Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Lehet, hogy törlik a kérdést,...

Lehet, hogy törlik a kérdést, de nem kéne betiltani az egyházakat?

Figyelt kérdés

Vagy korlátozni, hogy csak nagykorúak foglalkozzanak vele?

Olvasom itt a kérdéseket és mélységesen felháborít, amit látok. Kihasznált, sz@rba se nézett nő nem mer elválni, mert az bűn. Az már nyilván nem, hogy a hülye férjével egyetemben tönkrevágja a srácai gyerekkorát.

Tinisrác nem mer rárántani, mert bűn. Álmában úgyis el fog menni, és ha emlékszik az álmára, majd még bűntudata is lesz. Inkább nyomja el a vágyait, fantáziálgasson Jézusról, mert bűnnek tart egy reflexet. Biztos dicső dolog az önuralom, cölibátus, mégis a katolikus papokról szólnak a pedofil hírek. Nem azért turkálnak a kisfiúk gatyájában, mert elhagyták Istent, vagy megszállta a gonosz, hanem mert EGÉSZSÉGTELEN, amit csinálnak.

Tudom, hogy az egyházak sok embernek menedéket, segítséget jelentenek, de akkor sem illenek már a világba. Isten létezik, de semmi köze az egyházakhoz.

Miért kövessem bármelyik előírásait? Biblia? Emberek állították össze, jó eséllyel lehet teljesen hiteltelen. Nem tudhatjuk, csak elhisszük. És a hit miatt feljogosítva érezzük magunkat, hogy kényszereket és gátlásokat ültessünk az emberekbe.

A vallásos emberek miért nem látják, hogy az egyház csak politikai szempontokat vizsgál és nincs valódi közük Istenhez?

2012. ápr. 13. 12:22
1 2 3 4
 1/32 anonim válasza:
82%
Néhány dologban igazad van.
2012. ápr. 13. 12:38
 2/32 anonim ***** válasza:
87%

Sok dologban igazad van, de az emberiség nagy részének szüksége van arra, hogy más mondja meg neki, hogy miként éljen. Ilyen a gyenge ember természete. Ha egyház nem lenne, akkor keresnének mást amit követhetnek. Pl egy diktátort vagy babonákat. Az én véleményem az, hogy egyik egyházat sem lenne szabad az állampolgárok adójából pénzelni, mint ahogy most teszik a történelmi egyházakkal.

Az egyházakat a híveknek kellene fenntartani önkéntes adományaikból, ha ez nem sikerül nekik, akkor az azt jelenti, hogy nincs rájuk akkora társadalmi igény mint ahogy azt hangoztatják.

A vallás és az egyház véleményem szerint gyakran nem ugyanazt képviselik.

2012. ápr. 13. 12:46
 3/32 anonim ***** válasza:
61%

Jelen esetben úgy látom, te vagy az egyetlen, aki bárkit kényszeríteni akar bármire. Már nem úgy van, mint a középkorban, hogy kötelező elmenni templomba. Aki akar, miért ne mehetne? Ki vagy te, hogy megtiltsd nekik?

Hogy ki mit hisz, azt pedig úgysem tudod befolyásolni, mert aki valamit hisz, annak az ellenkezőjéről elég nehéz meggyőzni őt.

2012. ápr. 13. 12:47
 4/32 anonim ***** válasza:
75%
2. vagyok, és a kedvencem az, amikor mondom h hát én csak olyanban tudok\tudnék hinni, ami kézzel fogható. erre nevetnek és azt mondják h ebben hinni kell, meg nem így megy, meg rosszul gondolom.
2012. ápr. 13. 12:51
 5/32 anonim ***** válasza:
47%
Mielőtt ostobaságokat beszélj tájékozódj egy kicsit vadmarha. Aki nem akarja, az nem tartja be az egyház szabályait. Aki maszturbálni akar, úgyis megteszi. Egyébként is, miért lenne inkább neked igazad, mint másoknak? Semmi köze az egyházakhoz... Honnan tudod? Olyan jóban vagy vele? :D Az ilyen őstulkokat kéne betiltani mint amilyen te vagy.
2012. ápr. 13. 12:58
 6/32 anonim ***** válasza:
95%

Olyasmi ez hogy Te kívülről látod a dolgot, s látod hogy mik a hátrányai, viszont aki benne él, azoknak egy része fel sem fogja, vagy érzi hogy valami nem jó az életében, de nem tud elszakadni a kialakult, belé nevelt képtől...

Egyébként pedig érdekellentétről is szó van, mert nem érdeke egyik vallási csoportnak (vezetőjének) sem, hogy megszűnjön létezni :)

Egy másik szintről nézve viszont újabb kérdés is felvetődik:

Mi van ha mégis minden úgy történik ahogyan történnie kell?

Te is, s mindenki aki itt él, éppen azt éli meg amiért idejött?

A gyermek tudta, hogy ilyen lesz az élete, s Te is tudtad, hogy találkozni fogsz ezzel a problémával?

/kicsit őrjítő kérdés, mert nem lehet tudni, így van?, vagy nem így?, vagy így? ??/

2012. ápr. 13. 12:59
 7/32 anonim ***** válasza:
88%

Szia!

Egy valláskritika rovatban helye van a kritikának, ezért valláskritika, nem hiszem, hogy ezért törölni kellene a kérdést. Úgy gondolom abban egyet érthetünk, hogy az ember társas lény és ahhoz, hogy társaságban, közösségben éljen szükségesek bizonyos szabályok. Abban teljesen egyetértek veled, hogy ebben vannak bizonyos határok, melyet a római katolikus egyház messze túllépett. De vajon helyes lenne-e a vízzel együtt a babát is kiönteni?

Az egyházak támogatási rendszere ma Magyarországon botrányos. Bár az alkotmámy szerint az állam és az egyházak egymástól elválasztva működnek, az állam - melynek vallássemlegesnek kellene maradnia - mégis milliárdokat utal át bizonyos egyházaknak "hitéleti támogatás" jogcímen. Első lépésként ezt kellene megszüntetni és az emberekre bízni, hogy - akár adójóváírás lehetőségének biztosítása mellett - ők támogassák és tartsák el azokat a gyülekezeteket, ahol a hitéletüket gyakorolják. Ugyanis a megkereszteltek száma igencsak nincsen összefüggésben a vallásgyakorlók számával. De még a népszámlálási adatok sem.

A Szentírást ért vádjaidat azonban visszautasítom. A mai világban bárkinek lehetősége van ellenőrizni a szent iratok hitelességét, mert az Interneten és a múzeumokban elérhetőek azok a leletek, melyek bizonyítják, hogy a mai szöveg gyakorlatilag megegyezik azzal, amit Jézus korában használtak (lásd Holt tengeri tekercsek, stb...). Nézz utána a témának alaposan, ms ne dölj be a híreszteléseknek és mendemondáknak. Én megtettem és írtam is belőle egy szakdolgozatot, ha érdekel olvasd el: [link]

Üdv. Péter

2012. ápr. 13. 13:03
 8/32 anonim ***** válasza:
47%
Sokban igaza van a kérdezőnek. Én pl csak nagykorúság után kérdezném meg bárkitől is, hogy akar-e egyáltalán keresztelkedni, mert szerintem úgy lenne jó, hogy lássa lehet így is élni és úgy is, aztán eldönti, hogy akar-e vallásos lenni vagy sem.
2012. ápr. 13. 13:04
 9/32 anonim ***** válasza:
82%

Péter annyira szépen leírta, amit én gondolok, hogy inkább csak csatlakozom hozzá, és nem ismétlem meg. :)

De azért összefoglalva:

- természetesen nem tiltanám be, hiszen alapjában véve nem egy káros dologról van szó, aki úgy érzi, az egészen nyugodtan tartozzon a vallási közösséghez

- az adókat viszont nem adnám oda csak úgy az egyházaknak. Más kérdés, ha mondjuk van olyan lehetőség (ami így is van), hogy az adó X összegéről lehet pl. rendelkezni, és a hívők azt az egyháznak akarják adni. Ezzel semmi gond. De ne adják mondjuk az én adómat is az egyháznak, ha viszont én meg mondjuk az XY alapnak akarom fizetni.

- én toleráns vagyok, és az ég világon semmi bajom a vallásosakkal. Igen, liberális a szemléletem (nem a politikában manapság "liberálisnak" nevezett maszlag!), de cserébe ugyanezt el is várom. Utálom, ha téríteni akarnak.

2012. ápr. 13. 13:20
 10/32 A kérdező kommentje:

Nagyon rosszul fogalmaztam meg a kérdést, elnézést. Természetesen vadbarom dolog lenne betiltani őket, sőt engem még a pénzügyeik sem érdekelnek, mert több egyház is működtet segélyszervezetet. De mint ahogy nem lenne etikus a betiltásuk, ugyanígy nem tartom helyesnek, hogy magatehetetlen emberekbe kényszereket és gátlásokat neveljen akár a szülő, akár a pap. Mivel maradandó pszichés változás és sok esetben szenvedést von maga után (lsd. a válni képtelen nő és a gyerekei) a vallásos nevelést tiltanám be. Hittan mehet, nagyon érdekes, de a szigorú, életminőséget befolyásoló szabályokkal várni kéne a nagykorúságig.

Attól még, hogy régen írtak egy könyvet, még nem biztos, hogy igaz. Ennyi erővel kétezer év múlva a szcientológia lehetne a világvallás, pedig az aztán tényleg pofátlanul hülyének nézi az embereket.

2012. ápr. 13. 14:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!