Mi lehetett valójában a bibliai Behemót?
"Nézd csak a behemótot, amelyet én teremtettem, amiként téged is, fűvel él, mint az ökör!Nézd csak az erejét az ő ágyékában, és az ő erősségét hasának izmaiban! Kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust, lágyékának inai egymásba fonódnak.Csontjai érccsövek, lábszárai, mint a vasrudak. "
( Aki azt akarja leírni, hogy sárkány vagy dinoszaurusz, ne fáradjon vele)
Hát, ha nagyon komolyan vesszük, hogy a Bibliában egy valódi lényről írtak, akkor…
"Nézd csak a behemótot, amelyet én teremtettem, amiként téged is, fűvel él, mint az ökör!
Nézd csak az erejét az ő ágyékában, és az ő erősségét hasának izmaiban!
Kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust, lágyékának inai egymásba fonódnak.
Csontjai érccsövek, lábszárai, mint a vasrudak.”
Persze dínó nem lehetett (elefánt, krokodil, vagy víziló sem igen), de az is megér egy misét, hogy mi lehet ebben olyan, ami kizárólagossággal utal a dínóra a hívők szerint? A Bibliát szó szerint hitelesként kezelő hívők egyszerűen megelégednek azzal, hogy az általuk egyetlen nagyjából ismert dinójellemzőket rávetítik ezekre a sorokra. Pedig ilyesmi állatok a földtörténet során dögivel voltak a dínók előtt és után is.
Pl:
Nagytestű növényevő jóval a dínók előtt az archosauriák közül.
Emlősök közül pl. az óriáslajhár:
Az óriáslajhár csak 8000 éve halt ki. Nem ésszerűbb akkor már, hogy erre gondolt a Biblia? Mi a búbánatos tök utal ebben a leírásban a dinoszauruszokra kizárólagossággal? Ír arról egyáltalán a Biblia, hogy négylábú ez a lény, vagy kétlábú? Madár, vagy emlős, vagy…? Nem lehetett madár pl.?
„Kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust”
Hát, ha valamilyen állatnak a farka a cédrushoz hasonlít, akkor pláne nem érthető, hogy mit keresne itt a dínó (egy kiegyenesedő hegyesedő dínófarok semmiben sem hasonlít a cédrushoz), ám sokkal inkább egy madár kitárt farktollaira gondolnék ez esetben.
A Libanoni cédrusról, ami ugye a Biblia (Ószövetség) egyik legkedveltebben felemlegetett növénye:
„A 40 m magasra megnövő libanoni cédrus fiatal példányai kúposak, kora előrehaladtával koronája kiterül és szélesen ellaposodik.”
Hát ez a strucc farktollainak mind kitáratlan (cédrus: fiatal példány kúpos), mind kitárt formájára igaz lehet (cédrus:idősebb korában koronája kiterül). Fűvel él, mint az ökör, amiről nekem az jut eszembe, hogy lám, milyen csodálatos lény, külsőre nem is hasonlít az ökörre, de mégis füvet eszik. Mint pl. totál más a strucc is, és mindennek tetejében eszik füvet is.
Persze egy strucc nem olyan nagy csoda, de az elefántmadár már inkább!
Az elefántmadár csak olyan 1000 éve halt ki Madagaszkáron. A legnagyobb fajok magassága meghaladta a 3 métert, tömegük a 450 kilogrammot. „Csontjai érccsövek, lábszárai, mint a vasrudak.”
Itt érdemes továbbolvasni a Bibliát:
"Csontjai érccsövek, lábszárai, mint a vasrudak. (tökéletes hasonlat, ha az elefántmadár lábára nézünk)
Az Isten alkotásainak remeke ez, az õ teremtője adta meg néki fegyverét." (itt kreacionista oldalak a dínó farkára látnak utalást, pedig tökre világos, hogy a lábáról van szó)
Ugyebár tudvalevő, hogy a strucc veszélyes madár, hatalmasakat rúg. A lába a fegyvere. Na, ha megnézzük az elefántmadár érccsőszerű lábát, és hozzáképzeljük a rúgóerejét ...júúúj :D
Inkább legendáriumba tartozik, hogy még láttak ilyet a középkorban is, de „az arab hajósok talán még találkozhattak egy-két példánnyal: valószínűleg az elefántmadarak adták az ihletet a Szindbád-legendák „rok madarához””, de Marco Polo még hozta magával a róla szóló legendákat, vagyis a Bibliába is simán bekerülhetett a maga módján.
Roppant izzadtságszagú ezt a biblikus leírást a dínóleiratnak tekinteni, bár ha figyelembe vesszük, hogy a madarak dínóleszármazottak… na de a hívek ebben az esetben persze azonnal meghátrálnának, hogy szó sincs itt dínóról, isten ments! (hiszen a dínónak itt evolúció cáfolóként, nem pedig annak megerősítőjeként kellene színre lépnie… :D).
Persze, hogy miképpen kerülhetett biblikus területre a behemót elefántmadár? (mindenesetre ez lényegesen valószínűsíthetőbb, mint egy Jób mellett álló dínó). Hogy tudhattak róla akkoriban, az korántsem lehetetlen. Egzotikus állatokat uralkodók többször is hozattak maguknak akár Mezopotámiába, Egyiptomba is, délre hajózóakat megbízva (pl. föníciai hajósokról egyesek feltételezik, hogy eljuthattak Madagaszkárra – emlékeim szerint). Bár nem tudok arról, hogy elefántmadarat bárki is leszállított volna, és arról se, hogy Madagaszkárról eljuthattak-e a történelmi Izraelbe szállítmányok, de elviekben ez nem tűnik lehetetlennek.
"Amúgy meg a szövegben nem az van írva, a farka olyan mint a cédrus, csak kiegyenesíti, mint a cédrust."
Csak kiegyenesíti, mint a cédrust?
És ez mit jelent szerinted? Mert ez így elsőre elég értelmetlennek tűnik.
"Kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust"
Szerintem ez elég világosan azt jelenti, hogy amikor kiegyenesíti (kimerevíti) a farkát, akkor olyanná válik, mintha egy cédrus lenne. Nem tudom, ezt mi másként lehetne értelmezni.
Akkor még egyszer... a 8000 éve kihalt lajhár.
Mennyiben nem illenek erre pont ugyanúgy a Biblia szövegei???
Mi a szarért nem lehet ez a biblkikus leírás óriáslajhárt leíró szöveg?
Én is csak azért valószínűsítem jobban az elefántmadarat, mert az akkor élt, és a szöveg ugyanúgy ráhúzható, de ráhúzható a mindössze 8000 évvel ezelőtt élt lajhárra is. Inkább már akkor arra, mint a több millió éve kihalt dínókra...
Komolyan mondom, az ember esze megáll... egy ezerféle állatra ráhúzható szöveget csak dinónak tudnak be az elvakultak, mert éppen ez jobban klappol az ideológiájukba... :D
A farkát kiegyenesítí mint a cédrust!!!
És akkor nézzük meg egy nagyra nőtt cédrusfa törzsét, na ahhoz hasonló. Inkább dinó mint lajhár vagy viziló, vagy madár
#24: "És akkor nézzük meg egy nagyra nőtt cédrusfa törzsét, na ahhoz hasonló"
Oda nem az van írva, hogy törzse, hanem kompletten egy cédrus. Nem kellene Bibliát hamisítani.
A nílusi víziló farka végén egyfajta szőrbojt figyelhető meg, így:
Ha azt kiegyenesíti, az olyan mint egy cédrus. Pici cédrus. A Biblia nem állítja egy szóval se, hogy a farok is hatalmas lenne. Azt is csak te álmodod bele a Bibliába.
De a dínók előtt is élt rengeteg másféle állat, amiknek dinószerű farka volt. Írom le ezredszerre.
Ha az a cédrus nem nagy (márpedig szó sincs arról, hogy a Biblia azt nagynak nevezné) akkor ez egy az egyben egy nílusi víziló:
Bibliából:
"Nézd csak a behemótot, amelyet én teremtettem, amiként téged is, fűvel él, mint az ökör!
Nézd csak az erejét az ő ágyékában, és az ő erősségét hasának izmaiban!
Kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust, lágyékának inai egymásba fonódnak.
Csontjai érccsövek, lábszárai, mint a vasrudak.”
Vidirip
"Ha az a cédrus nem nagy (márpedig szó sincs arról, hogy a Biblia azt nagynak nevezné) akkor ez egy az egyben egy nílusi víziló:"
Ha a cédrust vesszük alapul ,azon belül is a Libanoni cédrust akkor lehet nagy cédrusról beszélni.
Libanon nemzeti zászlójában is megtalálható a cédrus! És úgy gondolom hogy lényeges részlet ,hogy anno a hajók fő alapanyagának számított! Hajót építettek belőlük!
#27: "Ha az a cédrus nem nagy (márpedig szó sincs arról, hogy a Biblia azt nagynak nevezné)"
Az állat farkát nem nevezi nagynak. Az állat pici farka is hasonlíthat a cédrushoz. Nemde?
Azt a dínóálomlátók képzelik bele a Bibliába, hogy az hatalmas farokról beszélne. Lehet hatalmas állatnak kis farka is, ami kiegyenesedve egy cédrushoz hasonlít. Márpedig pont ez a helyzet a nílusi vízilóval.
Fogy a neved @27?
Vidiripi... majd Vidirip, majd Vidiri... végül eltűnsz?
Vidiripi
Meglehet! De csak egy időre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!