Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, ti, hogy véleked...

Keresztények, ti, hogy vélekedtek a más vallások követőivel szemben?

Figyelt kérdés
Olyan értelemben, hogy aki más vallást követ - mondjuk zsidó, iszlám, taoizmus, buddhizmus, zoroasztriánizmus - az a hitetek szerint üdvözülhet? Úgy értem, hogy ők a saját vallásuk előírásai szerint helyes életet élnek, akkor mennybejuthatnak? Vagy az csak a keresztények kiváltsága és mondjuk egy amazóniai bennszülött - akinek lehetősége sem lett volna meghallani az úr igéjét, mert úgy el van szigetelve - az elkárhozik?
2011. júl. 14. 13:52
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
74%
Úgy gondolom, a legtöbb vallásnak közös gyökere van. Hozzám Jézus tanításai állnak a legközelebb, másokhoz más. Ennyi.
2011. júl. 14. 14:02
 2/16 anonim ***** válasza:
86%
Én úgy tanultam hittan órán, hogy az kerül mennybe, aki saját lelkiismeretének megfelelően él. Vagyis az ateista is akár, ha tisztességesen él. És szerintem ez így teljesen ésszerű.
2011. júl. 14. 14:06
 3/16 anonim ***** válasza:
21%

"Én úgy tanultam hittan órán, hogy az kerül mennybe, aki saját lelkiismeretének megfelelően él. Vagyis az ateista is akár, ha tisztességesen él. És szerintem ez így teljesen ésszerű."

Mi az hogy "tisztességesen" és mi az, hogy "saját lelkiismeretének megfelelően"? Nem gondolod, hogy ez nagyon, de sokszor tényleg nagyon eltérő?!

Az igazság és a Bibliai hitben járás nem ilyen megengedő és szinte szó szerint, mindent elfogadó.

De a kérdező kérdésében van egy pont, amit meg szeretnék válaszolni.

Értelemszerűen sokan halnak meg úgy, hogy nem ismerhették meg a Bibliát, Jézust és a róluk szóló igazságokat. Azt mondja a Biblia, hogy "lesz feltámadása mind az igazságosaknak, mind az igazságtalanoknak".

Ez a hiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy minden régi gonosztevő - még azok is, akik Isten ítélete alatt/miatt haltak meg - fel fognak támadni, hiszen ők elnyerték a büntetésüket, a halált. Azt jelenti, hogy azok, akik Isten igazságát nem ismerhették meg a körülményeik miatt, azok feltámadásban részesülhetnek és lehetőségük lesz állást foglalni.

De az is értelemszerű, hogy sokan már véglegesen állást foglalva haltak meg. Ők magukat ítélték el.

2011. júl. 14. 14:21
 4/16 anonim ***** válasza:
48%
Igazi vérbeli jehovás értelmezés volt, köszönjük szépen.
2011. júl. 14. 14:23
 5/16 anonim ***** válasza:
60%

Hát nem, mivel pl a buddhisták újjászületnek tehát nyilván nem kerülhetnek a mennybe, bár ennek a vitának itt nem sok értelme van, hisz ez csak majd később derül ki számunkra, de gondolom, hogy elméletileg kérdezed.

Szóval elméletileg: minden ember a mennybe kerülhet, ha becsületes, bűnök nélküli életet és, vagy halála előtt megbánja bűneit.

Ez a zsidó-keresztény-buddhista-iszlám ellentét inkább már a fanatikus emberek vitája mintsem a Bibliáé, v a koráné...stb.

2011. júl. 14. 14:36
 6/16 Vree ***** válasza:
23%

ma 14:06

Én nagyon örülnék neki ha így lenne (és sokkal tisztességesebbnek is tartanám), de úgy tudom a kereszténység egyik alaptétele az eredendő bűnben való hit. Ha nem hiszel Jézusban aki leszedné rólad akkor az eredendő bűnnel akkor is elkárhozol ha te voltál a legszentebb ember a világon. (Ami ritka nagy kitolás, de hát ez van.)

2011. júl. 14. 14:38
 7/16 A kérdező kommentje:

A válasz írója 40%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 14:21

"De az is értelemszerű, hogy sokan már véglegesen állást foglalva haltak meg. Ők magukat ítélték el."

Ebben nincs igazad! A nevelés nagyon sokat számít! Eleve már egy állásfoglalást neveltek bele, ennek alapján miért kellene pokolra kerüknie? Önhibáján kívül lett ateista.

2011. júl. 14. 14:39
 8/16 A kérdező kommentje:

"Ha nem hiszel Jézusban aki leszedné rólad akkor az eredendő bűnnel akkor is elkárhozol ha te voltál a legszentebb ember a világon. (Ami ritka nagy kitolás, de hát ez van.)"

Fején találtad a szöget! Pont erre akartam célozni. Mekkora pofátlanság már ez! Ha én lennék Isten, akkor ha egy ateista rendes volt és szerette az embertársait, akkor mehetne a mennybe, kit érdekel hogy hisz-e Istenben, ha jó. Az mennyivel jobb, hogy egy akármilyen vallású húszezer imát elmormol egy nap, de kegyetlen, gátlástalan, korrupt, stb... Csak azért, üdvözül, mert a klubb tagja!

2011. júl. 14. 14:43
 9/16 anonim ***** válasza:
Na azért valamit ne feledjünk ezzel kapcsolatban! A középkorban h az embereket sakkban tartsák és jól meg lehessen őket sarcolni mindenfélével ijesztgették. Ezt a hatalom írta át az ő kedvére. A Biblia egy szóval nem említi a poklot!!!! Ez egy katolikus manipuláció az emberek félelemben tartására.
2011. júl. 14. 14:48
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Régen, még a II. Vatikáni zsinat előtt volt a katolikus egyházban egy bűvös mondatocska: Extra ecclessiam nulla salus. Ez azt jelentette, hogy aki nem tartozik a katolikus egyházhoz, az egyszerűen nem üdvözülhet. Aztán szerencsére jöttek jobb korok, és belátták, hogy ez egy kissé igazságtalan lenne. Hiszen rengeteg ember él,aki nem a katolikusokhoz tartozik, mégis jó ember. (vagyis ez nem az egyháztól függ)

Akkor megváltoztatták ezt az álláspontot.

Személy szerint úgy gondolom, hogy az emberekben van egyfajta alaptörvény/természeti törvény. Valahol mindenkibe megvan a jó. A legtöbb ember megbotránkozik egy bántalmazáson, egy gyilkosságon, egy igazságtalan eseményen. Aki hallgat az alaptörvényre, és aszerint él, azzal nekem nincs semmi baj. És miért ne üdvözülhetne? :)

2011. júl. 14. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!