Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szervek felajánlásáról halál...

Szervek felajánlásáról halál után? Adod vagy nem? Milyen indíttatásból/ vallási vagy egyéb okokból?

Figyelt kérdés
2011. máj. 26. 13:57
1 2 3 4 5 6 7
 41/70 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem te kicsit füllentesz, mert a stílusod, meg a "véleményed" egy 12-13 éves gyerekre enged következtetni. Azért megjelölöm a kérdést, ha nem találok új vicceket, elolvasom és lesz min kacagni.
2011. máj. 27. 13:34
 42/70 anonim ***** válasza:
100%
Nem akarlak elkeseríteni,de amennyiben kérdéses a halálod oka,akkor boncolnak kérdés nélkül. Ez az esetek fele.
2011. máj. 27. 13:58
 43/70 A kérdező kommentje:
Nem boncolnak ha még életemben nyilatkozom arról hogy nem boncolhatnak fel. Akkor tökmindegy mivan ha néger gyerekek potyognak az égből akkor sem szabad felboncolniuk. Ha nem nyilatkoztam megkérdezik először a házastársat, aztán az egyenesági rokonokat aztán nem tudom valahogy logikátlanul van mert az örökbefogadott akármicsoda is előrébb van a testvéreknél na mindegy első kettőig biztos a dolog. Első a férj/feleség utána a szülő-gyerek és azt kell figyelembe venni amelyik döntés jobb a betegnek, na de messzire mentünk. Ha nem nyilatkozom és megkérdezik azt akit meg kell, és azt mondja ne bolcoljanak akkor vagy az orvosok egyetértenek a halál okában (bár 2 orvos nem szokott nagyon egyetérteni -.-") de ha mégis egyetértenek akkor nem boncolnak, ha meg nem értenek egyet ami nagyon valószínű, akkor boncolnak. Ezért fogok még életemben nyilatkozatot tenni mindkettőről.
2011. máj. 27. 14:06
 44/70 A kérdező kommentje:

,,A boncolást pedig minden olyan esetben elvégzik, ahol a kórok nem egyértelmű. Ebben egyet kell értenie a kezelőorvosnak és a patológusnak is.

Ha valamelyikük bizonytalan, a boncolás elvégezendő, akkor is, ha a hozzátartozó tiltakozik. Azt azonban a beteg megtilthatja, hogy holttestéből szervet és szövetet gyógyítás, kutatás vagy oktatás céljából kiemeljenek."

Abba hogy nem lehet kiemelni szerintem benne van hogy nem nézhetik meg semmimet utána.

1.2.2. Önrendelkezési jog

Az egészségügyi törvény lehetővé teszi az önrendelkezési jog bizonyos keretek közti kiterjesztését a halál utáni időszakra is. A törvény 19. § (2) szerint: A betegnek - e törvény keretei között - joga van arra, hogy halála esetére rendelkezzen a holttestét érintő beavatkozásokról. A beteg e törvény rendelkezései szerint megtilthatja, hogy holttestéből szervet és szövetet átültetés, egyéb gyógyító célú felhasználás, kutatás vagy oktatás céljából eltávolítsanak.

E szabály megszegését a BTK büntetni rendeli:

173/H. §: Egészségügyi önrendelkezési jog megsértése.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki tiltakozó nyilatkozat ellenére halottból szervet, illetőleg szövetet távolít el.

(3) Aki a beleegyezéshez, illetőleg hozzájáruláshoz kötött, az (1) bekezdés szerinti egészségügyi beavatkozást, orvostudományi kutatást, szerv- vagy szövetkivételt, illetőleg szerv- vagy szövetátültetést gondatlanságból a jogosult beleegyezése, illetőleg hozzájárulása nélkül végez, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

2011. máj. 27. 14:19
 45/70 A kérdező kommentje:
basszus komolyan mondom, nem elég hogy meghalok még ilyenek miatt is kell idegeskednem :@@@@@@@
2011. máj. 27. 14:36
 46/70 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Eléggé furcsa lelki világod lehet.

Én nagyon szívesen adnám halálom után a szerveimet, de sajnos nemigen tudnák semmire sem használni azokat, mivel rengeteg gyógyszert szedtem egy immunbetegség miatt, amelnyek következtében szerveim többsége eléggé elhasználódott. Talán a szívem az, amit lehetne használni, a többit nemigen, mert nálam elvannak, működnek úgyahogy, de egy másik emberben már nem bitzos, hogy tudnának jól funkcionálni.

Mivel kaptam kétszer életem során egy izotópos kezelést, ami rákos folyamatokat indíthat el a szervezetben, ezért vért sem merek adni, mert lehet, hogy az én szervezetemben semmit nem csinál ez az izotóp, ami 30 év alatt ürül csak ki a szervezetből, de lehet, hogy egy másik embernél elindíthat ez az anyag egy rákos folyamatot, és nagyon erkölcstelen dolog lenne a részemről, ha valakinek vért adnék, és az az ember a z én véremtől lenne rákos.

Nagyon sajnálom hogy ez van, ezért sírva olvastam végig a kérdést, és a kommenteket.

Üdv: Annazara

2011. máj. 28. 12:00
 47/70 A kérdező kommentje:
hát nem mondom hogy még senki se mondott nekem ilyet, de nekem meg pl az a furcsa ha valaki sír egy kérdésen és pár kommenten. nyugi, te már szerintem bőőőven megúsztad hogy donor legyél :-D...
2011. máj. 28. 16:42
 48/70 anonim ***** válasza:
100%

Igen de feltételekkel, például ha még fiatalon, vagy még szükség lesz rá, akkor a barátnőmnek adnám a vesémet és a pajzsmirigyemet, mert cukorbeteg, ami ráment a szemére szinte teljesen megvakult, aztán leállt a veséje, éppen csak hogy időben mentették meg az életét, azóta, dialízisre jár pár naponta, és a fél napját ott tölti, és most végre boldog mert rátalált a szerelem, ja és most lesz 28éves, tehát ha van aki megérdemli, akkor ő az.

A többi szervem csak olyanok kaphatják meg, akik vigyáznak rájuk, tehát egészséges életet élnek, és tesznek a Földért, környezetvédők, fenntartható módon élnek, környezettudatosak. tudom, hogy furán hangzik, de számomra fontos, hogy olyan emberben éljek tovább, akinek fontosak azok az értékek amik nekem is. Más szóval egy alkoholista, verekedős, szemetelős embernek ne adják a szervem.

Ha már túl vén leszek,hogy szervet adhassak, akkor hamvasszanak el és szórjanak szét.

26/l

2011. máj. 29. 00:26
 49/70 anonim ***** válasza:
100%

Mindent vihetnének.Miért ne? Nekem már úgy is mindegy,nem kellenek.Inkább legyen azé,akinek szüksége van rá,minthogy "kárba vesszen".

És felboncolhatnak nyugodtan gyakorló eü.sök előtt,én is az vagyok,tudom hogy érdekes és rengeteget lehet belőle tanulni. Ha választani kell,akkor a tudományt akarom szolgálni halálom után is.

2011. máj. 29. 18:02
 50/70 lacix86 ***** válasza:

El kell szomorítsalak, sajnos hiába nyilatkozol a boncolás ellen, amit felolvastál, az kizárólag az oktatási/kutatási célt szolgáló boncolást tiltja, amennyiben életedben ezt írásban kifejezted. Ergo ha kétes ok miatt halsz meg (vagy pl. szervtranszplantált vagy, mert kapsz vkitől egy vesét, amidet te senkinek nem adnád oda, viszont egy ilyen szervvel az életed minősége és hossza is közel normális lehet, szóval ez hatalmas önzőség pl. szerintem...), akkor gondolkodás nélkül felboncolnak. Ja, és hamvasztás előtt is kötelező a boncolás, ugyanis ezzel akár bűnjeleket is eltüntethetsz. Megölsz vkit (megmérgezel), aztán elhamvasztják és voilá, megúszol egy büntetést... Így a hamvasztásnál is kötelező a boncolás. Egyedüli kivételt jelent, ha a megyei tisztifőorvos engedélyével nem boncolnak.

Tehát még egyszer: ha a halálokod nem nagggyon durván egyértelmű (és természetes! erőszakos halált megintcsak boncolnak) és sem a patológus, sem a kezelőorvosod nem tart szükségesnek boncolást a halál okának megállapításához (a halottvizsgálati bizonyítványt mindenkinél kötelező kitölteni és halálokot MEG kell andi!!), akkor hiába tiltakozol, boncolás következik. Ha hamvasztást szeretnél, akkor is boncolnak. Amit megtilthatsz, az az agyhalál esetén való szervkivétel (hullából nem vesznek ki szerveket, csak agyhalottból, nagyon nem mindegy...), valamint hogy az anatómiai intézetekbe kerülj - ezt nevezik oktatási, vagy kutatási célú boncolásnak. Ezt megtilthatod. Viszont a fent említett esetekben nem lehet megtiltani a boncolást, azon egyszerű oknál fogva, hogy a bűncselekményeket így lehet csak és kizárólag 100%-ban kizárni.

üdv

Lacix86

2011. jún. 1. 03:21
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!