Ha Isten mindentudó, miért bánta meg, hogy embert teremtett?
nos ha az elején kezdjük a biblia elöbb kezdett irodni, illetve elöbb irodott, mint ahogy Fraude megszűletett volna. volt honnan a kommunistáknak koppintani. ám én nem politizálok, ezen a téren teljesen semleges vagyok.nem emelek egyetlen embert a másik fölé mindenkit egyenlönek tartok és testvéremnek tekintek, ha bánt is.és nem állitom, hogy én különb vagyok bárkinél, söt, Jézus és Pál szavaival élve adosa vagyok az embereknek, hogy elmondjam azt amit a teremtő üzen mindenkinek,persze nem egyedül, hiszen mint tudod több mint 7. millio testvéremmel teszem ugyan ezt 236, országban.kiváltságnak tartom, hogy a teremtö felhasznál erre a nemes munkára, igen sok emberrel volt lehetöségem beszélgetni a világ iszonyatos dolgairol.
vissza térve az általad emlitett taoizmusra és egyébb keleti vallásokra, azok is késöbb alakultak ki valamivel a Bábel tornyánál keletkezett zürzavar után. igen ha Ádámot és Évát tekintjük, ök mit gondolsz milyen "valláshoz tartoztak? semmilyenhez. s ez mind nem lenne ha a lázadok maradtak volna a kaptafánál.nem lennének vallások meg ez a zürzavar. a sok vallás nem tudja megoldani azt amit a teremtö kér. söt mitöbb ahogy emlitetted a vallások pénzelték a háborukat, többek között egy katolikus biborosnak köszönhetjük Hitler hatalomra jutását. DE.. ezt akarta, vagy erre tanitott volna a teremtö.szó sincs rola:Jézus határozottan visszautasitotta ezt a szellemet, ezt a felfogást. azt tanitotta jóval a kommunizmus elött amiröl koppintani akartak egyesek, amiről irtam. és azt hitték, a teremtö nélkül megtudják valositani. hm.. nem jött össze, mert kihagyták a számitásbol, hogy ebbe neki is van beleszolása.az élet forrásának a kezdeti lázadás ota jol felépitett elgondolása van abba miként fogja helyre állitani azt amit eredetileg is akart. ebbe nem tud senki beleronditani.ja a vallásokra vissza térve, ezek a magukat isten szolgájának nevezett emberek megcsufolták, és mai napig megcsufolják a teremtöt tetteikkel hozzá állásukkal. igy akik szeretnének hinni valamiben azok ateistákká válnak, mert azt látják, hogy ezek az emberek istent játszanak, és másokat isten nevében megölnek, üldöznek, házasságtörök, csalok, pedofilok, és s többi. megértem miért ilyen a te hozzá állásod ehhez a dologhoz, és nem is csodálkozom rajta. s amit irtam avval nem arra utaltam hogy a gonosz szolgája vagy, hanem arra, hogy ez a személy sikeresen tudja manipulálni az embereket, több oknál fogva is. egyrészt a névtelenségével. mivel sokan nem hisznek sátán létezésében ezt jol kihasználva igazán sikeres. nem beszélve arrol, hogy ő nem fizikai emberi személy, magasabb rendü nállunk. 3,fö eszköze amiröl te is beszéltél, a Politika, kereskedelem, és a soksok vallás.ügyesen tud irányitani, már csak azért is mert 6000. éves tapasztalat van mögötte, mipedig legfeljebb, 70-80 évig élünk.s talán észre vetted hogy a történelem ismétli önmagát. hát persze. mert nem tud ujjat kitalálni. az egyik politikai szervezet jön, a másik megy. és kik szavaznak ezekre, hát az emberek. aztán meg szidják a pártokat, stb. Pedig kik juttaták oda a hatalomra öket, az emberek.Bölcs Salamon irta hosszu évzeredekkel ezelött:ember uralkodik az emberen a maga kárára.az emberi uralmak ennyit érnek, s ezt böséggel bebizonyitották.Én amikor megkeresztelkedtem, letettem örökérvényü voksomat a teremtöre. itt nem kell 4.évente szavazni.köszönöm
A szövegértelmezésed eléggé gyatra. Nem volt szó Freudról, nem azon volt a hangsúly, mikor született. A freudi elszólás egy fogalom. Gépeld be szépen google-be, mi is a jelentése.
Bábel tornya pedig nem létezett. Amit mondasz az nem objektív. Mese a Bibliában. Ugyanilyen alapon én meg azt mondhatnám, hogy Anglia diktatúra, mert Orwell azt írta. Semmivel sem több a valóságtartalma, mint a Bibliáé. Úgy könnyű vitatkozni, hogy a tényeket valamilyen fiktív dologgal próbálod meg kicselezni, a gond csak annyi hogy így nem releváns az, amit mondasz.
A politikáról meg annyit, hogy a kereszténység soha életében nem zárkózott el a politikától. És látod erről beszélek, amikor azt mondom felmagasztalod magad: kézzel-lábbal próbálod magyarázni, hogy márpedig nem, a hithű keresztények nem vesznek részt az ember gyarló találmányaiba, miközben a kereszténység sem különb, ez a vallás is csupán az emberi korlátoltság egyik találmánya. Isten megbízott engem, tehát jót cselekszem, és ezért örülni fog nekem. Álszentség. Azért hiszed, hogy jót cselekedsz, mert a jutalomban bízol. Ez mennyiben más, mint a kereskedelem, ahol a jutalomban bízol? Adsz valamit Istennek, cserébe kapsz egy jutalmat, ami jó neked. Ha így nézzük, gyakorlatilag szinonimákat használsz a kereszténységre, mikor azt mondod, kereskedelem, politika, stb...
Hű hogy mi minden történt itt amióta nem néztem ide fel. Már mindent nem olvasok el.
"Egy mindent előre tudó teremtő pedig láthatta volna, hogy idáig süllyednek a teremtményei."
Kedves tavariss, ha a logikád itt megakad akkor ne büszkélkedj vele. Képzeld el, hogy te mindent látsz előre. Látod, hogy amit alkotni fogsz az jó és amit alkottál önállóak akikre nem leszel büszke. Láthatod, hogy megfogod bánni vagy sem. Mit tennél?
"Kedves tavariss, ha a logikád itt megakad akkor ne büszkélkedj vele. Képzeld el, hogy te mindent látsz előre. Látod, hogy amit alkotni fogsz az jó és amit alkottál önállóak akikre nem leszel büszke. Láthatod, hogy megfogod bánni vagy sem. Mit tennél?"
Kedves névtelen, ha szerinted nem úgy van ahogy leírtam, akkor várom az ellenérveket :) Amit pedig felvázoltál az hülyeség. Hogy láthatok előre két teljesen ellentmondásos dolgot? Ha látom, hogy jó, hogy bánhatom meg? Csak úgy, ha tudom magamról, hogy rossz Isten vagyok - vagy jó, de ebben az esetben a jó egy igen eltorzult jelentéssel bír számomra. Egyébként ha meg mindent látok előre, már rögtön a teremtéskor tudom, sőt még előtte is (!) hogy meg fogom bánni amit tettem. Nem? Úgyhogy bocs, ez öngól...
kedves mindenki. a válaszomat elsösorba a tavaris nevü Úrnak küldöm, mert engem gyaláz azzal, hogy felmagasztalom magamat.ezt nem tehetem.a teremtövel nem vagyok üzleti kapcsolatban mert Őt nem lehet semmivel megvásárolni. szeretetből és szilárd meggyözödésből szolgálom, és azért mert mint emlitettem, nem csak a teremtöt érte támadás hanem az embereket érinti személy szerint. mivel a gonosz azzal vádol mindenkit, hogy önzöségből szolgálja az ember a teremtöjét, de ha a teremtö nem adna semmit, vagy ha valami baj érné az embert egyből hátat forditana az ember neki.Jób könyve 1,2.rész. szeretetböl szeretném bebizonyitani neki és mindenkinek aki lát hogy nem vagyok érdek ember. igyaztán nem is várok semmit.
a Biblia hitelességéről pedig annyit, hogy elismert történészek tudosok bizonyitékot szolgáltattak arrol, hogy mind történelmileg, mind tudományos szempontbol hiteles pontos,ez a remekmű. nem véletlen vezető besztszeller az egész világon az elsök közt van ez a könyv a legolvasottabb müvek között.nem beszélve a belsö összhanjárol, pedig 1600 éven keresztül irta 40. különbözö korban különbözö háttérrel rendelkező ember(pásztorok, királyok proféták, orvos is volt köztük.)és még is egy témán vonul végig.egy gondolat menet fut végég rajta mintha csak egy ember irta volna.
soha nem szavaztam egyik pártra sem, és nem is fogok, mert az életem során tapasztaltam ,és a történelem könyvekböl jol láttam, látom, hogy nincs azaz emberi kormányzat amely megoldaná ezeket amit végül is maguk az emberek okoztak. bebizonyitottuk, hogy nem tudjuk magunkat helyesen jó irányba vezetni.és inkább szolgálom rabszolgaként a teremtöt, mint hogy bármely embert. köszönöm.még annyit hogy itt a forumon csak megosztom tapasztalataimat gondolataimat az embertársaimmal. nem vagyok felhatalmazva, hogy befolyásoljak bárkit is mindenkinek szabad akaratánál fogva joga van ugy dönteni ahogy akar.köszönöm.
"mert mint emlitettem, nem csak a teremtöt érte támadás hanem az embereket érinti személy szerint."
Mérhetetlen arroganciáról és gőgről tettél itt most tanulságot. Tehát aki nem követi a krisztusi "világszemléletet" az ezek szerint a szemedben nem ember. Gratulálok, ez aztán az igazi keresztény tolerancia!
"mivel a gonosz azzal vádol mindenkit, hogy önzöségből szolgálja az ember a teremtöjét"
Ezzel is rákontrázol a gőgödre. Gonosz? Én? Hát nem a te Istened adta nekem a szabad akaratot? :) Te tudod mit, inkább leszek "gonosz", minthogy egész életem arra pazaroljam, hogy Istenhez sóvárogjak.
"de ha a teremtö nem adna semmit, vagy ha valami baj érné az embert egyből hátat forditana az ember neki."
Ez józan ész kérdése. Egyszerű példa: ha valami jó történik az Isten ajándéka. Ha mondjuk meghal egy szeretted, mi a válasz? Isten útjai kifürkészhetetlenek. Csoda-e, hogy egyre többen fordulnak el "Istentől"?
"a Biblia hitelességéről pedig annyit, hogy elismert történészek tudosok bizonyitékot szolgáltattak arrol, hogy mind történelmileg, mind tudományos szempontbol hiteles pontos,ez a remekmű."
Ostobaság. Ma már tudjuk, hogy a Föld nem lapos, hanem gömbölyű. Tudjuk, hogy nem porból lettünk teremtve, hiszen régészeti leletek ezt bizonyítják. Tudjuk, hogy a Földön nem mi voltunk az első élőlények (ld. dinoszauruszcsontvázak). Valószínűleg valami áltudományra gondolhatsz.
"nem véletlen vezető besztszeller az egész világon az elsök közt van ez a könyv a legolvasottabb müvek között."
És? Attól még, hogy valami népszerű, miért következik az, hogy jó is? Az alkohol is elterjedt, mégis ismerjük negatív hatásait. Akárcsak a Bibliának, keresztény hitnek (csak, hogy mégse sikerüljön kiskaput találnod...) :)
"nem beszélve a belsö összhanjárol, pedig 1600 éven keresztül irta 40. különbözö korban különbözö háttérrel rendelkező ember(pásztorok, királyok proféták, orvos is volt köztük.)és még is egy témán vonul végig.egy gondolat menet fut végég rajta mintha csak egy ember irta volna."
Félig megragadtad a lényeget (második freudi elszólás). A különbség annyi, hogy nem egy ember írta, hanem többen. Az pedig igencsak baj, hogy ennyi idő után is valaki még ezt a könyvet tartja mérvadónak az életében...
"soha nem szavaztam egyik pártra sem, és nem is fogok, mert az életem során tapasztaltam ,és a történelem könyvekböl jol láttam, látom, hogy nincs azaz emberi kormányzat amely megoldaná ezeket amit végül is maguk az emberek okoztak."
Abban talán egyetértünk, hogy a nyugati világ eléggé elrontott egy találmány, de ennek ellenére hadd mondjak pár ellenpéldát: Athén (főképp Periklész ideje alatt), 1920-as évek Németországa, kádári konszolidáció, stb. Azt elismerem, hogy a jólét soha nem maradt fenn sokáig, de semmi sem örök. A rosszabb időszakok pedig szükségesek, hogy utána legyen mihez viszonyítanunk a jólétet.
"bebizonyitottuk, hogy nem tudjuk magunkat helyesen jó irányba vezetni.és inkább szolgálom rabszolgaként a teremtöt, mint hogy bármely embert."
A jóisten még annyira se bizonyította, hogy nem tud minket jó irányba terelni. A Bibliában hány embert ölt meg? Gyakran eléggé gyerekes indítékkal. Az amerikai katonákat mai napig biztatják a tábori lelkészek, hogy küzdjenek a hazájukért...hát igen, ez aztán a nagyszerű, emberszerető Isten. Köszönöm, én ebből nem kérek. Soha nem lennék képes szolgálni egy ilyen ellentmondásos figurát, mint a keresztény isten.
"köszönöm.még annyit hogy itt a forumon csak megosztom tapasztalataimat gondolataimat az embertársaimmal. nem vagyok felhatalmazva, hogy befolyásoljak bárkit is mindenkinek szabad akaratánál fogva joga van ugy dönteni ahogy akar.köszönöm."
Az első pont talán, amiben egyetérthetünk. Tiszteletem!
Hűha...a 3 link közül 2 kicsit sem elfogult forrás...lássuk csak, evangélikus.hu??? :) Christian answers.com? Remélem ezzel most viccelni akartál, de ez még annak is rossz...a wikipedia pedig kutat, de érdekes módon az eredmények hiányoznak onnan :) Egyrészt, másrészt wikipédiát bárki módosíthatja, akár a legostobább fundamentalista is. Ezek alapján várod el, hogy ezeket hiteles forrásnak tekintsem? Köszönöm, majd ha tudsz egy objektív forrást mutatni, akkor írjál, de addig inkább képezd magad...
A behemótról való idézeteiddel kapcsolatban: mi a bizonyíték, hogy ez konkrétan egy növényevő dinoszaurusz? És a húsevő dinoszauruszok? És a vízi dinoszauruszok? Jaaaa, gondolom most jön az a mese, hogy nem, azok nem is dínók, csak a behemót az... :) Valamit úgy is kitalálsz, hogy a Biblia igaz maradjon :)
Megáll az eszem, hogy valaki hogy lehet ennyire nem nyitott. Becsülöm benned, hogy ennyire foggal körömmel ragaszkodsz a hitedhez, komolyan becsülendő, az már kevésbé, mekkora ostobaságokban hiszel :)
"Ez a tavariss egy hülye gyerek:) Kérdésemet is megmagyarázza, mert zseninek érzi magát, de még válaszolni se válaszol rá. Dehogy rúgtam én öngólt:) Mi az ellentmondás? Vagy erre se fogsz tudni válaszolni?:D"
Látom kitört a kultúra...elég szánalmas provokáció ez részedről, de ennek ellenére egye fene, válaszolok!
Pl. amire megpróbáltam felhívni a figyelmed (de ennek ellenére elsiklottál felette - szerintem szándékosan), hogy ha tudom előre, hogy amit teremtek jó, de tudom előre, hogy meg is fogom bánni (legalább is így próbáltad meg megfogalmazni), akkor borul az a tény, hogy Isten tökéletes, hisz tévedett. Ez ellent mond a Bibliával. Ha pedig Isten tévedett, akkor nem tud semmit előre - hisz akkor nem kívánná elkerülni a tévedést? De. Tehát Isten nem mindentudó. Másrészt: ha tudja előre, hogy meg fogja bánni, akkor miért hagyja az embereket szenvedni a saját tévedése miatt?
Ennyi. Azt hiszem bőven kifejtettem a kérdést, csak legfeljebb egy olyan szempontból, amit Te nem tolerálsz, de ez nem az én hibám. Nem is várok erre az okfejtésemre érdemben választ tőled, hisz most is csak a szánalmas vergődésre futotta tőled. Ellenérvet nem tudtál felhozni, helyette visszakérdeztél - tipikusan az a taktika, amikor már egy vitában nem tudsz mit felhozni. Úgyhogy parancsolj, ezen rágódhatsz, de ha válaszolni szeretnél erre is (mert biztos vagyok benne, hogy viszketni fognak az ujjaid) előbb tanuld meg mi a különbség "vita" és "vitatkozás" között, mert a kettő ég és föld :) Minden jót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!