Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szervek felajánlásáról halál...

Szervek felajánlásáról halál után? Adod vagy nem? Milyen indíttatásból/ vallási vagy egyéb okokból?

Figyelt kérdés
2011. máj. 26. 13:57
1 2 3 4 5 6 7
 51/70 lacix86 ***** válasza:

"Tehát még egyszer: ha a halálokod nem nagggyon durván egyértelmű (és természetes! erőszakos halált megintcsak boncolnak) és sem a patológus, sem a kezelőorvosod nem tart szükségesnek boncolást a halál okának megállapításához (a halottvizsgálati bizonyítványt mindenkinél kötelező kitölteni és halálokot MEG kell andi!!), akkor hiába tiltakozol, boncolás következik."

Bocsika, itt elírtam a végét, szal a vége úgy helyet, hogy "Tehát még egyszer: ha a halálokod nem nagggyon durván egyértelmű (és természetes! erőszakos halált megintcsak boncolnak) és sem a patológus, sem a kezelőorvosod nem tart szükségesnek boncolást a halál okának megállapításához (a halottvizsgálati bizonyítványt mindenkinél kötelező kitölteni és halálokot MEG kell andi!!), akkor nem boncolnak fel." - az utolsó mondatot elb..tam :D

2011. jún. 1. 03:23
 52/70 A kérdező kommentje:

de a mérget miért nem lehet "vér" vagy vizelet vagy haj-köröm stb mintából kideríteni? ha erőszakosan megöltek biztos van külsérelmi nyom. ha nincs még lehet méreg, de azt szerintem másból is ki lehetne deríteni, semmi szükség arra hogy kibelezzenek érte. mr vizsgálatot is csinálhatnak hullán ha nagyon akarnak. egyszerűen csak gazdaságosabb felboncolni. nem értem meg az azért mert ki kell deríteni... ezer különböző módon ki lehet deríteni... azt sem értem mi a jó francnak kellett felboncolni azt az embert aki 87éves korában rosszul lett, kihívták a mentőt, még bőven vehettek volna tőle vért, talán vettek is, a kórházban meghalt. MIÉRT?????! azért halt meg mert öreg volt mint az országút!! semmi szükség rá.

nem vagyok szervtranszplantált és el lehet tekinteni a boncoláskor hamvasztás előtt is, csak általába boncolnak, de általába mindig boncolnak. és nem a szervek adományozása ellen vagyok, nagyon jó hogy vannak olyanok akik adják de én személy szerint nem adnám oda.

2011. jún. 1. 13:25
 53/70 anonim válasza:
100%

Anyukám rákban, apukám májelégtelenségben, nagymamám szintén rákban halt meg, és mindegyik esetnél megkérdezték,hogy akarunk-e boncolást, szóval szerintem megkérdik a családtagokat,és ha ők beleegyeznek akkor elvégzik.

Azt még eltudom képzelni,hogy a papírra ráírják,hogy "Boncolás elvégezve",de közbe hozzá se érnek a testhez.

Én is felajánlanám a szerveimet,de az fura,hogy ha ilyen sokan így gondolkodunk akkor mégis miért van hiány donorszervekből, és miért "könyörögnek" az emberek a tv-ben,hogy kéne egy vese, egy máj stb.

(Tudom, tudom sok mindenek kell passzolnia ahhoz hogy megfelelő donor legyen valaki.)

2011. jún. 2. 08:50
 54/70 anonim válasza:
93%
IQ-ban nem bővelkedsz. Én 12 évesen lettem vesebeteg és 14 évesen kaptam vesét. Azért kellett volna meghalnom mert pont kifogok egy olyan embert aki nem adja a szerveit mert "jaj az az enyém!?" Megsúgom neked,hogy a saját édesapám adta volna oda a veséjét ha nem jön egy veseriadó. Akkor ez is olyan hú de nagy dolog??? Gondolkozz már ember... Ja meg a másik boncolás után meg visszadobálnak mindent a mellkasodba az agytól kezdve mindent a koponyát pedig lepedővel tömik ki :):) És mielőtt cáfolnál nem kell, láttam ;)
2011. jún. 2. 13:11
 55/70 A kérdező kommentje:
más még életedben odaadni ismerősnek, vagy rokonnak ( egy vesével is lehet létezni) meg más a halálod utáni szabad a vásár. szerintem.
2011. jún. 2. 14:50
 56/70 A kérdező kommentje:
ebben is vitatkozhatunk. de nem akarok. tiszta szívből örülök hogy meggyógyultál, de nem attól haltál volna meg, mert egy hozzám hasonló "marhával" találkozol, hanem azért mert leállt a veséd. ilyen egyszerű. miért te halottból kaptál vesét vagy vmelyik ismerősöd /rokonod adta neked az egyiket?
2011. jún. 2. 14:51
 57/70 lacix86 ***** válasza:

Azokban az esetekben, amikor az orvosok nem tartanak szükségesnek egy boncolást, akkor szokták megkérdezni a család tagjait, mert van, hogy őket csak ez "nyugtatja" meg, hogy tényleg minden kétséget kizáróan az a halálok, amit az orvos mondott. Ilyenkor megkérdezik. De ez az az eset, amikor az orvos azt mondja, hogy szerinte felesleges, csak ha a rokonság kéri.

Abban az esetben, ha az orvos szerint nem lehet egyértelműen eldönteni, mi a halál oka, akkor kötelező boncolni. Ennyi. Nézzetek utána a törvények között, vagy keressetek elő egy Igazságügyi Orvostan könyvet (Sótonyi-féle kiadás) és máris megtudjátok az igazságot.

Körömmintából nem lehet megmondani, hogy az illető szívrohamot kapott, vagy tüdőembóliát. Vagy esetleg félrenyelt valamit és azért fulladt meg, vagy egy aorta-aneurysma repedt meg, stb... Körömmintát szoktak venni mérgezésekkor, viszont ekkor is le kell írni a szervi elváltozásokat. Sok esetben kapott az illető valamikor korábban mérgezést, ez pl. a szövetmintáiból látszik, mégsem az volt a halálok, hanem pl. egy infarktus.

És még egy törvényileg kötelező dolog: A halál okát KÖTELEZŐ megadni. 6 példányban kell egy halottvizsgálati bizonyítványt kitölteni és szétküldeni egy halom hatóságnak, köztük a KSH-nak, anyakönyvi hivatalnak is. Magyarországon jelenleg "Ok" nélkül nem halhatsz meg, ennyi :) Kell egy halálok, ami ahhoz vezetett és ha van, akkor egy alapbetegség...

Hamvasztás előtt pedig nem "általában mindig" boncolnak (maga a mondat is értelmetlen, mert vagy általában, vagy mindig...), hanem csak és kizárólag a megyei tisztifőorvos engedélyével lehet mellőzni.

A boncolás nem kibelezés, hanem egy beható vizsgálat, amiből egyrészt kiderül 99,99999%-ban egyértelműen a halál oka, másrészt akár a kezelőorvosod is lelátogathat oda és megtudhat olyan dolgokat, amiket a kezelésnél nem tudott (nem tudhatott) és esetleg a következőkben ebből levonhat tanulságokat. Apróság, viszont hasznos, ha a boncoláson jelen van a klinikus is. (a klinikus nem lát bele az emberbe, csak a patológus. Csak ő már későn... :D)

A boncolás nem spirituális "húúúúhaaaa" dolog, hanem egy törvényileg szabályozott orvosszakértői tevékenység.

Ennyi...

2011. jún. 3. 10:28
 58/70 lacix86 ***** válasza:

Ja, és MR-ből meg nem mondod, hogy pl. az illetőnek melyik koszorúsere záródott el. Egyszerűen nem akkora a felbontása. És el kell keserítselek, az MR még drágább, mint a boncolás...

Külsérelmi nyomokat lehet találni, ha találnak, rögtön igazságügyi boncolást rendelnek el. Ha csak a gyanúja megvan, hogy nem "önmagától" halt meg az illető, hanem valaki segített neki ebben, akkor nem is a patológián, hanem a legközelebbi igazságügyi tanszéken boncolják.

Emellett ha a halál oka természetes, viszont ismeretlen, akkor is ki kell deríteni. Ezt csak boncolással lehet, mivel a képalkotók nem mutatják, hogy melyik szerv milyen FUNKCIONÁLIS állapotban van, csak a struktúráját mutatják...

2011. jún. 3. 10:35
 59/70 A kérdező kommentje:
mondom. így már nincs is kedvem meghalni..... :-S így hogy boncolnak. nem értem miért nem lehet megtiltani. mert ugye az a kérdéses hogy személynek tekinthető e a halott vagyis vannak e jogai, vagy van e joga dönteni magáról előre. nyilván pattogni nem fog ha nem úgy lesz ahogy mondta. na de ennyi erővel dögkútba is dobhatnának mindenkit. ha nem "személy" ...
2011. jún. 3. 12:02
 60/70 lacix86 ***** válasza:
100%

Személyiségi jogai vannak az embernek, halála után is. Viszont a törvény és a rend fenntartása érdekében minden kis gyanút is el kell oszlatni, hogy az illető nem rendkívüli halált halt, valamint a halál pontos okát mindenkinél tudni kell. Ha jártál patológián egy boncoláson, tudhatnád, hogy egyáltalán nem olyan szörnyűség, mint azt elsőre hiszi az ember. Halálod után egyrészt ez neked már nem fáj (gondolj csak az érzéstelenítésre, ott is vágnak, mégsem fáj. Halál után végképp nem fáj, az agyunk érez mindent, ha azt kikapcsolod/meghalsz, nem érzel...), viszont rengeteg információ derül ki közben.

A spirituális megközelítés meg annak jó, aki ezt nem tudja elfogadni...

2011. jún. 3. 12:47
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!