Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nőemberek! Hogyan vélekedtek...

Nőemberek! Hogyan vélekedtek arról, hogy a nőket a biblia barbár módon háttérbe helyezi, mintha nem lennének említésre méltó teremtmények?

Figyelt kérdés
Isten férfi, Jézus férfi, a próféták férfiak voltak, a tanítványok naná hogy férfiak voltak. Nem gyanús ez egy icipicit?
2011. dec. 29. 19:11
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/121 anonim ***** válasza:
68%

Azért van a bibliában kevés nő (oké, hogy vannak, de tényleg sokkal kevesebb, mint férfi), mert az egyház kanonizálta azokat a történeteket, amelyiket el akarta fogadni, a többi pedig elveszett a süllyesztőben. Tehát ne a keresztény vallásra tessék haragudni, hanem az egyházra! Ha belegondolunk az egyház és a vallás még mindig életünk hatalmas részét befolyásolja (akár keresztények vagyunk, akár nem). Pl. karácsony, húsvét (az is megtartja, aki nem vallásos), női-férfi szerepek, erények, tehát mi számít bűnösnek és mi nem, stb...

És van egy magyarázat a sok ellentmondásra a bibliában. Ezek a kérdések (pl. amit már említett a kérdező, hogy akkor most a nő alárendelt-e vagy sem) úgynevezett sublimitas kérdések, amelyre csak Isten maga tudja a választ. Ez a magyarázat. Legalábbis annak aki hisz benne.

2011. dec. 29. 19:59
 22/121 anonim ***** válasza:
36%

"biblia barbár"

én a kérdést tartom barbárnak.

"A barbárok ..= ókortól napjainkig......a saját kultúrától idegen,... közösségeket írják le." Aki nem beszél görögül, ugyanis, hanem dadog, makog.

Az én műveltségem számára a kérdés nem görög.

46 nő.

(Nem vagyok én émbör, hanem ASSZONY!!!)

2011. dec. 29. 20:06
 23/121 A kérdező kommentje:
kizárt hogy nő vagy :D
2011. dec. 29. 20:08
 24/121 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem a Biblia provokatív.
2011. dec. 29. 20:09
 25/121 A kérdező kommentje:
Nézzük mi számít provokatívnak. Provokatív ha valakinek a személyiségét megsértjük, vagy az emberi méltóságába belegázolunk. Tehát kijelenthetjük hogy a biblia rendkívül provokatív és sértő egyes emberekre nézve.
2011. dec. 29. 20:12
 26/121 anonim ***** válasza:
23%
Ateistáknak provokatív az biztos, de igazat ír és nem hazugságot. Ha nem tudod értelmezni a Bibliát akkor magadnak köszönd.
2011. dec. 29. 20:13
 27/121 anonim ***** válasza:
75%

Vegyük figyelembbe a kor társadalmi viszonyait, a nők szerepét abban a korban, valamint, hogy a Bibliáól rengeteg rész ki lett szórva (amik szintén tanulmányozásra érdemesek), és máris megértjük. Nem véletlenül nem került sokáig Biblia a közember kezébe, mivel már akkor is ismerték az emberi hülyeség határtalanságát, és azt is, mi lehet belőle, ha az ember megfelelő történelmi tájékozottság nélkül vesz a kezébe valamit, amihez nem ért.

Te is bizonyítottál, kérdező, gratulálok.

20/L

2011. dec. 29. 20:15
 28/121 anonim ***** válasza:
100%
A kérdező nem azt írta, hogy a Biblia barbár, hanem, hogy barbár MÓDON csinál valamit.Ez egy kifejezés....
2011. dec. 29. 20:16
 29/121 A kérdező kommentje:
Bírom mikor ezzel jönnek hogy nem tudod értelmezni. Értelmezni úgy kell a szavakat ahogy le vannak írva. Ha azt írom megyek a WC re akkor ne úgy értelmezd hogy megyek a konyhába.
 30/121 anonim ***** válasza:
92%

Tényleg jobb, ha a férfi beszél. Nőnek, férfinak. Ez nem megalázó, ettől egyenjogúak, egyenértékűek, csak ez a szerep a hasznos. Nézd meg, ahol ez megfordul! Figyeld meg! Mindig rosszra visz! Ez nem azt jelenti, hogy ne szólalj meg! Hanem hogy a férfi szólaljon meg, beszéljen! Te pedig hallgass rá! Ez nagyon jó tanács.

Akkor működik jól együtt a férfi és anő, ha ezt alkalmazzák. Nem a társalgásban. Az akkor jó, ha a nő csacsog, a férfi hallgatja. De amikor döntésre kerül a sor, jó, ha a férfi megszólal, és a nő meghallgatja.

Ezt nem tanultam, hanem évek során tapasztaltam, és örömmel, bár nem meglepődve láttam, hoyg a Biblia tanácsa is. ez.

Pár évtized után arra vezet a tapasztalatom, hoyg érdemes a Biblia minden szavát megfontolni, mert végül ki szokott derülni, hogy jó.

És szerintem hüleség a biblián a nemek arányát számon kérni! Ez nem a parlament . A nőknek joguk volt annyi könyvet írni a bibliához, amennyit akartak. Nem? Talán nem akartak prófétának menni?! Volt talán jobb dolguk is. De ugyanannyi nő szerepel az írásokban, mint férfi, és épp olyan fontosak.

Van atyaisten, fiúisten, és istenanya, és lélek persze, és ez egy.

Minden vallásban. Esetleg más a neve.

De az Úristen egyébként nem férfi vagy nő. Ilyenről szó sincs. Jézusban sem lényeg h fiú/lány. Az a lényeg, hoyg gyermek a földön. Isten és ember. Mindig ezt hangsúlyozzák. Nem is írnak arról, hogy férfiként így vagy úgy viselkedett volna, csak emberként, gyermekként, tanítóként és istenként.

Amúgy Mária prófétáskodott tudtommal.

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!