Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szervek felajánlásáról halál...

Szervek felajánlásáról halál után? Adod vagy nem? Milyen indíttatásból/ vallási vagy egyéb okokból?

Figyelt kérdés
2011. máj. 26. 13:57
1 2 3 4 5 6 7
 31/70 anonim ***** válasza:
A vevőknek sem megenni kellene, ugyanarra használnák, mint te.
2011. máj. 26. 17:21
 32/70 anonim ***** válasza:
100%

mindenképp adnám. bár cukorbeteg vagyok, szóval nem tudom, hogy használhatják-e egészséges emberben mondjuk a szívem vagy a vesém.

amit tudnak, azt hasznosítsák belőlem.

barátnőm anyuja vesebeteg. neki élődonoros transzplantációja volt. iszonyat nagy áldozatot hozott érte az egyik közeli jó ismerőse.

2011. máj. 26. 18:05
 33/70 A kérdező kommentje:
cukrosok úgy tudom nem adhatják!
2011. máj. 26. 18:18
 34/70 anonim ***** válasza:
100%

A disznós hasonlatoddal élve... Láttam már néhány boncolást, és hidd el, sokkal "humánusabb", hogy úgy szedik ki a szerveid, hogy azok jó helyre kerülnek, mint azért, hogy kiszedjék, megvizsgálják, random módon visszatömködjék a mellüregedbe (mert ez történik :) ), aztán meg mehess a sütőbe. Nekem is sokáig idegen volt ez az egész szervátültetősdi, 20 éves voltam már, mikor úgy döntöttem, hogy pakoljanak ki úgy, ahogy szeretnének.

Egyébként amit sokan nem tudnak elképzelni, az az, amit a filmekből sokat hall az ember, ha valaki meghal. :) Az orvosok azt mondják, hogy az már csak a test, de a halott az már nem az a személy, aki előtte "benne élt". És ez egyébként teljesen igaz, csak ezt az ember saját magával szemben, illetve a szeretteivel kapcsolatban nem nagyon tudja átérezni. De amikor egy teljesen ismeretlent szednek szét előtted, akkor nem azon gondolkodsz, hogy két napja még kenyeret vett a boltban, hanem azon, hogy huhh, ez irtó érdekes, és vajon miért halt meg, és mikre lehet rájönni a szerveiből? És maga a halott - hülyén hangzik -, de már nem is olyan, mint egy ember. Inkább tekintesz rá egy rendkívül élethű bábuként, de az, ami emberivé tette, már eltávozott. Természetesen mondom, az ember ezt saját magával kapcsolatban, meg azokkal kapcsolatban, akiket szeret, nagyon nehezen, sőt, egyáltalán nem érti meg olykor.

De mindenkinek a saját szerveiről van szó, én elfogadom, hogy Te így döntöttél. :)

2011. máj. 26. 18:36
 35/70 A kérdező kommentje:
Én is láttam már hullát, nem is 1-et mert a feltételezésekkel ellentétben nem vagyok már ovis. 22vok. Igaz csak darabokba láttam de amikor a félbevágott fejet megfordították és látszott az arc akkor két napig nem ettem utána mert konkrétan rosszul lettem! Arra gondoltam hogy milyen kedves bácsi arc és szerencsétlen ott ázik abban a formalinos üvegben már ki tudja mióta, meg meg kellett kocogtatni a TBC-s tüdőt hogy kocog rajta a csipesz, (gondolom voltak neked is ilyesmi élményeid) és én nem bábuként gondoltam rájuk hanem az egyik legszörnyűbb dologként hogy ilyen történhet egy emberrel, hogy "hülye kis diákok" körbeállják és a hányás kerülgeti őket tőle... :-S és én gondoltam az agynál pl. hogy ennyi egy ember? az egy komplett személyiség volt ki tudja mennyi örömmel, fájdalommal, gondolattal most ott tocsog az asztalon, ez borzalmas... egy rakás kioperált minden blőőőőőáááááhh-t láttam és más a TK-be nézegetni a képet meg más ott émelyegni a formalinbűzben és a gyomrunkat forgatni. Biztos valakinek megy ez a dolog, előbb utóbb én is megszoktam a látványt de valahogy nem ösztönzően hatott rám ez, inkább pont az ellenkezője történt. Belém ne nyúljon senki. Boncolást se akarok :-S...
2011. máj. 26. 19:26
 36/70 anonim ***** válasza:
82%
Sajnos a boncolás nem egy olyan dolog, amit csak úgy el lehet dönteni, hogy akarsz-e vagy sem. Ám elég érdekes, hogy már 22 éves vagy, mert az írásod alapján olyan 15-16-nak saccoltalak. :) Nem tudom minek kapcsán láttál testrészeket, biológushallgatóként vagy orvostanhallgatóként, mert ha utóbbi, akkor lehet, hogy rossz pályát választottál. :)
2011. máj. 26. 19:42
 37/70 A kérdező kommentje:
SE volt de 2 év után ott is hagytam mert rájöttem erre hogy ez így nem nagyon járja :-D nem tudom honnan jött ez a biztos kicsi vagyok szerintem azért mert ugy gondolják hogy ilyen véleménye biztos csak gyerekeknek van
2011. máj. 26. 20:56
 38/70 anonim ***** válasza:
76%

Onnan jött a kicsi vagy, hogy nagyon felelőtlen,illetve felelősségtudat nélküli a megnyilatkozásod.

Főleg, ha orvosirta jártál,gyógyítani akartál volna....

Ami ott van az a test, az már semmi, az agy nem gondolatok helye, csak massza.

És boncolni fognak,mivel nagy valószínüséggel kórházban halsz majd meg.

2011. máj. 26. 21:06
 39/70 A kérdező kommentje:
nem mondtam hogy az aok-ra jártam. még ott vannak a gyógyszerészek a fogorvosok meg a főiskolai karosok is meg menedzser szak is van az aok-n belül nem mindenki kerül ugyanolyan kapcsolatba a betegekkel. ezt a gyógyítani akartálra írom. ezek nem ugyan azok. és most az hogy nem adnám a szerveim egy olyan dolog ami nem felelősségteljes vagy nem felelősségteljes dolog, mint ahogy kétes téma az eutanázia is meg az abortusz is stb.
2011. máj. 26. 21:15
 40/70 A kérdező kommentje:
és hála a jóóóóóóégnek még boncolásban is van önrendelkezés nem csak a szervek felhasználásában és megtilthatom mindkettőt, rokonoknak meg megmondom hogyha olyan eset lenne amikor nem tudtam rendelkezni akkor ne engedjék egyiket se, és ebben a sajnálatos esetben remélem hogy az orvosok egyet fognak érteni abban hogy miben haltam meg (mondjuk abban hogy 100éves vagyok) és lesz szava a rokonoknak.
2011. máj. 26. 21:55
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!