt ezért is mondta, hogy ujra megismerteti az emberekkel ezt a nevet.mindazon által a héber iratokban van egy jövendölés ami leirja, hogy a papok elfelejtetik az emberekkel isten nevét, de Jézus jött és helyre állitotta.Jeremiás 23:27:"ugy gondolják,elfeledtetik népemmel az Én nevemet az álmaik által amit egymásnak mesélgetnek, ahogy atyáik is elfeledték a nevemet a Baál(kánaánita isten neve)miatt.
Érdekes megfigyelni, hogy minden istennek adtak még a nem isten népéhez tartozók nevet az istenüknek, de a teremtő nevét senki nem akarja tudni.az igaz imádok sem az okorban sem máskor nem törölték ki az imáikbol amikor hozzá fohászkodtak, még Jézus sem.de a Malakiás könyvében is utalnak arra hogy a papok megvetik ezt a nevet.Malakiás 1:6. köszönöm.
Kedves Kata!
Nem a kérdésre válaszoltál. A kérdező nem indoklást vagy magyarázatot kért. A JT-s magyarázatokat meg már amúgy is ismerjük.
Javasolnám, hogy nézz körül az oldalon a régebbi kérdések között, hogy lásd, mik azok az érvek, amiken már túlvagyunk, ezért felesleges fáradni a leírásukkal.
Mindenesetre értékelem a fáradságodat, csak most ez a válasz egyáltalán nem illik ide.
Üdv. :)
tigris95
Nehogy megint ilyen "Jehova Tanúi Vs. Egyéb keresztények" vita legyen.
@ tigris95:
Én sem szeretném, de nagyon afelé haladnak a dolgok.
Folyamat: Kata offol. --> Én jelzem ezt. --> A 33 %-os JT-hölgy válaszra válaszol, mondhatom úgy is, hogy belémköt... :(
Na, jó, legyen, de az utolsó. :D
Kedves hölgy!
Először is: légy szíves, jelölj már meg egy becenevet, amin szólítani lehet, mert ez így nagyon gáz, mindig "a 33 %-os JT"-ként emlegetni.
Ha nem mondasz semmit, akkor kénytelen leszek én kitalálni valamit. Úgyhogy jobban járnál, ha magad döntenél, nagyobb az esélye annak, hogy tetszeni fog. :D
1. Az "úton-útfélen" NEM a rendszeres, hanem a túl gyakori használatot jelenti; tehát tiszteletlenséget és a parancsolat megszegését is egyben.
2. Az egész Bibliában nem látok olyat, hogy Isten nevét egy gyülekezet a saját és tagjainak megnevezésében használta volna.
3. Kétlem, hogy a JT-k minden egyes alkalommal a legnagyobb tisztelettel tudnák kimondani a nevet, amikor naponta x-szer megnevezik a saját felekezetüket vagy önmagukat.
Továbbá: nemrég végignéztem videón egy JT-alkalmat; ha a másfél óra alatt ~ 50-szer nem hangzott el a Jehova név, akkor egyszer sem. Majd lehet, hogy megnézem még egyszer, és megszámolom, hogy tudjak pontos számot mondani. :D
4. Az előttem lévő válaszoló általad fontosnak minősített kiegészítései még mindig offok...
5. Nem egészen értem, hogy mit teszek én gyakran bizonyos esetekben; mert az biztos, hogy nem szokásom, ami a JT-knek...
Üdv. :)
_____
Kérdező, ébresztő; kérjük az eredményhirdetést végre. :)
Az eredmény már az elején megszületett. Elsőnek Berta Wooster találta el. Ő nagy kutató munkájának köszönhetően, az utóbbi időben igen jól megtanulta a tanúk nyelvezetét, s kiválóan érvel.
Egyébként nagyon jó válaszok születtek. Legalább annyit tudunk, hogy feleslegesen Isten nevét ne vegyük a szánkra semmilyen formában. Ami még megválaszolatlan marad talán örökre, hogy az első nép mit szól hozzá, hogy az Ő Istenük nevét káromolják oly sokan a második nép miatt. Ezért írtam azt, hogy nem furcsa?
Ez tényleg nem idevaló kérdés. Majd úgyis kiderül a maga idejében.
Minden esetre köszönöm a válaszokat.
Azért még mtndg nem
Kata nem offolt, hanem hasznos adalékkal szolgált egy olyan kérdésben, amely kiírója komoly kritikával illetett bennünket Isten nevével kapcsolatban. Ezt a kritikát még provokációnak is értelmezhetném, ha akarnám, de ez számomra lényegtelen. Mindenesetre a kérdés feltevése olyan témáról szól, ami nem intézhető el felületes helyes, nem helyes válasszal.
"1. Az "úton-útfélen" NEM a rendszeres, hanem a túl gyakori használatot jelenti; tehát tiszteletlenséget és a parancsolat megszegését is egyben."
Ki akarja meghatározni, hogy mi a "túl gyakori"? Ilyen hiba-, vagy tiszteletlenség-kategória valójában nem is létezik, csak a ti fejetekben! A tiszteletlenség, vagy Isten nevének a "hiábavaló" használata NEM a gyakorisággal van kapcsolatban, mint ahogy te ezt be kívánod állítani, hanem a helytelen formákkal és alkalmakkal. Nemde?!
"2. Az egész Bibliában nem látok olyat, hogy Isten nevét egy gyülekezet a saját és tagjainak megnevezésében használta volna."
Ne a múltban kutakodj ez ügyben, ugyanis ez prófécia a jövőre. De erről már írtam máshol.
"3. Kétlem, hogy a JT-k minden egyes alkalommal a legnagyobb tisztelettel tudnák kimondani a nevet, amikor naponta x-szer megnevezik a saját felekezetüket vagy önmagukat"
Még jó, hogy nem te vagy a mi bíránk!
"5. Nem egészen értem, hogy mit teszek én gyakran bizonyos esetekben; mert az biztos, hogy nem szokásom, ami a JT-knek..."
Mit is írtam közvetlenül előtte? Ezt:
"Egyébként a Berta előtti válaszoló sok fontos kiegészítést tett, ami segít tisztán látni."
Na, ezt teszed meg te is (sőt, majdnem mindenki) egy-egy kérdés kiegészítésekor, amikor érzed, hogy kevés a pontos infó. Az általad igaznak vélt verzióval igyekszel bővebb felvilágosítást adni. Ennyire majd' minden kérdésben eltérnek a fő kérdéstől, sőt. Ezért nem érzem korrektnek azt, ahogy "Katát" kezelted.
A kérdést nem provokációnak lett kiírva, ezt csak a tiszta kép miatt lett volna.
Egyébként a tanúk rendszeresen megsértik a más vallásúakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!