Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten mindentudó, miért...

Ha Isten mindentudó, miért bánta meg, hogy embert teremtett?

Figyelt kérdés
"Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön, és bánkódék az õ szívében." 1Móz6,6

2012. jún. 18. 17:47
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/78 Srapnel ***** válasza:
54%

"A rákos gyerekek nem azért betegek,mert Isten ilyennek teremtette a világot.Isten tökéletes földi paradicsomot teremtett nekünk, betegségek, nyomor..stb nélkül.A szeretethez hozzátartozott az is, hogy nem korlátoz minket, ezért adott szabad akaratot,de kinyilatkoztatta az Ő akaratát is, hogy csak akkor lesz boldog az ember, ha úgy szeretjük egymást, ahogy Ő minket. Csakhogy az ember Isten akarata ellen ment, mert ő akart Isten lenni.Így saját magunkat pusztítjuk évezredek óta.Miattunk jött létre a nyomor, háború, éhínség, a sok felelőtlen magatartás, cselekedett és azok következményei és igen, a sok betegség is, köztük a rák is."

Évszázadok óta hallani ezt a veretes marhaságot (kettőt is egyből).

Nézzük a szabad akaratot. Tudtommal egy megszületett gyerek új, önálló személyiség, a saját szabad akaratával. Ekkor rohadtul igazságtalan őt azért büntetni, mert az elődei bárkinek bármi rosszat tettek, hiszen abban a döntésben az épp született nem játszott szerepet. Ha az összes élő ember, mint egy entitásként, Az Emberként kezelendő (mint ahogy nem), akkor meg nem túl fair valakit úgy a létezésbe hozni, hogy egy nagy valami részeként, szabad akarat nélkül szenvedjen. Ugyanis ha az emberiség mint Ember egészében cselekszik, akkor a tagoknak nincs szabad akarata. Tehát akárhonnan is nézzük, nincs mentség az emberekre rótt szenvedésre.

Ha ehhez hozzávesszük a második marhaságot, mi szerint a rák az Isteni akarat ellen való menés, akkor figyelembe ajánlom azt a sajnos kevéssé ismert biológiai tényt, hogy a rák létrejöttének esélye közvetlenül következménye a sejtek anyagcseréjének normál működésének és annak, hogy oxigénalapú élet vagyunk. Olyasmi ez, mint hogy a csapágyban is benne van a kopás lehetősége (és bekövetkezése), pusztán a szerkezete és működése miatt. Na már most, ha minket valaki ilyenné teremtett, hogy konstrukciósan bennünk van a rák és a genetikai rendellenességek esélye, akkor az felettébb igazságtalan.

2012. jún. 20. 09:08
 22/78 munyamunya ***** válasza:

Ha megnézzük, az idézetben az is szerepel, hogy Isten a "szívében" bánkódott. Nos, az Isten szellem, nincs semmilyen belső szerve, még átvitt értelemben sem.

Tehát ez a képletes leírás egyszerűen arról szól, hogy a Teremtő helytelenítette azt az állapotot, amiben az emberek voltak (minden gondolatuk gonosz), és végrehajtotta a következő lépését a világ formálásának; eltörölte azt a nemzetséget a földről. Ez kezdettől része volt az Ő tervének, nem érte meglepetésként a dolog, hiszen mindent Ő alkot olyanra, amilyen. Mindez példaként van megírva számunkra (1Kor.10:11), hogy eljussunk az Isten akaratának megismerésre, minden lelki bölcseségben és értelemben (Kol.1:9).

2012. jún. 20. 09:14
 23/78 anonim ***** válasza:
64%

10/22: Nem vártam erre reakciót, szal bocs a késői válaszért. Ami azt illeti, örülnék ha nem adnál a számba olyan szavakat, amit nem mondtam. Pont nem ugyanazzal a szóval magyaráztam a tökéletes szót, úgyhogy az ezt követő vagy 5 sorod teljességgel felesleges. Ha nem érzed a maximális és a tökéletes szó közti különbséget, az a te bajod.

Ha már a logikai bukfencet keresel, nézd meg a te válaszod. A teremtőd hibáztatod, hogy nem tökéleteset alkotott, utána az emberekre fogsz mindent. Most akkor melyik a véleményed? Mert az egyik igaz lehet, de a másik nem. A kettő közül a logikusabb, hogy a teremtő tökéleteset teremtett, az emberen múlt hogy a rossz ilyen méreteket öltött. De miért ilyen embert teremtett? Ez már egy másik kérdés, egyébként azért, hogy legyen szabad akarata. Ha szabad akaratából mindenki jó lenne, akkor most nem lenne miről beszélni. Hiszem hogy így tökéletes, hogy meg van a szabad akarat, mert ha nem lenne meg, akkor meg az lenne a bajod. De mondom ez már pont egy másik kérdés amiről szintén folyik a vita.

2012. jún. 20. 21:00
 24/78 anonim ***** válasza:
a héber iratokban nem a megbánta, hanem a héberszo magyar megfelelöje a "sajnálta" szó van leirva. akik vitatkozni akarnak azok tesznek fel ilyen kérdéseket, mert az hogy mindent tudó az tény. viszont nem ugy teremtett, hogy elöre felhasználta volna a mindent tudását, mert akkor szándékosság rejlene benne: "megteremtem az embert aki ugy is vétkezni fog, aztán jol megbüntetem". ez nem igy müködik, sokan tudják, hogy a teremtö szabad akaratot adott az embernek. hogy eldöntheti azt, elfogadja isten irányitását, vagy ellenszegül ennek.mivel nem ugy lettünk megalkotva, hogy tölle függetlenül tudjunk élni.PL:ventillátor, nem tud az áramforrás nélkül müködni) most ekkor sokan kapnának a billetyüzethez, hol a szabad akarat? a döntés joga a szabad akarat. a teremtö nem árult zsákba macskát. szeretetéböl fakadoan útmutatást adott az embernek, szaporodási képességgel látta el öket is, és munkát is adott hogy végezze a földön. ám azt a jogát megtartotta magának, hogy ö döntse el mi a jó az embernek, ami nem azt jelenti, hogy megfosztotta volna valami jótól. ellenkezöleg. napjainkban láthatjuk a függetlenség szellemének hatásait. tedd amit akarsz, egyszer élsz, most vedd meg, csak neked, csak most, ne halgass senkire a magad élletét éljed, stb. nézzünk körbe hova jutott a szabad akarattal való visszaélés.!!a legmegdöbbentöbb hogy az emberek meg ki vannak idegileg a sok aljsságtol, és kit szidnak ezért, hát ugyan kit? a teremtöt!!! de mi döntöttünk igy!!! benne van a génjeinkben ha valami rosszat teszünk másra tereljük a hibát Ádámtól Évátol örököltük:amikor megkérdezte Ádámot mit tett? azt mondta ..hát Éva mondta, Évát kérdezte mit tett?..hát a kigyó mondta.egymásra háritották a rossz döntés felelösségét.most sincs más kép. megyünk mások döntése után.mert modernek vagyunk. de akkor ne panaszkodjunk, amit vetettünk learatjuk.
2012. jún. 21. 11:57
 25/78 anonim ***** válasza:
0%

23-as: mellébeszélsz. Kíváncsi vagyok, akkor vajon a maximálisat hogyan definiálod? Ami a legjobb, legszebb? Mert akkor önellentmondásba kerülsz, hiszen azt mondtad, a tökéletes nem olyan, ami szép, vagy jó...úgyhogy inkább először gondolkozz, mielőtt írsz ;)

Amire pedig rá próbáltam világítani, és ezt itt tökéletesen félreértetted, hogy teremtő nincs. Legalább is a keresztény Isten nem létezik, hiszen az, hogy tökéletes, mindent tudó, mindenható, megcáfolható azzal, hogy körülnézünk, és látjuk mit "teremtett". Ez puszta logika, és ezen részére még semmi ellenérvet nem mondtál, hanem valami kiskaput kerestél, hogy mégis vissza tudj vágni valamivel :) Érvelésből elégtelen, ülj le fiam!

2012. jún. 21. 12:34
 26/78 anonim ***** válasza:

"A kettő közül a logikusabb, hogy a teremtő tökéleteset teremtett, az emberen múlt hogy a rossz ilyen méreteket öltött."

Az nem logika, hogy a teremtő tökéleteset teremtett, hanem egy teljesen megalapozatlan állítás. Ha pedig a rossz ilyen méreteket ölt, Isten miért nem avatkozik bele? Valamilyen úton módon? Csak nem azért, mert nincs Isten? :)

"De miért ilyen embert teremtett? Ez már egy másik kérdés, egyébként azért, hogy legyen szabad akarata."

Éééértem...szóval eszerint Istennek nincs szabad akarata? Akkor ő mi alapján dönt, mi a jó és mi a rossz? Ő neki is a szájába rágta valaki? Ez is teljesen homályos, sőt értelmetlen.

"Ha szabad akaratából mindenki jó lenne, akkor most nem lenne miről beszélni"

Szabad akaratából jó...hmm-hmm :) Hát igen, majd biztos szabad akaratomból elfogadom, hogy bűnös vagyok. Szabad akaratomból követem a jóistent, hátha befogad az országába :) Eközbe nem is érdekel szabad akaratomból, hogy a kegyes Isten, aki mindenkit szeret elvileg, valakit örök kárhozatra ítél, és szelektál a teremtményei között. Inkább megfordítanám ezt, és azt mondanám, az a jó, aki szabad akaratból nem követi Istent...:) Nyilván megint azzal fogsz gyanúsítani, hogy a szádba rágok dolgokat, de nem tudom másképp értelmezni, minthogy a keresztény Isten szemében azok a jók, akik szabad akaratukból elfogadják őt. Ne haragudj, de ez hihetetlenül arrogáns, és bizonyos szemszögből nézve diszkriminatív :)

2012. jún. 21. 12:46
 27/78 anonim ***** válasza:
26%

oka van annak miért nem avatkozik még bele. bár már nem fog sokáig "tétlenül nézelődni.nem tudom mennyire vagy biblia ismerö, bár ha jol olvastam nem hiszed a létezését.

nos az éden kertben, felvetödött egy kérdés ami jelenleg is tisztázásra vár. mivel nem hiszel isten létezésében nem tudom hogyan lehetne ezt leirni neked?de azért megemlitem a várakozás okát. nos a lázadást egy angyal inditotta el akiben szintén nem hiszel. azt állitotta és még most is azt állitja, hogy a teremtö, akiben te sem hiszel, nem jó és nincs is joga a teremtményei felett irányitást gyakorolni. azt állitotta , hogy ő jobb. söt azt is állitotta ez a gonosz személy, hogy minden embert eltud forditani a teremtötöl akiben Te nem hiszel. nos idöt kapott, hogy bebizonyitsa állitásait. nos szemmel láthatolag igen sok embert eltudott forditani ettöl a teremtötöl köztük téged is.DE NEM MINDENKIT. mert vannak még jo akaratu emberek akik várják azokat az igéreteket amik elhangoztak azoknak akik hisznek benne.a teremtö a rossz bejövetele miatt sajnálta , hogy embert teremtett, de nem volt akkora fájdalom benne mert Noét és családját(8.an) megmentette a haragjátol.igy tul élték az általad nem hitt viz özönt, ami szinte minden kulturában benne van, nem csak a keresztény leirásokban.

2012. jún. 21. 13:12
 28/78 anonim ***** válasza:
40%
folytatás képp. igen jol irtad. ha mindenki szabad akaratábol szot fogadna NEM nem lenne miröl beszélgetni, henem most nem erröl beszélgetnénk. hanem arrol hogy milyen szépen fejlödbnek a gyermekeink a termények jok voltak ebben az évben is, és hamarosan nagypapa,nagymama leszek, és ezekröl a kedves eseményekröl.nem piszkálná senki a másikat, nem lennének rasszisták, mert nem lenne nemzetiségi kérdés,nincsenek országhatárok, bárki szabadon közlekedhetne a föld egyik végétöl a másikig felfedezve a tájakat. s mivel pénz sem volna mert ez is emberi találmány nem isteni,mindezt dijmentesen mert a teremtö akiben Te nem hiszel nem kér érte pénzt.
2012. jún. 21. 13:20
 29/78 anonim ***** válasza:

"nos szemmel láthatolag igen sok embert eltudott forditani ettöl a teremtötöl köztük téged is.DE NEM MINDENKIT. mert vannak még jo akaratu emberek akik várják azokat az igéreteket amik elhangoztak azoknak akik hisznek benne"

Értem...akkor engedj már meg egy kérdést: hogy lehet, hogy az általad leírt jó akarat már a kereszténység előtt virágzott? A buddhistákat, és a taoizmus gondolkodóit is elfordította a Sátán az Istentől...még jóval azelőtt, hogy az emberek egyáltalán kitalálták volna ezeket a fogalmakat? Mert a kereszténység akkortájt még puszta gondolat se volt. Vagy most hogy van ez...? Vicces egyébként, milyen könnyeden égig magasztalod magad... :) Én pedig a Sátán befolyása alá kerültem volna? Hűűű, oké, azt hiszem itt be is fejezhetjük, ez már nagyon súlyos :D Csak nehogy pentagrammákat kezdjek vájni a bőrömbe...:D

2012. jún. 21. 13:27
 30/78 anonim ***** válasza:

"nem piszkálná senki a másikat, nem lennének rasszisták, mert nem lenne nemzetiségi kérdés,nincsenek országhatárok, Hbárki szabadon közlekedhetne a föld egyik végétöl a másikig felfedezve a tájakat. s mivel pénz sem volna mert ez is emberi találmány nem isteni,mindezt dijmentesen mert a teremtö akiben Te nem hiszel nem kér érte pénzt."

Na tessék a freudi elszólás...:) Ugyanazt írtad le, amit a kommunizmus akart elérni :) Országhatárok nélküli nemzetköziség, egyenlőség, nincs pénz, ergo mindenki kollektívan részesül a javakból. Egy az egyben ugyanazt írtad Te le, amit Marx vizionalizált utópiaként, csak Te még belekevertél egy teremtőt is, hogy ne tűnjön ugyanannak...:)

Egyébként meg vicces, hogy a Teremtő nem akarta se ezt, se azt, csak véletlenül az összes hívője a világon félreértelmezte, és homlokegyenest mást csinált :) Vedd példának a búcsúcédulákat, a hatalmas templomokat, a pénzelt hadjáratokat, egyebeket :) A Teremtőről könnyű azt mondani, hogy hibátlan, de ha egyszer az összes híve mást csinál, félreértelmezi, belemagyaráz dolgokat, akkor miért kéne elfogadnom, hogy ez igenis jó dolog? Jaaa, hogy a Teremtő tökéletes, de a hívő nem az...ez sajna nem játszik, attól, hogy a hívő hivatkozik valamire, ami a szemében jó/rossz, attól az ő megítélése nem változik. Lásd amikor a kommunisták a kapitalizmus hibás működésére hivatkozva próbálják meg lekicsinyíteni saját bűneiket: félelmetes a hasonlóság...

2012. jún. 21. 13:37
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!