A hívők miért hisznek bármiben is? Van vmi bizonyítékuk, vagy tapasztalatuk Isten létére? Érzik, látják, vagy hogy van ez?
Nem vagyok egy hívő ember, de olyan színjátszó csoportam van, akikkel vallásos darabokat alkotunk és adunk elő. Annak ellenére, hogy nem hiszek felsőbbrendű hatalomban, a vallást és a hitet igen is nagyra tartom, a Bibliát elejétől végéig ismerem, nagyon érdekes és tanulságos történetekkel van megfűzerezve, ami még egy ateistának is jótanácsokat adhat az életre, nem kell feltétlenül fanatikus hívőnek lennie.
Egyébként pedig, Isten létét sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet. Aki hisz benne, az hisz, aki nem, az nem, de ezért nem kell egymást gyűlölni, szitkozódni, stb.
Mondjuk vannak érdekes dolgok. Keresztesháborúk. Isten mindenkit egyenlően szeret, akkor miért küldené háborúba az embereket? Az csak emberi hülyeség volt, Isten nevében gyilkolni (mert kellett egy kifogás). Hasonlóan az iszlámokhoz és egyéb népekhez, pl. amikor a törökök azt mondták ránk, "hitetlen kutyák". Dehogy vagyunk hitetlenek, csak másban hiszünk. A pogányok sem voltak hitetlenek, csak másban hittek. Csak mindenki elvakult és a saját nézeteit tartja helyesnek.
Utoljára pedig egy kis párbeszéd ateista és hívő között:
A: Bizonyítsd be, hogy Isten létezik!
H: Bizonyítsd be, hogy Isten nem létezik!
A: Bizonyítsd be, hogy Istne létezik!
H: Bizonyítsd be, hogy Isten nem létezik!
... és így tovább ...
Egyik fél sem tudja bebizonyítani a maga igazát, szóval értelmetlen a vitatkozás és egymás szidalmazása.
Neharagudjatok a kisregényért, szombat reggeli agymenés :)
Én hívő vagyok, és naponta megtapasztalom Istent.
A karrierem terén normálisan vezet - ezt csak az tudja megérteni, aki már átélte. (nem a szakmámat akartam választani, most sikeres vagyok, hosszú lenne leírni a "jeleket")
Naponta meditálok vagy imádkozom, nevezzétek, ahogy akarjátok. Van egy Bibiblia-féleségem (napi gondolatok), minden nap pontosan arra kapok választ, amit feltettem.
Ha valami baj ér, nem esem kétségbe. Tudom, hogy kivezet a bajból - és ki is vezet.
Nem járok templomba, mert már a történelmi egyházak bizonyos szinten zavarnak.
Kérdező, javaslok valamit. Ne az embereket kérdezd. Tedd fel a kérdést egyenesen Istennek: mondja meg ő neked, létezik-e vagy sem. Este, elalvás előtt kérdezd meg, és koncentrálj erősen. (De tök mindegy, felteheted napközben is.) Figyelj oda, mi történik. Isten nem fog válasz nélkül hagyni, és nagyon megdöbbentő lesz, hihetetlen. Tedd fel a kérdést újra és újra. Ha másképp nem, kérd, hogy adjon jelet.
Meglátod, egyszercsak elönt a mély bizonyosság.
Egy próbát megér.
Nem ismerem Isten titkait, a tudomány meg minden nap valami újat fedez fel. Isten nem olyan értelemben energia, mint mondjuk a villamosáram. Mivel csak egyetlen isteni, teremtő energia, szellem van, aki nem vizsgálható laboratóriumban, a válaszom az, hogy nem tudom.
De hogy semmiből magától nem lesz valami, az biztos. Tehát kellett legyen egy első mozgató, egy teremtő erő.
Ami saját magad megismerését illeti, kérlek áruld el, mire jutottál? Ki vagy te?
Én bár nem gyakran jártam templomba, de nagyon hittem Istenben. Most, hogy elvesztettem a kisbabámat nemhogy imádkozni, de többet hinni sem tudok semmiben. Azt meg kimondottan utálom, ha valamit rámtukmálnak. Anyosom szerint adjak hálát Istennek. Milyen Istennek aki ilyet tesz??? Ismertem egy papot, aki tényleg Isten szolgája volt, és mit tett vele? Betegséggel sújtotta. És aki embert öl? Az meg él mint Marci Hevesen.
Hát van igazság? Van Isten? Lehet, hogy csak az emberek találták ki maguk megnyugtatására. Hátha valami vagy valaki segít. És az egyházról ne is beszéljünk. Templomban politikáról beszél a pap...??? Neki nem az igét kellene hírdetnie??? Meg amikor pénzért meg lehetett venni a bűnbocsánatot??? Na van egy véleményem.
Anyósomnak is megmondtam, hogy előttem ki ne ejtse Isten nevét. Jézusban hiszek, mert ő élő ember lehetett, megtörténhetett a története. De Isten nem segít, legalábbis tőlem elvette az egyetlen dolgot amiért érdemes volt élnem, az egyetlen vágyamat. Próbálok újra hinni benne, de nem tudok...
ma 19:50
Nagyon sajnalom azt,ami Veled tortent,es megertem,hogy haragszol Istenre.Sokan ezt teszik,amikor rossz dolgok tortennek az eletukben.De megsem ertek egyet azzal,amit irsz.Az az Isten,akit en ismerek,nem buntet.Nem sulyt senkit betegseggel,nem tesz tonkre senkit.Velem is tortentek rossz dolgok,nekem is meghalt valakim,de nem jutott eszembe,hogy emiatt ketsegbe vonjam Isten letet vagy az O josagat.
"Hát van igazság?"-nincs.Nincs igazsag,ne is keresd.
"Templomban politikáról beszél a pap...??"-muszaj neki.Az igehirdetes nem plasztikus dolog,nem foldontuli,nagyon is foldhozragadt.Muszaj olyasmikkel foglalkozni benne,ami resze az emberek eletenek.A politika is ilyen.
"Meg amikor pénzért meg lehetett venni a bűnbocsánatot??"
Mikor,hol?Meg a Reformacio elott,a vilagi papasag koraban.
Szoval megegyszer: sajnalom,ami Veled tortent,tudom,hogy ketsegbeesett vagy.De ha ezert elveted Isten letet,talan pont azt az ajtot csukod be,ahonnan segitseg johetne.
Kedves Freya-
".... Ki vagy te?" - Én vagyok én!
A Bibliának nagyok sok részét elolvastam, próbáltam az "anyag" oldaláról elemezni és ebből készítettem magamnak saját hitet (egyszer már leírtam neked és akkor azt válaszoltad, hogy érdekes az elmélet).
A Biblia szerintem üzenetek a múltból, amely megfejtéséhez egy bizonyos szintű természettudományos tudás is kell. A hit kevés. Amit a vallások tettek a bibliával az kritikán aluli - azokra az emberekre gondolok, akik a leírásokat elferdítették, kihagytak belőle részeket, lezárták, ráadásul a "kollektív bölcsességre" hivatkoztak (pl.: 397-es III. Kárthágói Zsinat).
Az én hitem is a feltételezésen alapul és próbálom a válasz(oka)t megtalálni. Természetesen ha még életünkben eljön az, az idő amely le van írva a Bibliában, mint "jóslat" és ezt össze tudom vetni a sajátommal, akkor a hitem átalakulhat valósággá. Amíg ez nem történik meg, addig csak hipotézis mind a kettő.
Kedvenc témáim: a teremtés, Istennek a Földön történő személyes megjelenése, Ádám (Jézus) családfájának számítása, Ezékiel könyve, világvége, Jézus halála - feltámadása és a jelenések könyve. Mindezeket nem szimbolikusan és átvitt értelemben keresem, hanem a konkrét leírás alapján (nálam nincs olyan, hogy "azt nem úgy kell értelmezni"), hiszen amikor leírták akkor bizonyos "technikai elemeket" nem tudtak másképp megfogalmazni. Azt írták le, amit láttak.
Néhány érdekes kérdés:
- "... setétség vala..." - üzenet a fekete lyukról,
- "... legyen világosság ..." - Istennek olyan eszköz állt a rendelkezésére, amellyel fény tudott alkotni (a Nap, a Hold és a csillagok még nem voltak készen!),
- Isten megalkotta az embert, de minek (az nem lehet cél, hogy uralkodjon...) és rögtön parancsot is adott neki büntetéssel egybekötve, pedig tudnia kellett, hogy az ember megszegi (erre szoktátok írni, hogy a szabad akarat, hát az nem volt!), ráadásul tudás valamint örök élet nélkül akarta a Földön "tartani",
- mikor az ember meg akarta ismerni és "felmenni hozzá", akkor az épülő toronynál összezavarta a nyelvüket és az emberek szétszéledtek, miért nem akarja, hogy megismerjük?
- pedig Énókh Istennel járt,
- Isten személyesen járt Ábrahámnál a Mamré tölgyesében, ráadásul hárman voltak,
És még sorolhatnám.
Szerintem az Istenek nálunk sokkal fejlettebb tudás szintjén álló, hozzánk hasonló felépítésű és gondolkodású "emberek". Megalkothatták a (Naprendszerünket - ezt csak óvatosan tudom feltételezni) Földet, hiszen a Kepleri törvények bolygó "elhelyezkedésére" vonatkozó szabályai alapján a Földünknek nem ilyen távolságra kellene lennie a Napunktól. Megalkották az embert és adtak nekünk bizonyos szabadságot (szabad akaratot). Nagyon sokáig nem tudtunk elmenni a Földről és jelenleg is csak a Holdunkig jutottunk (pedig Énókh elment Istennel!). Szaporodásra biztattak bennünket, így két emberből jelenleg 6 milliárd lett és a teremtéstől számítva kb. 14 milliárd élt eddig - de minek?
Ez elgondolkodtató, ugyanis a "lélek" visszatér teremtőjéhez. Tehát lehetünk egyszerű "bioenergia (lélek) tenyészet" Földünkön. Gondolj bele, amíg kevesen voltunk, addig életkorunk elérte a 969 évet is (Mathusélah), amikor szaporodtunk már csak 120 év adatott nekünk (Ábrahámnál megtalálod) és ma az átlagos életkor kb. 60 - 70 év között van. Halálom után a lelkem (bioenergia) az Istenhez kerül.
Másik példa az üzenetre:
"János apostolnak mennyei jelenésekről való könyve" fejezetben az első hat pecsét felszakításakor megjelenő lovaknak négy színe van: fehér, veres, fekete és sárga. Összevetettem néhány "dologgal":
- a hidrogén alapú csillagok (pl.: Napunk) "életének színei" ugyanezek,
- a Földünkön színről elnevezett tengerek ugyanezek,
- az emberi "bőrszín" ugyanez (európai, indián, néger, kínai).
Végül találtam egy indián közmondást: ha a lélek beszennyeződik ember lesz belőle - folytatom: ha az ember "megtisztul" lélekké válik. Lehet, hogy csak képzelődés, de lehet valóságos is.
(Magyar Biblia - Tanács által 1990-ben kiadott Károli Gáspár - féle Bibliám van.)
Üdvözlettel.
Nos szerintem nem csak a ti felfogásotok kicsinyes hanem az egész bibliáé... Református iskolába járok, mert oda kell, és tapasztalom, hogy a biblia amilyen régi ojan primitív...
Lehet hogy a régi ember nem fogta fel hogy a csillagok nem csak fénylő izék... és hogy azt nem csak oda kell "teremteni" hanem ez sokkal bonyolultabb. Az aki ezt oda leírta, az miért nem tudta ezt? Isten nem mondta el neki? vagy esetleg ROSSZUL mondta? Ha nem mondta akkor miért írta le? stb. Régen a primitív embereknek íródott akik kérdeztek és kellett nekik a válasz, ha az rossz is, de volt és hogy az ő agyi szintjükön legyen valami superman aki teremt igazgat és fenntart Chö Chö Chö...
ma 11:09
Ijj ecsem...Ezt kar volt leirni.Tajekoztatasul kozlom,hogy a "regi emberek" semmivel sem voltak butabbak,pontosan ugyanolyanok voltak,mint Te vagy en,ugyanolyan kepessegekkel.Csak a technologia nem tartott meg azon a szinten,hogy olyan sokat tudjanak a vilag mukodeserol.Egyebkent a csillagaszat elegge magas szinten allt tobb okori kulturaban (mondjuk Izraelben pont nem),annyit tudtak,amennyit tudniuk kellett.A Biblia nem tudomanyos vilagmagyarazat akar lenni,hiba akkent olvasni.Egyszeruen tanubizonysagtetel,az akkori kor akkori emberenek tapasztalata alapjan.
Amugy szerinted ki "teremt,igazgat es fenntart"?Tudsz erre egzakt valaszt adni?Mert ha tudsz erre maradektalanul valaszolni a transzcendes letezo elmeleti kiiktatasaval,akkor megy a Nobel-dij.
A válasz írója 77%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 11:14
Ne haragudj, nem szeretnék Veled vitatkozni.
De szerintem nem teljesen igaz, hogy a régi emberek "sem voltak butábbak, pontosan ugyanolyanok voltak, mint Te".
Persze, tudom, hogy nem mindenki volt tanult akkoriban sem, de azért az ókorban már felfedeztek és tanítottak olyan dolgokat, amiket a 11:09-es valószínűleg még nem is tanult. Akár matek, akár csillagászat, akár zene...
A retorikáról, az érvelés művészetéről és a helyesírásról nem is beszélve. Persze, tudom, más nyelv, más helyesírás, de ne érts félre. Ritkán szoktam sérelmezni vagy erre hivatkozni, de azért egy ilyen rövid szövegben tízen felüli hibaszám nagyon durva. (Ha jól számoltam, akkor pontosan 16.)
Nem tudom, miért "kell" abba az iskolába járnia, de én elgondolkodnék azon, hogy bármilyen áron is, de keresek egy olyan iskolát, ahol tanulhatok is valamit.
Remélem, nem bánod, hogy leírtam ezeket.
ma 13:13
Ertem,amit irsz,egyet is ertek Veled.A kommentemben pont azt akartam megmutatni,hogy nagy hiba a "regieket" lenezni,pedig nagyon sokan ezt teszik.Es tudod,mi a legfurabb?Altalaban olyan emberkek beszelnek ilyen lefitymaloan az okori,kozepkori,stb. elodeinkrol,akik sem az akkori,sem a mostani tudomany es kultura teruleten nem kepzettek egy fikarcnyit sem.Csak annyit latnak,hogy je,nekem van mobilinternetem,nekik nem volt,en tanultam valamit az osrobbanasrol meg a fold gombolyusegerol ok meg nem,hat,ilyen butak voltak,biztos Istenben is azert hittek,mert nem tudtak,honnan jon a villam,de en mar felvilagosult vagyok,nekem ilyen babonasagokra nincs szuksegem.cho cho cho...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!