Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szükséges-e a vallás?

Szükséges-e a vallás?

Figyelt kérdés
Valaki mondja már meg, mi szükség van a vallásra a 21. században! Miért lényeges, hogy az emberek vallásosak legyenek? (főleg mélyen vallásosak válaszát várnám)

2012. ápr. 23. 23:42
1 2 3 4 5 6
 31/52 A kérdező kommentje:

#27: Nem értem mit ért az alatt, hogy "nem vakon hisz". Abban a válaszban ő azt írta, hogy behaluzta Istent és a Szentléleket, talán ezt érti az alatt, "nem vakon hisz"? Mert az elég cinkes:)

"meg kell nekik mondani, hogy legyenek jóravalók": ezt meg arra értettem, hogy ahelyett, hogy azt mondjuk az embereknek, higgyenek valami kitalált dologban, amiben megírták, hogy csak jót tegyenek, akkor már ezt a bizonyos mondatot is lehetne mondani. Nyilvánvalóan egyik sem használ, itt alapvetően intelligensnek kéne lenni, hogy betartsuk, meg persze erkölcsösnek, stb. Ehhez nem kell mese 10 éves kor felett. Ha meg csak annyi elég lenne megoldásként, hogy az "üres törvényeket" is parancsolatoknak nevezzék, tegyék meg minden köret nélkül!

2012. ápr. 25. 23:44
 32/52 anonim ***** válasza:

John Lennon is mondta ezeket. Megváltozott a világ? Nem, fejbe lőtték.

Ha nincs Isten, az ember csak egy biokémiai reakció, egy molekulahalmaz, ahol csak két törvény van, az energiaminimumra való törekvés és a fajfenntartási ösztön. Ennélfogva Isten nélkül értelmetlenné válik a jó fogalma, és csak "nekem jó" lesz értelmezhető.

Hála Istennek van Isten. (oké ez furcsán hangzott)

2012. ápr. 25. 23:51
 33/52 A kérdező kommentje:

#29: Volt már olyan vallás, ahol azt vallották, a betegség csak kitaláció, merthogy Isten mindenkit a maga képére formált, így miért akarna magának rosszat. addig tartott, amíg e remek eszem vezetője meghalt (bizonyos gyógyszerek ragyogóan segítettek neki)...

Én meg egy ellenpéldát mondtam, milyen, amikor egy egész világ él istenfélő életet.

Az meg egész egyszerűen nevetséges, hogy most arra a régi közhelyre, hogy nem bizonyították még, hogy Isten létezik, rákontráz azzal, hogy azt sem, hogy nincs. Mégis mit gondol, megteremtette az életet, és most az űrteleszkópok elől bujkál a bolygók mögött osonva? Meg miért van olyan sok isten? Ezek valahol összeültek, és felosztották egymás közt a világot, Allah bevállalta ezeket a szép, félbarna arabokat, Isten a fehéreket, stb.? És miért vall mindegyik akkor mást a világ teremtéséről? Nem egyeztették a sztorit a balhé előtt?

Végül pedig annyival azért boldogabbak az emberek, mint akkor, hogy a vallás háttérbeszorulásával fellendült a tudomány, így az orvoslás is, és már nem az az arc, aki már majdnem 40 éves, hanem jobb helyeken akár kétszer annyi is megvan az átlag életkor. Üdvözülés helyett némi egészségügy már akkor is hasznosabb lehetett volna.

2012. ápr. 25. 23:58
 34/52 A kérdező kommentje:

#31: Nem egészen értem, mire írta, hogy

"Ennélfogva Isten nélkül értelmetlenné válik a jó fogalma, és csak "nekem jó" lesz értelmezhető."

Szóval, hogy jutottunk el egyik pillanatról a másikra oda, hogy amúgy ami jó, az Isten miatt és a felé tanúsított hitt miatt az?

2012. ápr. 26. 00:05
 35/52 anonim ***** válasza:

Mert ami a keresztény mércével nézve jó, önfeláldozó, tiszta, az a világ mércéjével pancser, lúzer.

Ha nincs valamiféle szellemvilág, akkor az egész létezésednek mi a célja és az értelme azon túl, hogy betöltsd az aktuális szükségleteidet? És ebben mi akadályoz meg? Mi az hogy "jó" és "erkölcs", miféle eltorzult falkaösztön vagy önpusztító magatartás ez? Mi az, hogy "lelkiismeret", és miért mond ellent az ösztöneinknek a vágyainknak és a szükségleteinknek? Az egész értelmetlen. (az egész viccesebb ha Puzsér hangján olvasod)

Ezért gondolom, hogy a Jó fogalom Isten nélkül értelmetlen.

2012. ápr. 26. 00:17
 36/52 A kérdező kommentje:

#35: Nem értem, miféle szükségletekről beszél, vagy milyen szükségletei vannak Önnek konkrétan, illetve milyen ösztönei és vágyai, amik a lelkiismerettel szemben állnak.

A létezés célja meg nem az, hogy az aktuális szükségleteket betöltsük. Szerintem sokkal inkább az, hogy hasznára legyünk munkánkkal egy bizonyos gépezet fejlődésének, amivel az emberek egyre hosszabb és teljesebb életet tudnak élni, a teljesben az ezen munkán kívül eső idő eltöltését értem, szórakozást ugyebár, és hogy mindemellett "gondoskodjunk" a későbbi emberek meglétéről (nem 6, nem 10 gyereket vállalva, aztán a tévében sopánkodva!), hanem csak annyit nevelve, hogy már egy sokkal jobb világban érezzék magukat, mint amilyenben mi éreztük magunkat.

És mindezt úgy leírtam, hogy nem csak hogy nem említettem egyszer sem Istent, de nem is érzem úgy, hogy kifelejtettem volna.

2012. ápr. 26. 00:37
 37/52 anonim ***** válasza:

Ez mind szép és jó, de áruld el nekem, hogy ez a világmegjobbító vágy milyen eredetű? Mitől tudod, mi az, hogy szép, értékes, erkölcsös, jóravaló? Miért van ez minden emberbe beprogramozva? És minek van ott, ha nem is működik? Hiszen az ember volt az aki alapvetően tönkretette eddig ezt a bolygót, szennyezi az emberiség elméjét sok mindennel, stb... elég körbenézni a világban.

Ami a lelkiismeretet és szükségletet illeti, gondolom nem kell elmagyarázni nagyon, hogy a boltban én nem lopom el azt a csokit, amit például egy éhes csimpánz gondolkodás nélkül elvenne. Miért nem?

2012. ápr. 26. 00:57
 38/52 A kérdező kommentje:

#37: Ja, hogy így értetted a szemben álló lelkiismeretet. Nem gondoltam, hogy ennyire a kályhától indulunk, én a mai világ normáiból indultam ki (remélem, a mai világ normáit is megkérdőjelezed..:))

A világot nem egészen "csak" az ember, hanem a hülye emberek rontják. Szép, erkölcsös, jóravaló és értékes, ami ezzel szemben áll.

A világmegjobbító vágy: hogy ha már a teremtés csúcsa az ember, ki is tudja használni, és éljen is úgy, megint csak, ennek megfelelően teljes életet, amilyet mondjuk a csimpánz nem tud, és hogy ne az ő szintjén megrekedve éljen.

Amennyiben pedig tényleg megkérdőjelezed a mai világ normáit, olvasgass az ember csimpánz-szintű életvitelétől a mai kialakult társadalmak koráig eltelt időszak eseményeiről, majd pedig szerintem észre veszed, hogy egyszerűen ezek a kialakult normák, oszt ez van. Nem véletlenül lettek ezek, és kár ragozni, mert ha ezeken elmélkedünk, az nem csupán elmélkedés lenne, hanem az említett időszakból kiragadott események, amik nem véletlenül a MÚLT részei.

2012. ápr. 26. 01:15
 39/52 anonim ***** válasza:

Ezek a "hülye emberek", akikről beszélsz, általában gazdagok, nagy befolyásúak és gátlástalanok, mindent megszereznek amit akarnak bármilyen módszerrel. Mindig érvényesülnek, és megkapják ami nekik "jó". Akkor hogy-hogy kialakultak a "normák", ha ezek elvetésével jut az ember hozzá ahhoz, ami "jó"?

Hadd kérdezzek egy éleset:

Te meghalnál a normáidért, az elveidért? Vagy meddig mennél el, meddig hagynád magad megalázni ha választanod kellene az életed és a normáid között? Melyik lenne "jó", ha az életedről van szó? Lopni még belefér, vagy megverni egy gyereket? Esetleg megölni mást, mondjuk egy családot, hogy te életben maradhass? Mert ha inkább meghalsz, akkor a halálra mondod, hogy ez a helyes, a "jó".

Ha viszont azt gondolod, meghalni bizonyos esetben jó, ellent mondasz ennek a világnak minden törvénye ellen ami létezhet, ami az evolúció során a génjeinkbe ivódhatott, a túlélés, a fajfenntartás törvényeit cáfolod meg. Ezért gondolom, hogy a lelkiismeret nem ennek a világnak része, és nem létezhet az erkölcs Isten nélkül.

2012. ápr. 26. 01:40
 40/52 anonim ***** válasza:

"Én meg egy ellenpéldát mondtam, milyen, amikor egy egész világ él istenfélő életet."

Ha valóban istenfélő életet éltek volna a középkorban akkor nem lettek volna háborúk meg egyéb szörnyűségek amiket az emberek akkoriban elkövettek. Az jó volt hogy legalább ismerték a Bibliát és hittek Istenben, de a törvényeit nem mind tartották be. Olyan embereket nézz meg akik Jézus tanításait komolyan veszik és valóban ezek szerint élnek.

"Az meg egész egyszerűen nevetséges, hogy most arra a régi közhelyre, hogy nem bizonyították még, hogy Isten létezik, rákontráz azzal, hogy azt sem, hogy nincs."

Csak azt mondtam hogy ez a feltétele annak hogy orvoshoz menjek :)

"Mégis mit gondol, megteremtette az életet, és most az űrteleszkópok elől bujkál a bolygók mögött osonva?"

Igen azok elől az emberek elől akik azt gondolják hogy Istent az önerejükből megtalálhatják mondjuk űrteleszkópokkal azok elől Isten elrejtőzik, mert a hiúság, a beképzeltség utálatos Isten előtt.

Azoknak mutatja meg magát akik szerény, alázatos emberek és elismerik hogy ők Istenhez képest semmik és így kérik Istent hogy mutassa meg Magát.

"Meg miért van olyan sok isten? Ezek valahol összeültek, és felosztották egymás közt a világot, Allah bevállalta ezeket a szép, félbarna arabokat, Isten a fehéreket, stb.? És miért vall mindegyik akkor mást a világ teremtéséről? Nem egyeztették a sztorit a balhé előtt?"

Teremtő és mindenható Isten csak egy van, de a különböző népek másképpen ismerik. Egyébként Allah a Bibliában Elohimként szerepel, a kettő egy és ugyanaz. Az arabok Allahot igazságos (és szigorú) Istenként tisztelik, a keresztények viszont tudják hogy Isten nem csak igazságos de elsősorban irgalmas és csak azt ítéli el aki a megbocsátásból nem kér.

"Üdvözülés helyett némi egészségügy már akkor is hasznosabb lehetett volna."

Nagyon alábecsülöd az üdvözülést pedig ez olyan boldogságot jelent ami a föld összes öröménél is sokkal nagyobb és soha nem ér véget.

Mit ér a jó egészségügy ha az emberek csak TV nézésre használják az extra éveiket?

2012. ápr. 26. 09:13
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!